bi dale v tujini slovensko ime otroku? (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju >> Imena



Sporočilo


Azzurra -> bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 21:53:14)

Recimo, da je vaš partner tujec. Preselite se v tujino, ni nujno, da v njegovo domovino, pač v tujino in živite tam ter dobite otroka.

Bi svojemu otroku dale slovensko ime?




Anonimen -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 21:58:45)

Ne.
Tako da pase v obe okolji.




Kaliope -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 21:58:46)

itak, ampak tako, ki bi bilo sprejemljivo za partnerja in njegovo narodnost ter seveda okolje, kjer bi živela. Tako da bi se izognila šumnikom in preveč soglasnikom na kupu. Verjetno kakšno "enostavno", kratko, ampak tudi slovensko.




lelaval -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 21:59:58)

itak, ampak tako, ki bi bilo sprejemljivo za partnerja in njegovo narodnost ter seveda okolje, kjer bi živela. Tako da bi se izognila šumnikom in preveč soglasnikom na kupu. Verjetno kakšno "enostavno", kratko.


tako nekako bi se odločila.




Blejka26 -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 22:02:59)

pojma nimam..dvomim da kdaj bom v taki situaciji




Anonimen -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 22:10:13)

Bi se po vsej verjetnosti odločila za kakšno mednarodno ime. Oz. po dogovoru s partnerjem.




Naja30 -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 22:23:26)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Ne.
Tako da pase v obe okolji.


Isto.




Strawberrie Cherrie -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 22:29:33)

Seveda bi. Ker se ne sramujem svoje države, ponosna sem na to, da sem Slovenka in bi tudi svojega otroka vzgajala v tem duhu. Verjetno kakšnih Č Ž Š jev res ne bi uporabila, ali pa tudi....




Vrtnica79 -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (31.5.2008 22:31:23)




Tako da pase v obe okolji.



Se strinjam.




mateyka -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 8:22:52)

dala bi tako ime, ki mi je všeč (je pa res da bi se verjetno izogibala lokalnih črk a la šžč in öåä v mojem primeru). jaz sem v podobni situaciji (mož tujec in verjetno ne bomo vedno živeli v "najinih" državah). dali smo ji arabsko ime pa noben od naju ni arabec [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] je pa res, da ima zelo podobno ime tudi eno izmed finskih jezer, samo nismo finci.. in zveni dokaj nevtralno, čeprav nenavadno. ehh, sej ne vem - zbrka v glavnem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] nikoli noben ne bo čisto zadovoljen (razen vas), ampak nima veze, vedno boš nekje izpadel kot tujec, tko da koneckoncev nima veze [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




rogljicek -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 9:58:19)

Jaz ji sicer nisem dala slovenskega imena, je pa izpeljanka iz slovenskega. Če bi mi bilo pa katero ime zares všeč, bi ji pa dala tudi pravo slovensko. Je pa fajn se izognit š, č, ž, oziroma j, ker je tako različno izogovorljiv v različnih državah.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.6.2008 10:37:41)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Maja T. -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 10:41:12)

Dala bi takšno ime, ki bi bilo obema všeč in če je to ravno slovensko ime, tudi prav [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley10.gif[/image]




Anonimen -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 10:47:57)

Seveda bi. Ker se ne sramujem svoje države,


Se dobro, da nas tata ni zagrizen Dalmatinec. Bi imeli Pepino....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




*Junona* -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 13:24:52)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Seveda bi. Ker se ne sramujem svoje države,


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Se dobro, da nas tata ni zagrizen Dalmatinec. Bi imeli Pepino....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .


ali pa Šimeta[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




bskrle -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 13:50:18)

Ja, ker se veliko slov. imen, ki se se v tujini rasamo drugače izgovarjajo (Ana, Barbara, Hana, Jana)




Anonimen -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 13:53:46)

IZVIRNO SPOROČILO: *Junona*

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Seveda bi. Ker se ne sramujem svoje države,


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Se dobro, da nas tata ni zagrizen Dalmatinec. Bi imeli Pepino....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] .


ali pa Šimeta[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Ne, zdaj so v modi Duje, Paško, Baldo in Ante...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Azzurra -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 14:24:25)

Zanimivo.

Včasih dobim občutek, kot da sem na drugem planetu. Berem različne teme o imenih in sem velikokrat presenečena kakšne odgovore pišejo nekateri. Napišejo "no, ja...ime mi ni prav ful všeč ampak vseeno boljše kot neke nove skovanke, trendovska imena ipd" ....in tle se začne nizanje "trendovskih izmišljotin" kot so...Ante, Stella, Žan, Tai, Liam....

Torej, en Ante ne more imet očeta iz Splita? Pa Stella mamo iz Barija, Žan očeta iz Nice, Tai očeta Kitajca....in moj Liam očeta iz centra Dublina, kjer je Liam vsak drugi pegasti rdečelasec? Ker to namreč niso trendovske izmišljotine, pač pa imena, ki imajo izvor in svoj pomen in mogoče imajo za koga, ki živi v tujini, še bolj globok pomen, ker ga vežejo na svojo domovino.  
Lahko so nenavadna, lahko so čudna, lahko so tuja, lahko da so vam celo smešna (tudi jaz sem že slišala imena, ki imajo v našem okolju pomen, da krepneš od smeha)  ne pa "trendovska" s tem, da "trendovska" poudarimo seveda v negativnem smislu.

Saj jaz tudi mislim, da je lepo, dat slovensko ime, če gre človek živet v tujino - samo dejmo, a se lahko zmenimo, da se naredi tudi obratno?

Samo razmišljam, me ni treba požret.








Anonimen -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 14:26:24)

IZVIRNO SPOROČILO: Azzurra

Saj jaz tudi mislim, da je lepo, dat slovensko ime, če gre človek živet v tujino - samo dejmo, a se lahko zmenimo, da se naredi tudi obratno?


Torej bi bil Ante Anžej?
Ali Pepina Jožica?




Azzurra -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 14:34:41)

Ne vem, meni je vseeno, kako bi bil Ante in kako bi bila Pepina, kot se kdo odloči.
Jaz samo pravim, da mi ni všeč, da se ljudje spotikajo na imena, ki v Sloveniji niso slovenska in jih imajo za neke spakedranke, ne pomislijo pa, da ima ta otrok lahko enega od staršev, ki je tujec in živi v Sloveniji.

Če bi šla jaz živet na irsko, bi čisto mogoče dala otroku ime Janez, npr, če bi se otrokov oče strinjal, tako kot mi je čisto gladko do Pakistana in še naprej, če se sosedov sinko kliče Ante! 

To sem mislila Mič - da je lepo, da slovenec da slovensko ime v tujini, samo tudi se ne smemo spotikat, če en tujec, ki živi v Sloveniji, da otroku ime, ki izvira iz njegovega okolja.




Anonimen -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 14:37:22)

To sem mislila Mič - da je lepo, da slovenec da slovensko ime v tujini, samo tudi se ne smemo spotikat, če en tujec, ki živi v Sloveniji, da otroku ime, ki izvira iz njegovega okolja.


Aha.
Verjetno se je ob tvoje izbrano ime za sina spotaknilo veliko ljudi?




Azzurra -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 14:54:07)

Eni so se, drugi se niso. Tisti, ki so mi rekli, da jim je ime grdo, me niso vzpodbudili k temu razmišljanju. Meni je vseeno, če je njim grdo. Nisem jezna zaradi tega, da ne boš mislila. Niti ne morem bit, ker mi res dol visi, če je ime komu lepo ali grdo.

Na prejšnji temi o Leonu mi je pa dalo mislit, ker je en od postov letel na te "novodobne trende", ki to seveda niso - ne Žan, ne Žak, ne Tai in niti ne Liam.

Taiste osebe, ki pišejo, da so to trendovska imena, bi seveda dale v tujini slovensko ime (ali tako, da se "sliši mednarodno"), medtem ko jim je eno tuje ime (ki se vseeno "sliši mednarodno") v Sloveniji "kr neki".

Še enkrat - ne me razumet narobe, tudi jaz nisem brez greha - samo lahko si zatiskamo oči, a dejstvo je tako, da tuje v Sloveniji ni dobro, medtem ko bi mi v tujini mirne duše uveljavljali svojo in vztrajali, kar je absolutno prav. Samo potem je prav tudi obratno.  




*Junona* -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 15:19:35)

Mič II, mi je pa zelo všeč, ker Hrvati, sploh Dalmatinci dajejo otrokom njihova stara imena, npr. Franko, Jure, Karla, Ante, Šime....... Pri nas je pa tega zelo malo oz. stara imena zamenjujejo "čudna " nova.




Anonimen -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 15:34:35)

Mič II, mi je pa zelo všeč, ker Hrvati, sploh Dalmatinci dajejo otrokom njihova stara imena, npr. Franko, Jure, Karla, Ante, Šime....... Pri nas je pa tega zelo malo oz. stara imena zamenjujejo "čudna " nova.


Ja, kar precej jih dajejo. Poleg prej nastetih (in "tvojih" Frana in Karle) poznam se Ivana, Antonija, Mare, Jozefino (ki mi sicer ni vsec...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]), Josipa, Dominika, Margareto....pa se eno frajersko ime, pa se ga zdajle ne morem spomnit, je pa cisto nov dojencek.




Azzurra -> RE: bi dale v tujini slovensko ime otroku? (1.6.2008 15:35:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič II

Mič II, mi je pa zelo všeč, ker Hrvati, sploh Dalmatinci dajejo otrokom njihova stara imena, npr. Franko, Jure, Karla, Ante, Šime....... Pri nas je pa tega zelo malo oz. stara imena zamenjujejo "čudna " nova.


Ja, kar precej jih dajejo. Poleg prej nastetih (in "tvojih" Frana in Karle) poznam se Ivana, Antonija, Mare, Jozefino (ki mi sicer ni vsec...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ), Josipa, Dominika, Margareto....pa se eno frajersko ime, pa se ga zdajle ne morem spomnit, je pa cisto nov dojencek.


Bartul?




Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>