Plesnivi siri (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Prehrana nosečnic



Sporočilo


Hope2 -> Plesnivi siri (24.10.2008 18:32:24)

Vem, da se jih ne sme jest v nosečnosti, oz jih ne priporočajo. Me pa zanima kako je z njimi, če jih npr skuhaš v omaki, na visoki vročini se namreč razane bakterije uničijo. Imajo ti siri še kaj not takega, kar vročina ne uniči, je mogoče plesen precej škodljiva?


Pa ne zanimajo me odgovori, jej in ne kompliciraj ali jaz sem vse jedla in je ok.




lara light -> RE: Plesnivi siri (24.10.2008 22:36:06)

Hope, ne samo plesnivi siri, no ti so še posebno odsvetovani, tudi siri iz neprekuhanega mleka sem brala...to so sveži, kot npr. mozzarella, stracchino (ne vem, kako je po slo) ipd. Ker so v plesnivih prisotne določene bakterije, ki škodijo plodu,so prav tako  bakterije lahko prisotne v naravnem, nepastoriziranem mleku in posledično v takem svežem izdelku.
Torej, če je mozzarella na pici, če daš gorgonzolo stopit in jo pokuhaš ter uporabiš za omako, pravi na neki ita strani,da bi moralo biti v redu.
Je pa fajn, te reči redkeje uporabljati, da ne izzvamo...sama sem do sedaj 2x jedla pico;  mozzarello svežo, ki jo obožujem pa vse od testa ne jem več.
Vse dobro![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




lara light -> RE: Plesnivi siri (24.10.2008 22:39:58)

Še to sem našla http://www.zzv-ce.si/unlimitpages.asp?id=250




trdozimc -> RE: Plesnivi siri (24.10.2008 22:47:01)

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Vem, da se jih ne sme jest v nosečnosti, oz jih ne priporočajo. Me pa zanima kako je z njimi, če jih npr skuhaš v omaki, na visoki vročini se namreč razane bakterije uničijo. Imajo ti siri še kaj not takega, kar vročina ne uniči, je mogoče plesen precej škodljiva?



Če plesnive sire prekuhaš (tako da uničiš bakterije), so potem OK. Dodana plesen je posebna (plemenita) in jedilna. Dober tek! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




suprmedo -> RE: Plesnivi siri (24.10.2008 23:19:09)

pozdravljena.
Prihajam iz stroke živilstva in ti lahko odsvetujem vse sire ki niso iz pasteriziranega mleka. ti siri lahko vsebujejo bakterije ki resnično lahko vplivajo na plod. Ni pa 100% da bi ravno ta sir ki bi ga ti pojedla vseboval to bakterijo. pred nosečnostjo in prva dva meseca sem tudi sama delala preko študenta v sirarni kjer so delali sire iz svežega mleka, ki ga niso predelovali in sem se teh sirov zelo izogibala. če pa si ga zelo želiš pa če ga malo poješ pa tudi ne bo nič.





Hope2 -> RE: Plesnivi siri (25.10.2008 3:46:31)

Larči in trdozimc hvala vama za info o kuhanju. To o svežih in plesnivih sirih ter njihovih bakterijah vem več ali manj vse, zanimalo me je samo kako je, če jih prekuhaš, spečeš. Pa bolj iz firbca, kot pa iz želje po zaužitju. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 




Naja30 -> RE: Plesnivi siri (25.10.2008 15:28:34)

A mozarela je tudi nepredelan sir? Joj, jaz jo pa vsake toliko jem na pici.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




april09 -> RE: Plesnivi siri (25.10.2008 20:35:47)

če pa si ga zelo želiš pa če ga malo poješ pa tudi ne bo nič.


jaz bi prosila za razlago tega stavka .. zakaj majhna kolecine ne skodi, mal vecja pa? a ni tko, da ce je sir kakorkoli okuzen, da pol ze un mali koscek vpliva al kako?
pa kaj je to malo?

trdozimc - kok casa pa moras kuhat, da se unicijo bakterije? Jaz sem si ravno vceraj naredila testenine z gorgonzolo v smetanovi omaki, kjer vsaj 5min vre cela zadeva. pa sem ravno o tem razmisljala, kok je un priporcen cas, da dejasnko unicis karkkoli bi lahko bilo skodljivega.
hvala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hope2 -> RE: Plesnivi siri (25.10.2008 21:30:25)

IZVIRNO SPOROČILO: april09

če pa si ga zelo želiš pa če ga malo poješ pa tudi ne bo nič.


jaz bi prosila za razlago tega stavka .. zakaj majhna kolecine ne skodi, mal vecja pa? a ni tko, da ce je sir kakorkoli okuzen, da pol ze un mali koscek vpliva al kako?
pa kaj je to malo?



To so zame butasti nasveti in mi na kraj pameti ne pride, da bi jih upoštevala. Tak da april09 preskoči take nasvete




april09 -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 7:29:24)

ja saj, sam suprmedo trdi,da prihaja iz stroke, pa me zanima na podalgi cesa to napise.
Pac je zadeva tudi kontra moji logiki [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], ampak me zanima, kako clovek iz stroke to utemelji [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] 




Felicita -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 8:02:07)

bom jest iz podobne stroke to utemeljila. Zelo... laično.

Torej, recimo da preživi 0,01% bakterij pot čez prebavni trakt (sej veste - v želodcu je 37 stopinj, pH med 1 in 2 pa cel kup encimov - to vse uspešno uničuje bakterije. če to preživijo jih potem dalje čaka še bazični šok, pa žolč itd).
poješ mali košček 'okuženega' sira, je na njem 100 bakterij. kok jih preživi? nič. Poješ pol kile sira, zaužiješ milijardo bakterij, preživi jih 10.000.000, kar je čez glavo dovolj, da naredijo kažin.
številke so izmišljene, ampak upam da zastopite poanto. je pa res, da če nočeš tvegat, ne boš jedla nič... predvsem se pa ne da 'merit' - če pojem 10 dek je zihr premal za okužbo - to sploh ni res oz. je nemogoče. je pa tolažba za tiste, ki si potešijo hud hud gušt z enim koščkom (pozor, koščkom) česa 'prepovedanega'.

aja pa še mozzarella - mislim, da je pri nas narejena iz predelanega mleka - razen če je 'domača'. se pa to vse prebere na embalaži...




april09 -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 9:12:30)

Felicita, hvala. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Vseeno pa verjetno obstaja verjetnost, da prezivi iz malega koscka glih tok, da se clovek okuzi?
Osebno ne kompliciram dost, me pa res zanima tole razjasnit.




Felicita -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 9:29:03)

ja, obstaja. to je bil samo primer. nikoli ne veš, kok so bakterije namnožene v hrani, katera vrsta je (lahko je Listeria monocytogenes al pa Escherichia coli O157:H7, lahko je...) vsaka od bakterij ima različne sposobnosti preživetja in različno število osebkov potrebnih za okužbo.
potem so pa tuki še bakterije, ki same po sebi ne povzročajo težav/bolezni, ampak v živilo izločajo bakteriocin (=strup), ki je spet lahko problematičen v majhnih dozah ali v malo večjih... pa spet ne veš, koliko ga je že v živilu in kako se bo tvoje telo odzvalo nanj.
Pri okužbah s hrano je prisotnih toliko dejavnikov, da je težko rečt za zihr, da če poješ samo to in samo toliko, ti pa nič ne bo. pa še v nosečnosti morš mislit na 2...




Dashenka -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 9:40:59)

Pa saj sploh ni problem v sirih s plemenito plesnijo, pač pa v nepasteriziranem mleku, ki lahko vsebuje bakterijo
Lysteria monocytogene, ki povroča nevarno okužbo imenovano listeriozo.

Torej: vseh sirov, skut, kislega mleka, kisle smetane, ki so narejeni iz nepasteriziranega mleka, enako tudi nepasteriziranemu mleku se izogibaj v velikem loku.

Vse ostale sire od navadnih (Gauda ipd), pikantnih oz. staranih (Old Amsterdamer, Gruyeres, Beaufort
ipd), pa do tistih s plemenito plesnijo, če so le proizvedeni iz pasteriziranega mleka pa si mirne vesti in brez skrbi lahko privoščiš.

Informacijo iz kakšnega mleka (pasteriziranega ali nepasteriziranega) je mlečni izdelek proizveden, pa obvezno najdeš na deklaraciji.




Hope2 -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 10:29:19)

Felicita, hvala za obrazložitev, tega res nisem vedela, zanimivo. Je pa res, da me niti to ne prepriča, da bi naredila kak grižljaj.

Dashenka imaš seveda prav, da ni fora v plesni, ampak v pasteriziranju. Sam nekak v plesen, pa naj je plemenita ne zaupam, se mi zdi, da tudi pol dojenčki ne smejo jest plemenite plesni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Ma tu res mal kompliciram, sem pa vsaj mirna, kar mi več pomeni, kot pa zaužitje take dobrote. Še malo, pa bom tak z užitkom zagrizla v sirček in takrat bo ziher še toliko slajši[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




Felicita -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 10:54:00)

Hope2, samo to - če hoče kdorkoli v slo (oz. mislm da je to direktiva EU) prodajati sir s plemenito plesnijo, more DOKAZAT da je plesen (samo plesen) neškodljiva za VSE potencialne uporabnike, torej tudi tiste z oslabljenim imunskim sistemom. tko da mislim da kar se tega tiče, te ne bi smelo skrbet.




Hope2 -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 11:27:45)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

Hope2, samo to - če hoče kdorkoli v slo (oz. mislm da je to direktiva EU) prodajati sir s plemenito plesnijo, more DOKAZAT da je plesen (samo plesen) neškodljiva za VSE potencialne uporabnike, torej tudi tiste z oslabljenim imunskim sistemom. tko da mislim da kar se tega tiče, te ne bi smelo skrbet.


Zanimivo. Hvala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




trdozimc -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 11:45:00)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

No, končno punce, ki vedo o čem govorijo! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Dobro ste napisale!




Hope2 -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 14:04:42)

in končno se debata ni sprevrgla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




trdozimc -> RE: Plesnivi siri (26.10.2008 14:06:29)

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

in končno se debata ni sprevrgla[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]


ja[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Šaki -> RE: Plesnivi siri (27.10.2008 8:27:46)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja30

A mozarela je tudi nepredelan sir? Joj, jaz jo pa vsake toliko jem na pici.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


kz sm se zadnjič ustrašla glede mocarele.pa sm šla tja kjer sm jo kupla-hofer.
in gor piše da je narejena iz pasteriziranega mleka.torej ok.
ostalo pa kot so že predhosnice rekle.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




manna -> RE: Plesnivi siri (27.10.2008 15:20:07)

Mhm.. samo nekaj me bega:
ali niso vsi siri, ki jih prodajajo v naših  trgovinah (mislim merkator,špar, tuš), narejeni iz pasteriziranega mleka? Govorim na primer o sirih kot so gauda, edamec, jošt, luka, emental, trapist, nanoški sir...in podobni ?! Čeprav je bilo že toliko napisanega o tem, še vedno ne vem, ker na nekaterih embalažah nič ne piše o (ne)pasteriziranem mleku..




trdozimc -> RE: Plesnivi siri (27.10.2008 19:00:36)

IZVIRNO SPOROČILO: manna

Mhm.. samo nekaj me bega:
ali niso vsi siri, ki jih prodajajo v naših  trgovinah (mislim merkator,špar, tuš), narejeni iz pasteriziranega mleka? Govorim na primer o sirih kot so gauda, edamec, jošt, luka, emental, trapist, nanoški sir...in podobni ?! Čeprav je bilo že toliko napisanega o tem, še vedno ne vem, ker na nekaterih embalažah nič ne piše o (ne)pasteriziranem mleku..



Siri, ki si jih naštela in so proizvedeni v SLO, so načeloma iz pasteriziranega mleka, sicer je pa tako, da bolj so siri zreli, manj ugodni so pogoji za razmnoževanje patogenih bakterij.

LP 




Hator -> RE: Plesnivi siri (27.10.2008 20:20:09)

Kaj pa plesnivi siri, npr nepasterizirani, ki so pečeni, npr. na pici? Škodujejo?




trdozimc -> RE: Plesnivi siri (27.10.2008 21:46:35)

IZVIRNO SPOROČILO: Hator

Kaj pa plesnivi siri, npr nepasterizirani, ki so pečeni, npr. na pici? Škodujejo?


IZVIRNO SPOROČILO: trdozimc

IZVIRNO SPOROČILO: Hope2

Vem, da se jih ne sme jest v nosečnosti, oz jih ne priporočajo. Me pa zanima kako je z njimi, če jih npr skuhaš v omaki, na visoki vročini se namreč razane bakterije uničijo. Imajo ti siri še kaj not takega, kar vročina ne uniči, je mogoče plesen precej škodljiva?



Če plesnive sire prekuhaš (tako da uničiš bakterije), so potem OK. Dodana plesen je posebna (plemenita) in jedilna. Dober tek! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Enako velja za pečenje.




Stran: [1]