katka37 -> RE: Ptujčanke/Ormožanke 3. del (21.1.2009 18:01:19)
|
IZVIRNO SPOROČILO: petra *k joj, hvala za tolko receptov[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mogoče bo kaj za tebe, so sicer recepti za alergike, zato si lahko prilagodiš. Jih nisem podrobno brala, ampak mislim, da brez problema uporabiš navadno moko. ROŽIČEVI KOLAČKI sestavine: 2 žlici rjavega sladkorja ali 20g fruktoze, 100 g riževe moke, 50 g tapioke, 50 g rožičeve moke, 50 g kokosove moke, 100 g dovoljene margarine, 1 naribano jabolko, 2 žlički vode (ali sadnega soka ali kompota), 1 vrečka vanilijevega sladkorja, po želji marmelada ali džem ali rožičeva čokolada, za noževo konico pecilnega praška (če je dovoljen) priprava: Sestavine zamesimo v testo, na veliki pekač damo peki papir in naredimo kupčke. Malce jih sploščimo in pečemo 15-20 minut pri 180 stopinjah. Po želji lahko pred peko naredite v kolačke luknjice in jih napolnite z marmelado. Včasih dam namesto marmelade na sredo kolačkov košček rožičeve čokolade. KRKHO JABOLČNO TESTO sestavine: 25 g dovoljene margarine ali rastlinske masti, 50 g riževe moke (še najboljša je grobo mleta iz rjavega riža), 40 g naribanih jabolk, za noževo konico pecilnega praška (če je dovoljen) priprava: Vse sestavine damo v skledo in jih zamesimo v testo. Jabolčno testo se peče pri 220 stopinjah 20 do 25 minut, oziroma tako dolgo, da rahlo porjavi. Lahko ga razvaljamo in nazrežemo v piškotke ali ga uporabimo za pito. SADNA PITA sestavine: 1 porcija dušenega sadja (rabarbara, marelice, jabolka, robidnice, hruške, breskve, slive, ringlo ali črni ribez, lahko mešano ali pa samo po eno), sladilo po okusu - npr. 2 žlice javorjevega sirupa, voda in 1 porcija jabolčnega krhkega testa. priprava: Sadje očistimo, operemo, olupimo in odstranimo koščice ali pečišče. Narežemo na koščke in ga v malo vode mehkega dušimo. Sladkamo po okusu. Dušeno sadje odcedimo in prihranimo sok - kompot. Sadje naložimo v majhen pekač. Nato naredimo testo po gornjem receptu, ga razvaljamo in oblikujemo z rokami. S testom prekrijemo sadje. Robove testa stisnemo skupaj. Vrhnje testo po sredini prerežemo ali prebodemo z vilicami, da bo sopara lahko uhajala ven. Pečemo pri 220 stopinjah, približno 20 minut. Keksi dvojni kokos 400 g moke (ostra) 140 g kokosova mast (Palmin) 135 g rjavega sladkorja (zmlet v prah) 80g kokosove moke (lahko mlete mandlje ali drugo) ½ žličke sode bikarbone (lahko tudi brez) 50-60 g riževega (ali drugega) mleka 5-10 žlic vode (po potrebi tudi več) 1. Kokosovo moko namočimo v mleku, da se napije. 2. Mast penasto umešamo, dodamo rjavi sladkor in toliko žlic vode, da nastane mehka masa. 3. Moki primešamo sodo bikarbono. V visoki in ozki posodi (merici za tekočine) naložimo eno čez drugo in zmešamo točki 1, 2 in 3 – v obratnem zaporedju - tako da je moka na dnu, čez sladkor z mastjo in nazadnje kokos. To pa zato, da ne bo moka po celi kuhinji. Na pekač damo peka papir in nanj s strojčkom stiskamo kekse. Pomembno je le, da so bolj tanki. 15 min pečemo na 200°C. Iz te količine sem spekla 3 in pol pekačev, s tem, da nisem najbolj vešča z izdelavo keksov. Tiste, ki imate več izkušenj, bo najbrž prišlo 2 – 3. KRHKI ROGLJICKI 150 g moke 100 g rastlinske masti 50 g sladkorja v prahu 1 zavitek vanilijevega sladkorja limonina lupina Rastlinsko mast zdrobimo v moko, dodamo ostale sestavine in pognetemo v testo. Iz mase oblikujemo enako velike rogljicke, ki jih pecemo v srednje vroci pecici 10 do 15 minut.
|
|
|
|