Gradbeno dovoljenje - stroški (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan >> Gradnja



Sporočilo


N _ B -> Gradbeno dovoljenje - stroški (25.2.2008 21:01:24)

Mi lahko kdo pove, koliko so cca stroški pridobitve gradbenega dovoljenja za prizidek (stanovanjski del) k obstoječi hiši. Velikost cca 40 m2.

Hvala.




pikicatalonica -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (25.2.2008 22:41:21)

Zdravo!

Najprej je potrebno preveriti ali veljavni prostorski akt, ki velja na območju nameravanega posega dovoljuje oziroma omogoča dozidavo k stanovanjski hiši in v kakšnem obsegu (velikost, oblika,...).
Ko se ugotovi ali je takšnja gradnja sploh možna je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje!
Za pridobitev gradbenega dovoljenja je potrebno imeti Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD). Projekt vam izdela pooblaščeni projektant (v naših krajih je to od ca. 2000€ naprej). Za izdelavo PGD-ja boste potrebovali tudi geodetski posnetek (posnetek obstoječega stanja), ki vam ga izdela poooblaščeni geodet (cena je odvisna od velikosti območja za katerega je potrebno posneti teren in od števila posnetih geodetskih točk; cena ca. 500€ in naprej).
V fazi projektiranja je potrebno pridobiti projektne pogoje na Idejno zasnovo in soglasje na PGD od pristojnih soglasodajalcev ali pa soglasje za priključitev objekta na gospodarsko infrastrukturo (število soglasjodajalcev je odvisna na kakšnem območju se poseg nahaja, varovalni pasovi gospodarske infrastrukture in ostala varovana območja - to določi projektant). Nova zakonodaja predvideva, da bo izdaja projektnih pogojev in soglasij na PGD ter soglasji za priključitev objekta na gospodarsko infrastrukturo brezplačna; do sedaj se je plačala upravna taksa ali pa ostali stroški).
Ko ste pridobili vsa potrebna soglasja na PGD podate na Upravni enoti občine kjer je predvidena gradnja, vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja. Ped izdajo GD morate plačati še morebitni komunalni prispevek.
Ko je GD pravnomočno se gradnja lahko začne! Po končani gradnji si je dobro pridobiti uporabno dovoljenje, po izdajo uporabnega dovoljenja pa date dozidavo vrisati v kataster stavb (izvede pooblaščen geodet).

Upam, da sem vsaj malo pomagala!
Navedene ceno se okvirne! Glede postopka pa bo mogoče kdo lahko povedal bolj natančno! Moje izkušnje so takšne kot je zgoraj navedeno! Mislim, da za takšno dozidavo potrebujete od 3000€ naprej, da pridobite GD!

LP, pikicatalonica!




N _ B -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (25.2.2008 22:46:36)

pikicatalonica: najlepša hvala za podrobno pojasnilo. Uf, si nisem predstavljala, da dve otr. sobici z veznim predprostorom za seboj potegneta toliko birokracije [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].




pikicatalonica -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (25.2.2008 22:48:57)

Malenkost!

LP, pikicatalonica




Dadi -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (26.2.2008 8:38:39)

Ja veliko birokracije je...Midva sva trenutno tik pred zbiranjem soglasij,potme pa na občino po gradbeno...Vse skupaj pa traja že 4 mesece...in bo še dva. Tako planirava.




Lory -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (27.2.2008 18:05:43)

Ja pa še to. izdaja GD je za mlade družine brez takse. Brezplačno. drugače pa je okrog 200€.




frutka_ -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (27.2.2008 21:53:29)

Lory, kakšen je normativ, da  spadaš v mlado družino? MI2 imava ravno papirje na UE.




Pikec -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (27.2.2008 22:55:40)

S 15.4. stopi v uporabo nov zakon o graditvi objektov, ki bo mal spremenil stvari za katere je potrebno GD.
Če se ne mudi se splača počakat.




Drnula -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (28.2.2008 10:50:52)

Frutka - Zakon o upravnih taksah (ZUT) določa, da se za mlado družino šteje družina z vsaj eni otrokom, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 30 let ne glede na starost otrok oziroma 35 let in še noben otrok ni šoloobvezen, določeno pa je tudi, da se za stare 30 let oziroma 35 let štejejo vsi, ki dopolnijo starost v letu, ko se vloži zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja. Dodati pa tudi velja, da ZUT tudi določa, da se kot mlade družine upoštevajo ne samo življenjske skupnosti obeh staršev in otrok, ampak tudi vse druge družinske oblike.




N _ B -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (28.2.2008 13:36:41)

IZVIRNO SPOROČILO: Pikec RR

S 15.4. stopi v uporabo nov zakon o graditvi objektov, ki bo mal spremenil stvari za katere je potrebno GD.
Če se ne mudi se splača počakat.


Se ne mudi.
Če prav razumem bodo spremenili kriterij za katere objekte je potrebna pridobitev GD?




N _ B -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (28.2.2008 13:41:48)

Sem že našla:

Novosti ZGO




frutka_ -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (28.2.2008 14:18:11)

Drnula hvala! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image]
Mi2 sva stara 29 pa 31 pa enega otročka že imamo in ker pravkar adaptiramo dile in čakamo na GD na UE tam povem, da smo mlada družina ali moram kakšno vlogo oddat?
Zaenkrat nama niso tam niti namignili, da smo morda upravičenci tega, da ne rabimo plačat...So pa nama seveda jasno zavrnili papirje, ker je Zavod za urbanizem "spregledal" da živimo v zaščitenem delu mesta in morava prositi za dovoljenje še naravovarstvenike.
Pa da bo vloga popolna morava dodati še soglasje plinarne. Za plin, ki ga niti v hiši nimamo. Ampak teče žila MIMO naše bajte! Grrrrrr!!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley15.gif[/image]
Pa soglasje od železnice moramo še dobiti, ker živimo v radiju 200m od železnice.
Za kozlat!
Pa samo dile si delamo in nič ne podiramo ali dodatno zidamo!




mpritr1 -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (19.9.2019 11:16:25)

Cena gradbenega dovoljenja za prizidek znaša 400-700€. To je kratek odgovor, dolg pa tukaj: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/arhitekt/gradbeno-dovoljenje-cena-po-novem-gradbenem-zakonu-gz/




mpritr1 -> RE: Gradbeno dovoljenje - stroški (6.4.2020 19:09:00)

Cena za gradbeno dovoljenje znaša med 3-10 tisoč EUR, glede na tole: https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/gradbeno-dovoljenje/gradbeno-dovoljenje-cena-ideje-trendi-in-preverjeni-arhitekti-za-uporabno-dovoljenje/




Stran: [1]