stopnja izobrazbe (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


ma&he -> stopnja izobrazbe (12.9.2008 19:48:30)

Prijavila se bom na razpis, ampak me zanima, kakšno stopnjo sploh imam, končala sem Visoko poslovno šolo na EF v Lj. Na razpisu zahtevajo  RAČUNOVODJA VII/2 (II), jaz mam pa VI al kaj. Ne vem več od kar je ta bolonjski študij?




Anonimen -> RE: stopnja izobrazbe (12.9.2008 19:57:13)

Isto vprašanje imam jaz, le da moram izpolniti obrazec M1. Kakšno stopnjo imam po novem, če imam univerzitetno izobrazbo (4 leta + absolvent)?




Anonimen -> RE: stopnja izobrazbe (12.9.2008 19:58:58)

Sicer ne vem, kaj imas, napisi tako, da bos vsaj sama razumela.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (12.9.2008 20:20:00)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




felicia -> RE: stopnja izobrazbe (12.9.2008 20:29:26)

mislim da je univerzitetna VII/II

visokašolska izobrazba (viskošolska strokovna torej študija 4 leta plus absolvent) pa je VII/I




marty5 -> RE: stopnja izobrazbe (12.9.2008 20:35:59)

Po bolonjskem programu so zdaj prejšnje oblike študija razvrščene tako:

višja šola (2 leti) je VI/I
visoka strokovna (3 leta) je VI/II
univerzitetni program (4 leta) je VII
znanstveni mag pa VIII




Anonimen -> RE: stopnja izobrazbe (12.9.2008 21:45:57)

 
To pri nas s temi stopnjami je še vedno ena čista zmešnjava, ker se še vedno vseskozi vse povprek enačijo izobrazbene ravni s statistično klasifikacijo oziroma prevedbo teh strokovnih nazivov za potrebe statističnih obdelav.
 
Za potrebe zaposlitve morajo delodajalci navajati izobrazbene stopnje oz. ravni in so še vedno sledeče:
višješolski programi do leta 1994 + višješolski programi => VI/1
višješolski programi s specializacijo => VI/2
visokošolski strokovni programi (3-letni ali 4-letni) =>VII/1
univerzitetni programi (4-letni, 5-letni, 6-letni) => VII/2 ( s tem, da imajo določeni regulirani poklici a'la zdravnik ali farmacevt strokovni naziv dr. oz. mag. stroke)
univerzitetni programi s specializacijo (npr. pravosodni izpit) => VII/3
znanstveni magisterij = >VIII
doktorat => IX
 
V javni upravi lahko tako na delovno mesto, za katerega se  zahteva izobrazba VII/1 kandidira diplomant 1. stopenjskega bolonjskega študijskega programa (bodisi visokošolskega strokovnega ali univerzitetnega) in seveda stari diplomant visokošolskega strokovnega programa z ali brez specializacije, za delovno mesto  VII/2 kandidira diplomant 2. stopenjskega bolonjskega študijskega programa ali stari diplomant univerzitetnega programa ter diplomant visokošolskega strokovnega programa s končano specializacijo, strok. mag. ali zn. magisterijem.
 
In vprašanje na tvoj odgovor:
Končan imaš visokošolski strokoven program (VS) VII/1,  zahteva pa se VII/2 (II) kar pomeni:
- za VII/2  bi morala imeti: univerzitetno diplomo ali visošolskostrokovno diplomo s specializacijo ali magisterijem (programi pred uvedbo bolonjskih programov) ali strokovni magistrij (bolonjski sistem)
- (II) pa pomeni, da gre za 2. karierni nivo; običajno je potrebno imeti za zasedbo takšnega delovnega mesta že nekaj delovnih izkušenj (primerjava s starimi delavnimi mesti npr. višja svetovalka I, II, III)
 
Torej, na to delavno mesto te praviloma ne bi mogli zaposliti.
 




Anonimen -> RE: stopnja izobrazbe (12.9.2008 21:57:48)

ma&he ti imaš VI/II,
Anikica pa VII.

To so ravni za statistično obdelavo:

Ma&he ima VII/1
Ankica pa VII/2.




Anonimen -> RE: stopnja izobrazbe (13.9.2008 7:19:16)

Hvala punce [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].




Gina -> RE: stopnja izobrazbe (13.9.2008 12:29:01)

Gledala sem te stopnje izobrazbe in piše takole:

Univerzitetni študij se pravi zaključena univerzitetna 4 letna fakulteta in novi študij po bolonjski, kjer zahtevajo magisterij, se pravi 3+2 ali ponekod 4+1 slednje npr. za učitelje rp, šteje za VII/2!

Visoka strokovna šola (beri triletna fakulteta) pa je VII/1

Če človek nima diplome, se mu šteje tista izobrazba, ki jo ima dokončano. Se pravi se mu ne šteje VII/2 niti VII/1, ampak manj kot to. V bistvu mu nedokončana šola ne šteje čist nikamor. Žal. Če je človek že zaposlen, se ga razvrsti sicer v VII/2, če je to zahtevana izobrazba, vendar se mu od tega odbija 2 ali 3 plačne razrede. Odvisno od KP.

Če katero zanima zakon, ga bom poiskala. Ampak sem se okol tega že na sindikatu 3x prepričala, poleg tega sem cele dneve v aneksih, tako da so ti podatki čist zihr ok.




Gina -> RE: stopnja izobrazbe (13.9.2008 12:39:33)

IZVIRNO SPOROČILO: Miša99

 
V javni upravi lahko tako na delovno mesto, za katerega se  zahteva izobrazba VII/1 kandidira diplomant 1. stopenjskega bolonjskega študijskega programa (bodisi visokošolskega strokovnega ali univerzitetnega) in seveda stari diplomant visokošolskega strokovnega programa z ali brez specializacije, za delovno mesto  VII/2 kandidira diplomant 2. stopenjskega bolonjskega študijskega programa ali stari diplomant univerzitetnega programa ter diplomant visokošolskega strokovnega programa s končano specializacijo, strok. mag. ali zn. magisterijem.



POzabila si napisati še nekaj:

Zaposleni, ki imajo višjo šolo namesto visoke, so v nekaterih profilih ustrezen kader tudi za razpisano VII/2 izobrazbo, če so ves čas opravljali delo, za katerega včasih ni bila potrebna visokošolska izobrazba, vendar če niso prekinili svoje zaposlitve na tem del. mestu. KOnkretno npr. lahko učitelj z višjo šolo pošlje prošnjo na del. mesto, kjer se zahteva, (je razpis za del. mesto) VII/2 izobrazba in ga z vso pravico sprejmejo na to del. mesto, čeprav ima "samo" višjo šolo. Če seveda vmes v vseh teh letih od sprejetja zakona, ni prekinil dela v šoli.




Stran: [1]