Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje



Sporočilo


Tejči -> Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 13:51:35)

Pozdravljene,

vse nas je malo zdravlje zabasalo in se obračam na vas z kakšnimi nasveti, izkušnjami, ipd. Stara sem 26 let in imam holesterola 7,5. Sedaj teče tretji teden, kar se trudim, da bi jedla čim bolj zdravo in predvsem nemastno. V torek pa smo dobili izvide pri hčeri, ki je stara 5 let in ima tudi holesterol povišan na 5,4. Šefica laboratorija nam je dejala, da je to zelo visok holesterol pri tako majhnem otroku in da se moramo strogo držati diete proti holesterolu. Vse ok, a pri tem mi zmanjka idej, kaj naj dam otroku za jest. Ne sme čokolina, keksolina, corn-fleksa, paštete, klobase, masla, meda, jajčk, ipd. Vse te jedi, ki so prej bile na jedilniku in jih je imela najraje. Zelenjava ok, a tudi izbira sadja je tako majhna, jesti vsak dan jabolka in oranže... Nimam niti idej kaj ji ponuditi za pit? Čaje ima rada, a sladkane-kaj naj uporabim namesto sladkorja? Vemo, da natren ni zdrav, za rjav sladkor pa tudi ni garancije, da je pravilno pridelan rjav sladkor in ne samo obarvan in drago prodan. Imate morda kakšne recepte za kakšne doma narejene namaze, ki bi bili okusni in brez maščobe? Fino bi bilo, da bi bili podobni pašteti-ki jih naš otrok obožuje. Nikjer nisem prav zasledila a lahko je polento? Torej, prosla bi vas za kakršnekoli recepte za pripravo okusnih jedi brez maščob ter kako otroku zbiti holesterol s čim manj odrekanja. Kaj menite, so nadomesti-diabetični, z znakom varuje zdravje, zdravi ali še bolj nezdravi?




živa -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 14:12:38)

Nimam idej, edino, kar mi pride na pamet, je agavin sirup za sladkanje - če je to v redu? Kupila sem ga, če se ne motim, v Müllerju ali DM.

Vso srečo,

živa




špelin@ -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 14:24:23)

Bojim se, da zna biti tale obremenjenost s holesterolom dedna [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Glede nasvetov okrog prehrane in ostalega ti toplo priporočam, da se obrneš na Društvo za srce.


http://www.zasrce.si/

Telefonska številka Posvetovalnice za srce v LJ je 01/234-75-55 ali pa jim piši na mail: posvetovalnicazasrce@siol.net
Tam dela ena super prijazna in sposobna punca
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




blaža -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 14:28:10)

Otrok naj se navadi pit vodo. Vsi sokovi so obrok!

Glede kosil ni tak problem po moje. Lahko je zelenjavne rižote, kaka piščančja prsa,kuhano govedino, pečena na malo olja, vso dušeno zelenjavo, mineštro iz stročnic( brez klobase), zelenjavne mineštre, dušene ribe, filane paprike, segedin, fižolete, pašto nardiš z šalšo, ali z satarašom,... en miljon stvari lahko je.

da ne sme pa čokolinota in keksolinota, je jasno. A mlečno lahko je, če je manj mastno? Pol ji naredi mlečen riž, al pa kos sira ali šunke plečke z kosom kruha, izogibaj se sladkarij, cvrtega, mastnega. Ne uporabljaj masla pri kuhi, le malo olivnega olja, raje naj se posladka z suhim sadjem.

skratka osnovna zdrava prehrana.

To sem zdej kar napamet spisala, ma mislim, da kar drži. najbolj so problem raznorazni prigrizki, slani in sladki, pa nacejanje z sokovi. Itak, da je pohano in mastno samo občasno, vi pa boste morali kot zgleda tudi to ukinit.

Upam, da to rešite, ker je res kar malo askrbljujoče. Kaj ste pa do sedaj večkrat jedli? A je to posledica vaše prehrane, al kaj je rekla zdravnica? Kolkor vem, ni holesterol vedno povezan z debelostjo, pri otrocih pa pojma nimam kako to gre.




uškinamama -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 14:33:10)

Ne sme čokolina, keksolina, corn-fleksa, paštete, klobase, masla, meda, jajčk, ipd. Vse te jedi, ki so prej bile na jedilniku in jih je imela najraje.


Upam, da bo to še kakšna mamica prebrala in pravočasno ukrepala.

Namaz; naribaš kumarico, korenček, skuhana piščačja prsa, žličko oljčnega olja , začini z zelišči.

Lahko ji narediš namaz iz plave ribe, sardel. Zmlete sardele in kanček olja.

Namesto corn fleksa  - polenta (v kefirju, z zelenjav) Lahko skuhaš polento in brokole, zliješ na pladenj in z modelčki za piškote izrežeš razne oblike.

Jabolka v kompotu, pečena v pečici, čežano, surova, krhlje.

Pomarančni sok - svež, borovnice.

Čaj bi ji jaz sladkala kar z jabolčnim sokom (svežim, domačim) 




**NiNa** -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 15:07:50)

Tejči : Kot prvo me zanima kdaj je tvoja punčka dala kri? Zjutraj ali popoldan? Ali je bila tešč? So ji kri vzeli iz vene ali kapilarno iz prsta? Je prejšni dan jedla za večerjo kaj res mastnega, pila mleko? Zakaj te vse to sprašujem, zato, ker vse zgoraj našteto vpliva na rezultat. Da so rezultati pravi in da lahko rečemo da imaš povišan nivo holesterola v krvi moraš priti na odvzem krvi zjutraj med 7-9 uro (zaradi biološkega ritma), biti moraš tešč vsaj 12 ur, kar pomeni, da nazadnje ješ recimo ob 20 uri in prideš na odvzem krvi ob 8 zjutraj. Da lažje otrok zdrži, no pa tudi odrasli lahko pijejo nesladkan čaj ali vodo.
Jaz tvoji punčki nebi drastično spreminjala jedilnika vsekakor pa ji boš morala za nekaj časa ukinit paštete. Sladkarije lahko je npr, temno čokolado (70%). Poskusi ji pripravit čim bolj zdrav obrok, tokej košček mesa (ne svinjine), malo krompirčka in vedno še zelenjavo.
Če rada pije sokove, ji stisni pomarančo, ali pa skuhaj kompot iz sadja ki ga ima rada. Mislim, da ji mala žlička sladkorja v čaju nebi smela škodovat.

Predvsem pa prosi pediatrinjo da vas pošlje na kontrolo holesterola in v primeru, da bo še vedno povišan se obrni na nasvet k njej in ji bo verjetno ona predpisala dieto in povedala kaj lahko in česa ne sme.




Felicita -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 15:12:54)

a niso že dooooooolgo nazaj ugotovil, da veliko bolj kot dietni holesterol (jajca, meso) dvigajo krvni holesterol sladkorji in druge maščobe (nenasičene predvsem)? vem da za jajca so čist ovrgli, da povzročajo povišan holesterol in da je zdej tudi ljudem s povišanim holesterolom 'dovoljeno' (oz celo priporočeno) jajce na dan (je pa treba bit previden, da ni kje 'skrito' - npr v testeninah...).
vsekakor bi jest ponovila test, ker je lahko popolnoma nerealističen (kot je napisala že **NiNa**).




Tejči -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 15:15:49)

Za mleko sem brala, da je bolj zdravo domače, direkt iz pod kravice..koliko je res, spet ne vem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Smo ga nabavili en liter, a ga še tamala ni poskusila. Od torka v bistvu ni še nič mlečnega pojedla.

Zdravnica nam ni nič posebej rekla. Njej se ne zdi ta holesterol tako problematičen, a besede šefice laboratorija so bile popolnoma drugačne.

Do sedaj smo radi jedli ocvrto hrano, a to pomeni, da je bila največ enkrat na teden na jedilniku, potem paštete, maslo, med... Kuhali smo na masti ali olju. Vsi pač radi dobro jemo, kar je največkrat v nasprotju z zdravo prehrano. Dnevno so bili na sporedu tudi razni prigrizki: čips, kokice,...

Upam, da se kmalu rešimo tega holesterola in bomo lahko v prihodnje tudi kdaj pa kdaj kaj nezdravega pojedli.





lukec -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (8.10.2009 17:25:18)

Jaz bi najprej črtala mast in olja in prešla na olivno olje, za malico namesto čipsa sadje, nemasten sir ... Mleko se dobi tudi z 0,1 maščobe - bolj kot nič, prav tako jogurt.
Pa po določenem času še enkrat test na tešče. Upam, da se ga čimprej rešite.




CUKRČEK -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (9.10.2009 6:58:12)

Drugače je pa holesterol dostikrat posledica napetosti/živcev.
Moja mami ga je fuul imela, ko se je nekaj blazno sekirala. Potem se je to uredilo, ko se je nehala obremenjevat s tem.




madela -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (9.10.2009 7:40:37)

Jaz imam dedno pogojen holesterol in le ta v veliki meri sploh nima veze s hrano,ker je to pač dedno.
Ko so ga meni odkrili sem imela v krvi 12,9 holesterola. Pa nisem bila ne predebela(prej presuha 43 kg),prehranjevala pa sem se že prej dokaj zdravo.
Ker sem se odločala za otroka sem zdravila zavrnila in potem še enkrat zaradi še ene nosečnosti.
Ko sem pa potem le pristala na zdravilih pa se je izkazalo,da le ta bolj malo kkoristijo,saj se mi holesterol giblje med 8 in 10 in nikakor ne pade.
Hočem ti samo povedat,da dedno pogojenega holesterola ne boš zbila s prehrano. Glede nato,da pišeš da pa kuhate na masti in je večkrat na jedilniku ocvrto,je to prvo kar moraš črtat z jedilnika. In to sploh ne drži,da če rad dobro ješ,da je to nezdrava prehrana.
Pri vas sklepam je prišlo do holesterola zaradi prehrane in ti res priporočam,da premisliš in ukrepaš.
Pri hčerki pa holesterol res ni tako visok. Moji hčeri so ga na sistematskem pri 5 letih tudi odkrili in sicer 7,8 pa sploh ni bilo panike. Teste so samo ponovili čez en mesec,na katere sva prišli popolnoma tešč in je bilo vse v redu.

BTW:Sicer zanesljivo ne vem,koliko ima to veze,ampak meni so se v tem času začele pojavljat hude težave z ledvicami in sklepajo,da bodo odpovedale.Ta mesec me čaka biopsija. Vsi nekako sumimo,da bi lahko bil kriv visok holesterol,ker drugih težav nimam.
Ne veš,kaj bi dala,da bi bila na tvojem mestu in bi lahko samo malo spremenila prehrano in bi bila zdrava.
SREČNO!




Tejči -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (9.10.2009 9:30:38)

IZVIRNO SPOROČILO: madela
Glede nato,da pišeš da pa kuhate na masti in je večkrat na jedilniku ocvrto,je to prvo kar moraš črtat z jedilnika. In to sploh ne drži,da če rad dobro ješ,da je to nezdrava prehrana.


Mast smo že zamenjali z olivnim oljem, ocvrtega pa res nismo pogosto jedli, sem napisala da največ enkrat na teden, morda na 14 dni...meni so to ne zdi pogosto. Vsekakor pa drži, da je večina dobre prehrane nezdrave. Danes imam za kosilo špinačo in mi povejte kako naj bo špinača brez masla, brez jajčke, brez prežganja, brez mleka...dobra??? Vem, da bo nikakva, a kaj čem, s tem se bom morala sprijaznit. Pa zraven pire krompir-brez masla in mleka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image]Potem npr. kurja obara-brez knedlov oz. s knedli iz polnozrnate moke? To meni vsekakor ni dobro, a zdaj mi mora biti. Pa sveže pečene žemljice, popečeni kruhki z nadevom iz pora, šunke, smetane,... Prav tako je odsvetovano pečeno meso, naj bi jedla vse bolj kuhano, dušeno...Kot sem že zgoraj napisala maslo in med, pa paštete, pa keksolino, čokolino, corn-flakes..nič od tega papat kar naenkrat je en malo večji šok...tako,da moj zaključek je absolutno, da je dobra hrana nezdrava. Tisti, ki vam je pa take vrste hrana všeč, pa ste lahko zelo srečni in vam zavidam, da vam tekne.

V začetku novembra imam pregled krvi in upam, da bom zbila holesterol, za hčero bom pa klicala pediatrinjo drug teden, da ponovimo test na tešče in upam, da bo ok. Čeprav ji zdaj tudi malo zdrave hrane ne škodi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nisem ravno pristaš tablet in upam, da bo šlo s hrano dol.




špelin@ -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (9.10.2009 9:33:11)

IZVIRNO SPOROČILO: Tejči

IZVIRNO SPOROČILO: madela
Glede nato,da pišeš da pa kuhate na masti in je večkrat na jedilniku ocvrto,je to prvo kar moraš črtat z jedilnika. In to sploh ne drži,da če rad dobro ješ,da je to nezdrava prehrana.


Mast smo že zamenjali z olivnim oljem, ocvrtega pa res nismo pogosto jedli, sem napisala da največ enkrat na teden, morda na 14 dni...meni so to ne zdi pogosto. Vsekakor pa drži, da je večina dobre prehrane nezdrave. Danes imam za kosilo špinačo in mi povejte kako naj bo špinača brez masla, brez jajčke, brez prežganja, brez mleka...dobra??? Vem, da bo nikakva, a kaj čem, s tem se bom morala sprijaznit. Pa zraven pire krompir-brez masla in mleka[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image] Potem npr. kurja obara-brez knedlov oz. s knedli iz polnozrnate moke? To meni vsekakor ni dobro, a zdaj mi mora biti. Pa sveže pečene žemljice, popečeni kruhki z nadevom iz pora, šunke, smetane,... Prav tako je odsvetovano pečeno meso, naj bi jedla vse bolj kuhano, dušeno...Kot sem že zgoraj napisala maslo in med, pa paštete, pa keksolino, čokolino, corn-flakes..nič od tega papat kar naenkrat je en malo večji šok...tako,da moj zaključek je absolutno, da je dobra hrana nezdrava. Tisti, ki vam je pa take vrste hrana všeč, pa ste lahko zelo srečni in vam zavidam, da vam tekne.

V začetku novembra imam pregled krvi in upam, da bom zbila holesterol, za hčero bom pa klicala pediatrinjo drug teden, da ponovimo test na tešče in upam, da bo ok. Čeprav ji zdaj tudi malo zdrave hrane ne škodi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Nisem ravno pristaš tablet in upam, da bo šlo s hrano dol.


Naredi pire krompir z margarino Becel in posnetim mlekom - ni treba zdaj vse popolnoma brez okusa jest, no [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




madela -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (9.10.2009 10:01:43)

Da si navadno olje in mast zamenjala za olivno olje je že velik napredek.
Kar se ostale prehrane tiče je pa tako,da se ti ji ni potrebno popolnoma odpovedat,pač malo improviziraš.
Kot ti je napisala špelin,namesto navadne margarine uporabljaj Becel(lahko tudi tisto pro-aktiv,ki znižuje holesterol),mleko pa ne uporabljaš polnomastno,ampak posneto ali pa vsaj tisto z manj maščobami.
Pa recimo svinjsko meso je dobro dat vstran.
Pire je pa zelo dober tudi samo na vodi. Naš mali je alergik na mleko in pire naredim s tisto vodo v kateri se krompir kuha in nam je vsem všeč. Špinača je pa res malo bolj prazna,ampak se čez čas navadiš.
Ti samo poskusi vse tiste "slabe" stvari zmanjšat na nek minimum.

Sicer pa ti povem,da jaz moji hčerki nisem vzela vstran čokolina in teh stvari,ker je to že skrajno. Pazit je treba samo,da le tega ni preveč.





cinci -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (9.10.2009 11:00:04)

olivno olje če je pregreto je še bolj škodljiv kot navaden.
čaj oz.kompot pa lahko sladkate z fruktozo,čist malo žličko ker je zelo sladka...fruktoza je naraven sadni sladkor najcenejšo pa imaš v DM-u
lp.




Anonimen -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (9.10.2009 11:10:21)

ocvrtega pa res nismo pogosto jedli, sem napisala da največ enkrat na teden, morda na 14 dni.


meni je to ful pogosto, mi mamo mogoč 2krat letno ocvrto...moja dveletnica je do sedaj samo enkrat jedla ocvrtga paniranega piščanca in pomfri.


jaz bi rekla, da tako dolgo, dokler holesterola vsaj pri hčerki ne zbijete na normalo, da se držite diete. strogo. pol pa k se stanje normalizira, pa tud vi normalizirate prehrano. se pravi tu pa tam čokolino, tu pa tam pašteta...tu pa tam ocvrto...ne pa to vsak dan, vsak teden itd.

pa mi tud radi dobro jemo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] kdo pa ne....pa vseen se mi zdi da jemo dokaj zdravo...




bamby -> RE: Holesterol, tudi pri hčeri (5 let) (16.10.2009 20:01:14)

No, kolikor jaz vem, sladkor ne dela holesterola, zato mislim, da pijačo lahko pije vso. Seveda se je iz drugih razlogov sladkorju bolje izogibat.
Za povišan holesterol je največji krivec hrana živalskega izvora, zato se je potrebno predvsem temu izogibat. Torej svinjsko meso, ki je mastno, mast, maslo.... Nikakor niso za holesterol kriva olja, saj so vsa rastlinskega izvora. Od mesa je priporočljiva perutnina, ribe, rdeče mesao, pa tudi svinjina je dovoljena v majhnih porcijah, ki pa mora biti pusto. Največ skrite maščobe je pa v raznih namazih, kot so paštete, sirčki, pa salame,.... Temu se je res bolje izogibat. Naj bi se izogibali tudi polnomastnem mleku, joguru, siru, ki naj bi ga zamenjali z manj mastnim, torej z 1.5 % maščobo in manj, vendar po moji logiki so ravno mlečni izdelki tisti, ki naj bi jih otrok ko raste največ užival. Torej vsaj mleko in jogurt bi jaz vseeno dala normalnega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Bi pa dala tudi čokolino in keksolino. Saj ni treba vsak dan. Za priboljšek pa že lahko, ker 5.4 vseeno ni tako zelo kritičen izvid.

Moram pa povedati še to, da se je pred leti zgodilo, da so pri sorodnikovem otroku tudi namerili povišan holesterol pri 5- letniku. Potem so se šli doma dieto in nazadnje so ugotovili, da so imeli pokvarjen aparat za merjenje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]




Stran: [1]