aktivnosti v vrtcih (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo



Sporočilo


pravljična -> aktivnosti v vrtcih (15.10.2008 20:50:29)

hči je stara 15 mesecev, v vrtcu par mesecev, v heterogeni skupini 8 otrok (od 1-3 let);

zanima me, če vas vzgojiteljice dnevno obveščajo o tem kaj delajo v vrtcu, kaj so npr. jedli, so šli ven, risali ipd.?....imam občutek, da se ena redkih, ki jih ob prihodu po otroka "zasuje" z vprašanji kako je bilo čez dan.....ne vem....ali ostalih staršev to niti ne zanima ali so vzgojiteljice že naveličane razlagati....skratka, ne vem več ali naj še naprej sprašujem ali naj grem na govorilne ure (za katere se je tako ali tako potrebno osebno vnaprej dogovoriti saj to v tem vrtcu ni praksa.....);

kaj vaši malčki pri tej starosti sploh delajo v skupinah? ali imate občutek, da se vzgojitelji precej ukvarjajo z njimi, da napredujejo?

kako je z jedilniki v "vaših" vrtcih? se tudi pri vas dogaja, da imajo tako za zajtrk kot za malico kruh, vmes pa za kosilo kruhov cmok? pa je to normalno? samo še s kruhom jih hranijo, sadja pa naj ne bi marali (kljub temu, da ga naša doma je!)

toliko za zdaj; čist sem razočarana ......nad vrtcem, nad sistemom, vzgojitelji, nad tem kaj dobim za 500 evrov/mesec in nad tem, da nisem več prepričana, da hčeri nudim najboljše v dani situaciji.....




K_a_t_i -> RE: aktivnosti v vrtcih (15.10.2008 21:07:46)

Seveda me vse to zanima! Ampak glede na to, da je v vrtcu še kakih 10 otrok in ena vzgojiteljica / pomočnica - se mi ne zdi človeško, da bi jaz njo pred vrati 15 minut zasliševala, otroci bi pa sami pazili nase. Za to so govorilne ure.
Če kaj ni OK pa sigurno sproti povejo! (driska, ugriz, ni jedel, jokal,...)

In ja, imam občutek, da se precej ukvarjajo z njimi - v malo več kot pol leta se je ogromno naučil [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] .




bodoča -> RE: aktivnosti v vrtcih (15.10.2008 21:20:32)

Tudi mene zanima, kaj so počeli v vrtcu, pač vzgojiteljico ali pa pomočnico tako mimogrede medtem, ko malega spravljam sprašujem oz. se pogovarjama o dnevu, tako da lahko še vedno opazuje kaj počnejo ostali otročki, ker ponavadi so tisti časi itak vsi natlačeni v njihovi "zasebni "garderobi in se igrajo.

Ne vem kako to da pri vas jejo samo kruh, pri nas imajo ful različno hrano, pa kar naprej imajo kakšno sadje na voljo.




Ribica ** -> RE: aktivnosti v vrtcih (15.10.2008 21:26:41)

A jedilnika nimate obesenega nikjer v vrtcu ali na vrtcevski spletni strani? V "mojem" vrtcu je le-ta visel ze 18 let nazaj in se vedno obstaja. Ne razumem pa, zakaj bi morala vzgojiteljica cisto vsak dan ti porocat, kaj so poceli cez cel dan [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 




Naja30 -> RE: aktivnosti v vrtcih (15.10.2008 22:18:47)

Jedilniki so obešeni v garderobi. Vsak dan nas vzg. obvešča o tem, kako se je otrok obnašal, kaj so počeli, koliko je pojedla, popila, če je kakala... včasih imam občutek, da je kar malo preveč informacij. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Resno, ful sem vesela, ker tako obveščajo. Pa tudi pred vrati vzunaj je obešeno, kaj so se tisti dan učili in kaj so delali.
Nad jedilnikom nisem razočarana, ker je pester. Pa niti ne gledam toliko na to, no, če sem poštena. Dejstvo je, da če hočeš zakomplicirat, pač vedno nekaj najdeš. Meni se pa ne da. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




atanja -> RE: aktivnosti v vrtcih (15.10.2008 22:44:08)

JAz sem ful zadovoljna. na začetku me je blo strah, ker smo mel v prejšnem vrtcu skoz neke probleme,zdaj pa na začetku, ko smo zamenjali, mi kar  ni blo jasn kako to da ni nobenih problemov z njim.
TAko da sem tudi ful spraševala ker mi res ni blo jasn.
Zdaj sem se že navadla da je priden in ne sprašujem vsak dan ker mislim da mi bojo že povedali ko bo kakšno ušpičil. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] oz ko bo kaj narobe
Po izdelkih vidim da se ful ukvarjata z njimi, mali gre rad v vrtec.Se mu tudi zdaj ful pozna ta mesec, ker je zelo napredoval.
nimammo sicer dnevno napisan kaj delajo ,sam je skor vsak dan kak nov izdelek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Hrana-mislim da je čisto vredu. Celo kadar imajo mlečne stvari zjutraj, pa glih ne jejo ful neki imata propravljen kruh da data tistemu ki ni jedu velik.




lex -> RE: aktivnosti v vrtcih (15.10.2008 23:27:00)

v vrtcu se čez dan dogaja tako veliko stvari, da ni glih najbolj prijetno če te vsaka mama zaslišuje o natančnem delu v vrtcu (predstavljaj si 17 mam, ki bi spraševale kaj so delale recimo od 14 do 15 ure vzgojiteljica ne bi delala nič drugega). Verjetno je v garderobi obešen mesčni plan kaj naj bi se takrat delalo. In v okviru projekta se delajo stvari. Moj starejši ima zdaj temo jabolko, se je naučil pesmico, rišejo, hodijo gledat kako se dela mošt,............ vse to piše na tabli.
mlajša (16mesecev) imajo sedaj v obdelavi kostanj (ker imajo ta teden jesenkovanje) in seveda brloge (naredili so si brloge iz škatel) pač izrabijo letni čas in delajo po tem. Se igrajo z listi,..................... Včasih pa kak dan "zabluzijo" in se čisto preprosto igrajo svoje igre čez dan. Pri tako malih otrocih moraš v vrtcu biti izredno iznajdljiv in včasih je potrbno v 5 minutah spremeniti in delati z njimi čisto nekaj tretjega, ker ostalega ne zagrabijo. Otrok sedaj še dobro spoznava prostore, rutino, se navaja na vse,tudi na lastno prehranjevanje in že tisto je dovolj da delajo čez dan. Že pri starejših pride kak dan ko je prisotna samo igra po želji in tekanje po igrišču. Pa verjemi moj starejši (skoraj 4 leta) enostavno reče nič ko ga vprašam kaj sodelali. zakaj ker je naslednji odgovor igrali smo se(pa je tudi to "delo")

prehrana: otroci imajo zelo radi kruh, in če otrok drugo odklanja se mu ponudi vsaj košček kruha, da ni ves dan lačen. je pa ponavdi popoldanska malica tisto kar ostane čistega od jutranje malice. koslio pa je raznoliko in tudi kruhov cmok je čisto OK. in mislim, da se v večini vrtcev že zavedajo, da je sadje skoraj vsak dan na jedilniku




Anonimen -> RE: aktivnosti v vrtcih (16.10.2008 7:23:19)

Jedilnik je na stojalu v hodniku, tak da vsak dan vidim, da jejo zelo različno hrano.

Kaj so pa delali čez dan pa napišejo vsak dan na en papir in obesijo na oglasno desko. Tak, da v grobem vemo kaj so delali. Potem pa še samo vprašam, če je bilo vse v redu in potem če je kaj posebnega že povejo (npr. danes ni spala, je nagajala, bilo vse v redu,....). V kolikor pa me zanima kaj posebnega npr. če sploh kaj poje v vrtcu pa vprašam, ker je imela obdobje ko doma ni jedla čisto nič.

Da bi pa vsak dan zasliševala kaj delajo pa ne.

Sadje pa imajo na razpolago cel dan, kakor tudi razne prigrizke.




jer.za. -> RE: aktivnosti v vrtcih (16.10.2008 8:35:59)

Jedilnik je na stojalu v hodniku, tak da vsak dan vidim, da jejo zelo različno hrano.

Kaj so pa delali čez dan pa napišejo vsak dan na en papir in obesijo na oglasno desko.

Pri nas je enako. Vas dan ko pridem po mali je že napisano, kaj so čez dan počeli[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Jedilnik pa malima že zjutraj preberem, ker me vedno vprašata kaj bodo jedli.

Ko jih pridem iskat pa samo vprašam, če je bilo vse Ok, in če je bilo odgovorijo da ja, v nasprotnem primeru pa mi vzgojiteljica pove da ni jedla/spala/....

Možnost govorilnih ur pa imamo vsak mesec enkrat.




PIRANJA -> RE: aktivnosti v vrtcih (16.10.2008 10:13:05)

če z vrtcem nisi zadovoljna ga nemudoma zamenjaj. Predhodno pa potimpaj, kakšen je vrtec v katerga jo boš preusmerila. Ni odvisno od vrtcev, temveč od tega koliko so vzgojiteljice na mestu oz. koliko se jim da. Res je, ene samo čepijo, da ne govorim, da so slab vzgled s svojim kajenjem. Te razumem!

Zdi se mi normalno, da te zanima kaj delajo, ker za tako veliko vsoto ki jo plačujemo pa človek resnično mora vedeti kaj se tam počne!! Dvomim da s tem nadleguješ če sem in tja povprašaš - za to so tam. Ene vzgojiteljice naredijo same od sebe bistvene povzetke dneva!!!




PIRANJA -> RE: aktivnosti v vrtcih (16.10.2008 10:20:06)

Pa še nekaj; če resnično slediš, da jih hranijo samo s kruhom je to zelo narobe. Tudi če ne marajo sadja, jim ga zato ne bi smeli ne ponujati in prilagajati na kruh. Gre za vzgojo o prehranjevanju in bi morale zmotivirati otroke, da jedo tudi sadje - ker in kaj  je zdrav način prehranjevanja. Zamenjaj vrtec, ker to glede kruha je več kot zadosten razlog, da se nič ne angažirajo v tej smeri. Svetsko vseeno jim je, če je tako kot si napisala! In otroci na tak način resnično "nehajo" jesti sadje. Pri nas vem da so jih skozi pravljice o medvedu in lisici ter o ježku ki nabira sadje pripravile do tega, da je cela skupina pojedla svoj sadni obrok!

Razmisli!
P




Anonimen -> RE: aktivnosti v vrtcih (16.10.2008 15:22:35)

Pr nam je tko da smo jo lahko komot vprašale in še vesele so bile ker so s tem videle da želimo vedeti kaj so vse počeli in tko naprej,me pa moti to da zdej pa 2 uri pazi otroke ena mamica ki se je na rod. sestanku ponudila (mene takrat na žalost ni bilo) in nima izkušenj paziti 10 otrok in to od 1 leta starosti pa do 5 let.Tako da jaz karkol jo vprašam ne ve al je velik jedu ali je spal dovolj,pa tko naprej še huje pa je da je podravnateljica to dovolila in kaj če kateremu kaj zgodi?tko da ne vem še kaj bom naredila




* Mateja * -> RE: aktivnosti v vrtcih (18.10.2008 20:11:58)

Kaj jemo je na medilniku na oglasni. KOliko poje me lahko vprašajo pa bom povedala, če se bom še spomnila. kaj počnemo pa ne govorim, ker nbi nikamor prišla sploh če se ti usuje par staršev hkrati na vrata. Z enimi se da lepo pogovorit, ker pridejo ko so otroci že na ležalnikoh in smo v dveh. Pol popoldne pa to ni mogoče. Vsi starši so hkrati na vratih, jaz pa sama v 15, pa jih budim, dajme malico, pazim da kaj ne skuhajo. Če me pa kakšen kaj vpraša z veseljem povem,. Edino kar sem se navadla je to, da če kam gremo, če kej fajn vidimo na vrati rečem mami, da naj mal povpraša kaj smo videli, kje smo bili, da je bilo pač zanimivo in naj jim otrok sam pove! Imam pa res od 3 do 6 let skupino, tako da jih večina že lepo pove kaj so počeli.
za vse ostalo so pa govorilne ure!!!




frutka_ -> RE: aktivnosti v vrtcih (18.10.2008 20:40:05)

Če si razočarana nad sistemom in nad plačilom (res me zanima v katerem vrtcu imaš otroka, da plačuješ 500eur!) jo izpiši.
Sicer pa je moj sin v tem obdobju že odvajal logaritme. Vzgojiteljice so se fuuuuull potrudile!




Rubin. -> RE: aktivnosti v vrtcih (19.10.2008 13:56:31)

Sicer pa je moj sin v tem obdobju že odvajal logaritme. Vzgojiteljice so se fuuuuull potrudile!


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




lučka 25 -> RE: aktivnosti v vrtcih (20.10.2008 21:31:22)

IZVIRNO SPOROČILO: Rubin.

Sicer pa je moj sin v tem obdobju že odvajal logaritme. Vzgojiteljice so se fuuuuull potrudile!


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Naja30 -> RE: aktivnosti v vrtcih (20.10.2008 22:15:23)

Ma ja, vrtci so itak napol prazni, tak da izbire je dovolj. Vzg. pa res ne znajo drugega kot na pavze hodit, če so pa že ravno v sobi, pa sedijo in čvekajo.  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Mater, ste pa ene zahojene, no.




felicia -> RE: aktivnosti v vrtcih (21.10.2008 8:00:31)

pri nas imamo jedilnik obešen na vhodnih vratih, dejavnosti, ki jih opravljajo čez dan pa so naštete na listku zraven igralnice, tako, da vem kaj mulček počne. So pa te dejavnosti razdeljene na igro, dejvnosti in pa na to kaj počnejo pred spanjem in kaj po spanju tako da imam faj pogled v to kaj počnejo in to se mi zdi super!




tojeto1 -> RE: aktivnosti v vrtcih (21.10.2008 13:01:32)

Mene pa zanima v kateri vrtec hodi tvoj otrok? Slučajno privat? Ker 500 eur je pa res ful.
Ker moj mali je nekaj časa tudi hodil privat, pa smo plačevali k nori, pa je bil 100% slabši vrtec kot sedaj, ko hodi v javni. V privat niso imeli kuhinje, le kosilo so pripeljali iz sosedovega vrtca, zajtrk in malice so pa sami dajali - in pol so tuki šparali - kot v tvojem primeru (kruh, kruh,...).




tinadvojčica -> RE: aktivnosti v vrtcih (16.11.2008 8:23:11)

Pa saj ne morem verjeti!
In ful je problem če vzgojiteljica kadi. Ja potem pa kar vrtec zamenjat, ker najbrž kadi takrat, ko so na sprehodu.
Joj eni imate pa res preveč časa!




tosja -> RE: aktivnosti v vrtcih (16.11.2008 16:47:41)


IZVIRNO SPOROČILO: frutka

Sicer pa je moj sin v tem obdobju že odvajal logaritme. Vzgojiteljice so se fuuuuull potrudile!



[image]http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif[/image][image]http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif[/image][image]http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif[/image][image]http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif[/image][image]http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a065.gif[/image]




benika -> RE: aktivnosti v vrtcih (17.11.2008 13:04:39)

Pri nas jedilnik visi na oglasni deski in si ga lahko preberemo. Hrana je super, zelo raznolika in skorajda ne mine dan, ko ne bi imeli sadja vsaj za malico. Se včasih zgodi, da je ista vrsta hrane tako za zajtrk kot za kosilo. Ampak roko na srce, a ti svojemu otročku vsak dan kuhaš tako zelo različno hrano, da se sestavine ne ponavljajo? Ne kompliciraj, no.

Sama vzgojiteljico povprašam le o tem, koliko je jedel in če je bilo kaj res posebnega. Načeloma ne sprašujem nič drugega, saj so temu resnično namenjene govorilne ure, ki jih je tudi pri nas potrebno napovedati vnaprej.

Mene osebno čudi tvoj odnos do samega dela v vrtcu. Praviš, da je se je potrebno najaviti na govorilne ure. A se ti to ne zdi logično[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kako bi pa zgledalo, če bi se pred vrati pojavil kup staršev in vsi bi zahtevali govorilne ure za svojega otročka?

Moj je v tej starosti v vrtcu občutno napredoval. Ni ravno obvladal logaritmov[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], se je pa sam napredek pokazal že v prvem tednu.

Pa še to me je zmotilo...dejstvo, da si razočarana nad vrtcem, za katerega plačuješ 500€/mesec. Prvo kot prvo, najbrž toliko plačuješ z razlogom glede na dohodke družine, kar pa ni pomembno. Če ti lahko postavim eno vprašanje; kakšna pa so tvoja pričakovanja glede vrtca?




tažana -> RE: aktivnosti v vrtcih (22.11.2008 20:24:49)

jaz delam v vrtcu in naj ti povem, da niti slučajno nimam vsak dan 15 minut časa, staršem razlatkaj vse smo delali [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Tema in cilji,  ki se trenutno izvaja so na deski zunaj, prav tako razna obvestila. Povem posebnosti oziroma odstopanja, ki se tisti dan pripetijo, za ostale stvari pa se starši dogovarjajo vnaprej. Pa še to mislim, da skoraj vsak dan staršem povem kao je bilo!
Kosila pa so pri nas zelo skrbno načrtovana. res pa da se včasih kaj ponavlja, vendar iz ekonomskih razlogov. mislim pa da to ni nič narobe ali ni to lepa vrednota, če otroka naučite ekonomičnosti [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

Prepustite se vzgojiteljicam dokler so strokovne in ne iščite povsod napak, ker jih povzročate sami!!



Uf še to, jaz osebno najraje vidim, da mamica zjutraj pri oddajanju in jokajočemu otroku v naročju zastavlja 1001 vprašanje med vrati. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] No pa bomo tudi to preživeli samo otrok dalj časa rabi da se potolaži potem je pa super [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/wink.gif[/image].

Lep večer še naprej.




Anonimen -> RE: aktivnosti v vrtcih (24.11.2008 21:04:38)

IZVIRNO SPOROČILO: larilu

Pr nam je tko da smo jo lahko komot vprašale in še vesele so bile ker so s tem videle da želimo vedeti kaj so vse počeli in tko naprej,me pa moti to da zdej pa 2 uri pazi otroke ena mamica ki se je na rod. sestanku ponudila (mene takrat na žalost ni bilo) in nima izkušenj paziti 10 otrok in to od 1 leta starosti pa do 5 let.Tako da jaz karkol jo vprašam ne ve al je velik jedu ali je spal dovolj,pa tko naprej še huje pa je da je podravnateljica to dovolila in kaj če kateremu kaj zgodi?tko da ne vem še kaj bom naredila

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
ti to resno???

Ena mamica brez pedagoškega znanja kar "pazi" vaše otroke v vrtcu??? Privč to po zakonu ni dovoljeno, vzg. mora imeti pogodbo za delo v vrtcu, poleg tega pa vrtec ni samo da se otroka pazi, naj bi bil mnogo več.

Mater, jaz več ne vem zakaj se tako trudim s tem faksom, z raznoraznimi pripravami, nastopi, prakso na 100 in en način, če pa je itak vse skupaj zgrešeno na polni črti. Nas tako zafrkavajo da ne vem kje se me glava drži, ko pa dejansko prideš v vrtec pa se vse dela čisto drugače, še vzg. včasih samo čudno gledajo. Ma daj, res sem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

aja jaz bi definitivno zropotala, pa ne čakat, TAKOJ se zbuni, jaz bi se takoj ko bi zvedela!




Anonimen -> RE: aktivnosti v vrtcih (24.11.2008 21:13:38)

pa še odgovor na prvotno vprašanje: Draga mamica, ne kompliciraj s takšnimi zadevami! In kot so že ostale povedale, za jedilnike in dejavnosti obstaja oglasna deska, ni pa nič narobe če vzg. vprašaš koliko je tvoj otrok jedel in spal ter če je bil priden. To so neka normalna vprašanja, za vse ostalo pa so govorilne ure.

Jaz priznam da me je že prav strah dela v vrtcu, ker ne morem verjet kako starši zadnje čase komplicirajo in koliko papirologije mora vzg. urejat, prav groza me je[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Jaz sem se za ta poklic odločila ker obožujem otroke, že od nekdaj ves prosti čas posvečam njim, starši so bili zmeraj zadovoljni z menoj in me vzpodbujali da sem rojena vzgojiteljica, ampak sedaj me je vedno bolj strah, ker sem ugotovila da je vrtec za vzg. vse prej kot ukvarjanje z otroci, na žalost bo pa vedno huje[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
malo izven teme, pardon.




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>