3 leta in še plenička (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> OtrociSporočilo


Salja -> 3 leta in še plenička (11.6.2008 11:41:47)

Je to res tako čudno??[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Namreč vsi se že zgražajo, delijo nasvete itd.. ko slišijo da še ima maleni pleničko.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

Sicer hodi že dobro leto na kahlico, rutinsko pred kopanjem, ampak še niti 1x mu ni nič uspelo.Ko ga dam v bano se pa polula.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Mogoče kakšen dober nasvet ali kaj??
Maxica -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 11:46:42)

Pač, če se ti še ne zdi dovolj zrel, je brezveze, da bi ga zdaj zaradi drugih silila. Jaz sem sicer našemu starejšemu pri dobrih dveh letih in pol en dan potegnila pleničko dol in mu rekla, da ko ga bo lulat, naj pove in gre na kahlico. Ene parkrat mu je malo ušlo, sicer je pa takoj potuhtal in od takrat bil suh podnevi in ponoči.
Če se ti zdi, da je zdaj primeren čas, pa probaj.
Marogica -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 11:50:13)

Naš ta mlajši je star 3,5 let in ni šanse, da bi sploh pomislil na to, da ne bi imel pleničke. Nam je zadnjič pediatrinja rekla, da pač otroci različno "dozorevajo", kar se tega tiče....in da ni panike. Tako, da sama tudi nimam nasveta, pa smo poizkusili vse....
honey -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 11:52:33)

Naš je bil star 2 leti in kakšen mesec, ko je podnevi ostal brez plenice. Ampak ponoči jo ima pa še vedno in se sploh ne sekiram. Itak nam je rekla na sistematskem, da do 5. leta jo normalno, da imajo otroci ponoči plenico. Za čez dan jo bo pa najbrž sam dal dol, ker ga bo motila - sploh poleti, ko bo vroče. Pusti mu čas, se bo pa potem na hitro odločil, da bo brez plenice. Pa kaj, če jo ima še vedno? Ko bo dovolj zrel, jo bo že dal stran, ne skrbi.
Nej1 -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 11:53:24)

Po moje je čas, da mu kar vzameš pleničko čez dan- kar tako brez kompliciranja- pa če lula že v kahlico ali ne. Na začetku bo malo polulanih hlač potem pa bo šlo- sigurno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Vso srečo!

Lp
Marogica -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 11:56:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Nej1

Po moje je čas, da mu kar vzameš pleničko čez dan- kar tako brez kompliciranja- pa če lula že v kahlico ali ne. Na začetku bo malo polulanih hlač potem pa bo šlo- sigurno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .


To je lahko reči, težje narediti. Naš joka in pleničke noče dati!!! Razen, če je fejst toplo in da se kopamo v bazenu, takrat ni problem. Ko pa ima oblečene kakršnekoli hlačke, pa zahteva pleničko.
mala maja -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 11:56:07)

naš je star 3 leta in 3 mesece pa imamo tud še pleničko. Ga počasi navajamo da uporablja kahlico ali pa stranišče. Velikokrat zalijemo rožice na vrtu, delamo pukice v kahlico in potlej kažemo vesoljnemu svetu kolk je priden in ga vsi hvalimo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Jaz komaj čakam malo toplejše vreme.

Se sploh ne obremenjujem s mnenjem okolice, ko bo pripravljen bo hitro brez pleničke. Je pa tudi naš tak, da se zaveda, da ga lulat amapk ne more kontrolirati urina in se kljub temu da gre hitro lulat polula. Ali pa pravi da ga lulat pa se ne more, potlej pa se čez minutko v hlače.

Lahko mu daš hlačne pleničke gor, če se bojiš da se bo vseeno polula in to ravno takat ko ne bo primeren čas. Ampak mu razloži da to niso pleničke ampak hlačke, ker drugače ne bo učinka.
ily -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:02:06)

Jaz ti tudi ne bom dajala nasvetov, ker mi je to najbolj trapasta stvar, kar se tiče otrok.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] Najbolje je, tako kot je rekla Maxica, ko se bo tebi in tvojemu malemu zdelo, da zdaj pa bi... Ma, pusti druge! Saj veš, kako pravijo: najlepše je svoj d[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley35.gif[/image]  z drugim pokriti!

Lahko ti pa povem, kako je šlo pri nas. Naša Pika je bila v plenici do drugega leta in pol. Sicer so že pri njenem dobrem letu vse taščice in svakinje in tetke vedele povedati, da zdaj je pa res čas, da ji dam plenico dol[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image], pa se jaz kaj veliko nisem na to ozirala. Je bil pa tudi mož istega mnenja! To pa predvsem zato, ker sva jo enkrat, malo pred tem, z mojim očijem, hotela naučiti, kako se naj usede na pručko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley22.gif[/image]. Pa nikakor ni šlo! In smo nehali! Potem pa čez kakšen dober teden, ko sem jaz zunaj za mizo sedela, ona ˝pritroga˝ ven svojo pručko, jo postavi poleg mene, se zasuka in usede[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley3.gif[/image]. Brez pomoči, brez problemov! In meni takrat, ampak res, udari v glavo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/ocala.gif[/image]: res, vse ob svojem času, nobenega prehitevanja! In smo tako vedno delali!
Enako je bilo s plenicami. Saj sva pri dveh letih kupile knjigico o Matevžu, ki se uči lulati na kahlico, ampak to je bila zanjo pač zgodba. Potem je pa prišla enkrat iz vrtca, pa pravi: ˝Jaz bi pleničko dol dala!˝, pa sem rekla: ˝Pika, ne vem, se boš polulala!..˝. ˝Ne, ne bom!˝ in se res ni. Čez dan nobenkrat v hlače, ponoči smo jo pa tudi na njeno željo kakšen teden kasneje dol dale in je ostala suha.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Tako, da, ko bo čas za to!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Nej1 -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:04:27)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

IZVIRNO SPOROČILO: Nej1

Po moje je čas, da mu kar vzameš pleničko čez dan- kar tako brez kompliciranja- pa če lula že v kahlico ali ne. Na začetku bo malo polulanih hlač potem pa bo šlo- sigurno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .


To je lahko reči, težje narediti. Naš joka in pleničke noče dati!!! Razen, če je fejst toplo in da se kopamo v bazenu, takrat ni problem. Ko pa ima oblečene kakršnekoli hlačke, pa zahteva pleničko.


Ja se strinjam, če otrok noče obleči hlačk, ga sigurno ni dobro silit, ampak pustit pri miru, ker tako in tako gre zgolj za trmo, ki ga bo slej ko prej minila,  če ne drugo ga bo plenica začela pošteno motit.

Ampak kolikor jaz zgornji post razumem ne gre za to.

Se pa ne zgražam nad triletnikom z plenico, da me ne bi zdaj spet katera napadla.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
aischa1 -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:18:53)

ja jaz ti isto  rečem ko vse druge počakaj tudi naša Aischa ima plenice pa ima že 3 leta saj gre tudi na kahlico a vseeno brez plenice ne gre. Ta srednja še zdej pri 5 letih ima ponoči plenico pa je rekla zdravnica naj počakamo do zime saj se ne polula vedno ampak jo sama hoče. Tako da počakaj bo že počasi nehala boš vidla.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
ZARA -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:25:27)

Salja. Vem kako ti je, še predobro...
1. ne vem kaj je tako čudnega, če ima 3 letnik plenico?
2. naj talajo nasvete in se zgražajo nad svojim zarodom, če ga seveda imajo
3. otrok neha lulat v pleničko, ko je sam psihično pripravljen na to - nič prej
4. NE SE SEKIRAT!!!

Moja pupa je imela plenico do tretjega leta in pol. Potem pa je kar čez noč nehala lulat in kakat v plenico. Vzeli smo ji plenico isti dan tudi ponoči in ni bilo nobenih problemov s tem. Moj nasvet je, da bodi previdna, ker so nekateri otroci zelo občutljivi glede tega ... pri nas je šlo tako daleč, da je en čas celo zadrževala blato. Pa te nočem strašit, samo poslušaj sebe in dete in ne pametovanja in veleumov okolice. Itak bi nekateri najraje videli, da plenico odvržete že pri 6 mesecih. Veliko sreče.


lpZ
vesna.com -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:27:59)

Sicer se tudinjaz strinjam s tezo vse ob svojem času, ampak popluvite me gor al dol, otrok ki je tik pred šolo pa res nima kaj s plenico več za hecat ga.
barbara b -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:28:09)

Meni je pediater rekel, da imam otrok do 4. leta vso parvico imeti pleničko.  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]
So mi pa vzgojiteljice v vrtcu ponudile pomoč pri odvajanju. Mali je bil takrat star dobre 3 leta. Moram jih opohvaliti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley32.gif[/image] za pomoč, ker jaz sama, se ne bi za ta podvig odločila vsaj do danes. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]   V vrtcu se jim je dopadlo skupinsko sedenje na kahlici.
Minil je dober mesec in med tem se je polulal sam enkrat. Ponoči ima še vedno pleničko in verjetno jo bo imel še nekaj časa.

Ne, nič ni čudnega, če ima otrok pri  3. letih še pleničko. Ko bo zrel za to, se je boste z lahkoto znebili. No, do osnovne šole sigurno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Nika v službi -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:37:12)

Še ena "sotrpinka". Sicer še nismo triletniki, se pa hitro bližamo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

Tudi naša Nika dobi čisti napad, če ji vzamem plenico! Na nagi ritki noče niti sedeti, noče gor spodnjih hlačk, hoče preprosto pleničko. Tudi mi smo že poskušali z množico fint, ampak ni šans.

Zdaj sem se odločila, da resno poskusimo, ko bo stalno toplo vreme. Tudi v vrtcu bodo začeli z odvajanjem tistih, ki še nosijo plenice. Nekateri gredo namreč že lepo na stranišče ali kahlico, naša bučka to vse pove in opiše, kako drugi v vrtcu pokličejo, če hočejo na stranišče, ko pa njo vprašaš, kdaj bo ona tako naredila, pa vprašanje presliši oz. izjemoma odgovori "jutri". Ta jutri še ni prišel.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
tins -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 12:37:27)

No, saj so že druge vse povedale in samo pristavim, da se ne sekiraj zaradi tega, saj jih je veliko takih- moja je stara 3 leta in še ne pove, da jo lulat...
V vrtcu ima tako vedno plenico, doma pa je brez, s tem da jo dajem na pol ure redno na kahlico, vsaj enkrat na dan nam še uide. Počasi, pa bo....

Aja: tudi mi redno prebiramo Matevža[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
lex -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 13:03:20)

Moj je sicer že leto dni brez plenice čez dan. Je pa imel sedaj obdobje ko je kakal striktno v plenico. Jo je zahteval, drugače je držal blato do večera ko je dobil gor plenico za spat. Pa vsi okoli nas so tako pametni (najini starši, še posebej pa njegov oče) kako mora biti zdaj pa res že brez plenice. Pa ga je glih on spravil nazaj v plenico. namreč za vsak kakec je letal kot okoli njega, ga hvalil in vem kaj še vse. Pa je mali vklopil trmo in amen. Plenico!!!
Zadnjič pa je rekel, da ga lulat in je šel na WC (nihče ne sme z njim) in ga ni bilo kar nekaj časa iz Wcja in grem gledat, pa je lepo kahlico čistil, ker je kakal not. Pa še ritko si je sam sčistil. Jaz sem potem samo prekontrolirala in sva si umila roke in to je bilo to. Nisem obešala na veliki zvon, ker so bili glih njegovi na obisku in tako zdaj že dober teden sam opravi na WC. Mene je bolj sedaj strah, ko bom šla rodit kaj se bo izcimilo iz tega ven. Upam, da ne bomo šli nazaj, kvečjemu naprej in nam še ponoči ne bo treba plenice.
Jaz sem vsem ta pametnim dala odgovor, da mi smo odraščali v bombažnih plenicah, ki so nas motile, te pa so suhe in jih ne motijo toliko. Konec debate, pa naj se slikajo. aja še vedno pa kdaj in kdaj zahteva plenico (ko se kam peljemo, da ne polula sedža, pa zadnjič smo bili v Evroparku in je ni hotel dati dol, ker ni vedel kje je Wc in ni mogel sam do WCja.

Slej ko prej bo sam videl, da je fajn. Pa sedaj ko bo toplo naj bo čim več nagec okoli hiše, mogoče mu bo to pomagalo.
Gina -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 13:14:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

IZVIRNO SPOROČILO: Nej1

Po moje je čas, da mu kar vzameš pleničko čez dan- kar tako brez kompliciranja- pa če lula že v kahlico ali ne. Na začetku bo malo polulanih hlač potem pa bo šlo- sigurno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] .


To je lahko reči, težje narediti. Naš joka in pleničke noče dati!!! Razen, če je fejst toplo in da se kopamo v bazenu, takrat ni problem. Ko pa ima oblečene kakršnekoli hlačke, pa zahteva pleničko.


Joj, marogica, a potem otrok odloča, kaj pa kako bo kaj počel, ne ti? otrok je vendarle prenajhen, za odločanje o takih rečeh.

Sama menim takole:
kahlica je v 90% stvar odločlitve staršev. Samo v 10% otrok res ni zrel zanjo, nima dovolj velikega mehurja, razvitih mišic, kaj vem česa že. V bistvu je res vseeno, kdaj se odločiš za ta korak. Ker ta korak je naporen. Mnogo lažje je imeti plenice gor, pa se ne ukvarjati s tem, ali bo hotel lulati sredi poti, a bo polulal hlačke kje na obisku, a bo zdržal ponoči, kot pa se odločiti za kahlo. Jaz to čisto razumem. meni so bile muke totalne otroško odvajanje od plenic. To vendarle terja mnogo potrpljenja in odpovedovanja. 14 dni do 1 mesec ne moreš z njim v trgovino, na obiske normalno, skrbi te ta čas, a ti bo stolček v avtu polulal, skrbi te, da se bo kje sredi nemogočega spomnil da ga ta hip lulat in takrat pač še ne more zadrževat dolgo, na začetku mislim- še celo nesti ga moraš, ker ne more hodit in zadrževat hkrati- kak teden, dva. Tako da...ja, to je obupno težko bilo meni naredit. Samo ko se odločiš, postopek steče. Če ne obupaš na sredi. In ja, popolnoma nič ne obsojam mamic, ki se za ta korak ne odločijo, ker so prezaposlene, preobremenjene, ker psihično še niso pripravljene, niti fizično. Res razumem in ne obsojam. Vendar.... ne razumem pa izgovarjanja na otroka. Kaj je otrok kriv, če se mi ne odločimo? Ni otrok kriv. otrok pač nima motiva, d abi nehal lulat v plenico. To je vendarle mnogo bolj luštno kot držat, pa iti na wc. To je prevzemanje odgovornosti, kar je bad, zelo bad in naporno tudi za otroka. Ajd, kakšen se v resnici potem, ko ga je že sram odloči, da bo dal dol plenico. Ali se pusti vreči na foro, da je zdaj že dovolj velik, ali se pusti prepričat. Samo to ni večina otrok. Pri večini se odločijo starši. Dokler pa otrok tuli, če mu daš dol plenico, ap mu jo boš dala nazaj gor, če bo tulil, ga boš smao navadila, da je tulit ok, naj le še bolj tuli, če hoče kaj doseči. Ampak pri teh rečeh je res bolje, da se odločiš, pa karkoli se že odločiš. Ali takoj rečeš: nisem še pripravljena, meni so bolj komot plenice, ali pa rečeš, dost imam, otrok bo brez plenic. Ampak odločiš se ti, ne otrok, ne zato, ker trmari, ampak zato, ker je tebi tako ali pa drugače bolj komot - vzrok za pleničko pri teh letih je v 90% starš, ne otrok. POglej, če bi živela v času naših staršev, bi imela veliko večji motiv ga navaditi na kahlo, ker bi ga itak vsak dan neštetokrat preoblekla celega petek in svetek in to kompletnega pozimi in poleti, me prav zanima, koliko bi mu popustila, če bi se drl - vseeno bi ti bilo, kolk tuli, hotela bi,d a hodi na kahlo in pika. Tako pa so pamperske, ki stvar olajšajo - zelo zelo zelo, tolk zelo, da nimamo več motiva svoje otroke naučit prevzemat odgovornost prej kot do šole enkrat - karikiram seveda. Ponavljam: izvzamem 10% otrok, ki pri treh letih še niso sposobni zadrževat urina.
Še to, če se lotiš odvajanja, gre oboje hkrati. Podnevi in ponoči. Če boš podnevi vzel, ponoči pa plenico gor dal, bo otrok ponoči lulal, ker mu ponoči ne bo treba zadrževat - to bo prec pogruntal. Čim je otrok par dni suh podnevi, ima to tolk v možganih tisti hip, da ga spremlja tudi ponoči. Vsaj večino njih. Če ta hip zamudiš, pa mu pustiš gor plenico, si dober skoraj do šole. Tudi za odločitev, da bo ponoči suh, potrebuje pogum starš bolj kot otrok.
lelaval -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 13:59:38)

So mi pa vzgojiteljice v vrtcu ponudile pomoč pri odvajanju. Mali je bil takrat star dobre 3 leta. Moram jih opohvaliti za pomoč, ker jaz sama, se ne bi za ta podvig odločila vsaj do danes. V vrtcu se jim je dopadlo skupinsko sedenje na kahlici.


Pri nas je bilo isto. Jutri bo stara 3 leta, pol leta nazaj pa so se mi v vrtcu ponudili, če bi jo navajali brez pleničke (so še rekli, da ni problema, ker so 3 takšni). Zdaj je nekje 3 mesece, ko se čez dan ne polula več  - niti med igro [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Ponoči pa še vedno ima pleničko. 
Pobalami -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 14:03:29)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

Pri večini se odločijo starši. Dokler pa otrok tuli, če mu daš dol plenico, ap mu jo boš dala nazaj gor, če bo tulil, ga boš smao navadila, da je tulit ok, naj le še bolj tuli, če hoče kaj doseči. Ampak pri teh rečeh je res bolje, da se odločiš, pa karkoli se že odločiš. Ali takoj rečeš: nisem še pripravljena, meni so bolj komot plenice, ali pa rečeš, dost imam, otrok bo brez plenic. Ampak odločiš se ti, ne otrok,Vse si vredu napisala samo to s tuljenjem mi ni všeč. Nekaj je če mu nekaj ne dovoliš, vzameš določeno stvar, igračo in se dere. Drugače je če mu vzemeš dudo, plenico, nekaj kar je njegovo. To je stvar na katere je navajen in mu je res težko sploh, če se mu na silo vzame.
Po moje je najboljš, če ga prej pripraviš, da s svojo otroško logiko razume, da tega ne bo več. Potem je tuljenja manj ali ga ni. Pri nas ni bilo za dudo nobenega joka, niti enega samcatega, ker se je nekako sprijaznil, da dud ne bo in še motivacijo je imel - darilo . Za en klinčev flajštr na prstu, ko se mu ga vzela pa se je drl en teden skupaj. in to ponoči, ko sem bila čisto zalimana. Vsak dan cel teden.

Po moje je najboljš večkrat sneti plenico, s finto, nagrado... karkoli da se navadi na zrak na riti. ko bo navajen občutka bo veliko lažje prenehal. In takrat se lahko odločiš brez tuljenja.  Poleti je super čas za to, sploh na morju.

Sem zadnjič brala eno zgodbico od gospe, ki je v otroštvu lulala v posteljo in nikakor ni mogla prenehat. Zmeraj je zelo težko zaspala in se zbudila, ker se je bala da bo polulana. Ko ji je enkrat oče pred mamo rekel, da ni nič hudega, da bodo nov jogi kupil, se je sprostila saj je vedela da ne bo kregana ni nikoli več lulala.

Ma sej bo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Suzy. -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 14:57:05)

Ja, pameten nasvet je, da ne poslušaj "pametnjakovičev", ki pravijo, da to ni normalno.

Ponavadi je tako, da otrok nima več pleničke tam okrog tretjega leta. Večinoma je to poleti. Ni pa nič čudno in nenavadno, če je suh šele leto kasneje.
Seven* -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 15:09:08)

No, jaz mislim, da je vsekakor kar nekaj na tem, da otrok ni pripravljen. Je pa verjetno več razlogov zakaj ni pripravljen. Eno so fiziološki razlogi (še ni sposoben zadrževati), eno pa psihološki, ki jih je med otroci tudi veliko, vsak slej kot prej izzveni. Priznam, jaz se ne bi sprijaznila, ampak bi poskušala odkriti vzrok. Dejstvo je, da otroci skozi fizološke potrebe tudi komunicirajo z nami. Dostikrat je to signal, da bi nam želeli nekaj sporočiti, karkoli že to je.. Ne verjamem pa preveč v izsiljevanje in načrtno zadrževanje, ker je to kao pač finta in lenoba.

Jaz bi se poskusila poglobiti v odnos otrok-jaz. Meni je knjiga od Juula marsikje odprla oči.. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Volga -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 15:16:29)

Vse si vredu napisala samo to s tuljenjem mi ni všeč. Nekaj je če mu nekaj ne dovoliš, vzameš določeno stvar, igračo in se dere. Drugače je če mu vzemeš dudo, plenico, nekaj kar je njegovo. To je stvar na katere je navajen in mu je res težko sploh, če se mu na silo vzame.


Se strinjam z Gino v čisto vsem, tudi v tem, kar ti negiraš. Namreč tudi za te stvari se moramo starši odločiti, kdaj jih bomo vzeli (dudo, flašo, plenico), ker zaenkrat ne poznam nobnega otroka, ki bi pri 24 mrekel: mami, na dudo, zdaj sem pa že velik. In četudi je kakšen, je takih morda 10% vsem ostalim pa se je težko odvaditi razvad. Če se starši ne odločimo drugače.
Pobalami -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 15:28:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga


Se strinjam z Gino v čisto vsem, tudi v tem, kar ti negiraš. Namreč tudi za te stvari se moramo starši odločiti, kdaj jih bomo vzeli (dudo, flašo, plenico), ker zaenkrat ne poznam nobnega otroka, ki bi pri 24 mrekel: mami, na dudo, zdaj sem pa že velik. In četudi je kakšen, je takih morda 10% vsem ostalim pa se je težko odvaditi razvad. Če se starši ne odločimo drugače.


Me nisi razumela. Seveda se starši odločijo. In samo starši. In ne negiram Gine v tem, kar je napisala.
Ne strinjam se samo s šok terapijo. Ne za vsako ceno. Lahko ti otroka 2 tedna pripravljaš na to da mu boš vzel plenico in ga probaš bolj na lahek način prepričati, da ne bo imel plenice. lahko pa mu jo takoj vzameš in se bo drl dva tedna. Učinek bo pa na koncu enak. Saj otrok, ko je zrel za odvzem plenice rabi en teden, da je suh. jaz pravim, da si je boljš vzeti kak teden ali dva časa za "prepričevanje" in se s tem izogniti tuljenju.

Saj podobno je z uvajanjem v vrtec. Zakaj rabijo starši uvajat? ga pustiš notri za osem ur in čao. Dere se pa v vsakem primeru. starši pač poskušamo majhnim otrokom olajšati za njih težke prehode. Eni bolj drugi manj. Jaz osebno mislim, da ga s tem ne razvajam

pa tudi za Marogico in za Niko v službi, kot jih berem niso neke mamice, ki bi razvajale ampak so čisto "normalne".
rainbow -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 16:20:33)

Pri nas je bilo pri obeh enako; starejša, apriori ni hotela na kahlo, prijazno ali manj prijazno prepričevanje gor ali dol; končno je začela lulat na wc 1 mesec pred tretjim rd, kakat malo kasneje in razen dvakrat se ni polulala, da bi ji všlo ali kaj.
Torej se pri ta mali nisem sekirala ali se šla variant z navajanjem. Sploh ker do tretjega leta še ni dobro govorila. potem pa smo začeli s prigovarjanjem, na kahlo je že en čas hodila, pa spet ne, v vrtcu ja, doma ne, ful je težko kakala, tudi v plenico[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]svašta. Potem pa se je očitno ona odločila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] in evo, dober mesec je od tega, in vse se počenja v kahlo ali na wc, sploh ni nobenega problema. tudi ponoči je suha. morebiti se je dvakrat zgodilo, da se je polulala.

jaz mislim, da otrok mora bit v določeni meri zrel za to, vsekakor pa je treba v določeni starosti stopit v akcijo, če sam ne kaže zanimanja. Ne pa na silo.

kako pa je v vrtcu??
Gina -> RE: 3 leta in še plenička (11.6.2008 16:42:04)

Pobalami, zakaj pa ti misliš, da jaz ne bi oz. nisem otroka najprej lepo prepričala, da je ok biti brez pleničke? Jasno da najprej poveš, razložiš, poskusiš, pohvališ, kaj vem kaj še vse. Ampak potem prideš po enem dnevu do stopnje, ko imaš ali ti vsega dost, ker si otroka že parkrat preoblekel, al pa otrok ugotovi, da to ni tolki romantično, kot si mu ti predstavil. In ja, če mu je zoprno, ni to nič takega. Kaj vse zoprnega bo še morel v lajfu skozi dat. Neprimerljivo bolj groznega. In nihče ga ne bo takrat čakal, da bo psihično pripravljen na to. V bistvu ni fora psihične pripravljenosti, ampak zgolj karakterja otroka. En otrok se bo mamici na ljubo potrudil, en je zelo potpežljiv, drugi ima pa takoj dovolj, en bo poskušal in poskušal, drugi bo hotel, d aje po njegovo, ker on se pa matral ne bo. Kaj dosežeš s tem,da ga vsk dan malo pripravljaš? Otrok nima pojma, kaj bi splh rada od njega. Zakaj hudiča mu daješ pleničko, če pa mora na wc? Ali mu potem ni treba vedno na wc? in če mu je treba vedno na wc, zakaj mu ne zaupaš, pa mu daš dol pleničke? Vidiš, čist neprimerne znake mu daješ. Enkrat lahko lula v pleničko, ker greste k babici, ap se ti ne ljubi s tem ukvarjat, drugič hočeš,da se v naslednji uri pa na wc. Halo? Jaz ne bi štekala, pa se nimam glih za neumno.

Če ti dam pa eno boljšo primerjavo: Kako boš pijanca odvadila pit? Mu boš dala vsak dan malo manj za pit, pa upala, da bo nehal? Enkrat mu boš dovolila, drugič pa ne, pa upala, da bo trezno razmislil, da to pa res ni ok, da pije? Glih tolk se otrok pri teh letih zelo dobro zaveda, da ni ok, če lula v plenico, nič bolj kot pijanec pijače. Pa glih tolk zelo dobro ve, da je čas in ok in prav in zdravo, da bi nehal. Pa glih en tolko ima volje nehat. Poleg tega, kje boš zasvojenca bolj matrala - če mu vzameš pijačo, pa konc za vse večne čase, ali če mu daješ po rundah, kadar tebi paše še kar in kar in kar pijačo? V bistvu otroka dosti bolj matraš, mučiš, če mu daješ totalno zgrešene znake, pa ga na zelo dolgi rok odvajaš. Pa še sebe mučiš zraven. Pa še vprašljivo dolgo traja, da dosežeš željeno stvar. Zato menim, da ga je boljše ali pustit toliko časa, brez besed in nategovanj dokler se ti, mama, ne odločiš da bo nehal, ali pa vzeti plenice, seveda po tem, ko se z otrokom to dogovoriš in res stati za tem. Če pa vmes spreminjaš svoje mnenje o tem, kaj boš naredila, pa zihr iz nobenega vidika ni ok. Otroka naučiš, da je teženje ok. Da prinese rezultat, da starši naredijo vse po tvoje.  

Kar se pleničk (ninic) tiče, nič ne škodijo, zakaj bi jih otroku jemali, to ni isto kot plenica, v katero kaka, ko je fizično že ornk zrel,d a ne bi več, da bi postal malo bolj samostojen? 
Stran: [1] 2 3 4   Naslednja stran >   >>