zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Hišni ljubljenčki



Sporočilo


Zamima -> zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 12:33:27)

Imam eno težavico, že dobre tri mesece imam akvarij 25 litrski, s filtrom in tudi mehurčke za kisik. Dodajam tudi vitamine in tisto modro tekočino za bio razmerje v vodi. Imam tudi dve umetni rastlini in polža.
Vse ok, ribice zgledajo kar zadovoljne, mene pa moti, ker se mi zadnje čase kljub filtru precej hitro nabere ogromno črnih alg [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], včeraj sem školjke, ki jih imam v akvariju čistila s krtačko.

Vsaka dva tedna moram kljub črpalki menjati vodo. Je to normalno? Kaj je krivo? Preveč kisika? Ker mehurčki in filter so vklopljeni nonstop, tudi ponoči.
Se dobi kaka zadeva (kapljice, ali pa kaj druga), da bi preprečevala nastanek alg? Vsaj tak hitro.

Hvala




Pandica -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 12:43:11)

Seveda to ni normalno, da moraš na vsaka 2 tedna kot praviš kljub filtru menjati vodo. Ko sem še imela sama akvarija doma, 2, sem tut imela v enem zlate ribice, v drugem pa živorodke pa sem vodo menjavala nekje na 3, 4 mesece pa še to včasih ne komplet celo, ampak recimo samo polovico vode v akvariju. Kaj ti sonce sije gor na akvarij? Ker to bi lahko bilo po moje še dodatno, da ti rastejo tako hitro alge.
Najboljše po moje, da stopiš do kakšne zoo trgovine, kjer ti bo izkušen prodajalec vedel svetovati še največ. Pa mislim, da se tudi da kakšna stvar za kupit. Aja, pa tut ene take "čistilce" imaš, zgledajo kot neke kačice, a teh pa nimaš? Pojedlo vso hrano, ki ostane na dnu akvarija in ostalo umazanijo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mamabranka -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 12:47:53)

Mam 60litrski akvarij. Verjetno obstaja več različnih tekočin proti algam. Tudi sama imam problem z algami. Men je ena poznavalka predlagala od HOBBY : ALGEN KILLER. Je dober proti nastanku alg, kakor tudi, ko so alge pretirano naseljene. Odstraniš odvečne alge, daš tekočino v akvarij, ko se že ugasne luč, ne smeš filtrirati z ogljem ampak brez, potem zamenjaš vodo cca pol akvarija. Po dveh tednih lahko postopek ponoviš, če jih je še preveč, če ne daješ najmanjšo dozo (piše v navodilih koliko) kod preventiva, da se ne pojavijo. Jaz sem si kupila ribi, ki jesta alge, pa si tega pripomočka ne upam uporabiti, samo kaže da bom morala, ker ribici nista učinkoviti.

LP




Zamima -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 12:57:58)

IZVIRNO SPOROČILO: Pandica

Aja, pa tut ene take "čistilce" imaš, zgledajo kot neke kačice, a teh pa nimaš? Pojedlo vso hrano, ki ostane na dnu akvarija in ostalo umazanijo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



tega nimam, ker so mi rekli, da lahko imam v neogrevanem akvariju samo polžke. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

sonce mi neposredno ne sveti v akvarij, če pa že pa samo zjutraj in še to malo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], res ne vem od kje alge. Bo res treba stopit do kake  trgovine in se pozanimat [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




a.jda -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 13:03:56)

Jaz menjam vodo na 2 meseca, dodajam pa ene kapljice, da je bol čisto. Dokler sem imela akvarij na oknu , je bilo preveč svetlobe, sem morala vsak tedem čistiti toliko zelenih alg je bilo, zdaj smo ga umaknili s svetlobe in je v redu.




Anonimen -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 13:09:24)

Nobenih "čistilcev" ne dajej.
Akvarij ne sme bit na direktni svetlobi, ker alge se na svetlobi delajo.
Vode nikol ne smeš cele menjavat, ampak samo tretino.
Akvarij je itak premajhen za te ribe, to sem ti že enkrat se mi zdi napisala.
Filter redno pucaj. Pa tekočina proti algam se dobi v specializiranih trgovinah. Pa tak magnet za pucat stene akvarija. Pa sesalček za pobiranje kakcev ipd. iz tal.
No meni se še vedno delajo, sicer ful manj kot prej, ampak delajo pa se. Sm se že navadla. Čim manj tega plastičnega sranja po akvariju pa bo.




Zamima -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 13:18:45)

25 litrski akvarij je pa 3 ribice so notr, sej ribice se imajo čist fajn. so živahne pa vse.... samo te alge mi morijo.
Naravne rastline baje te ribice vse požrejo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image].




Anonimen -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 13:34:01)

S sonca ga daj oz. s svetlobe.
Pa tisto tekočino kupi.
Pa mogoč močnej filter.

Drgač pa zlate ribice rabijo ful ful prostora, ker ful zrastejo. V takih majhnih akvarijih ne morejo zrast. In običajno v parih letih poginejo. V bistvu so to ribe za ribnik ne za akvarij, sam lepo živijo tudi v akvariju, če imajo dovolj prostora za rast in razvoj.

Link, če te zanima:[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=7656




CUKRČEK -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 16:29:14)

Seveda lahko daš notri še "čistilca". JAz sem ga imela pri zlati ribi in je vse lepo popapcal. Pa luč je lahko prižgana največ 8-9 ur na dan.





nu_tella -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (18.11.2008 17:50:47)

kot ti je že brisačkarca povedala, je to absolutno premajhen akvarij za te ribice.
Kot prvo poskrbi, da na akvarij ne bo noben del dneva sijalo direktno sonce. Lučka ne sme goreti več kot 8 ur na dan.
Na tako velik akvarij moraš tretjino vode menjat vsaj 1x mesečno. Voda mora pred tem par dni stati.
Poleg menjave vode operi tudi "spužve" v filtru ter sam "tulček" od filtra in zamenjaj aktvno oglje.
Poleg magnetka obstaja tudi taka "palčka" ki ima na koncu stgalo. Z njem po moje najlepše odstraniš alge s sten.

Lep pozdravček




copka -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (20.11.2008 20:52:33)

nama so se alge delale, ko sva imela ocitno premocne zarnice. Pa sva to zamenjala, akvarij prestavila pod stopnice, tako da je sonce sijalo minimalno in kupila sva si tiste ribice-cistilce. Ceprav jaz cistilci imenujem tiste ribe, ki se prilepijo in praskajo (eni jim recejo praskaci). No, ti praskaci so se polenili, une druge ribice pa se kar solidno opravljajo svoje delo.

Aja, zarnice v akvariju pa svetijo max 8ur. 




Laubica -> RE: zlate ribice in pajčolanke - ALGE! :( (20.11.2008 21:13:20)

Ja samo prestavi ga na prostor kjer niti zjutraj ne bo sonca -jaz sem mela isto štorijo zdaj ko sem ga dala v kot -pa ni teh problemov-modri rogač je alge samo mora bit na toplem




Stran: [1]