ajdova juha (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


gojska -> ajdova juha (13.3.2008 12:30:21)

Včeraj sem prvič naredila tole juhco in morem rečt, da sem ful navdušena. Res dobro. Tud mojmu je blo dober. A ve kaj uporabljate ajdovo kašo v kuhinji.
 
Če ima katera kašen preverjen recept se priporočam. Ajda je baje tudi zelo zdrava. Mislim ,da jo premalo uporabljam.
 


Avtor: marika



recept je z kulinarične slovenije


 
5 žlic ajdove kaše
juha ali voda s polovico jušne kocke
sol
vejica timijana
žlica kisle smetane
peteršilj
prepražene kruhove kocke




[image]http://www.kulinarika.net/grafika2/postopek.gif[/image]
Ajdovo kašo skuhamo v juhi ali vodi (z vejico timijana) do zelo mehkega, tudi če se razkuha ni nič hudega. Zmeljemo jo s paličnim mešalnikom in vrnemo na štedilnik. Malce pokuhamo, če je premalo slana, dosolimo. Damo na krožnik, dodamo kislo smetano, sesekljan peteršilj (po želji) in prepražene kruhove kocke.
[image]http://www.kulinarika.net/slikerecepti/4976_small.jpg[/image]






tinkamiška -> RE: ajdova juha (13.3.2008 12:32:30)

mmmm, moram poskusit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

jst delam ajdovo kašo z gobicami, postopek je enak, kot če bi delala rižoto, samo, da je ajdova kaša prej kuhana[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

je zelo dobro!

tinka




gojska -> RE: ajdova juha (13.3.2008 12:34:50)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]ja sej jaz sem mislila, da bi morala kašo namočit[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
sem mislila, da je trda kot ješprenj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

pa sem mislila da se spoznam na kuhanje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Hope2 -> RE: ajdova juha (13.3.2008 12:55:41)

Jaz ajdovo juho kuham z jurčki. Prepražim čebulo in česen, dodam rdečo mleto papriko, zalijem z jušno osnovo iz prekajenega mesa. Dodam 2-3 pesti ajdove kaše, jurčke narezane na kocke, ter nekaj suhih jurčkov. Pokuham, če je preredko vzamem nekaj juhe z jurčki in kašo, ter s paličnim zmiksam in vlijem nazaj v preostalo juho. Velikokrat jo imamo kot samostojno jed, saj je precej nasitna.

Kot prilogo ajdovo kašo tudi dušim. Isto prepražim čebulo, česen, dodam panceto, kašo ter počasi zalivam z jušno osnovo. Dodam še posušene jurčke.

Dodajam jo tudi v kruh. Najprej jo seveda skuham v slani vodi.

Skuham si jo v mleku kot npr. mlečni riž (za večerjo).

Uporabljam jo za filo, npr za filane bučke, filane pečene paprike....

Lahko jo tudi skuhaš v slani vodi in jo pripraviš kot hladno solato. Dodaš ji še nekaj koruze iz konzerve, na kockice narezano rdečo in zeleno papriko (zelenjavo dodaš po okusu), soliš, pokisaš in naoljiš obvezno z bučnim oljem.




Hans -> RE: ajdova juha (13.3.2008 13:19:50)

Mi imamo ajdovo kašo zelo radi, jemo jo
-  prilogo k pečenim zrezkom, 
- dodatek gobovim in zelenjavnim juham,
- prilogo k gobovi omaki 
- hladno jed - solata na sto in en način.  




Anonimen -> RE: ajdova juha (13.3.2008 13:28:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Hans

Mi imamo ajdovo kašo zelo radi, jemo jo
-  prilogo k pečenim zrezkom, 
- dodatek gobovim in zelenjavnim juham,
- prilogo k gobovi omaki 
- hladno jed - solata na sto in en način.  


Isto, pa tudi kot rižoto, zelo dober pa mi je tudi piščanec pečen na ajdovi kaši.




gojska -> RE: ajdova juha (13.3.2008 15:01:11)

Isto, pa tudi kot rižoto, zelo dober pa mi je tudi piščanec pečen na ajdovi kaši.


a kašo prvo skuhaš, pol pa v pečico[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image]

bom danes kr z gobicami nardila, moram lanske jurčke porabit




qwasy -> RE: ajdova juha (13.3.2008 17:55:07)

Še ena ideja: skuham ajdovo kašov osoljeni vodi (tako, da ni čisto gosta), obvezno dodam precej majarona. Ko je kuhana, zamešam kislo smetano. Taka zelo nasitna, gosta juhica.
Lečo tudi občasno skuham, jemo jo pa kar tako, kot kokice. Namakam jo kar dolgo, recimo 12-18 ur, potem se pa kar hitro skuha.




qwasy -> RE: ajdova juha (13.3.2008 17:56:52)

oh, tole z lečo pa ne paše sem [sm=smiley29.gif]




qwasy -> RE: ajdova juha (13.3.2008 17:58:36)

Sploh sem pa imela v mislih čičeriko, ne lečo. [sm=smiley22.gif] Za danes se raje poslavljam.




Anonimen -> RE: ajdova juha (13.3.2008 18:08:45)

IZVIRNO SPOROČILO: gojska

Isto, pa tudi kot rižoto, zelo dober pa mi je tudi piščanec pečen na ajdovi kaši.


a kašo prvo skuhaš, pol pa v pečico[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image]

bom danes kr z gobicami nardila, moram lanske jurčke porabit


To sem jedla enkrat v Slovenskih goricah na turistični kmetiji Firbas (je to reklama [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]?) in je bilo božansko, ne vem pa recepta, sem ga naredila po svoje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Ni čisto isto, je pa dobro.

Recept:
V pekač nasujem oprano in nekuhano kašo in jo zalijem z mešanico vode in mleka (pol pol), pa še nekaj žlic kisle smetane dam vmes. Tekočine mora biti toliko, da sega ravno do roba kaše. Solim in popram, na to pa položim osoljene kose piščanca (meni so najboljša bedrca), lahko tudi vegetiraš, dodaš kakšno začimbo (timijan, bazilika, po okusu) in potem vse skupaj dam v pečico na 200 stopinj. Vmes zalivam kašo z mlekom ali vodo, po želji, da je kaša močnata. Ko postane meso zlatorjavo, je pečeno.
Lahko pa to narediš tudi ločeno, skuhaš kašo in jo začiniš s kislo smetano in posebej spečeš piščanca.

Qwasy, nič hudega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Sem jaz spraševala to za lečo in čičeriko, mi bo prav prišlo, hvala.




gojska -> RE: ajdova juha (14.3.2008 15:34:42)

hvala
o kakooooooooooooooooo sem lačna




Stran: [1]