Vloženi česen (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


pikecpokec -> Vloženi česen (17.9.2008 10:53:49)

A ga katera vlaga? Zadnjič sem ga jedla, je bil vložen skupaj s posušenimii paradižniki. Samo ni bil v kisu, ampak po moje samo v olju [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Prosim za kak recept




Eca -> RE: Vloženi česen (18.9.2008 12:43:36)

Jaz ga vlagam....

Vzamem majhne kozarčke za vlaganje. Dam eno plast posušenih paradižnikov in eno plast rožmarina in nato plast česna - strokov in ponovim postopek, dokler ni kozarec poln. Na koncu zalijem z olivnim oljem. Pazim ob straneh, da ni kje zraka. Le tega spravim ven tako, da malo potisnem s kakšno žlico po vsebini. Shranim v hladilniku. Tam na stoji pred prvo uporabo vsaj teden dni, da se okusi prepojijo.

Na podoben način naredim tudi s petršiljem in česnom. No, tu ne dodam rožmarina in olja. Tudi uporabno za čez zimo.

Lp, Eca




muška -> RE: Vloženi česen (18.9.2008 16:20:20)

zanimivo, in tole je obstojno samo v hladilniku?




Eca -> RE: Vloženi česen (18.9.2008 20:20:13)

Ja, recept s petršiljem je bolj kratkoročna varianta. Recept z olivnim oljem pa drži tudi celo zimo. Jaz si to sproti po potrebi pripravim, ne delam tega na maso.

Lp, Eca




muška -> RE: Vloženi česen (19.9.2008 13:10:41)

Aha in tole imaš potem samo v hladilniku, ali daš recimo v klet ali pač en element za ozimnico (mislim tisti recept z olivnim oljem).




pikecpokec -> RE: Vloženi česen (19.9.2008 13:47:15)

A potem se da tudi brez paradižnikov? Samo česen, olje, pa malo rožmarina. Bom probala tko. Pa še olje bo potem za porabit.




muška -> RE: Vloženi česen (19.9.2008 14:05:27)

ja, seveda lahko. jaz sicer tako mešanico kupim, sama se je pa še nisem spravila pripravit, ker nisem vedela kako. Zdaj vem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Eca -> RE: Vloženi česen (19.9.2008 14:44:03)

Paziti maraš samo na to, da so vedno vse sestavine pokrite z oljem. Če olje steče pač enostavno doliješ malo olja, da vse lepo plava......

Dober tek!

Lp, Eca




tehnofil -> RE: Vloženi česen (26.9.2008 9:02:35)

IZVIRNO SPOROČILO: pikecpokec
A ga katera vlaga?

Česen sem vlagal - npr. 5kg v kozarce, ko je bil še po 220 SIT. Potem je pa skočil na 1.000 SIT in se mi zdi to malo tu mač.

Vlaganje česna izvira iz Irana. Vložen česen je odličen in nima okusa po česnu, ne vonja.

Če je večja količina, glavice razdeliš na stroke in jih namočiš v vodi - tako lažje olupiš (pri 5kg se to pozna [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]). Sam sem sortiral na dve velikosti zaradi enakomernega vkuhavanja. No, in potem v vrelo vodo vsuvaš česen (pa ne preveč, da se ne ohladi preveč) in potem nujno čakaš da zavre in tako vre 1min. Debele malce več (10-15 sec). Nato jih s penovko pobereš ven in spet pripraviš za naslednjo rundo.

Če jih blanširaš premalo se vložen česen obarva modro-zeleno (ker se pač ene sestavine čist ne pokuhajo in reagirajo s kisom). Okus je enak, le za oko ni ravno prijetno.

Tako blanširane zložiš v kozarce in zaliješ z mešanico začimb (sol, gorčično seme, sol, lovor, ...), vode in kisa - kot za kumarice.
Ješ jih lahko v nekaj dneh.


Obstaja pa še en način vlaganja in sicer surov olupljen česen zložiš v kozarce in jih zaliješ z nerazredčenim kisom. Take kozarce zložiš v klet in so za jesti čez 6 (šest) let. Kmalu bo čas (še eno leto), da jih odprem in probam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




*miska.mcc* -> RE: Vloženi česen (3.9.2013 16:56:23)




IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil

 Vložen česen je odličen in nima okusa po česnu, ne vonja.





kaksen pa je pol sploh smisel vlaganja česna?




Stran: [1]