Krstni zavetnik (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Poroka, krst, obletnice ...



Sporočilo


polari -> Krstni zavetnik (21.10.2009 11:38:10)

Mi lahko kdo pomaga? Krstili bi Eneja, pa moramo izbrat zavetnika, pa ne bi radi se odločili za sv. Jerneja. Ima kdo kak predlog, s katerim imenom lahko povežemo Eneja?




petruska -> RE: Krstni zavetnik (21.10.2009 12:41:31)

Če ti ni Jernej všeč pa se odloči za latinsko verzijo imena in sicer Bartolomej.




petruska -> RE: Krstni zavetnik (21.10.2009 12:53:16)


Na kratko: ime izvira iz latinskega imena E/Aneaus. To poskušajo razlagati z grško besedo aneo, kar pomeni, molče, mirno, tiho. Prvotno so verjetno s tem imenom  poimenovali tihega človeka. Po tej razlagi bi bilo ime Anej/Enej pomensko blizu latinskemu imenu Tacitus, slovansko Tacir. Tako se je imenoval znani rimski zgodovinar.
Ime Anej bi bilo lahko tudi narečna koroška oblika imena Ana, tvorjena s priponskim obrazilom na -ej, kot npr. imena Katrej ( Katra) Mojcej (Mojca) in Uršej (Urša). Po koledarju bi ime lahko uvrstili k imenu Ana.
Ali pa pod Janeza, tud  Anžeta. Res da ni nobene povezave, sam ime moraš nekam umestit. Na krščanskem koledarju je sv Janez Marija Vianej – arški župnik (Francija) goduje 4.8., morda ga lahko  s tem povežeš.
 




tehnofil -> RE: Krstni zavetnik (26.10.2009 11:42:36)

IZVIRNO SPOROČILO: polari
Krstili bi Eneja, pa moramo izbrat zavetnika, ...

Njegov nebeški zavetnik je lahko izbran poljubno. Tako Sv. Jernej kot Sv. barbara ali Sv. Klara. Ne spol ne ime krščenca ni pomemben. Gre za nebeškega zavetnika in ne za soimenjaka.

Seveda ljudje izbirajo zavetnike po podobnem imenu - to ni potreba ampak izhaja iz tega da se v bistvu ime izbira iz nasprotne stvari. Najprej se izbere (ali se je izbral) nebeški zavetnik, ki je družini ljub po njegovih "lastnostih" in nato se takšno (podobno) ime da otroku. Res pa je, da se ga po datumih krsti kasneje kot imenuje.




Felicita -> RE: Krstni zavetnik (26.10.2009 13:26:55)

po mojem mnenju ga krsti po zavetniku ki je npr tebi blizu po življenjski zgodbi, zavetništvu,... ali pa preprosto poglej okrog njegovega rojstnega dne, če je tam kak zavetnik, ki ti je 'všeč'.




Stran: [1]