vprasanje! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja



Sporočilo


KatjaK -> vprasanje! (21.10.2004 10:49:47)

Pozdravljene punce!
Jaz bi pa imela eno vprasanje in sicer zanima me, ce katera pozna kaksno dobro socialno delavko v Ljubljani( enota Bezigrad). Ni pa nujno.
Zanima pa me tudi, kaksne ima pravice ocka otroka, ce nista porocena. Mati njegovega otroka mu ne dovoli imeti stikov z otrokom, od njega pa zahteva visok znesek na mesec.
Kakrsna koli informacija zelo dobrodosla, da lahko pomagam svojemu prijatelju.
LP




Annny -> vprasanje! (21.10.2004 17:49:37)

Zdravo, KatjaK,

če je tvoj prijatelj priznal očetovstvo in redno plačuje preživnino, je otrokova mati DOLŽNA omogočiti stike očeta z otrokom. Po spremembi ZZZDR (Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih), ki se obeta, bo lahko oče, ki mu taki stiki niso omogočeni predlagal, da se materi odvzame varstvo in vzgoja otroka ter se dodeli njemu (to pa ne bo potekalo 'avtomatično', temveč bo sodišče vsak posamezen primer preučilo).
Danes mu ne preostane drugega, kot da mater toži (povpraša naj na CSD...), res pa je, da so tovrstni postopki zelo dolgi (na žalost, prava sramota)...večkrat se izkaže, da je praksa drugačna od teorije.
Lp




beba76 -> vprasanje! (22.10.2004 10:54:29)

Stikov z otrokom mu ne moreš preprečiti. Če se ne bosta zmenila, bo pač določilo sodišče, saj ima oče do otroka enake pravice in obveznosti (teh navadno ne vidi!!!), kot ti. In sodišče navadno določi vsak drug vikend, tisti teden, ko je otrok čez vikend pri tebi, pa ga oče lahko pride iskat enkrat, en dan med tednom.
In kje je največja luknja v tem zakonu?! Če se pač očetu ne ljubi prit po otroka za vikend, ki mu pripada, moraš otroka imeti ti - neglede na to, če maš kaj planirano - pač tisto odpade. Naslednji vikend seveda nima pravice, ker je le-ta "tvoj", ko pa spet pride "njegov", pa mu ti otroka nimaš pravice odreči, čeprav npr. prejšnjič ni prišel ponj...
Iz tega sledi, da si očki lahko mirne duše zbirajo, če bodo po otroka prišli ali ne, me pa lahko čakamo na njihovo odločitev. "Če slučajno ne bo nič pametnega za počet ta vikend, bom pa šel po otroka...":grrr::grrr:

Ja, punce moje, tako je to, pa še mrsikaj hujšega zveš na CSD, če se malo bolj intenzivno začneš ukvarjat s tem.




beba76 -> vprasanje! (22.10.2004 10:56:57)

Pa še to sem pozabila napisat: tudi znesek preživnine mamica ne more določit sama, če se ne strinjata, spet nastopi sodišče... In višino preživnine določijo na podlagi otrokovih potreb, upoštevajo pa tudi zmožnosti očeta.

Lep pozdrav in srečno!




Stran: [1]