Kdaj domov? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Nedonošenčki



Sporočilo


karin. -> Kdaj domov? (20.5.2007 19:50:42)

Kaj vse vpliva na to, kdaj gre nedonošenček lahko domov?




Anonimen -> RE: Kdaj domov? (20.5.2007 19:55:12)

  • tedni nosečnosti ob rojstvu
  • teža
  • prilagodljivost na temperaturo
  • ali še potrebuje kisik,ali ne
  • razne bolezni
  • ...

Vse dobro vam želim![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image]

Kolk ste pa nedonošeni?Kolk ste že zdaj stari in težki?Kje ste-v Mb al Lj?




karin. -> RE: Kdaj domov? (20.5.2007 20:14:30)

nista še rojena sam mene že kr vnaprej skrbi. sem v 25t in mi je G rekla da bom šla zelo kmal. Morm mal prej zvedt ker o nedonošenčkih pa res ne vem velik.




Anonimen -> RE: Kdaj domov? (20.5.2007 21:50:54)

Veliko o nedonošenčkih lahko izveš na tem forumu:
http://med.over.net/forum5/list.php?161

  • Bistvo nedonošenčka je v tem,da se rodi v času,ko za življenje zunaj maternice še ni dovolj zrel.
  • Okoli četrtega leta nedonošenčki dohitijo normalno rojene otroke.
  • V Sloveniji se letno rodi 5-6%nedonošenčkov.
  • Nedonošenček je otrok,rojen pred 37.tednom nosečnosti,tehta manj kot 2500g,meri manj kot 48cm.
  • Telesne značilnosti nedonošenega otroka:majhna porodna teža,majhna dolžina,sorazmerno velika glava in roke,tanka-gladka-svetleča se koža,malo podkožnega maščevja,nagubana koža na obrazu(starikave poteze),kratki nohti na prstkih,puhasta poraščenost(lanugo),kratek prsni koš,vidijo se rebra,izbočen trebuh,nezrelo spolovilo.slabotno-stokajoče jokanje in slabos esanje ter slaba zmožnost za požiranje.
  • Inkubator je aparat,ki nudi otroku takšne možnosti za preživetje,ki so kar najbolj podobne tistim v maternici.
  • V inkubatorju leži otrok gol ali pa zavit samo v planičko.Potovanje otroka od inkubatorja do navadne posteljice pomeni napredek.
  • V ogrevani posteljici začne za otroka skrbeti mati-v SM sprejem mamice na oddelek.
  • Bivanje v bolnišnici se lahko zavleče v dolge mesece upanja in pričakovanja,tudi do pol leta,odvisno pač od gestacijske starosti otroka(tednov nosečnosti) in vseh adaptacijskih motenj.
  • Zapleti in komplikacije pri nedonošenčku:večja nevarnost za porodne poškodbe,sindrom dihalne stiske,ponavljajoči se zastoji dihanja,zlatenica,infekcije,slabo uravnavanje temperature,slabokrvnost,pomanjkanje sladkorja v krvi,motnje v metabolizmu,povečano nagnjenje kh krvavitvam,krvavitve v možganih in nekrozirajoči enterokolitis.

Te zanima še kaj?Potem klikni name,na ZS.Imam kar nekaj izkušenj dela z nedonošenčki.

Upam,da ti uspe donositi čimdlje časa,in da bodo otročki zdravi![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/pikapoka2.gif[/image]
  • Handling in skin by skin ter kengorujčkanje




anajmad -> RE: Kdaj domov? (20.5.2007 22:54:32)

Nedonošenček lahko gre domov takrat,ko lahko sam je,uravnava temperaturo,nima večjih težav z dihanjem in ostalo,kar ti je naštela aspirin. Res je,čisto odvisno od otroka,kako je sploh v štartu,mislim pri rojstvu. Mi smo preživeli na EINT 65 dni in13 dni na odd.porodnišnice. Bili smo pa rojeni v 26.T in 2 S.
Naša Ula ni imela možganskih krvavitev ,je pa imela veliko težav z dihanjem. Na kisiku je bila 58 dni.Tudi,ko sva že bili na odd. je enkrat kar pozabila dihati.
Ne gledat preveč črno,mogoče pa ne boš rodila tako zgodaj??????
Drži se!




anajmad -> RE: Kdaj domov? (20.5.2007 23:00:19)

Tudi na strani"Društva za prezgodaj rojenim otrokom" boš izvedela ogromno. Tam ti bo na marsikatero vprašanje odgovorila Dr. Cerarjeva,ki dela v LJ na EINT in je res specialist na tem področju.




* Mateja * -> RE: Kdaj domov? (21.5.2007 0:22:36)

To vprašanje sem postavla dohtarjem v intenzivni v KC in so mi rekli, da večinoma vsi okol datuma predvidenega poroda. Eni mal prej eni mal kasnej, odvisno od težav in stvari, ki so jih napisale druge .
Sicer pa ne misli na to kok prej boš rodila, psihično slabo vpliva! Raje misli, da boš zadnje tedne preležala v bolnici pod skrbnim nadzorom zato, da bosta bebita čim dlje pri tebi!!!  Misli na dobro, ki slabo pride samo!!! Želim ti dolgo nosečnost in veliko zdravja!!!!




NAVT -> RE: Kdaj domov? (21.5.2007 8:22:32)

Aspirin, hvala za tako sistematično nanizanje pogojev za izhod. Tudi sama jemljem nekoliko v zakup to, da bom morda že v kratkem rodila. Sedaj sem dopolnila 28. teden in upam, da ju zadržim vsaj do 34. tedna. Sicer zaenkrat nimam kakšnih indikacij za prezgodnji porod, a nikoli ne veš, sploh z dvema.




biba 78 -> RE: Kdaj domov? (21.5.2007 13:29:56)

Tudi jaz ti želim dolgo nosečnost, predvsem pa pozitivnih misli.
Držim pesti zate.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/miska.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/miska.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/miska.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/miska.gif[/image]

Lep dan




Stran: [1]