Avtoimnua bolezen? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje



Sporočilo


madela -> Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:07:39)

A katera ve,kaj točno je ta avtoimuna bolezen? A je to ena sama bolezen,ali je to skupek več bolezni?




@lina -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:12:36)

Avtoimunih bolezni je več, ni ena sama. V osnovi pomeni, da telo "samo sebe" napada, svoje celice ali karkoli prepozna kot tujek in imunski sistem jih uničuje. Avtoimuna bolezen je npr. tudi revma, sladkorna ipd.... 




Felicita -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:15:09)

to je ena bolezen, ki ima lahko ene tisoč različnih simptomov. avtoimune so npr revma, lupus, fosfolipidni sindrom, Kronova bolezen, addisonova bolezen... večina teh bolezni je zelo težko diagnosticirat, ker majo lahko tok različnih oblik in simptomov. v osnovi gre pa za to, da telo napada lastne celice kot sovražnike.




madela -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:17:33)

Se mi je dozdevalo,da je tako,ampak ne najdem pravih podatkov. Zanima pa me zato,ker imam sama cel kup težav in sem kar naprej pri zdravnikih. Vse kar me muči pa sploh ni povezano. Ampak mi je zelo čudno,da bi bilo toliko stvari naenkrat.
Kako pa ugotovijo to bolezen? A so to kakšne posebne preiskave,ali jo ugotovijo tudi pri normalnih preiskavah?
Namreč v zadnjem letu sem jim že valda en liter krvi tam pustila,ampak delajo teste za vsako boleze posebej,oziroma so tudi razlini zdravniki.




Felicita -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:26:27)

kot rečeno, lahko zlo težko ugotovijo... večina teh bolezni ima simptome, ki so navidez čisto nepovezani (primer: vrtoglavica, utrujenost, bolečina v sklepih, pogoste slabosti, kri v blatu, modrice po telesu, izpuščaji - lahko je vsak simptom posebi, pa rata pomanjaknje B kompleksa, glivice in zastrupitev s hrano, lahko pa je lupus).
včasih so imeli v KC oddelek za AI bolezni, ne vem če je še. sicer pa ne vem kako diagnosticiranje pri nas poteka, ker kokr vem sploh nimamo nekega spodobnega diagnostičnega oddelka.




Mišni -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:30:47)

Ve različnih simptomov je lahko tudi znak borelioze.




madela -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:39:17)

Ne borelioza ni.
Moje težave se kar kopičijo. Najprej so se mi zaele pojavljat hude težave z astmo,ki je več nisem mogla nadzorovat. Pristala v bolnici.
Ugotovili so mi povečano izločanje beljakovin skozi urin in me še letos aka biopsija ledvic,ker sumijo na kronično ledvično odpoved,
Ugotovili so mi,da imam zelo povečano šćitnico,izvidi delovanja ščitnice so ok,vendar tudi za to me še čakajo pregledi.
Sedaj pa sem na dojki zaznala kot lešnik veliko bulo,pa je še verjetno ne bi,ampak me boli,sploh ko si slečem modrc. Niti si več ne upam k zdravniku,ker me sam terajo sem ter tja.
Poleg tega,ap imam kar naprej še ginekološke težave.

Poleg vseh teh težav in simptomov sem pomislila,na to avtoimuno bolezen. Pa niti ne vem,kam se naj obrnem. Oziroma niti ne vem,če razmišljam v pravo smer [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Felicita -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 10:45:30)

madela, si že bla pri endokrinologu? ker ščitnica, ginekološke težave, bula v dojki,... lahko kaže na probleme z žlezami oz. hormoni.
in zdej res ni primeren čas, da se 'bojiš' oz izogibaš zdravnikov. in seveda te pošiljajo naprej, sej osebni zdravnik preprosto ne more diagnosticirat tok kompliciranega stanja.




madela -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 11:05:56)

Ne,nisem bila pri endokrinologu. So mi pa zaradi povečane ščitnice naredili teste,kako je z delovanjem le te,pa so bili testi v redu. Zdaj pa čakam na UZ ščitnice,da vidijo zakaj je povečana.
Tako,da sklepam da potem hormoni ne bi smeli biti problem,ker hormone uravnava ravno ščitnica.
Kar se tiče bule v dojki pa si jo bom še nekaj časa spremljala in če ne bo izginila bom morala it k zdravniku.
Resnično več ne vem kaj naj.




bumerang -> RE: Avtoimnua bolezen? (12.1.2009 14:35:43)

Katere hormone pa so ti pregledovali - TSH, T3, T4? Ker hipofizne radi izpustijo.




madela -> RE: Avtoimnua bolezen? (13.1.2009 8:02:08)

Bumerang,imam en A4 list poln nekih številk. In sama res ne vem kaj točno so testi za ščitnico,ampak to kar si napisala je gor napisano in so vrednosti  v redu. Ravno nekje v sredini priporočljivih vrednosti.
Sem pa poklicala mojo ginekologinjo,da mi vseeno pove,če je ta bula sumljiva ali ne?
Imam že jutri pregled.
Sam se mi zdi oziroma imam v prsih večkrat občutek,kot da se mi dela mleko,kot takrat ko sem še dojila [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Dojim pa ne,zdaj že dve leti.




tanjusi -> RE: Avtoimnua bolezen? (13.1.2009 20:53:16)

ej držimo pesti da bo vse ok javi se še!!




Stran: [1]