Na pomoč, sta bila dva ??? (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju >> Za nosečke dvojčkov, trojčkov, četverčkov



Sporočilo


nogometas -> Na pomoč, sta bila dva ??? (21.3.2005 16:12:05)

Najprej lep pozdrav vsem pogumnim mamicam :duda::duda: in:duda::duda::duda: , pa tudi kaj več... ne vem, če moja tema ravno sem spada, me pa zanima, če je imela katera kdaj podobno izkušnjo:
prejšnji teden sem v čet. zjutraj splavila nekaj, ovojnici podobnega. Čakala sem, da se bo ulilo in da se bo splav nadaljeval, pa nič (tudi G je rekel, da se bo). No, ker se do nedelje ni, sem šla na urgenco, kjer je UZ pokazal še eno čisto celo 11mm veliko vrečkico z rum. mehurčkom. Zdaj čakam, kaj bo s pikico, zanima pa me, kako pride do takšne dvoplodne nosečnosti in kolikšna je možnost, da ne splavim še drugega bitjecA???? A JA, ŠE TO: zgleda, da je bila prva pikica nekoliko "večja-starejša-bolj razvita?" od druge?? Če katera ve kaj več o tem, naj mi prosim pomaga!!!
LP
Juli:kava:




nejcko -> Na pomoč, sta bila dva ??? (21.3.2005 22:43:38)

Ne vem sicer, če gre za enako stvar, ampak mogoče ti bom lahko osvetlila situacijo s primerom moje mame.

Moja mama ima t.i. dvorogo maternico. Ko je bila prvič noseča, je nosila le en plod - mojega brata, ko pa je bila drugič noseča, je nosila dva ploda in enga splavila (jaz sem ostala). Bila sem baje najmanj mesec dni starejša od svojega "dvojčka", ki seveda ni bil moj pravi dvojček, torej sem bila temu primerno večja od njega in sem ga "zrinila" ven.

Pri t.i. dvorogih maternicah so taki primeri dokaj pogosti. Dejansko gre za to, da ženska praktično 2x zanosi, razmik med zanositvama pa je lahko tudi po več mesecev, zato je splavitev enega plodu prej pravilo kot izjema. Ker se ploda razvijata povsem neodvisno drug od drugega, je, če je seveda z materničnim ustjem vse ok, možnost, da drugega otročka donosiš, kar velika.
So pa tudi primeri, ko mati donosi oba otroka, ki pa se največkrat rodita istočasno (torej je en predčasno rojen), sem pa pred časom v časopisu zasledila, da je ena ženska rodila taka "dvojčka" vsakega na svoj rok, torej je rodila 2x v (če se ne motim) v treh mesecih.

Upam, da sem ti kaj pomagala. LP




nogometas -> Na pomoč, sta bila dva ??? (21.3.2005 23:47:12)

Živjo, zahvaljujem se ti za odgovor. Ja, obstaja možnost, kajti G na urgenci mi je rekla, da imam nepravilno oblikovano maternico. Vendar jaz prej mislim, da ni to vzrok, kajti da zanosiš "dvojno" v časovnem presledku, mora priti do ovulacije dvakrat, če pa si že noseč, naj jajčeca ne bi več zorela. Zato mislim, da večplodni nosečnosti botruje pogosta ovulacija in ne oblika maternice. Jaz naj bi imela eno O na začetku meseca in drugo na koncu meseca in obakrat mi je uspelo zanositi, kar naj bi bila posledica jemanja progesterona. Je pa še veliko neraziskanega, zato se bom prepustila misli, da drugo dete:duda: pridno raste in se razvija....
Lep pozdrav,
Juli




Stran: [1]