poltrde leče, očala, cilindri itd. (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje



Sporočilo


cuddy -> poltrde leče, očala, cilindri itd. (19.1.2009 18:59:54)

Pozdravljene.

Drug teden imam pregled in zopet sem pred dilemo.
Ker deoptrija ni premočna (od 2,5 do 3,5), ne bi bilo problema nosit mehkih leč.
Ker imam pa cilindre, pa pravi oftalmolog, da zame pridejo v poštev pol trde leče. Z njimi sem se pred enimi 4 leti trudila kako leto. Videla sem ko sokol (kar z očali ne morejo doseči : to je 100% vid), samo glava me je bolela, oči sem imela ko angora zajc.

Sedaj pa vprašanje. Optik mi pravi da mehkih leč(ki bi jih verjetno lažje prenašala kot poltrde) ne morem nosit zaradi cilindra. Samo ko grem na razne spletne strani ki prodajajo online lečke, pa povsod lahko vpišem svoje meritve, in nikjer ne pokaže da za svojo dioptrijo in cilinder ne morem imeti mehkih leč.

Sicer grem v akcijo in bom obredla ene par optikov in ne vem česa še, da mi povedo kako in kaj.
Ker pri svoji dohtarci lahko dobim poskusne lečke za 14 dni, sam pridejo okol 35-40€.

A ima katera podobne izkušnje?

Hvala




Gina -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (19.1.2009 19:46:31)

Ma saj lahko vzameš mehke leče, ampak videla boš nekoliko slabše. pač toliko, kot imaš cilindra. Če si jih zelo želiš, potem jih vzemi. Saj ne bo vid ne vem kako slabši. Jaz imam kar nekaj cilindra, pa sem nekaj časa imela mehke leče in sem videla relativno dobro - kot z očali približno.
Imela sem pa pred tem trde leče že leta nazaj in sem jih res dobro prenašala. Potem sem dobila alergije in izsušene oči, pa sem šla na mehke leče - pa sem jih še slabše prenašala. Hočem ti reči, da če si imela oči rdeče zaradi izsušenosti, boš imela tudi z mehkimi lečami enake probleme oz. še večje, ker nikdar toliko ne dihajo, kot manjše leče. Če pa so te motili "robovi" leč, pa je možno, da bo z mehkimi lečami lažje.
Jaz imam zdaj očala, pa ti povem, da sem čisto ok. Ni take katastrofe, kot sem mislila - oboževala sem leče prej, mi je bila res huda preizkušnja, ko sem morala preiti zaradi zdravja na očala. Vidiš pa res malo slabše, ampak ni pa cirkusov z metanjem leč v oči, z dezinficiranjem in takih reči.




barika -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (19.1.2009 21:54:23)

Jaz imam cilinder, uporabljala sem mehke leče (linele ali nekaj takega) 2 leti in se je super obneslo, sedaj nosim očala zaradi lenobe, ko se mi dioptrija spet poslabša, grem nazaj na leče.


Poskusi iti na 2 mnenje kakšnemu privat zdravniku.




sazi -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (19.1.2009 22:05:27)

Sicer zdaj nekaj let nosim očala, ampak se imam nekaj mesecev po porodu namen vrniti na leče. To, da bi imela leče brez cilindra ne pride v poštev, ker imam res velik cilinder. Kolikor se spomnim, so bile moje zadnje leče tudi mehke in s cilindrom. Narejene pa so tako, da se obračajo glede na neke obtežitvene točke. Malo tečno, ker se mi je včasih leča vseeno malo prilepila na oko in se ni hotela zasukat v pravilen položaj. Sem se morala kar namižikat ali pa navlažiti oko, da je bilo dovolj vlažno, da se je leča obrnila.

Imam doma še prazno škatlico - imela sem Focus mesečne mehke leče. Pri optiku pa sem testne dobila zastonj - sem pa tam redna stranka in so vedeli, da jih bom naročila tam, če se odločim zanje (sicer pa ne vem. kakšno politiko imajo do dajanja testnih leč).




ZvezdicaZaspanka -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (19.1.2009 22:27:32)

Jaz imam pltrde leče, tudi cilinder. ravno pred tremi tedni sem bila na pregledu in mi je okulist rekel, da bi lahko imela mehke leče. Predlagal mi je pa, da raje ostanem na poltrdih, saj jih dobro prenašam, sem navajena na njih in tudi daljši rok trajanja imajo. Tudi očala mi je odsvetoval. Pravi, da bi se, glede na to, da že več kot 15 let nosim leče, težko privadila. Motilo bi me vidno polje pa tudi vid je boljši z lečami. Sem pa bila pri Krstiču. Kljub temu, da sem bila v dilemi ali iti k njim ali ne (do zdaj sem bila vedno pri njih), sem zdaj prepričana, da so za leče (vsaj te, ki jih imam jaz) res najboljši.




CUKRČEK -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (19.1.2009 22:54:55)

Jaz imam tudi cilinder in vse možno v dioptriji. In pred leti se je na to dobilo le poltrde leče, ki pami niso nikakor ugajale. Sem pa bila ene 2 leti nazaj na pregledu in je okulist rekel, da zdaj se p atudi mehke leče dobi za to dioptrijo. Ampak se že 2 leti odločam, ali bi poskusila še s temi. NAjbrž bom.




Anonimen -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (19.1.2009 23:11:28)

jst mam precej cilindre, lahko ti odčitam, če ti to kej pomeni, pa sem približno 6 let nosila, navadne mehke leče, in so mi skos jamrali, da to ni dobr, pa da slabše vidim za to pa tko. zdj pa eno leto nosim torične leče zeiss, probala sem tudi torične johnson, ki mi niso ustrezale. torične, so baje neka sredina med poltrdimi in mehkimi... vprašaj okulista, so pa malo dražje od mehkih, pomojem je cena tam-tam s poltrdimi.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (20.1.2009 0:46:21)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




zvesta -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (20.1.2009 8:57:47)

Jaz brez problema nosim mehke leče s cilindrom. Pa imam na obeh očesih 4,5 dioptrije....




tinatona -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (20.1.2009 10:32:47)

Pa saj zdaj imajo tudi mehke leče s cilindri. Tukaj, tukaj, ...






cuddy -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (20.1.2009 17:50:33)

Hvala punce.
Ja, sej jaz vem da se da dobiti mehke leče s cilindri. Očitno sem še premalo informacij napisala.
Z očali ne dobim 100% ker se cilindra in dioptrija dosti razlikujeta. In ko gledam skozi obe stekli naenkrat je moja slika popačena. In zato ni 100% vid. In je zelo nerodno, ko mi kdo na 5 metrov maha in se mi smeji, jaz ga pa ne vidim. In meni pravi dohtarca da bo samo z lečami boljši vid, ker se v tej razdalji med očesom in steklom svetloba že drugače lomi in bla bla bla. Ker je lečka direktno na oko, je zato boljši vid.
Pa jaz z veseljem nosim očala, ker imam stilska in jih kar pogosto menjam. Mi ni problem nosit očala.
Sam kaj ko ne vidim.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Ne vem, očitno sem edina s tem problemom.
Pa tudi meni dohtarca reče da pri meni ne pridejo v upoštev mehke leče. Sam ne vem zakaj ne. To je tolk enih strokovnih informacij naenkrat, da bi bilo najbolje da jo posnamem pa doma v miru še enkrat poslušam.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Ja kar se pa tiče testiranja leč in tega. Hmmm, malo škoda mi je dajati denar da bi probavala leče. Kajti že testne stanejo 35€+ fiziološka, tekočina za shranjevanje.

Oh, ne vem. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Rada bi enkrat dobr videla. TV imava doma na ene 2-3 metre in mi mi mora mož podnapise dajati večje da vidim brat filme.
Kaj šele da teletekst vklopim.... rabim prevajalca.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




cuddy -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (20.1.2009 17:51:34)

hvala tinatona.





bumerang -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (20.1.2009 18:27:58)

Pa leče s cilindrom obstajajo že skoraj "eno stoletje". Jaz sem prve imela že pred dobrimi petnajstimi leti, letne oz. meni so držale tudi po pet let. Zdaj imam pa mesečne.




tinatona -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (20.1.2009 22:54:31)

cuddy pregled za leče se načeloma povsod plača, potem pa tam leče dobiš za stestirat. Jaz sem šla prvič v Optiko Clarus (BTC), drugič pa v Optiko Krhlikar.

LP




Gina -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (21.1.2009 17:48:23)

IZVIRNO SPOROČILO: cuddy
Z očali ne dobim 100% ker se cilindra in dioptrija dosti razlikujeta. In ko gledam skozi obe stekli naenkrat je moja slika popačena. In zato ni 100% vid.


Zakaj bi bil to problem? Jaz imam kar velik cilinder 180 se mi zdi na eno oko, na drugega pa ful manj, se pravi je velika razlika, potem imam -7 dioptrije, pa z očali čist ok vidim. Res je z lečami bilo boljše, sem jih tudi nosila 15 let, res se z lečami vidi odlično, ampak jaz se tudi z očali ne pritožujem. Je pa razlika, to je pa res.Vendar se naučiš gledat, naučiš se nehat bolščat, pa naučiš se gledat z malo manjšim vidnim poljem (jaz moram imeti majhna očala, ker čeprav so ful najbolj možno stanjšana, so prehuda dioptrija, da bi lahko imela kaj več kot zelo majhna očala in temu primerno je vidno polje).
Kaj pa če so ti izmerili napačno dioptrijo, če ne vidiš ok? Meni se je to že zgodilo, pa sem čez pol leta laufala nazaj, pa so mi izdali nov izvid, pa na komisijo, ap tako, ampak včasih se kljub zelo modernim aparatom zmotijo, ti falijo dioptrijo. Ob dejstvu, da svojo oftalmologinjo smatram kot eno bolj sposobnih pa še bolje opremljenih - se zgodi, kaj češ. Če ne vidiš na 5m, če na to razdaljo ne ločiš človeka, to res ne more biti vse ok. Če pa ne vidiš na 20m razločno obraza, je pa to normalno, če imaš visoko dioptrijo, se smatra za čist ok povprečen vid.

Potem obstaja še ena možnost. Lahko da si precej vizuelen tip človeka, pa si čist živčna, če ne vidiš ful dobro in razločno vsakega roba - česar pri manj kot 100% vidu res ne moreš, ni pa to nobena katastofa, še vedno razločno vidiš, da je tam rob, samo ostrine nimaš popolne. Moj ima -0,50 pa pravi, da on ne vidi nič brez očal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] A vidiš, če mene vprašaš, se preserava. On vidi brez očal boljše, kot jaz z očali, pa vendarle imam jaz na vseh testih z očali na nosu normalno povprečen vid.

Jaz pa nisem vedela, da obstajajo mehke leče, ki premorejo  tako visok cilinder. Ni glih čist res, da so se dobile 15 let nazaj točno take. 12 let nazaj si dobil sicer mehke leče s cilindrom, vendar se mi zdi,d a samo do polovičke cilindra ali celo še manj. Sem pa vesela, da so jih izumili. In žal mi je, da jih ne smem več nosit.




Balonchy -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (23.1.2009 20:00:04)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

IZVIRNO SPOROČILO: cuddy
Z očali ne dobim 100% ker se cilindra in dioptrija dosti razlikujeta. In ko gledam skozi obe stekli naenkrat je moja slika popačena. In zato ni 100% vid.


Zakaj bi bil to problem? Jaz imam kar velik cilinder 180 se mi zdi na eno oko, na drugega pa ful manj, se pravi je velika razlika, potem imam -7 dioptrije, pa z očali čist ok vidim. Res je z lečami bilo boljše, sem jih tudi nosila 15 let, res se z lečami vidi odlično, ampak jaz se tudi z očali ne pritožujem. Je pa razlika, to je pa res.Vendar se naučiš gledat, naučiš se nehat bolščat, pa naučiš se gledat z malo manjšim vidnim poljem (jaz moram imeti majhna očala, ker čeprav so ful najbolj možno stanjšana, so prehuda dioptrija, da bi lahko imela kaj več kot zelo majhna očala in temu primerno je vidno polje).
Kaj pa če so ti izmerili napačno dioptrijo, če ne vidiš ok? Meni se je to že zgodilo, pa sem čez pol leta laufala nazaj, pa so mi izdali nov izvid, pa na komisijo, ap tako, ampak včasih se kljub zelo modernim aparatom zmotijo, ti falijo dioptrijo. Ob dejstvu, da svojo oftalmologinjo smatram kot eno bolj sposobnih pa še bolje opremljenih - se zgodi, kaj češ. Če ne vidiš na 5m, če na to razdaljo ne ločiš človeka, to res ne more biti vse ok. Če pa ne vidiš na 20m razločno obraza, je pa to normalno, če imaš visoko dioptrijo, se smatra za čist ok povprečen vid.

Potem obstaja še ena možnost. Lahko da si precej vizuelen tip človeka, pa si čist živčna, če ne vidiš ful dobro in razločno vsakega roba - česar pri manj kot 100% vidu res ne moreš, ni pa to nobena katastofa, še vedno razločno vidiš, da je tam rob, samo ostrine nimaš popolne. Moj ima -0,50 pa pravi, da on ne vidi nič brez očal[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]  A vidiš, če mene vprašaš, se preserava. On vidi brez očal boljše, kot jaz z očali, pa vendarle imam jaz na vseh testih z očali na nosu normalno povprečen vid.

Jaz pa nisem vedela, da obstajajo mehke leče, ki premorejo  tako visok cilinder. Ni glih čist res, da so se dobile 15 let nazaj točno take. 12 let nazaj si dobil sicer mehke leče s cilindrom, vendar se mi zdi,d a samo do polovičke cilindra ali celo še manj. Sem pa vesela, da so jih izumili. In žal mi je, da jih ne smem več nosit.


Gina...
180 nimaš cyl - to so stopinje, ki gredo od 0 do 180 pri vseh vrednostih cyl.
Cyl se meri kot dioptrija od +/- 0,25 naprej...




Balonchy -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (23.1.2009 20:03:49)

Cuddy, imaš zasebno sporočilo!




Gina -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (23.1.2009 23:07:51)

Oprosti, bil je lapsus. Saj sem spodaj prav napisala.




bumerang -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (24.1.2009 12:17:57)

Gina, do koliko je šel cilinder ne vem, ne vem niti, do koliko gre danes, ker ga jaz nimam veliko, vem pa zagotovo, da je šel po 0,25 in da so bile take leče skoraj 1x dražje kot tiste brez. Ker imam na enem očesu cilinder, na drugem pa ne. Imela pa sem jih že 18 let nazaj.




cuddy -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (24.1.2009 19:21:24)

Ojla dekleta in žene. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Hvala vam za odgovore.
Jaz imam sicer pred sabo eno leto star izvid, sicer je za očala, ker se nazadnje nisem dala izmerit za leče.

in piše... do -1,25-3,0/160=0,6-0,7p
              lo-1,75-2,25/0=1,0
              pd 67
diagnoza 52.2 Astigmatizem

Če katera kej več ve o tem.




tinatona -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (25.1.2009 19:09:12)

To pa res ni ne vem kaka huda dioptrija, da ne bi mogla leč dobit.

Dioptrije imaš -1,25 in -3,00 cilindra na enem (s korekcijo imaš 60-70 %vid) in na drugem -1,75 in -2,25 cilindra (ter 100% vid).

Jaz sem jih z mojo dioptrijo normano dobila. Pa imam desno: -6,25 in -1,25 cilindra (50% vid); ter levo -3,5 in -1,75 cilindra (100% vid).

LP




cuddy -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (27.1.2009 8:45:20)

Jutro.
Hvala tinatona.
No in danes mi je končno povedala, zakaj vidim 70% na desno oko.
Imam okvarjen možganski del očesa. Tako mi je rekla.
In ne bo nikol 100% na desnem očesu, ne z lečami, ne z operacijo, nič.
Tako da se moram navaditi da ne vidim obrazov na več kot 5m, in ostale "malenkosti".

Hvala vam punce.
sedaj vsaj končno vem zakaj ne vidim dobro in zakaj  verjetno nikoli ne bom.

No izvid se je pa toliko spremenil.
do - 1,75-2,75/160=0,7
lo -3,5-1,75/0=1,0
pd 67

Tako da sem zopet dobila recept za pripomoček, in bo šlo na komisijo ker sem ga dobila že lansko leto.

No, še enkrat hvala vam za pomoč.




zvesta -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (27.1.2009 8:50:58)


IZVIRNO SPOROČILO: tinatona

To pa res ni ne vem kaka huda dioptrija, da ne bi mogla leč dobit.

Dioptrije imaš -1,25 in -3,00 cilindra na enem (s korekcijo imaš 60-70 %vid) in na drugem -1,75 in -2,25 cilindra (ter 100% vid).

Jaz sem jih z mojo dioptrijo normano dobila. Pa imam desno: -6,25 in -1,25 cilindra (50% vid); ter levo -3,5 in -1,75 cilindra (100% vid).

LP



Tinatona, a ti se ukvarjaš z optiko? Pol te mogoče kaj pocukam...




tinatona -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (27.1.2009 15:46:21)

Hej!

Ne, ne ukvarjam se z optiko (vsaj ne še[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]). To vem vse iz svojih izkušenj, ker sem imela full problemov z očmi. Sem imela v SŠ vnetje očesnega živca in imam od takrat okvao, tako da...

LP




zvesta -> RE: poltrde leče, očala, cilindri itd. (27.1.2009 15:47:43)


IZVIRNO SPOROČILO: tinatona

Hej!

Ne, ne ukvarjam se z optiko (vsaj ne še[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]). To vem vse iz svojih izkušenj, ker sem imela full problemov z očmi. Sem imela v SŠ vnetje očesnega živca in imam od takrat okvao, tako da...

LP



hvala za odgovor.... no, mogoče te pa vseeno pocukam... kar tako... :)




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>