| 
	   
	    | 
		    
			  | Teni_ ->  čokoladna torta  (25.2.2005 13:03:30) |  
			  | Sacer torta:
 
 čokolada v prahu    200 g
 sladkor kristalni   200 ml
 moka                200 ml
 maslo               150 g
 jajca               6(7) če so manjša
 vanili sladkor      1 zavitek
 pecilni prašek      1 kavna žlička
 mleko               1 jedilna žlica
 sol                 1 ščepec
 marelična marmelada 400 g
 kivi liker          1 jedilna žlica
 rum                 1 jedilna žlica
 
 ČOKOLADNI PRELIV:
 maslo               75 g
 mleko               1-2 jedilni žlici
 jedilna čokolada    150 g
 
 ali čokoladni preliv gorenjka - mlečni   200g.
 
 
 Za pripravo je potrebno imeti še papir za peko, nekaj posode, model za torto, mikser, 3 ure časa in dobro voljo.
 
 Priprava biskvita:
 Maslo zmehčaš, dodaš sol, sladkor, vanili sladkor in rumanjake. Vse skupaj stepaš, da se speni. Dodaš čokolado v prahu in žlico mleka in ponovno stepaš.
 
 Jajčne beljake stepeš v trd!!!! sneg. Sneg in moko ročno z metlico nežno po tretinah vmešaš v preostalo maso.
 
 Pekač pomastiš in obložiš s papirjem za peko. Maso vliješ v pekač, dobro pretreseš in pečeš 55 do 70 min. na temperaturi 175°C. Prvih 45 minut model prekriješ z alu folijo, da se po vrhu preveč ne zažge.
 
 Mazanje z marmelado:
 Pečeni biskvit prerežeš po sredini, vrh pa tudi lahko odrežeš caa 1 cm, če želiš lepo ravno vrhnjo površino torte. Biskvit po sredini namažeš z marmelado, v katero si primešal rum in kivi liker. Tanko namažeš tudi obod in vrhnjo stranico torte, ter pustiš caa pol ure, da se marmelada vpije v torto. Torta je še boljša, če biskvit pred mazanjem z marmelado previdno navlažiš z ledenim čajem(priporočam ledeni čas z okusom limone).
 
 Čokoladni preliv:
 Maslo, moko in jedilno čokolado na topli vodni kopeli zmešaš v tekočo maso. Mleka dodaš toliko, da je masa ravno prav tekoča. Poliješ po torti.
 
 
 
 To je to. Jaz še nisem probala, imam pa sacher torto full rada.
 
 LP,
 Mojca:rozica:
 |   
	          | 
 |  |  |