prvi, drugi, tretji, ...otrok (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


Anonimen -> prvi, drugi, tretji, ...otrok (31.5.2009 22:38:40)

Prvi otrok je otrok pripadnosti, drugi odseva materino čustveno življenje in hrepenenje, tretji je izziv in četrti zatrese temelje dosedanjega življenja.

Prvi otrok pomeni izziv predvsem za očeta, saj najmočneje odseva očetovo čustveno življenje in delovanje. Previden bo v odnosu do sveta, potreboval bo veliko varnosti, strukture, saj je prvi, ki bo moral iz dveh samostojnih odraslih ljudi narediti starše. Očetovstvo je najbolj na preizkušnji, saj se oče lahko odloči ta izziv vzeti ali pa mamo pustiti samo in se umakniti. Prvi otrok je otrok pripadnosti.

O drugem pa jutri[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]






(vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti)




gloria -> RE: prvi, drugi, tretji, ...otrok (31.5.2009 23:11:27)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Luni -> RE: prvi, drugi, tretji, ...otrok (1.6.2009 11:42:17)

Pri nas je tretja zatresla temelje dosedanjega življenja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




analucija -> RE: prvi, drugi, tretji, ...otrok (1.6.2009 16:21:39)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: prvi, drugi, tretji, ...otrok (1.6.2009 20:26:52)

Luni, saj pravijo da tretji otrok to naredi;-)

Torej, drugi otrok naj bi pa odseval materino čustveno življenje in hrepenenje. Je čustveni otrok, ki se močno odziva na materin nemir, ki je ob dveh otrocih dosti bolj izpostavljena, saj ne more več enako  intenzivno poskrbeti za oba naenkrat. Ta otrok zaznava čustvene potrebe družine in izraža potrebo po povezanosti.

Tretji otrok pa je izziv odnosa, saj je prvi, ki povzroči, da sta starša v manjšini, zato morata začeti sodelovati na precej globji ravni. Manj časa imata za usklajevanje, bolje se morata poznati in začutiti, da se brez besed razumeta ter da se glede tega, kdo skrbi za otroke, ne pogajata več. Vsaj ob tretjem mora biti jasno, da sta oba odgovorna za celoto in da je vsak izmed njiju sposoben poskrbeti za vse, če drugi ne bi mogel. Ob njem ni več izgovorov, da bi bil katerikoli izmed staršev fizično veliko odsoten. Prisotnost obeh je brezpogojna. To je otrok prepoznavnosti, saj mora imeti družina ob treh otrocih že svojstven in prepoznaven stil ter ritem življenja.

Četrti...jutri napišem!






(Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti)




emaa -> RE: prvi, drugi, tretji, ...otrok (2.6.2009 7:49:12)

Kaj pa dvojčki, to je pa le malo drugače, ko dobiš dva naenkrat. 




Anonimen -> RE: prvi, drugi, tretji, ...otrok (2.6.2009 18:32:55)

Torej, *Angelina*? Ti pričakuješ tretjega?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: prvi, drugi, tretji, ...otrok (2.6.2009 22:35:39)


Za dvojčke ne vem...predvidevam pa, da je podobno, le podvojeno;-))
Anonimni-na...tudi tretjega bom morda nekoč pričakovala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ti?


Torej četrti otrok!

Četrti otrok še enkrat zatrese temelje dosedanjega življenja in še enkrat odpre temeljno ranljivost odnosa med staršema, odnose do drugih otrok ter med otroki. S svojo prisotnostjo bo skušal ustvariti varno vzdušje in razbremeniti napetosti v družini tako, da bo vse člane družine zabaval s svojimi domislicami. Starša morata ob četrtem otroku poiskati ustrezno dodatno pomoč (stare starše, če je le mogoče, ali varuško, gospodinjo,...), v smislu varstva, gospodinjskih opravil in podpore straševstvu, predvsem pa mora biti tudi njun odnos zanju brezpogojen vir varnosti in tolažbe. Ta otrok je otrok dostojanstva, saj prinaša ponos in priznanje, da je staršema uspelo zgraditi trden zakon, fleksibilno in učinkovito starševstvo ter da sta uspela vstopiti v odrasli svet tako zelo zrelo in dostojanstveno, da zmoreta fizično, psihično in materialno poskrbeti za otroke. V primerih, ko ni tako, pa se s tem otrokom družina zamaje v temeljih in začne se kazati patologija pri otrocih, med staršema ali pri enem izmed njih, ali pa v odnosu družine do zunanjega sveta.




(vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti)




Stran: [1]