Mleko - da ali ne (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje



Sporočilo


miapia -> Mleko - da ali ne (6.7.2009 20:43:50)

Čedalje bolj se poudarja, da uživanje mleka ni za odrasle. Kaj menite vi? In zakaj ja in zakaj ne?




Anonimen -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 20:52:27)

Samega mleka nisem pila ze dolgooooooo, razen tistega v beli kavi, pa se to bolj po sili razmer, ker espresso pri nas ni piten.... 




buči -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 20:52:43)

Da, v zmernih količinah. Najbrž ni ok, če ga na dan spiješ po 1 liter. Pa seveda ne 3,5 mlečne maščobe, ampak manj.




Felicita -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 20:53:53)

če nimaš po njem problemov, zakaj ne? jest se vedno po svojem telesu ravnam, če mi je slabo, me napenja, sem razdražljiva, pikasta,... potem tiste hrane pač ne uživam. meni mleko skupaj z vsemi mlečnimi izdelki paše, moja mami ne prenaša ne sira, ne jogurta, ne mleka,... pač stvar človeka pomoje.




Anonimen -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 20:54:42)

če nimaš po njem problemov, zakaj ne? jest se vedno po svojem telesu ravnam, če mi je slabo, me napenja, sem razdražljiva, pikasta,... potem tiste hrane pač ne uživam.


To je dobra orientacija, se mi zdi.




Najaa -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 20:54:56)

Pri nas - da. [sm=smiley1.gif]




Volga -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 20:58:58)

IZVIRNO SPOROČILO: miapia

Čedalje bolj se poudarja, da uživanje mleka ni za odrasle.


Zakaj se tako poudarja?


Jaz ga spijem morda dva deci na leto.




lukec -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 21:05:02)

Jaz ga pijem, zelo rada in zelo veliko. Zaenkrat nimam holesterola, ne maščobe v krvi.




Felicita -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 21:05:21)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

Zakaj se tako poudarja?



Izberi možno razlago:
- ker odraslim 'izginejo' encimi za prebavo mleka;
- ker zaradi preveč maščobe škodi sluznici;
- ker je namenjeno teličkom (kozličkom/...) in ne ljudem, kaj šele odraslim ljudem;
- ker se neprebavljeno nabira po žilah in povzroča kapi in viša holesterol;
- ker pozroča gnitje ostale hrane v prebavnem traktu.

če sem spustila kakšno nov(ejš)o teorijo jo dopišite [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Volga -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 21:06:34)

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

Zakaj se tako poudarja?



Izberi možno razlago:
- ker odraslim 'izginejo' encimi za prebavo mleka;
- ker zaradi preveč maščobe škodi sluznici;
- ker je namenjeno teličkom (kozličkom/...) in ne ljudem, kaj šele odraslim ljudem;
- ker se neprebavljeno nabira po žilah in povzroča kapi in viša holesterol;
- ker pozroča gnitje ostale hrane v prebavnem traktu.

če sem spustila kakšno nov(ejš)o teorijo jo dopišite [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



A potem jogurti tudi odpadejo? No, saj jaz jih pojem morda 20 na leto. Potem se zdrava [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Felicita -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 21:10:02)

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

IZVIRNO SPOROČILO: Felicita

IZVIRNO SPOROČILO: Volga

Zakaj se tako poudarja?



Izberi možno razlago:
- ker odraslim 'izginejo' encimi za prebavo mleka;
- ker zaradi preveč maščobe škodi sluznici;
- ker je namenjeno teličkom (kozličkom/...) in ne ljudem, kaj šele odraslim ljudem;
- ker se neprebavljeno nabira po žilah in povzroča kapi in viša holesterol;
- ker pozroča gnitje ostale hrane v prebavnem traktu.

če sem spustila kakšno nov(ejš)o teorijo jo dopišite [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



A potem jogurti tudi odpadejo? No, saj jaz jih pojem morda 20 na leto. Potem se zdrava [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]



ne, ne, sej veš jogurti so pa zdravi ker višajo odpornost in izboljšujejo prebavo (khm, actimel in activia, khm [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley17.gif[/image])... sicer pa to ni ista zadeva, dejansko, mleko pač predelajo mlečnokislinske bakterije (manj laktoze, več mlečne in še kake kisline), so kemijsko drugačni od mleka.




Volga -> RE: Mleko - da ali ne (6.7.2009 21:13:01)

Se pravi, da jogurt je O.K., recimo, mleko pa ne. 




MARTINŠČICA -> RE: Mleko - da ali ne (14.7.2009 22:16:31)

O tem, kaj je zdravo za vas in vaše otroke (tudi kar se tiče mleka), si lahko ogledate zanimiv prispevek na: http://www.s12.si/component/option,com_seyret/Itemid,61/task,videodirectlink/id,770/




resnično srečna -> RE: Mleko - da ali ne (14.7.2009 22:32:54)

Alpsko mleko - počasni ubijalec*

*/HOMOGENIZIRANO MLEKO - POČASNI UBIJALEC/*
Na svetovnem spletu mrgoli člankov, ki bolj ali manj utemeljeno svarijo pred uživanjem mleka. Tudi v naših občilih so vse pogostejši. Če upoštevamo, da je danes večini ljudi dostopno samo homogenizirano industrijsko predelano mleko, imajo popolnoma prav. S homogenizacijo se namreč mleko, ki je sicer najpopolnejše živilo, kar jih je narava ustvarila, spremeni v počasnega ubijalca, ki maši žile. Nedopustno je, da danes nehomogeniziranega mleka skoraj ni več mogoče kupiti in da večina ljudi ne ve, da homogenizirano mleko samo še po barvi spominja na naravno mleko. Tisočletja je bilo mleko vir zdravja za otroke in odrasle, danes pa ga je postopek homogenizacije spremenil v vir bolezni.Homogenizirano mleko preprečuje prehitro ločevanje maščobe, kar omogoča daljše roke trajanja izdelkov. Kmalu zatem, ko je homogenizirano mleko v trgovinah izpodrinilo navadno pasterizirano, so se pojavile alarmantne vesti o velikem porastu pojava poapnenja žil ne samo pri odraslih, ampak
tudi pri otrocih. Odziv mlekarske industrije na to je bila ponudba različnih vrst mleka z manjšo vsebnostjo maščobe, kar kaže na to, da so vedeli, da ima homogenizirana maščoba drugačne lastnosti od nehomogenizirane. Prej smo poznali samo polnomastno mleko in krivdo za poapnenje žil so takrat pripisovali predvsem maslu. Med maslom in homogenizirano mlečno maščobo je precejšna podobnost. Pri obeh z mehanskim postopkom uničijo naravno proteinsko membrano, ki obdaja maščobne kroglice. Te membrane pa narava ni ustvarila brez tehtnega razloga in prav njeno uničenje ima usodne posledice za zdravje ljudi in predvsem otrok, za katere še vedno priporočajo pitje polnomastnega mleka. Majhnim otrokom je mleko glavna hrana in prve spremembe na ožilju zdravniki opažajo že pri triletnikih. Prav zaradi otrok želim dokazati in razložiti škodljivost homogenizacije in njeno nepotrebnost z vidika varnosti. Navajam prevod dela opisa homogenizacije iz Ullmannove Enciklopedije tehnične kemije (3.izdaja) v poglavju o mleku in mlečnih proizvodih:Če imajo maščobne kroglice v tekočih trajnih mlečnih izdelkih enako disperzijsko stopnjo kot v svežem mleku, se hitro dvignejo in na površini tvorijo neprivlačne (grde) kompaktne sloje smetane ali maščobne zamaške.Maščobne kroglice zmanjšane na manj kot 2 mikrona pa se nasprotno le zelo počasi izločijo na površino, tako da se pri dovolj viskoznem izdelku ob normalnih pogojih skladiščenja maščoba ne izloči. Pri običajnih homogenizacijskih strojih se toplo mleko (oz. koncentrirano mleko ali
smetana) s tribatno črpalko z veliko hitrostjo potiska skozi ozko režo.Pri tem nastale strižne sile maščobne kroglice raztegnejo po dolžini, da razpadejo na posamezne majhne kapljice, ki se še držijo skupaj podobno verižici biserov. Na posamezne maščobne kroglice razpadejo šele ob izstopu iz homogenizirne reže. Zaradi homogenizacije se uničijo prvotne membrane maščobnih kroglic. Istočasno pa se na novo nastale maščobne kroglice adsorbirajo beljakovine, predvsem kazein. Emulzija se stabilizira.
Postopek je videti idealen. Mleku ni nič dodanega, nobenih emulgatorjev. Toda na maščobo, ki je bila prvotno zaščitena z naravno membrano iz cca 1/3 fosfatidov in 2/3 membranskih proteinov, ki je preprečevala trdnejšo vezavo kazeina z njo, se po homogenizaciji trdno adsorbira kazein. V naravnem mleku je kazein pretežno v obliki kazein-kalciumfosfatnih micel. Naš organizem novo nastale kombinacije (maščobe obdane s kazein-kalciumfosfatnimi micelami) ne zna prebaviti, deloma jo izloči,
deloma jo nalaga na stene naših žil (od tod poapnenje). To tudi razlaga, zakaj organizem iz homogeniziranega mleka ne more izkoristiti kalcija.Poleg tega stopi v akcijo še encim ksantin-oksidaza, ki se nahaja v notranjosti maščobnih kapljic. Ta encim je namenjen postopnemu razkroju proteinskega dela membrane maščobne kapljice, da nato organizem maščobo lahko uporabi. Ker membrane maščobnih celic po homogenizaciji ni več, ta
encim začne delovati na tkivo v človeku in ga poškoduje.*Homogenizirano mleko je torej ena najhujših prevar današnjega časa.*
Spomnimo se samo na napise na embalaži: naravno, sveže mleko. Matere ga dajejo otrokom v dobri veri, da bodo dobili dovolj kalcija in beljakovin za zdravo rast, resnica pa je daleč od tega. Sveže kravje mleko je zdravo, nima pa skoraj nič skupnega z mlekom, ki priteče iz tetrapaka. Sveže pomolzeno mleko deluje v telesu bazično. Pasterizirano, sterilizirano, homogenizirano mleko pa v telesu ustvarja kislo reakcijo. Naše kosti so nekakšna banka našega telesa in shranijo okoli 99% kalcija, 85% fosforja in 60% magnezija. Ko so ravni mineralov v krvi nizke, osteoklasti v kosteh razpadejo, izločijo te minerale in jih odložijo v kri. Prekomerno uživanje živalskih beljakovin povečuje potrebo po kalciju za nevtralizacijo kislin, ki nastajajo pri prebavi živalskih beljakovin. *To nakazuje na to, da uživanje obdelanega (pasteriziranega ali homogeniziranega) mleka uničuje kosti med samim prebavljanjem – kar je ravno nasprotno od tistega, kar nam že več generacij sporočajo interesne skupine za mleko*, ministrstvo za zdravje, za kmetijstvo in druge javne službe.
Vse homogenizirano mleko bi moralo imeti podobno kot cigarete na embalaži napisano opozorilo, da povzroča poapnenje žil. Predvsem pa bi moralo biti v trgovinah dovolj nehomogeniziranega pasteriziranega mleka, ki bi bilo predelano čim bolj nežno, tako da bi v kar največji meri ohranilo lastnosti naravnega mleka.*Na pragu novega tisočletja bi morda lahko začeli razmišljati tudi o novih
načinih predelave mleka.* Nekoč so pri molži poskusili prvi curek iz vsakega vimena. Pri današnji napredni tehnologiji bi ne smelo biti pretežko zasnovati naprave, ki bi dobro mleko ločila od slabega. Namesto pasterizacije bi bile potem potrebne samo zelo učinkovite hladilne naprave, kar tudi ne bi smelo predstavljati problema za tretje tisočletje. Naravno mleko zdravih, naravno hranjenih živali je namreč po svoji komplicirani in do vseh potankosti premišljeni sestavi ena največjih mojstrovin narave. Popolno in lahko prebavljivo živilo. Ker je tako komplicirano, ga vsak naš poseg samo osiromaši. Že samo s kuhanjem uničimo v njem prisotne mlečne mikroorganizme, ki proizvajajo številne encime, med drugimi tudi encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Ti mikroorganizmi sestavljajo našo črevesno mikrofloro, če smo jih kot dojenčki dobili z maternim mlekom in nam jih niso uničili antibiotiki ob kakšnem zdravljenju. V nežno pasteriziranem mleku je še nekaj teh mikroorganizmov, ki poskrbijo za razgradnjo mlečnega sladkorja in katerih prisotnost v našem telesu nas varuje tudi pred bolezenskimi mikroorganizmi.*Tega mleka, ki je resnično najboljše živilo za otroke, danes skoraj ni mogoče kupiti.* Vsepovsod se na policah kopičijo samo homogenizirani izdelki. Izgovori, da ni dovolj dokazov o njihovi škodljivosti na osnovi epidemioloških študij, so pesek v oči. Ali mora res najprej zboleti na milijone ljudi, da bi bila škodljivost dokazana. Vse življenje nam govorijo naj pijemo veliko mleka, da bomo imeli močne zobe in kosti. Zanimivo je, da imajo denimo ZDA najvišjo porabo mlečnih izdelkov na svetu, obenem pa tudi največjo pogostost zlomov kosti in osteoporoze. Nerazumljivo je, da živilo, ki ga ljudje in predvsem otroci uživajo vsakodnevno v večjih količinah, ni bilo pretestirano na podoben način kot zdravila. Že preprost poskus s podganami, ko bi eno skupino hranili z nehomogeniziranim, drugo pa s homogeniziranim mlekom, bi hitro in nedvoumno pokazal razliko. Na osnovi tega bi nato lahko zahtevali, da mlekarska industrija vsaj pasterizirano mleko preneha homogenizirati. Zakon, ki bi predpisoval predhodni preizkus s hranjenjem podgan za nova živila ali za nove tehnologije za predelavo le-teh, pa bi nas gotovo obvaroval še pred številnimi civilizacijskimi boleznimi. Ta primer je očiten dokaz, da samo kontrola mikroorganizmov in določenih posameznih nedovoljenih sestavin
nikakor ne zagotavlja, da je živilo zdravo in neškodljivo. Na naš organizem vpliva živilo kot celota in ta vpliv je potrebno preveriti preden pride na tržišče.

tole sem dobila po mailu...vira oz. avtorja ne poznam...ampak malo za debatiranje




MARTINŠČICA -> RE: Mleko - da ali ne (15.7.2009 14:24:31)

Zato mi mleko kupujemo pri preverjenem kmetu, ki res skrbi za čistočo. Iz tega mleka potem sami naredimo skuto, jogurt in kislo mleko. Za pitje ga prekuhamo, čeprav bi lahko pili svežega.




Felicita -> RE: Mleko - da ali ne (15.7.2009 19:31:54)

resnično srečna v mailih kroži marsikaj... verjameš vsemu? (tut 'če tega ne pošlješ naprej boš mela 7 let nasreče)...

''RESNICE IN ZMOTE O MLEKU

K pisanju tega sestavka me je vzpodbudil članek z naslovom »Homogenizirano mleko je počasni ubijalec«. Pravzaprav sta me k pisanju bolj kot članek vzpodbudili pismi bralk, ki v grozi pred nevarnim ubijalcem pozivata v akcijo kar vso slovensko javnost, vključno s predsednikom države. Res, da imamo Slovenci (pa ne samo Slovenci) radi senzacije, vendar prehrana ni področje, ki bi bilo primerno za takšne igrice.

Ljudje dobro vedo, da obstaja povezava med prehrano in zdravjem. Zastrašujoči stavki o škodljivosti mlečne maščobe v homogeniziranem mleku pod naslovi, ki imajo nadih »smrtne nevarnosti« jih zagotovo prestrašijo in odvrnejo od pitja te vrste mleka. Saj to je prav, boste rekli! Res je, to bi bilo prav, če bi sestavki temeljili na znanstveno dokazanih resnicah, potrjenih v raziskovalni in strokovni javnosti. Pretirano poenostavljanje znanstvenih odkritij o povezavi med prehrano in zdravjem lahko privede do povsem napačnih sklepanj oziroma zaključkov. Pazimo torej, kako »senzacionalno« pišemo o hrani in ne begajmo ljudi s »polresnicami«. Pomislimo, kaj vse je bilo že napisanega samo o škodljivosti in koristnosti masla in margarine, pa o sladkorju in umetnih sladilih, paradižniku in korenčkovem soku.

Če bi torej povprašali prave strokovnjake za prehrano bi vam ti, na osnovi vsega, kar je bilo do zdaj znanstveno ugotovljenega zatrdili, da je povsem nemogoče, da bi mlečna maščoba zaužita z mlekom direktno prehajala iz prebavnega trakta v ožilje.

Pa pojdimo po vrsti! Glavnino mlečne maščobe (okoli 98 odstotkov) predstavljajo trigliceridi (triacilgliceroli), sestavljeni iz ene molekule glicerola in treh mulekul maščobnih kislin (lahko so enake ali različne). Maščoba se nahaja v mleku v maščobnih kroglicah (kapljicah), ki so porazdeljene v vodni fazi v obliki emulzije. Nastaja v celicah mlečne žleze. Ko maščoba izstopa iz celice mlečne žleze se obda z membrano, ki vsebuje veliko fosfolipidov in proteinov. Maščobne kroglice lahko po velikosti razvrstimo v tri skupine: majhne, s premerom do 1 mikron (m), srednje, s premerom med 3 in 5 mikroni in velike, s premerom med 8 in 10 mikroni. Kar 70 do 90 % maščobnih kroglic v kravjem pa tudi humanem mleku spada v prvo skupino, torej so manjše od 1 mikrona in so že same po sebi po velikosti takšne kot tiste, ki bodo nastale med homogenizacijo. Med homogenizacijo namreč večje kroglice s posebnim postopkom razbijejo na manjše. S tem se skupna površina kroglic (torej površina preko katere bodo lahko med prebavo delovali na maščobe encimi, ki maščobe razgrajujejo) poveča. Površino novo nastalih kroglic prekrijejo kazeinske micele in podmicele in v manjši meri serum proteini. Te snovi bi, kot trdi v vaši reviji objavljeni članek, dejansko zaščitile maščobne kroglice pred učinkovanjem t.i. lipolitičnih encimov, torej encimov, ki razgrajujejo maščobe, če ne bi kazeini, ki so občutljivi za kislino (nizke pH vrednosti), v okolju želodca izgubili električni naboj (tudi stabilnost). Zato so lažje dostopni prebavnim encimom ter zato lažje razgradljivi (ne pa težje !). Ko se razgradijo kazeini, ki »ščitijo« maščobne kapljice, tudi maščobna kapljica ni več zaščitena pred encimi, ki razgrajujejo maščobe. na osnovi teh ugotovitev strokovna literatura navaja, da je homogenizirana maščoba lažje prebavljiva kot nehomogenizirana.

Po tej poenostavljeni razlagi bom poskusila v nadaljevanju razložiti, zakaj maščobne kroglice, tudi če so zelo majhne, ne morejo »skakati« skozi črevesno steno in se nato lepiti po stenah ožilja.

Kadar želimo govoriti o vplivu hrane na zdravje moramo imeti vsaj osnovno znanja iz fiziologije prehrane, v našem primeru znanje o prebavi in absorbciji maščob. Proces prebave maščobe se začne v želodcu, kjer se s pomočjo želodčnih sokov in gibanja mišic želodca maščoba porazdeli po vsebini želodca v obliki emulzije. Mlečna maščoba, za razliko od drugih vrst maščob, v takšni obliki v želodec že pride. Prava razgradnja maščobe se začne v tankem črevesu (jejunum), kjer encim lipaza cepi maščobo do maščobnih kislin in glicerola ter majhno količino monogliceridov, encim fosfolipaza pa razgradi fosfolipide membran. Proteine (tudi kazeine) so že v želodcu začeli razgrajevati kislina in pepsin, njihova razgradnja s proteolitičnimi encimi pa se nadaljuje v tankem črevesu. Maščoba v vodni mešanici tankega črevesa ni topna. Manjše kroglice bi se hitro združile v večje kroglice. Za uspešno delovanje lipaz morajo zato posebni emulgatorji - žolčne kisline te kroglice obdržati čim manjše, v obliki fine emulzije! Ko so maščobe razgrajene do njihovih sestavin, te sestavine (glicerol in maščobne kisline) prehajajo (difundirajo) v obliki drobnih kompleksov, ki jih imenujemo micele, v črevesne celice (enterocite). Tam se začne ponovna sinteza maščob, ki pa so po sestavi različne od maščob, prisotnih v prebavljeni hrani. S povezavo (prekrivanjem) trigliceridov s fosfolipidi in apolipoproteini nastanejo hilomikroni, ki vsebujejo tudi druge produkte, nastale med prebavo maščobe, kot so holesterol in v maščobi topni vitamini. Hilomikroni prehajajo nato v limfni sistem in tako se začne njihovo potovanje po telesu. Hilomikroni pa so samo ena oblika lipoproteinov, ki prenašajo maščobe po telesu. To pa je že nova zapletena zgodba, s katero bi bilo ob upoštevanju količine in sestave zaužite maščobe mnogo natančneje razložiti povezavo med prehrano (maščobo) in obolenji srca in ožilja kot pa s poenostavljeno zgodbico, ki si je tokrat za dežurnega krivca izbrala homogenizirano mleko.

Prof. dr. Irena Rogelj
Biotehniška fakulteta, Katedra za mlekarstvo''

p.s.: sej vem da se ponavljam, sam...




Kerensa* -> RE: Mleko - da ali ne (22.7.2009 1:56:38)

Kaj naj potem - še naprej kupujem mleko v trgovini (in iščem napis nehomogenizirano + ne več 3,5, kakor do sedaj, ampak obarvano vodo 0,5) ali naj grem po naravno mleko h kmetu (ki bo pa sicer direktno iz krave, namenjeno teličkom + z najbrž 5,5 ali še več maščobe)? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




miapia -> RE: Mleko - da ali ne (22.7.2009 10:41:41)

IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*

Kaj naj potem - še naprej kupujem mleko v trgovini (in iščem napis nehomogenizirano + ne več 3,5, kakor do sedaj, ampak obarvano vodo 0,5) ali naj grem po naravno mleko h kmetu (ki bo pa sicer direktno iz krave, namenjeno teličkom + z najbrž 5,5 ali še več maščobe)? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Veš kako je...če nimaš nobenih težav, potem ješ in piješ vse. Če imaš pa težave, tako kot jaz z dermatitsom, potem se izogibaš stvarem, ki niso zdrave.




Stran: [1]