| 
				  SISI25 ->  začetek goste hrane  (8.6.2005 22:05:08)
			   | 
			 
	        
			   
		          
				   Če mogoče katero zanima.      Prijateljica mi je dala seznam, ki ji ga je dala zdravnica, specialistka za alergije,  kaj lahko otrok, pri katerem uvajamo hrano  in sicer:      - sadje: jabolka, hruške, banane, marelice      Sadje mora biti vedno kuhano in nikoli surovo, surovo sadje se lahko otroku ponudi, ko že nekaj časa je kuhano oziroma najbolje ko se bliža enemu letu.         - zelenjava : korenje, krompir, cvetača, brokoli, koleraba, komarček, bučke      - meso se lahko ponudi, ko otrok že je nekaj vrst zelenjave in vsaj eno do dve vrsti sadja. NAjbolje je da se ponudi perutnina, zajec ali govedina.      - prav tako lahko ponudimo žitne kašice iz riža, koruze in ovesa.      Kasneje začnemu z uvajnjem še ostale primerne zelenjave in sadja.      Živila, ki jih dojenček ne sme jesti:      - mleko in vsi mlečni izdelki (z vsemi ml. izdelki naj bi začeli po dopolnjenem prvem letu, začeli naj bi z raznimi jogurti, smetano in šele nato ponudimo mleko)      - jajca se je potrebno izogibati do 13 meseca.      - polnozrnati in svežezrnati izdelki       - arašidi, orehi         Bolje se je izogibati:      soli (ledvice), sladkorju(nenaraven porast energije in karies), medu (bakterije Clostridium, ki povzročajo resno bolezen),     jagodičastemu sadju   paradižnik      omejiti pa: citruse, ribe      Z uvajanjem goste hrane je najbolje, da počakamo do 6 meseca, saj ima šele takrat otroček primerno razvito črevesje, v nasprotnem primeru tvegamo razne alergije in motnje v nadaljnjem razvoju.                     
				  
	           | 
	         
	         
	           
			  	   | 
	         
		   
		 | 
	   
	 	  
	 |