saratanja -> triletnik lista knjige namesto da bi spal? (9.11.2007 21:19:44)
|
Moj triletnik je v zadnjem tednu uvedel čisto svojo večerno rutino. Po kopanju in umivanju zob, pravljici in še kakšnemu kratkemu crkljanju, si on potem, ko odrasli odidemo iz sobe prižge še nočno lučko in čisto potiho gleda knjigice v postelji. Ponavadi si še šepeta sam pri sebi, ko `bere`. Zaspi že po kakšnih petnajstih minutah. Jaz pa sem se znašla pred dilemo. Po eni strani sem strašno ponosna na mulčka, ki pozna že skoraj vse črke, ki zna skoraj na pamet Jurija murija (ga dostikrat slišim iz sobe, ko ga citira) in ima na sploh tako rad knjige. Po drugi strani pa me je strah, da nebi tole njegovo večerno prebiranje knjigic kasneje preraslo v stalno sitnarjenje in odlašanje spanja. V bistvu me trenutno ta oblika njegovega načina uspavanja pravzaprav nič ne moti in ker se ne znam odločiti, kako naj ukrepam v tej novi situaciji, mu za enkrat še nisem pokazala, da vem da ne spi. Enostavno počakam, da zaspi in šele potem ugašam luč. Nisem pa gotova, da je to pametno ravnanje. Kakšne so kaj vaše izkušnje. Mu pustim ta način uspavanja (saj tudi jaz preberem kakšno stran v knjigi, da se umirim po koncu dneva) ali naj grem v boj in vztrajam pri stari rutini? Se pravi po prebrani pravljici je treba spat. A ja omeniti moram, da ima zadnje tedne celo množico strahov pred temo in da lahko v miru zaspi, mu puščamo prižgano manjšo luč, tako da že nekaj časa ne zaspi v temi.
|
|
|
|