| 
				  resnično srečna ->  RE: Mleko - da ali ne  (14.7.2009 22:32:54)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   Alpsko mleko - počasni  ubijalec*      */HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC/*   Na  svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred  uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je  danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko,  imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer  najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega  ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj  ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še  po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za  otroke in odrasle, danes pa ga je postopek homogenizacije spremenil v vir  bolezni.Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča  daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v  trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne vesti o  velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak   tudi pri  otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z  manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana  maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane. Prej smo poznali samo  polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem  maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri  obeh z mehanskim postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja  maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in  prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za  katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je mleko  glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih.  Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in  njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam prevod dela opisa homogenizacije  iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3.izdaja) v poglavju o mleku in  mlečnih proizvodih:Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih  enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini  tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške.Maščobne  kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo počasi izločijo  na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob normalnih pogojih  skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo  mleko (oz. koncentrirano mleko ali   smetana) s tribatno črpalko z veliko  hitrostjo potiska skozi ozko režo.Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice  raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še  držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo  šele ob izstopu iz homogenizirne reže. Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne  membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice  adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein. Emulzija se stabilizira.   Postopek  je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo,  ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3  membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po  homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v  obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije  (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo  izloči,   deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi  razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti  kalcija.Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v  notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju  proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko  uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več, ta   encim  začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje.*Homogenizirano mleko je torej  ena najhujših prevar današnjega časa.*   Spomnimo se samo na napise na  embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo  dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega.  Sveže kravje mleko je zdravo, nima pa skoraj nič skupnega z mlekom, ki priteče  iz tetrapaka. Sveže pomolzeno mleko deluje v telesu bazično. Pasterizirano,  sterilizirano, homogenizirano mleko pa v telesu ustvarja kislo reakcijo. Naše  kosti so nekakšna banka našega telesa in shranijo okoli 99% kalcija, 85%  fosforja in 60% magnezija. Ko so ravni mineralov v krvi nizke, osteoklasti v  kosteh razpadejo, izločijo te minerale in jih odložijo v kri. Prekomerno  uživanje živalskih beljakovin povečuje potrebo po kalciju za nevtralizacijo  kislin, ki nastajajo pri prebavi živalskih beljakovin. *To nakazuje na to, da  uživanje obdelanega (pasteriziranega ali homogeniziranega) mleka uničuje kosti  med samim prebavljanjem – kar je ravno nasprotno od tistega, kar nam že več  generacij sporočajo interesne skupine za mleko*, ministrstvo za zdravje, za  kmetijstvo in druge javne službe.   Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti  podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil.  Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega  mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri  ohranilo lastnosti naravnega mleka.*Na pragu novega tisočletja bi morda lahko  začeli razmišljati tudi o novih   načinih predelave mleka.* Nekoč so pri molži  poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne  smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega.  Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne  naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje.  Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani  in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave.  Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg  samo osiromaši. Že samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne  mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za  razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno  mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih niso  uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še  nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in  katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi  mikroorganizmi.*Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes  skoraj ni mogoče kupiti.* Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani  izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi  epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone  ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Vse življenje nam govorijo naj pijemo  veliko mleka, da bomo imeli močne zobe in kosti. Zanimivo je, da imajo denimo  ZDA najvišjo porabo mlečnih izdelkov na svetu, obenem pa tudi največjo pogostost  zlomov kosti in osteoporoze. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in  predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na  podoben način kot zdravila. Že preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino  hranili z nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in  nedvoumno pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska  industrija vsaj pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi  predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove  tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi  civilizacijskimi boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola  mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin   nikakor ne  zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo  kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti preden pride na  tržišče.      tole sem dobila po mailu...vira oz. avtorja ne poznam...ampak malo za debatiranje    
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |