fluorove tabletke (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci



Sporočilo


eya -> fluorove tabletke (19.6.2007 8:07:54)

Me zanima, če dajete oz. ste kdaj dajale fluorove tabletke malim?

Če ste: koliko so bili otroci stari, ko ste začeli in po koliko na teden?


Čisto tako me zanima, da vidim, kakšna je praksa po Slo. Če pa katera ve, kako je s tem v tujini, pa naj tudi napiše.

Evo, jaz bom prva: jaz jih ne dajem, ker mi je P rekla, da niso nujne, lahko pa imajo zoprne stranske učinke, če se s fluorom predozira.




mily -> RE: fluorove tabletke (19.6.2007 8:27:50)

Pri nas v Trbovljah jih sploh ne devajo, tko da jih moja ni nikoli jedla.




honey -> RE: fluorove tabletke (19.6.2007 9:36:18)

Mi smo jih sicer dobili pri 6. mesecih na sistematskem, ampak sem mu jih dajala zelo neredno, itak jih pa ni znal lizat, tako da sem mu jih dala med hrano, kar pa itak ni imelo ne vem kakšnega učinka. Pa sem kar kmalu obupala in nehala dajat, pa ni bilo nič narobe.




2ursae -> RE: fluorove tabletke (19.6.2007 10:01:18)

pri nas jih ni omenila niti pediatrinja niti zobarca [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image], jih pa ne bi dajali tudi, če bi nam jih priporočili. Fluor je menda zelo močen oksidant in ga res ni fajn preveč uživat. Moj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image], ki je bolj naravoslovno naravnan in se bolj zastopi v te stvari, celo uporablja zobno pasto brez floura, jaz se pa nanjo kar nisem mogla navadit, je bljak.




Bonnie_RR -> RE: fluorove tabletke (19.6.2007 12:29:53)

Pri pediatrinji nismo nič dobili, danes, ko sva bila 1. pri zobozdravnici, pa tud teh tablet sploh ni omenila. Tako da jih ne dajemo.




Lenny -> RE: fluorove tabletke (19.6.2007 12:44:17)

Dobili smo jih na sistematskem pri 6.mesecih. Naj bi mu dala vsak dan eno tabletko s hrano, če pa se pozabi, nič hudega. In smo večinoma "pozabili"




taška30 -> RE: fluorove tabletke (19.6.2007 12:52:27)

Vidim, da je tole ful različno. Mi smo iz Lj in sta jih tako pediater (zasebnik) kot tudi zobozdravnica (ZD Šiška) zelo priporočala.
Dajale naj bi se (po pediatrovo): do otrokovega 6-ega meseca doječa mami poje vsak dan eno.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Potem pa 1/dan, po drugem letu pa 2/dan.

Jaz jih po pravici do dveh let skoraj nisem dajala, ker se nisem spomnila, pa ker so mnenja tako deljena, pa ker ni jedla dost sladkarij...

No, zdaj, po drugem letu ji pa redno dajem 1-2/dan in sicer pod pretvezo, da je to 'bonbonček od zdravnika' in jo tako dostikrat prinesem okol za kakšno čokolado, ki jo zato izpusti.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Pa še boljši občutek imam, ker zdaj res poje relativno dost sladkih stvari.

Ne vem zakaj bi predozirali s fluorom, saj ne poje pol flaške tabletk, ampak kolikor je predpisano. V pitni vodi je pa tudi vsebnost fluora kontrolirana, pa tudi ne spije je na hektolitre. Še nisme slišala, da bi kdo predoziral fluor s temi tabletkami, pa je naša cela generacija prav tako jedla te tabletke v otroštvu če se ne motim.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




eya -> RE: fluorove tabletke (20.6.2007 12:02:25)

Glede predoziranja-a ni tako, da se lahko pojavijo fluoroze zob, pride lahko do lis na zobkih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] No, ampak to je menda res redko?




taška30 -> RE: fluorove tabletke (20.6.2007 13:18:29)

Ja, do tega pride pri predoziranju. Torej se skrbno držimo navodil.
Sem še malo brskala, ker me je zanimalo kolikšna je koncentracija fluora v pitni vodi v Sloveniji, saj v navodilih piše, naj se tabletke ne bi jedle, če vsebnost v pitni vodi presega 0,7mg fluora/liter.
Kar zanimivo branje:

http://zd-sb.si/cgi-bin/stran.pl?id=3&izris=izpisiNovico&st_pod=2&jezik=slo&templ=0

Sicer ima pa vsaka medalja dve plati in vedno so nekje zagovorniki in nekje nasprotniki, tudi pri obveznem cepljenju otrok naprimer, pa širokem povijanju itd...

Lp Taška[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Eolina -> RE: fluorove tabletke (23.6.2007 16:22:13)

IZVIRNO SPOROČILO: eya

Glede predoziranja-a ni tako, da se lahko pojavijo fluoroze zob, pride lahko do lis na zobkih[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  No, ampak to je menda res redko?


Ja, res je. Js sem jih vedno pridno jemala in šele zdaj, ko imam sama otroka in sem o tem več brala, ugotovila, da je tista rumena lisa na moji 1 zgoraj najbrž od teh tabletk...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Mi pa tabletko stremo, prahec razredčimo z vodo in potem z raztopino poščetkamo zobke. Pa tudi kdaj "pozabimo".




digi -> RE: fluorove tabletke (23.6.2007 18:11:03)

Hm od šestega meseca po 5 tablet na teden.... No ampak mi2 sva jih morda 10 pojedla do sedaj, pa bova 9. mesecev po malem stara....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




dory -> RE: fluorove tabletke (23.6.2007 18:25:21)

tudi pri nas jih ne dajejo vec...sem pa izvedela,da v teh tabletkan ni vec noben catch...pri taki raznovrstni prehrani...




tina104 -> RE: fluorove tabletke (25.6.2007 13:23:45)

Mi jih jemo od 9. meseca naprej, vsak dan eno, če ne pozabimo seveda. Nam je pediater rekel,da je vsebnost fluora v naši vodi prenizka.

Tudi moja sestra njenemu ta večjemu daje oz. je dajala te tabletke in ima mali ful lepe zobe, pa poje ooogromno sladkarij in zob mu tudi niso nekak pogosto umivali.




Stran: [1]