domača začimbna mešanica (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


mali007 -> domača začimbna mešanica (24.9.2008 12:14:58)

Zanima me, ali katera ve, kako se jo pripravi?

Je iz soli in sveže zelenjave (korenčka, zelene, peteršilja, ???), zmiksana in shranjena v kozarčku in je super. Lako jo narediš doma (tako da nima kakšnih barvil in Ejev), zdrži zelo dolgo in je (lahko) BIO.

Pred časom sem jo dobila od znanke, pa sem jo danes porabila, recepta pa mi ne zaupa.[img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/img]






Anonimen -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 12:17:31)

To pa tud mene zanima, ker jo trenutmo ne najdem v nobeni trgovini.[img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/img]




Mišni -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 12:25:25)

Pred časom sem jo dobila od znanke, pa sem jo danes porabila, recepta pa mi ne zaupa.
 

Sori, ampak ta pa je budala.




Mišni -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 12:26:30)

Evo, takole:

Po 30 dag: korenja, pastinaka, korenine peteršilja, listov peteršilja, gomolja zelene
120 dag soli

Lahko dodamo tudi zelje, stročji fižol, zelen paradižnik.


Zelenjavo očistimo, operemo, osušimo (najboljše čez noč) naribamo ali zmeljemo z mesoreznico. Na 1/4 kg zelenjave dodamo 20 dag soli, zmešamo in naložimo v kozarce. Pazimo, da ni vmes zraka in zapremo. Uporabljamo za vse vrste jedi, vendar moramo biti pozorni, da jed solimo na koncu, ker je že zelenjava dovolj slana.




Anonimen -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 12:33:53)

Jaz pa zmeljem rdečo, zeleno in rumeno papriko, korenček, peteršilj, paradižnik(olupljen) in vse to na hitrco prepražim na čebuli,ki jo prepražim v olivnem olju.Nazadnje dodam še česen.Ohladim in nadevam v vrečkice z blazinicami(za led).Pozimi jemljem ven in dam med kuho.




pikecpokec -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 13:09:29)

Pred časom sem jo dobila od znanke, pa sem jo danes porabila, recepta pa mi ne zaupa.
 

A to je taka skrivnost [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/img] ?




puncica -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 13:18:32)

IZVIRNO SPOROČILO: mali007

Pred časom sem jo dobila od znanke, pa sem jo danes porabila, recepta pa mi ne zaupa.[img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/img]

 

Pol ji pa reč če ti še eno naredi, da ji daš vse sestavine [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/img]




Luni -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 15:26:50)

Jaz jo naredim čisto po občutku, edino pravilo je, da je veliko peteršilja in korenja. Ostala zelenjeva (letos): melancana, rumene in rdeče paprike, sladki feferoni, rumen koren, por, zelena. Kar je za olupit (koren) olupim, dobro operem in osušim. Vse zmeljem na mali sekljalnik (del mikserja) -  in na tanko razporedim po polivinilasti vrečki ter zamrznem. Brez soli ali drugih začimb. Ne smeš pa dati česna ali čebule, ker je potem premočan vonj in tudi omejeno uporabo imaš. Brez tega si ne predstavljam moje zimske kulinarike...... Pride mi v poštev skoraj pri vseh mesnih in  zelenjavnih jedeh.....




NEVA-1 -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 15:27:10)

Meni jo je dala soseda in jo dela tako, da kolikor tehta zelenjava (pač kar ima), toliko doda soli 1:1




mali007 -> RE: domača začimbna mešanica (24.9.2008 23:28:53)

Res hvala vam za receptke. Bom poskusila.

Edino to me zanima, kaj pa je PASTINAK?




Mišni -> RE: domača začimbna mešanica (25.9.2008 8:57:42)

IZVIRNO SPOROČILO: mali007

Res hvala vam za receptke. Bom poskusila.

Edino to me zanima, kaj pa je PASTINAK?
 

Se mi zdi, da je to tisti ta veliki debeli peteršilj.




Volga -> RE: domača začimbna mešanica (25.9.2008 9:04:55)

Evo, tole, iz Gorenjskega glasa:


Pastinak je korenasta zelenjava, vzgojena s križanjem korenčka in peteršilja. Pravzaprav je nekakšno korenje z okusom po peteršilju ali zelo debel peteršilj z okusom po korenju.








Pastinak je bil včasih po Evropi zelo razširjen, celo tako, da je ponekod podobno kot repa pomenil vsakdanjo hrano. Z njim so hranili tudi živino in Italijani še danes z njim hranijo svinje za najboljši pršut. Danes je pastinak razširjen le še v Veliki Britaniji, drugod pa nima prav velike veljave, čeprav gre za zelo zanimivo vrsto zelenjave. Po videzu je še najbolj podoben peteršilju, le da ima malce bolj repnim podobne liste in debelejši koren. V prodaji ga dobimo zelo poredko, ni pa težko priti do semen in ga gojiti na domačem vrtu. Korene lahko več tednov hranimo v dobro zaprti posodi ali vrečki ter v hladilniku, najdlje pa se ohranijo v kleti zasuti z mivko kakor vse korenovke. Če ga gojimo doma, ga je najbolje pustiti kar v zemlji in ga po potrebi tudi pozimi izkopavamo. Pripravljamo ga lahko na številne načine. Surovega lahko uporabimo za solate, zelo okusen je tudi v močnih juhah in enolončnicah. Kot priloga je okusen v kombinaciji s paradižnikom, gobami in krompirjem. Zelo dobro se obnese v zimskih zelenjavnih juhah, sušenega lahko zmeljemo v moko in uporabimo za kruh, Angleži pa se zabavajo celo s takimi posebnostmi kot so pastinakovo vino, pivo, žganje in pecivo.


Mišni, a si že kdaj brala tole [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/img]




Stran: [1]