kupovanje stanovanja... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družina in partnerski odnosi



Sporočilo


roberta -> kupovanje stanovanja... (27.5.2005 13:25:21)


Ojla,
me zanima, če mi lahko kdo kaj svetuje glede postopkov pri kupovanju stanovanja - morda iz lastnih izkušenj, ali pa kako dobro internetno stran ali kaj drugega... Z možem ga nameravava kupiti v parih tednih, in sicer s pomočjo kredita in s zavarovanjem pri zavarovalnici...
Zanima me predvsem ali mislite, da je bolje urejati te zadeve preko npr. nepremičniske agencije (da jo torej najameš, da ti vse zrihta - a mogoče kdo ve koliko to stane?) ali pa se lahko laik sam loti take zadeve - no seveda po predhodnem samostojnem izobraževanju :) pa na kaj je treba biti posebno pozoren, pa kako je z notarji (kolk približno so stroški...), itd.

Hvala vam za morebitne informacije,
Roberta




Anonimen -> kupovanje stanovanja... (27.5.2005 14:02:05)

Vem toliko, da moraš imeti vse pogodbe, kako se je stanovanje, ki ga kupuješ, prodajalo od enega do drugega lastnika in da moraš vseeno iti na zemljiško knjigo pogledat, če je pri vpisu stanovanja kakšna t.i. plomba, ki ti pove, da s stanovanjem nekaj ni v redu, da je na njem kakšna hipoteka ali kaj takega. Pa zamudne penale morate v pogodbi določit. To je, koliko kazni na dan bo dobil lastnik, če na določen dan, kot je v pogodbi napisano, stanovanja ne izprazni in izroči ključev. Pa penali naj bodo napisani v eurih (preračunano po srednjem tečaju....), ker menda v zakonu o obligacijskih ali kakšnih razmerjih že ni napisan denarni dnesek, samo penali. To dvoje je zelo pomembno, če je še kakšna fora, pa bo morda še katera kaj vedela.




Anonimen -> kupovanje stanovanja... (27.5.2005 17:19:35)

Poglej prejšnji pošt!!!!!!




mirjamca -> kupovanje stanovanja... (31.5.2005 7:04:48)

Če kupuješ prek agencije, jim moraš dati 2% od vrednosti stanovanja, prometni davek in izdelava pogodbe (ki jo mora sedaj obvezno narediti pri notar ali odvetnik)pa sta strošek prodajalca. Pomembno je tudi, da pred predajo stanovanja popišete vse števce (voda, elektrika, ...). Svetujem ti, da po nakupu zamenjaš ključavnico - tako, za vsak slučaj.
Pa dober nakup!




Primoza -> kupovanje stanovanja... (31.5.2005 7:12:20)

Za sestavljanje pogodbe je najbolje najeti odvetnika, ker je to cenej kot če greš preko agencije in varneje kot če greš sam. Dobro sestavljena pogodba je minimalen strošek v primerjavi z ceno nepremičnine.




Stran: [1]