"prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod



Sporočilo


princeska29 -> "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (16.4.2009 23:13:40)

mene pa zanima katerih zdravil in zdravilnih rastlin se ne sme jemat v zgodnji nosečnosti ker lahko povzročijo spontani splav???????




Rakica_80 -> RE: zdravila in zdravilne rastline (17.4.2009 7:37:41)

Ja so določene zdravilne rastline, ki se nesmejo jemati ali piti v nosečnosti, ampak žal točno nevem katere so, se bom pozanimala, pa ti napišem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




princeska29 -> RE: zdravila in zdravilne rastline (17.4.2009 22:08:48)

hvala ti!!!!!!!upam da mi kmalu daš kakšno informacijo




loko77 -> RE: zdravila in zdravilne rastline (18.5.2009 19:32:08)

hojla

ja jaz vem za:

  • baldrijan
  • šentjanževka
  • bela omela
  • rman

če zvem še za kakšno, sporočim...




TomTaylor -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (18.5.2009 20:10:13)

IZVIRNO SPOROČILO: princeska29

mene pa zanima katerih zdravil in zdravilnih rastlin se ne sme jemat v zgodnji nosečnosti ker lahko povzročijo spontani splav???????


Razen, če zaradi določene bolezni že tako ne jemlješ kaka zdravila (bolezni ščitnice,....) večinoma ne smeš vzeti nobenih zdravil, razen ob hudem glavobolu lekadol. Ob hujših primerih bolezni (angina, pljučnica,...) pa ti zdravnik predpiše določene antibiotike, ki jih lahko tudi v zgodnji nosečnosti brez skrbi jemlješ (Hiconcil, Amoksiklav, Zinnat).

Pri zdravilnih rastlinah in čajih ali drugih pripravkih iz njih pa je treba biti prav tako zelo previden. Tudi pri običajnih - metin čaj, melisin čaj, bezgov sirup je priporočljiva zmernost - to pomeni, da lahko piješ, le pretiravati ne smeš.






fusia -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (18.5.2009 20:12:27)

Jaz vem za žajbelj in pa rabarbaro, oboje naj bi povzročalo krče [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Nisem žal noben strokovnjak in ne vem če je to res ali pa bolj rekla-kazala.




Anonimen -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 7:47:26)

Kaj pa kakšne kapljice pri želodčnih nevšečnosih...ko npr. herbalex, ki vsebuje eterično olje navadne melise, komarčka, dišeči klinčevc, materine dučice,, bora, janeža, evkalipta, žajblja, cimetovca, prave sivke... Vsebuje tudi etanol sam pri par kapljicah to verjetno ni problem...
Kaj mislite?




ninocka -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 8:09:18)

Jst sem enkrat brala, daje tudi sivka nevarna, ker naj bi sprozala porod.
Jst sem si pa lih takrat kupila  bodymilk s sivko in je obstal v omari [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 8:27:09)

pomoje najbloš nč pit pa nobenih zdravil jemat, če ni nujno.




Akil -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 13:07:17)

IZVIRNO SPOROČILO: ninocka

Jst sem enkrat brala, daje tudi sivka nevarna, ker naj bi sprozala porod.
Jst sem si pa lih takrat kupila  bodymilk s sivko in je obstal v omari [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Jaz sem celo nosečnost uporabljala šampon, gel za tuširanje in mleko za telo od sivke, ker mi je to najlubše, pa sem rodila 13 dni čez rok. Toliko o temu![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anonimen -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 13:14:50)

Baje da v nosečnosti listi vrtnic niso ravno najboljši za telo ker imajo v sebi neko snov ki vpliva na plod. 




Anonimen -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 13:24:58)

med nosečnostjo ni priporočljivo jest nobenih tablet razen lekadol če je res hudo
kar se pa tiče zelišč pa nobene taka zališča ki pomerjajo ( pravi čaji, sivka, metin čaj kamelice ....)




Lenck -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 13:53:25)

Ašič in modrost starih mam (ki so si s tem "urejale menstuacijo, kar je bilo dostikrat v bistvu spodbujanje zgodnjih splavov) pravita, da so naslednja zelišča prepovedana:

- luštrek,
- pelin,
- praprot,
- rabarbara,
- vinska rutica,
- vrba,
- zelena,
- zimzelen.

Navedena zelišča namreč lahko spodbudijo ali pospešijo (če že sicer obstaja nagnjenost) krče maternice ter krvavitve in torej splav.


Tu oziroma tu lahko preberete tole:

ZDRAVILNE RASTLINE, KI SO MED NOSEČNOSTJO STROGO PREPOVEDANE

Nekatere zdravilne rastline vsebujejo snovi (npr. antrakinonske laksative), ki s svojim močnim delovanjem na prebavni sistem posredno vzpodbujajo delovanje maternice in predstavljajo potencialno nevarnost za otroka (abortus). V to skupino spadajo močna odvajala, kot so: krulika, sena, laneno seme, aloe vera, kislica, vratič.
V drugo skupino potencialno nevarnih zdravilnih rastlin uvrščamo zelišča, ki vzpodbujajo delovanje maternice (pospešujejo menstruacijo) in zelišča, ki se uporabljajo za urejanje menstrualnega ciklusa. Nekatera lahko delujejo kontracepcijsko, oz. povzročijo prezgodnji porod ali abortus. Kondabenedikta (Canbema benedicta) in veliki onan se tradicionalno uporabljata za zdravljenje amenoreje (izostanka menstruacije), nadalje angelika se v tradicionalni kitajski medicini uporablja za reguliranje menstruacijskega ciklusa (pospešuje menstruacijo). Sok in olje semena (pehtran, pelin) prav tako vzpodbujajo menstruacijo.
Druge neprimerne zdravilne rastline za nosečnice so še: ginseng (Panax ginseng),
brinove jagode (Juniperus communis), sladki koren, žajbelj, rman, nadlišček, kolmež, pegasti badelj, timijan, rabarbara, vinska rutica, janež, idr.
Mnoge zdravilne rastline, ki se uporabljajo za zdravljenje amenoreje ali reguliranje menstrualnega ciklusa, lahko izzovejo prezgodnji porod (abortus), zato jih med nosečnostjo nikoli ne uporabljamo brez zdravnikovega nadzora, ker lahko pride do resnih komplikacij otroka in matere.

V tretjo skupino potencialno nevarnih zdravilnih rastlin uvrščamo tiste, ki vsebujejo alkaloide, torej grenčine ali eterična olja, ki predstavljajo nevarnost za nosečnico in otroka. Najvažnejši predstavniki te skupine so: češmin, krvavi mlečnik, rman, brinove jagode, majaron (večje doze), origano (večje doze), sivka (večje doze), rožmarin (večje doze), žajbelj. Pri eteričnih oljih bodimo še posebej pazljivi. Izogibajmo se kamilici, timijanu in uporabljajmo samo blaga (citrusi, cvetlična). V prvih treh mesecih nosečnosti jih ne smemo uporabljati, razen, če je nujno.


Priznam pa, da sem za nekatere sama slišala ravno obratno (recimo laneno seme, ki se priporoča, če ima nosečnica zaprtje...). Presodite same.

Kar se tiče zdravil, pa velja: "pred uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom" [sm=smiley1.gif]




Taddy78 -> RE: "prepovedana" zdravila in zdravilne rastline v zgodnji nosečnosti (19.5.2009 14:32:43)

V 8.mesecu, ko sem bila že 1cm odprta, mi je G rekel, da ne smem več piti nobenih čajev, ker vsak vsebuje neko zelišče, ki lahko sproži prezgodnji porod. Predpisal mi je vse možne tablete in vitamine, ampak jaz si nisem mogla pomagat, saj sem umirala za tisto šalico zelenega čaja z mlekom (ki ga pred nosečnostjo nisem mogla videt, pa tudi po porodu se mi je zagabil). Sem se pa res držala tega, da sem spila samo enega na dan.
Aja, rodila pa na koncu 4dni po PDP-ju, pa še to na silo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stran: [1]