Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


Pingvinčica* -> Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 16:35:18)

Sem novopečena mamica. Pupa je stara 6 dni. Mleka imam čisto premalo, vendar jo probam vsaj dvakrat na dan podojiti, sita je samo kake pol ure ker nimam mleka. Nadojko se pa prisesa očitno samo ko najde kaj notri. To je ponoči in popoldne. Zgleda da se mi dela mleko na 12 ur[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Dobla sem tablete za pospešitev nastajanja mleka. To deluje? Kašne so vaše izkušnje? Ostali obroki so pa Aptamel. Je kaj narobe, če npr. zmešam 10 ml vode preveč kot je v navodilih?




Lunc_a -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 16:36:55)

In kako veš da ni sita[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Doji in ne dodajaj.




jajula -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 16:44:38)

tudi jaz dojim in dodajam, meni pa tametil ni pomagal (drugače pa dosti punc tle na RR  piše da jim ful pomaga, tko da je čist odvisno). važno je da dobro ješ in da veliko piješ (jst si še vednodelam dosti čajev za dojenje iz lekarne in hippov instant čaj, pa ne vem če je kkšna bistvena razlika). mogoče bi ti pomagal kakšen nasvet od svetovalk LLL ali kakšen odgovor na tem forumu


link


drugače pa ti bodo vsi svetovali da bolj pogosto kot dojiš, več mleka ti bo nastajalo (meni žal to ni pomagalo, sem si tud črpala, pa je sicer res nastajalo več mleka, ampak [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] je vedno več potrebovala in sem morala še vedno dodajat. ampak poznam primere, ki pa so na ta način opustili adaptirano mleko, tko da je za probat!)

glede dodajanja več vode  v mleko pa odsvetujem, tudi na škatli piše da mora biti doza prava, ker drugače je mleko preredko (in se dojenček ne naje) oz. pregosto (kar vodi k dehidraciji).




KRTR -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 16:51:00)

pri dodajanju je potebno upoštevat navodila, ki so na škatli in točno tako je potebno zmešat hrano, ne prosim dodajat več ali majn vode[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

lp
j




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (27.5.2008 18:39:22)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Katina -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 18:57:52)

NalinRR, prosim, povej svojo izkušnjo kako ti je ratalo povečat kličino mleka.
Jaz sem tudi dobila Tametil in ga še jemljem. Dojim pred vsakim obrokom na vsaki strani po 10 minut. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] navadno poje še celoten obrok - 90ml (star je 13 dni), včasih pusti 10-20ml. Glede dojenja se držim tega, da veliko pijem (kompot, čaj, voda), da jem ustrezno hrano in da se ne naprezam. Žal nimam občutka, da bi mali dobil kaj več kot le aperitiv.




Seven* -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 19:12:19)

Eni dojenčki se dojijo na pol ure. In takrat popijejo 50 ml... In če je podojev 10 je to 500 ml tekom dneva. Eni pa pijejo na tri ure in takrat popijejo več.

Ni obrokov hranjenja - je samo prilagajanje otroku in dojenje na potrebo.

Materino mleko je hitro prebavljivo, zato pa še ne pomeni da ga je premalo.

Če dovolj lula in kaka je mleka dovolj.




mali007 -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 19:26:49)

Mleka imam čisto premalo, vendar jo probam vsaj dvakrat na dan podojiti


Če hočeš imeti več mleka, jo moraš večkrat pristavljati, ker se mleko dela glede na povpraševanje (je naporno, ampak po kakšnem dnevu ali dveh pa pride naval mleka).
Piti moraš vsaj 3l  tekočine na dan (vodo ali pa kakšen čaj - ne mete ker zmanjšuje količino mleka, nesladkan sok - ne pomaranče in jagode...).
Tudi psiha zelo vpliva (vem iz lastnih izkušenj), zato....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Pia77 -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (27.5.2008 22:45:28)

Pinvinčica*, punce so ti ž veliko koristnega napisale.

Tvoje dete je staro šele 6 dni, zato imaš glede dojenja še vse karte v svojih rokah! Ne poslušat 'pametnih' nasvetov o premajhni količini mleka in brezpogojno nujnem dodajanju. S hčerkico bodita pridni in se pristavljajta, pristavljajta in še enkrat pristavljajta. Flaške pa čim manj, ker se ji ne bo ljubilo vlečt na dojki. Ful se ti splača, res.
Svetujem ti, da se obrneš tudi na kakšno svetovalko LLL, bodisi na MONovem forumu - http://med.over.net/forum5/list.php?94, še hitreje pa bo, če kakšno kar brezplačno pokličeš - http://med.over.net/forum5/read.php?94,4437104.
Zelo je pomembno, da si trmasta in verjameš vase, za nasvete pa sprašuješ take, ki imajo (dobre) izkušnje z dojenjem. Držim pesti!




Pingvinčica* -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (31.5.2008 18:21:17)

Pia77:

Hvala za nasvet. Sedaj že od srede samo dojiva, danes se bova stehtali da vidiva če sva že kaj pridobili na teži. Tametil še jemljem. Koliko časa ga lahko jemljem?

Dojenje je res zakon, le počivati morm več, da bodo mlekarne lahko delale.

Hvala vsem!




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.6.2008 0:42:59)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.6.2008 0:47:12)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Anonimen -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (1.6.2008 11:07:52)

Sedaj že od srede samo dojiva, danes se bova stehtali da vidiva če sva že kaj pridobili na teži.


Ne tehtaj ga vsak dan, ker to ponavadi pomeni samo psiholosko obremenitev. Tudi dojencek ni vsak dan enako lacen in teza ne more narascati po predpisanih tabelcah. Max enkrat na teden bo dovolj.




*Naja -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (4.6.2008 8:32:13)

Moja pikica je stara 4 mesece in ves čas se polno dojiva. Ampak v teh dneh, ko je vroče in pije tudi na 1 uro ali še pogosteje morem rečt, da se tudi meni zgodi, da se dojke ne uspejo tako hitro polniti in potem je jok, ko nič več ven ne priteče. Tudi jaz se nato poslužujem enake "tehnike", kot jo je že Nalin opisala, da ves čas menjujem dojke, oz. zadnje čase bolj prakticiram, če je le pupika pri volji, da jo pripravim do tega, da vsaj 1-2 minutke vleče dojko, tudi če nič ven ne priteče in potem sledi nov val mleka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Mleko se dela sproti iz krvi....seveda pa je vse podrejeno zakonu povpraševanja in ponudbe.
Veliko sreče in lepih trenutkov ob dojenju[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Kaja08 -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (4.6.2008 9:12:23)

Živijo!
Tudi jaz imam podobne težave-  mali je star 6 dni, jaz pa še nimam dovolj mleka, da bi se od tega najedel. Imela sem carski rez in pravijo, da v tem primeru dlje traja, da se mleko nabere, jem tudi Tametil tablete. Čez dan mi pogosto čisto po malem teče mleko iz dojke - ali to pomeni, da ga imam že dovolj? Mali se zbuja približno na 3 ure in takrat dojiva po 15 minut na vsaki dojki - ali naj to povečam? V materinski so rekli, da se največ lahko 20 minut... Mi bojo bradavice odpadle, če bom še dlje dojila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Sedaj mu še vedno dodajava mleko iz piksne...
Zanima me, kakšen čaj lahko pijem - sadnih verjetno ne??? Mogoče raje šipkovega. Voda mi gre bolj težko dol in bi si raje naredila par litrov čaja na dan, pa nisem sigurna katerega, da ne bi malega potem napenjalo.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (4.6.2008 14:03:30)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Pingvinčica* -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (4.6.2008 14:12:49)

Kaja,tudi mi smo imeli crski rez. Ko smo prišli domov, je dojenje počasi steklo drugi dan. Sedaj lepo dojimo. Pij čaj hibiskus, šipek, planinski, to lahko, poleg tega kake dva dcl razredčenega sadnega soka z vodo, pa čaj za dojenje 2 x dnevno, kupiš ga v lekarni, imajo že zmešanega, pij, pij, pij. Tudi mi smo imeli težave, sedaj pa je že ok. Upam, da vama uspe, nama počasi uspeva, ne obupaj, mi nismo.




Kaja08 -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (4.6.2008 16:45:23)

IZVIRNO SPOROČILO: Nalin RR

Kaja, ti doji samo toliko kot ti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] zahteva. Moj prvi se je dojil praktično cele dneve, redke so bile minute, ko ni bil na dojki. En podoj je navadno trajal kar 45minut, dojil pa se je na nekje pol ure.




Ampak kaj pa z bradavicami? Ste jih kaj posebej mazale? Mene že zdaj bolijo ko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]  Vsake toliko si jih namažem z Bepanthen mazilom, pa multi mam hladilne komprese si gor dajem...

Predvidevam, da je potem ponoči spal v tvoji postelji, ne v svoji? ker vsake pol ure ali več vstajat in ga prenašat iz posteljice v posteljo ni ravno prijetno. Pa še tekom dneva sem ugotovila, da če ga premaknem, ko po dojenju  zaspi, se takoj zbudi in začne jokat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Pia77 -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (5.6.2008 17:13:42)

IZVIRNO SPOROČILO: Kaja08
Ampak kaj pa z bradavicami? Ste jih kaj posebej mazale? Mene že zdaj bolijo ko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]  Vsake toliko si jih namažem z Bepanthen mazilom, pa multi mam hladilne komprese si gor dajem...

Predvidevam, da je potem ponoči spal v tvoji postelji, ne v svoji? ker vsake pol ure ali več vstajat in ga prenašat iz posteljice v posteljo ni ravno prijetno. Pa še tekom dneva sem ugotovila, da če ga premaknem, ko po dojenju  zaspi, se takoj zbudi in začne jokat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Bradavice se sčasoma utrdijo; pri meni je bilo hudo le prve 2-3 tedne. Mazala pa sem si jih z lanolinom.

Naš je že od začetka zvečer zaspal ob dojenju v najini postelji, ko je čez kakšnih 10-15 min trdno spal (čisto mehak, ne reagira na božanje) pa sem ga prestavila v posteljico. Ko ob nočnem podoju trdno zaspi, ga prestavim nazaj v posteljico - če slučajno mene prej ne zmanjka. :)




emaa -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (5.6.2008 17:31:42)

Dokler se bradavice niso utrdile, sem jih mazala po vsakem podoju, pij kar ti paše, jaz sem bila konstantno žejna in sme popila tudi do 5l tekočine na dan, je pa res, da sem imela mleko za dva. Pa sem imela CR, pa mi je takoj priteklo. Tametil se lahko jemlje največ 14 dni po tri tablete na dan , pol pa lahko tudi dalj časa dve na dan, ampak če ni potrebe, se tega ni potrebno posluževat. 




ELMA -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (5.6.2008 18:42:18)

Čim več tekućine spij ,pa si včasi naredi sezamov napitek ali kozarec piva spij , pa boš vidla POPLAVO [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .Tudi sama to delam ,Tametil tabletke pa imam v predali pospravljene [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image],ker pomagajo samo kratek čas .

Čim več na prsa dej [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] naj sesa , tudi sama sem jokala na začetku ,ker nisem imela mleka bilo mi je hudo ker prvega tudi nisem dojila .Mal sem poslušala punce na RR, ki so mi svetovale vse to kar sem jaz tebi napisala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].In zdaj se dojimo bez dodatka , in se im zdaj zahvaljujem za nasvete .[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Kaja08 -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (6.6.2008 16:11:26)

Živijo! Hvala vsem za nasvete!
Včeraj je šel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image] po pumpico, da vidiva, koliko mleka sploh sproduciram in sem ga v dobrih 10 minutah (skupaj, na obeh dojkah) le za okoli 15 ml. S tem, da naj bi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] dobil 90 do 120 ml hrane na obrok [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Tako sva se odločila, da bom vsakič malega podojila po 15 minut na dojko, potem mu bova pa dodala flaško, ker je res hudo gledat otroka, ki se lačno dere... Tako bo dobil vsaj nekaj protiteles iz mojega skromnega mleka, ostalo hrano pa iz flaške.
Pa še mami mi je danes povedala, da ni ne mene ne brata dojila, ker ni imela mleka. Je to lahko dedno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




aleži -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (7.6.2008 15:27:15)

IZVIRNO SPOROČILO: Kaja08

Živijo! Hvala vsem za nasvete!
Včeraj je šel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image]  po pumpico, da vidiva, koliko mleka sploh sproduciram in sem ga v dobrih 10 minutah (skupaj, na obeh dojkah) le za okoli 15 ml. S tem, da naj bi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  dobil 90 do 120 ml hrane na obrok [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Tako sva se odločila, da bom vsakič malega podojila po 15 minut na dojko, potem mu bova pa dodala flaško, ker je res hudo gledat otroka, ki se lačno dere... Tako bo dobil vsaj nekaj protiteles iz mojega skromnega mleka, ostalo hrano pa iz flaške.
Pa še mami mi je danes povedala, da ni ne mene ne brata dojila, ker ni imela mleka. Je to lahko dedno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Jaz verjamem da ja. Poznam punce, katere niso bile dojene kot majhne in tudi zdaj ko so mame jih ne dojijo, ker nimajo mleka.




mama11 -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (7.6.2008 22:56:40)

IZVIRNO SPOROČILO: Kaja08

Živijo! Hvala vsem za nasvete!
Včeraj je šel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/love.gif[/image]  po pumpico, da vidiva, koliko mleka sploh sproduciram in sem ga v dobrih 10 minutah (skupaj, na obeh dojkah) le za okoli 15 ml. S tem, da naj bi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  dobil 90 do 120 ml hrane na obrok [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]  Tako sva se odločila, da bom vsakič malega podojila po 15 minut na dojko, potem mu bova pa dodala flaško, ker je res hudo gledat otroka, ki se lačno dere... Tako bo dobil vsaj nekaj protiteles iz mojega skromnega mleka, ostalo hrano pa iz flaške.
Pa še mami mi je danes povedala, da ni ne mene ne brata dojila, ker ni imela mleka. Je to lahko dedno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Kaja, ful so ti že dale punce dobrih nasvetov - nikar časovno ne omejuj podojev, dokler ti na eni dojki vleče (ne spi, ampak sesa), ga pusti sesati. Ne odstavljaj! Naš rekord v prvem mesecu je bil uro in deset minut na eni strani! Zamenjaj šele, ko to otrok zahteva. Prvi tedni so glede dojenja ful zahtevni, potem se vse skupaj umiri. Pa nikar se ne zanašaj na pumpico, ker ti nobena pumpica ne more ven spraviti toliko mleka, kot ga lahko [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]. Mleko se dela sproti, nikoli prsa niso popolnoma izpraznjena.

Glede dednosti pa takole - generaciji naših staršev so, tudi zaradi prehrambene industrije, ki ji je bilo v interesu prodati umetno mleko, govorili vse mogoče glede dojenja - od tega, da imajo mamice premalo mleka, do tega, da je preveč vodeno. Same neumnosti, ki sem se jih v prvih mesecih naposlušala od dobro mislečih tetk. Izjemno redke so ženske, ki ne morejo dojiti; če vztrajaš, ti bo zagotovo uspelo. Jaz sem imela pri dojenju krizo pri 2,5 mesecih. Najbolj mi je pomagalo, da sem šla na spletno stran od La Leche League Slovenije (www.dojenje.net) in brala, brala, brala. Potem sem pa še poklicala njihove svetovalke, super punce. Priporočam!




nežka -> RE: Začetek dojenja - tablete za pospešitev nastajanja mleka (9.6.2008 9:17:38)

Dobla sem tablete za pospešitev nastajanja mleka. To deluje?

Pingvinčica, tudi jaz sem uporabljala te tablete, a sem jih dobila že skoraj prepozno, po ene dveh mesecih dojenja, ko se je mali že kar navadil, da mu dodajam adaptirano mleko. Tablete so res povzročile, da sem imela več mleka, a so me opozorili, da sicer ni neke večje nevarnosti za dojenčka, le da odsvetujejo jemanje tablet dalj kot en mesec, ker potem povzročajo večji padec kalcija pri dojenčku. Pa sem potem kar nehala.
Tako, da za kratek čas, da vzpostaviš noramalno proizvodnjo mleka in s tem da dojenček papca, je pa verjetno čist ok.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>