gluten (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane



Sporočilo


Marjetka K. -> gluten (5.5.2005 10:19:28)

Kaj točno pomeni, da kašica vsebuje oz. ne vsebuje glutena?:zmeden:
:)




mtd -> gluten (5.5.2005 10:39:24)

gluten: ena snov, :zmeden2: ko pri otročkih lahko povzroči bolezen prebavil, no al pa alergijo = celiakijo, menda da se ne prebavi hrana, kolike, potrebna je dieta, se mi zdi, da celiakija ni ozdravljiva
glutena NI v koruzi, rižu, je pa v pšenici, ovsu, ječmenu ...

tiste, ki več vedo, ti bodo pa bolj strokovno razložile in mene ubile,hihi, ko se neki meša, pa šđe sama ne znam prav povedat
lp8)




Anonimen -> gluten (5.5.2005 10:43:42)

Gliten je nevaren pšredvsem zaradi alergij, ki jih je pri otrocih čedalje več. Taka alergioja se imenuje celiakija. Tole razlago sem našla na netu:
Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa in je posledica preobčutljivosti na beljakovine pšenice, ki jih označujemo z izrazoma lepek ali gluten. Gluten je nevodotopna beljakovina zrnja pšenice in prapšenice pire, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena in rži. Gluten že v zelo majhnih koncentracijah bolnikom povzroča poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Koruza in ajda glutena ne vsebujeta, vendar moramo biti pozorni pri nekaterih izdelkih iz koruze in ajde, ker lahko vsebujejo dodatke glutenskih žit (npr. kruh).
Več na tej strani:
http://www.mlinotest.si/izdelki.php?item=506
Pa še ogrono drugega gradiva o glutenu najdeš z iskalnikom na internetu.




piščanc -> gluten (5.5.2005 11:39:35)

gluten je snov, ki je v žitih, kot so pšenica, ...
ker je težko prebavljiva, je dojenčki še ne morejo prebaviti in na prehitre poskuse uvajanja glutena lahko reagirajo z alergijo, kar pa ni nujno, nekateri imajo dovolj razvito črevesje

res pa je nekaj, večina dojenčkov pač s starostjo to preraste, nekateri pa ne in to je celiakija - da črevesje ne more prebaviti žit z glutenom. alergija, oz. neprebavljanje glutena je najbolj prisotna v azijskem svetu, kjer bolj uporabljajo sojo oz. riž. Je pa celiakija v veliki meri podedovana.

danes priporočajo pri nas gluten po dopolnjenem 6. mesecu, v nemčiji že po 4. mesecu, včasih pa so dajali gres že po 3. mesecu




Stran: [1]