Ajdovi žganci (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


blue sky -> Ajdovi žganci (28.10.2007 15:24:42)

Rada bi jih pripravila za večerjo, pa nimam pojma, kako [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Sem jih že enkrat delala, pa je nastala velika packarija.

Kako naj jih skuham, da bodo taki "suhi"? Prosim za kak preverjen recept.




blue sky -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 15:25:34)

Zna katera pripraviti tudi bele žgance?




Jessy -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 16:01:25)

Pripravi si večji lonec, ki mora biti visok. Olupi en manjši krompir, ga nareži na čimmanjše koščke in ga daj kuhat v ta lonec v slano vodo. Vode naj bo malo več kot pol lonca. Ko se krompir skuha, ga pretlači in zalij nazaj s to vodo v kateri se je kuhal krompir (jaz kar s paličnim mešalnikom to zmiksam, da ni treba odlivati vode). Potem pa to krompirjevo vodo daj nazaj na ogenj in ko zavre, stresi poljubno količino ajdove moke in pri tem NE SMEŠ MEŠATI. Moka bo ostala na vrhu vode, zato na sredini naredi luknjo, da bo lahko voda iz sredine kipela čez to moko, ki plava na vrhu. Pokrij lonec in kuhaj 20 minut.
Nato vodo odlij v neko posodo, saj jo boš po potrebi prilivala k žgancem. Ko vodo odliješ, začni mešati tisto moko (videti je surova, a brez skrbi, ker ni surova) in počasi prilivaj odlito vodo. Tako boš dobila željeno gostoto žgancev. Moraš pa tisto moko res dobro premešati, da se vsa prepoji z vodo!
Jaz jih na koncu nastrgam z vilicami in zabelim z ocvirki.

Taki žganci so izredno dobri. Lahko bi jih kuhala tudi na slani vodi, vendar so s krompirjem precej boljši.

Belih pa ne znam delati.




blue sky -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 16:30:12)

Hvala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image] in upam, da bo uspelo.




bamby -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 16:36:40)

Jaz jih pa kuham samo v slani vodi z malo olja. V teflonsko posodo nalijem 2.4 dcl vode, jo osolim, dodam malce olja in ko zavre stresem 100g ajdove moke. Najboljša mi je mlinostestova v roza embalaži, ker je bolj grobo mleta. Kuham 20 minut v pokriti posodi, da minimalno vre. Po 20 min. vse skupaj zmešam. Ni potrebno nič stran odlivati, ker je vode ravno prav. Fajn je, če ta stvar stoji enih 15 minut, ker se potem kar same nadrobijo, ko jih vmes mešamo.




poliloni -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 19:35:25)

Kaj pa potem zraven jeste - mleko? ali kaj drugega.




Jessy -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 19:41:27)

IZVIRNO SPOROČILO: bamby

Jaz jih pa kuham samo v slani vodi z malo olja. V teflonsko posodo nalijem 2.4 dcl vode, jo osolim, dodam malce olja in ko zavre stresem 100g ajdove moke. Najboljša mi je mlinostestova v roza embalaži, ker je bolj grobo mleta. Kuham 20 minut v pokriti posodi, da minimalno vre. Po 20 min. vse skupaj zmešam. Ni potrebno nič stran odlivati, ker je vode ravno prav. Fajn je, če ta stvar stoji enih 15 minut, ker se potem kar same nadrobijo, ko jih vmes mešamo.


Jaz sem pisala za klasično kuhane žgance iz navadne moke. Ko sem kuhala žgance iz kupljene instant moke, mi nikoli niso ratali ravno dobri, ker sem jih vedno delala po receptu, ki je napisan na embalaži. Odkar jih delam tako, kot sem napisala zgoraj, pa so vedno fantastični.

Poliloni, žganci pašejo k velikim jedem, npr. v gobovo juho, zraven pečenic ali drugega domačega mesa, mi jih pa jemo zraven jote ali repe.




poliloni -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 19:48:36)

Pri nas nihče ne je žgancev, sem jih pa ko sem bila majhna koruzne jedla z mlekom. Zdej pa razmišljam zraven česa bi jih skuhala... Jih bom enkrat zraven jote probala, ker za ajdove sem bolj skeptična, da jih bosta gospoda jedla - tako, da lahko potem samo joto jesta če jima ne bodo všeč.
Hvala Jessy za idejo in recept - samo še uspeti mi morajo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Jessy -> RE: Ajdovi žganci (28.10.2007 19:52:40)

IZVIRNO SPOROČILO: poliloni

Pri nas nihče ne je žgancev, sem jih pa ko sem bila majhna koruzne jedla z mlekom. Zdej pa razmišljam zraven česa bi jih skuhala... Jih bom enkrat zraven jote probala, ker za ajdove sem bolj skeptična, da jih bosta gospoda jedla - tako, da lahko potem samo joto jesta če jima ne bodo všeč.
Hvala Jessy za idejo in recept - samo še uspeti mi morajo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Bodo, bodo! Brez skrbi! Pa ne pozabi sporočiti, kakšni so bili!
Če boš delala koruzne, ne rabiš krompirja kuhat ampak je dovolj osoljen krop. Krompir je samo za ajdove žgance! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




hrchy -> RE: Ajdovi žganci (29.10.2007 9:31:30)

jaz ajdove zgance kupim kar tiste instant v oranznem pakiranju. ampak potem zelo sparam z vodo (jo dam priblizno polovico od tiste, ki je napisana na embalazi) in jo potem po potrebi dodajam, ker tudi ne maram premokrih zgancev. po vrhu pa ocvirke in potem z belo kavo.... ni je cez tako vecerjo!!!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




bamby -> RE: Ajdovi žganci (29.10.2007 9:40:25)

IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

IZVIRNO SPOROČILO: bamby

Jaz jih pa kuham samo v slani vodi z malo olja. V teflonsko posodo nalijem 2.4 dcl vode, jo osolim, dodam malce olja in ko zavre stresem 100g ajdove moke. Najboljša mi je mlinostestova v roza embalaži, ker je bolj grobo mleta. Kuham 20 minut v pokriti posodi, da minimalno vre. Po 20 min. vse skupaj zmešam. Ni potrebno nič stran odlivati, ker je vode ravno prav. Fajn je, če ta stvar stoji enih 15 minut, ker se potem kar same nadrobijo, ko jih vmes mešamo.


Jaz sem pisala za klasično kuhane žgance iz navadne moke. Ko sem kuhala žgance iz kupljene instant moke, mi nikoli niso ratali ravno dobri, ker sem jih vedno delala po receptu, ki je napisan na embalaži. Odkar jih delam tako, kot sem napisala zgoraj, pa so vedno fantastični.

Poliloni, žganci pašejo k velikim jedem, npr. v gobovo juho, zraven pečenic ali drugega domačega mesa, mi jih pa jemo zraven jote ali repe.


Jessy, tudi jaz se pisala za klasično kuhane žgance, saj sem tudi omenila iz katere moke so najboljši.

Jaz jih vedno naredim zraven pečenic ali krvavic in tenstanega kislega zelja.




Stran: [1]