olajšava za vzdrževane člane (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Naja31 -> olajšava za vzdrževane člane (23.1.2009 22:15:21)

Ravno sem oddala ta obrazec pa sem se neki spomnila.
Jaz bom uveljavlja mlajšega sina od aprilla 2008 (takrat je rojen),mož pa v celoti starejšega sina. Glede na to,da se olajšava za prvega in za drugega otroka razlikujeta, a bodo na davčni vedeli, da jaz uveljavljam drugega,mož pa prvega? Ker se mi zdi da se to nikjer posebej ne označi.

Mogoče sem pa mim' usekala s tem vprašanjem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].




Gina -> RE: olajšava za vzdrževane člane (23.1.2009 22:18:29)

To se ti sicer ne splača, je boljše, da uveljavlja en oba, ker je drugi otrok več vreden od prevega. Ni sicer med prvima dvema neke drastične razlike, samo ponavadi vsak evro prav pride.
Drugače pa ja, na davčni vedo, kdo uveljavlja koga, ker pri parih, ki so ločeni, če se ne zmeniš vnaprej in recimo uveljavljata oba starša npr. oba otroka (kar seveda zakonsko ne moreš, a ne, samo en lahko uveljavlja oba ali pa vsak enega otroka), davčna sama razdeli znesek.




Gina -> RE: olajšava za vzdrževane člane (23.1.2009 22:20:05)

Zdaj mi je šele kapnilo, a ti sprašuješ, če bodo vedeli, da je drugi otrok olajšava za drugega otroka? Drugi otrok se ti šteje v višjo olajšavo samo takrat, ko imaš v resnici prijavljena oba otroka nase v davčno olajšavo. Ne štejeta otroka k familiji, če si to mislila. En mora uveljavljat oba, če hočeš, da ti štejejo drugega otroka kot višjo olajšavo. Če jih boš uveljavljala tako, kot pišeš, bodo šteli možu olajšavo za enega otroka (prvega) in tebi za enega (prvega).




kaja02 -> RE: olajšava za vzdrževane člane (23.1.2009 22:20:22)

bodo bodo, brez skrbi

jaz v celoti uveljavljam , oče pa plačuje preživnino, tako da on piše preživnino, jaz pa olajšavo in nato oni iz skupnega zneska ( ki bi ga drugače dobila sam jaz) odštejejo olašavo za preživnino ( nakažejo njemu), pa nikjer ne navedeva teh podatkov; pregledajo davčne št. in ugotovijo

mal sem zakomplicirala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], pa upam, da je vseeno razumljivo




Gina -> RE: olajšava za vzdrževane člane (23.1.2009 22:23:42)

Kaja, olajšava za preživnino je nekaj čisto drugega. Tisto je olajšava, ker je plačeval vse skup, se mu šteje v "strošek". On ne dobi ničesar od olajšave za vzdrževanega družinskega člana, če le tega ne prijavlja.




Naja31 -> RE: olajšava za vzdrževane člane (24.1.2009 9:06:16)

Hvala Gina, zdaj mi je jasno.




Stran: [1]