Obračun bolniške po porodniški (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva



Sporočilo


Anonimen -> Obračun bolniške po porodniški (27.6.2008 15:44:21)

Konec meseca zaključim dopust za nego in varstvo otroka, sem ponovno noseča in kot kaže bom morala do poroda v bolniško, kar pomeni po preteku 30 del. dni na stroške ZZZS. Zanima od česa se v tem primeru obračuna bolniško nadomestilo, ali od povprečja 12-ih zadnjih prejemkov (porodniška), ali povprečje 12-ih prejemkov iz leta pred nastopom porodniškega dopusta (jan. - dec. 2007)?  Dejstvo, je da bi imela trenutno zaradi spleta okoliščin plačo nižjo kot pred nastopom porodniške, in  naj bi le v tem primeru ZZZS za svoj izračun upošteval bruto plačilo, ki bi ga imel pri delodajalcu npr. prvi mesec po zaključku porodniške.
Hvala za morebitne odgovore.




tinatona -> RE: Obračun bolniške po porodniški (27.6.2008 17:17:37)

Bolniška se obračuna glede na povprečje plač predpreteklega leta. No vsaj pri nas je tako.

A delaš v ZD?




Anonimen -> RE: Obračun bolniške po porodniški (27.6.2008 19:30:41)

Tintona, delam v šolstvu, ampak to verjetno ne bi smelo vplivati na izračun olniškega nadomestila, kajne?




daša -> RE: Obračun bolniške po porodniški (27.6.2008 22:16:52)

Bolniška  v breme ZZZS se obračuna od povprečja prejemkov v preteklem letu (če je to porodniška pač od porodniške).

Če greš npr. danes v bolniško se ti v izračun vzame v bistvu dohodnina 2007 (brez regresa, samo plače in nadomestila). Od tega se obračuna 90%, pa malenkost poviša za en revalorizacijski faktor. Ne sme pa znesek nadomestila, ki pride iz tega izračuna presegat zneska plače, ki bi jo dobila, če bi delala (ta moment ko si v bolniški). Torej teoretično, ampak je možno: če si imela pred Pd visoko plačo, sedaj pa imaš kar precej nižjo, se zna zgodit, da boš imela obračunano po trenutni plači (100% znesek, ne 90%).

No upam, da sem napisala tako, da kaj razumeš. Če pa ne pa vprašaj kaj ne kapiškaš.







Anonimen -> RE: Obračun bolniške po porodniški (28.6.2008 5:48:55)

Daša hvala. Ja moja plača sedaj, če bi šla na bolniško je nižja. Pri v času bolniške ne dobiš stimulacije, naddur, določenih dodatkov - kar je seveda povsem logično - tako, da bi imela "plačo" skoraj polovico nižjo, kot je bila porodniška. Za moje pojme je to povsem nelogično, saj bolniško nadomestilo izhaja iz naslova preteklih vplačil prispevkov za zdravstveno zavarovanje, tudi v času porodniškega dopusta so plačani taisti prispevki, če se ne motim zakon pa ne dopušča, da bi šel med porodniškim dopustom na bolniško oz. je to praktično skoraj neizvedljivo. Se mi kar meša od te situacije sedaj, ker po novem plačilu še kredita ne bom pokrila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].




Stran: [1]