DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod



Sporočilo


inara -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 8:31:42)

Pozdravljene:nosecka:,

že predhodno sem zasledila nekaj na temo dioptrije imam pa vprašanje.Iman dioptrijo minus 2 in minus 2,5.Ta vrednost vsebuje malo dioptrije, malo cilindra in stigmatizma.Slišala sem, da morajo nosečnice s stigmatizmom to obvezno povedati zdravnikom preden grejo rodit, ker lahko obstaja nevarnost, da bi ob naprezanju popokale žilice oziroma nastale kake okvare na očeh.Zanima me,če katera ve ali to drži?

Rada bi pa vprašala še nekaj: slišala sem, da je laserska operacija za "odstranitev" dioptrije priporočljiva predvsem po porodu.Si jo je katera mogoče naredila pred porodom in ali je bilo po porodu vse v redu?Zdaj sicer nosim leče,ki pa so kar drage in se mi operacija zdi dobra rešitev saj niti ni tako draga.




enci -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 8:55:36)

inara,
ravno vceraj sem bila pri okulistu in ga sprasevala, kako je z porodnicami, ki imajo dipotrijo. Nekje sem namrec zaseldila, da zenskam z visoko dipotrijo okulisti priporocajo CR (zaradi tega, da ne bi prislo do okvare pri naporu). Moj okulist pa je rekel, da je od posameznice odvisno, tako da priporocam, da se posvetujes s svojim okulistom.
Glede operacije pa vem le to, da je mozna le v kolikor imas ze vsaj 2 leti nesopremenjeno dioptrijo.
SRECNO!
lp
enci:metulj:




Anonimen -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 9:58:16)

Enkrat sem že odgovorila, pa me je ven zabrisalo. No, še enkrat:

Kolikor jaz vem, moraš imeti dioptrije vsaj -7, da se karkolio začnejo pogoovarjati okrog CR. Jaz imam dioptrije -3,5 in -5,5, pa ni bilo nobenega govora o tem. Imam pa tudi astigmatizem.
Kar se pa operacije tiče, pa tole: moj sodelavec, ki ima dioptrije, kaj pa vem, -18 ali nekaj takega, je bil operiran pred dvema letoma in je po dveh letih oslepel na eno oko, za drugega pa še ne vedo, kako bo, ker s takimi operacijami nimajo dovolj izkušenj... Tako mu je bilo rečeno. Seveda sedaj, takrat, ko se je odločal, mu tega ni povedal nihče. Mene je vse v zvezi z operacijami na očeh minilo, čeprav imam leče že več kot 20 let.




Grascakinja -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 11:03:54)

Meni pri -4,5 in -5,25, cilindru in atigmatizmu niso nič omenjali CR.
Porodničarju je fino povedati, da imaš astigmatizem, da malo bolj pazijo nate, da ne pritiskaš z odprtimi očmi. Žilice ti pa lahko popokajo med porodom, tudi če nimaš astigmatizma.
Jaz sem se kar navadila na očala, nekaj časa sem nosila leče, pa se mi zdi preveč stroškov z njimi in dela tudi. Izbrala sem si res lepe okvirje in vsake 2 leti si častim nove, zdijo se mi kot lep in eleganten modni dodatek in ne bi več hotela biti brez njih. Se mi zdi, da bi imela dosti bolj pust obraz!
Kar se operacije oči tiče, če si noseča, ti je zdaj definitvno ne bodo delali, kvečjemu potem, ko zaključiš z dojenjem.
Saj če tako pogledaš, niti nimaš tako visoke diptrije...
Jaz sem tudi ramišljala o operaciji, pa se mi zdi tveganje, da bi izgubila še tisti vid, ki ga imam, preveliko. Raje slabo vidim, kot nič. Za to bi se odločila le, če je res nujno potrebno. Se mi zdi podobno kot amniocenteza - narediš jo le, če je res vzrok za to, ker obstajata tista 2-3% možosti, da splaviš. Zame je to dosti!
Pozanimaj se še pri strokovnjakih, temeljito, da se boš lažje odločila - mi ti lahko še pa še nakladamo, ampak edino važno je strokovno mnenje.

LP Pupa:rozica:




Anonimen -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 11:47:23)

Ma tistemu mojemu sodalvcu so dali takrat zelo strokovno mnenje... no ja, sama se boš odločila.




Grascakinja -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 12:07:09)

Ja, Splišni, tudi meni so že dali tako "strokovno mnenje". Pa so se zaj... in sem bila v predrakavi fazi na MV:grrr:. Zdaj vedno poiščem še drugo mnenje.
To v prejšnjem postu je bilo mišljeno bolj tako, da se ne bo kdo potem skliceval na naše nasvete nas šimfal, ko pa nimamo pojma, če štekaš...:zmeden2:
Ti, Splišni, a so to tvoje nogice na slikci al od Tiborja? Ful se mi dopadejo!




Anonimen -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 12:19:12)

Od Tiborja!!!! Svojih krempljev za že ni tule go dajala, ha, ha.




Grascakinja -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 12:25:49)

Ne vem, no, sem misla, da maš tko lepa stopala... Pa če bi ble tvoje, bi te vprašala, kaj delaš, da maš take lepe tačke... :)-:)-:)- Brez zamere!




Anonimen -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 12:32:23)

Joj, saj nič ne zamerim, kje pa. Hec. Že O.K.




Gina -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 12:36:24)

Včeraj je bila tema : Dioptrija med nosečnostjo, podobno vprašanje in več odgovorov, pa si poglej. LP




didgeridoo -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 13:34:32)

Pozdravljena!

Jaz imam dioptrijo -11/-12 in sem rodila s CR, mislim, da je tista meja nad -11 (vsaj tako mi je takrat rekla G), ampak moraš pa prinesti tudi od okulista, da on predlaga CR.

LP




inga -> DIPOTRIJA-VPRAŠANJE (4.2.2005 14:45:12)

kar se tiče operacije - jaz sem jo imela pred 2 letoma, prej sem mela dioptrijo cca. -8 na obe očesi, in moram rečt, da je zdaj mega. ni huda, je malo zoprno, ampak ne boli. mi je žal, da je nisem naredla že prej, ker je to čist drugačno življenje.

po operaciji vsaj eno leto ne smeš zanosit, tako da ti je med nosečnostjo sigurno ne bodo delali. rodit pa moraš s CR, tako so vsaj meni rekli.

ne vem, koliko časa po porodu ti jo naredijo, med nosečnostjo se dioptrija itak spremeni.




Stran: [1]