|
jana81 -> RE: Majski hroščki 2008 - 11.del ;) (14.1.2009 17:03:56)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Estrella* IZVIRNO SPOROČILO: tana7 IZVIRNO SPOROČILO: Estrella* navajam dejstva, pobrana iz knjige T. Petauer: Leksikon rastlinskih bogastev: Špinača je precej škodljiva, predvsem zaradi oksalne kisline, nitritov in nitratov, problematične pa so tudi purinske baze in sečna kislina. Koncentracija nitritov se v zmrznjeni špinači in shranjenih jedeh precej poveča (ker nastanejo iz nitratov). Špinače naj se izogibajo ljudje z ledvičnimi in žolčnimi kamni, protinom, artritisom, revmatizmom, nosečnice, doječe matere in dojenčki. Po zaslugi risank o mornarju Popaju in precenitve količine železa v njej (do napake je prišlo l. 1966 v ameriški literaturi, verjetno zaradi premaknjene decimalne vejice) je prišla v modo in so jo priporočali kot zdravo in dietno živilo, v novejšem času pa so ugotovili, da je škodljiva, če jo uživamo redno,v večjih količinah ali brez dovolj dodanega mleka, smetane in drugih živil s kalcijem za vezavo oksalne kisline. ni bla zmrznjena svežo baby špinačo sem ji vmes zmiksala he he a zato se vmes daje smetana?? Jaz jo delam na mleku, pa potem dodam še smetano na koncu. Saj veš za zihr[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] a skuhaš jo v mleku al vodi? jst jo na vodi, pol pa dam zraven kislo smetano...delam pa špinačo iz blitve.
|
|
|
|