Zidna plesen (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Gospodinjski nasvetiSporočilo


malimoj -> Zidna plesen (29.10.2009 14:35:40)

Kako jo uničiti s čim bolj naravnimi sredstvi? Morda katera pozna kakšno zvijačo. Lotila sem se je s sodo bikarbono, pa nisem preveč uspešna.

Lep pozdrav, M
Felicita -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 15:16:37)

plesni z 'naravnimi' sredstvi ne boš uničila oz. 100% odpravila. zakaj? ker a) so plesni eni najbolj odpornih organizmov sploh in b) imajo spore, ki so še same po sebi preživetvene oblike in preživijo skoraj vse. zdej lahko poskušaš pa se vsi mal po mal zastrupljate s sporami ki jih taka plesen izloča in povzročijo lahko... rajš ne povem kaj vse, al boš pa vzela varekino, šprico in zdrgnila zadevo stran, uničila eno staro trenirko in potem mela mir. druga opcija je pa algicid, pripravek od juba: http://www.jub.si/izdelki/izdelki-za-problematicne-povrsine/?cat=3191
aja, pa seveda, če se zadeva pojavi ponovno ti svetujem da preveriš in pregledaš od kje prihaja vlaga oz. postaviš v bližino mesta kak lovilec vlage al pa kej podobnega
Anonimen -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 15:19:48)

naravno? Dvomim. Priporočam kak sprej, ki ga boš dobila v trgovini z barvami. Pa beljenje z jupol citro. Ta je zdržal kako leto, pa smo meli res hudo plesen.
Spark -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 15:33:06)

Felicita, a ko s tem namažeš moraš še prebeliti steno, ali ni potrebno.
Mi jo imamo v spalnici in mi je grozno. Zraven imam eno uno čudo k vleče vlago s tisto tabletko. Notri se nabere voda nevem pak olko je tisto zdravo. Ampak stena pa je zelenkasta. In je treba porihtati. Pojavlja se pa konstatno v istem kotu spalnice.
Ne vem kaj je vzrok.
Anonimen -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 15:41:08)

brez zamere, ampak tabletko lahko vržeš stran, ker ti ne pomaga čisto nič. Tisti deci vode, ki se nabere, ni nič. Vlago ti najbrž zid vleče od kakega balkona, nadstreška, "foršprunga",ali pa od temeljev. (toplotni mostovi) Tega s tabletko ne moreš rešit. Če si v novogradnji, ki je niste delali sami, je verjetnost, da so zidovi mokri zelo velika. To se reši kvečjemu s kakim strojnim osuševanjem, oziroma, iskreno, zelo težko. Plesen bo tako veselo živela dalje. Ko pošpricaš in zdrgneš imaš lepo siv zid. Če je zelena, še slabše. Beljenje obvezno in to na debelo, ker rado udari čez. Imaš fajn nadlogo. Srečno.
Felicita -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 15:42:29)

vzrok je vlaga. vsekakor. pa verjetno je zunanja stena, ki je hladna oz. hladnejša od ostalih. tista tableta pa verjemi, je veliko bolj zdrava kot plesen - pri nas smo se je tko rešili (čeprov je npr tko da na en mesec se napolni cela posoda z vodo, pol veš kok je vlage, ampak mašinca ki jo meri pa kaže čist normalno zračno vlago).
sicer pa ne vem kako je z barvanjem, ampak pomoje je treba ker morš steno prej 'umit' (z vlažno krpo) in če drugega ne je od tega flek. jest sm to v svoji sobi po navodilih namazala pa pustila čez noč potem pa prebelila in v barvo dodala jubocid (ki je podobna zadeva samo za v barvo). morš pa vedt da zadeva (algicid vsaj) smrdi ko kuga in jest sm pol luftala še 3 dni, tko da je fajn če maš kje za prespat.
aja, a maš mogoče kej postavljeno ob tisto plesnivo steno? ker če maš potem vsaj za 10 cm odmakni (pa seveda uniči plesen), bo prec boljše.
kasso -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 16:01:10)

jaz sem premazala z Algicidom od Jupola (2 premaza), čez pobelila s Jupol Citro in je mir za kako leto.
Prej pa moraš spucat s vlažno krpo in počakat, da se posuši.
Spark -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 16:09:32)

Hiša je stara 30 let. Gre za steno, oz. kot hiše. Na zunanji strani hiše je v bližini žleb, vendar mi vsi pametnjakoviči pri hiši trdijo da to ni zaradi tega. Jaz mislim da je.
A ko s tem namažem, ne morem spati v drugi sobi ali lahko? Imam pa vse odmaknjeno ene 20 cm. Mi gre pa že fajna na živce ker se nama vleče že ene 6 let. V tem času sva bila ene dve sezoni čisto brez pa se je potem spet pojavilo. Sem pa tudi jaz lansko leto čistila z varekino, je bilo pa kar težko.
Pomojem bi rabila razvlažilec, da bi ga vklopila, pa da bi posušil prostor, pa pol očistla steno, jo namazala prebelila, pa še nekaj časa sušila. A pol bi blo pa vredi?
Pa še to mi povejte, a se da kje sposodit razvlažilec prostora, ker nimam denarja za nakup.
kasso -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 16:32:07)


IZVIRNO SPOROČILO: Spark

Hiša je stara 30 let. Gre za steno, oz. kot hiše. Na zunanji strani hiše je v bližini žleb, vendar mi vsi pametnjakoviči pri hiši trdijo da to ni zaradi tega. Jaz mislim da je.
A ko s tem namažem, ne morem spati v drugi sobi ali lahko? Imam pa vse odmaknjeno ene 20 cm. Mi gre pa že fajna na živce ker se nama vleče že ene 6 let. V tem času sva bila ene dve sezoni čisto brez pa se je potem spet pojavilo. Sem pa tudi jaz lansko leto čistila z varekino, je bilo pa kar težko.
Pomojem bi rabila razvlažilec, da bi ga vklopila, pa da bi posušil prostor, pa pol očistla steno, jo namazala prebelila, pa še nekaj časa sušila. A pol bi blo pa vredi?
Pa še to mi povejte, a se da kje sposodit razvlažilec prostora, ker nimam denarja za nakup.


ne vem, če boš rešila problem vaše plesni z razvlažilcem. mi ga imamo, a se plesen še vedno pojavlja, ker so toplotni mostovi, kondenz.
Onasiss -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 16:35:43)

Preden boš barvala oz belila pošpricaj z varekino.
MetiLu -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 16:45:07)

Pri nas je bil isti problem v kotu spalnice... novogradnja, toplotni most ... potem smo očistili, namazali z algicidom in prebelili z jupol citro. Za 3 dni smo se odselili k tašči, ker v spalnici nismo mogli spat, mali je bil pa star 10 mesecev... Do danes ni udarilo ven, je pa eno leto od tega... v kopalnici se mi začne plesen nabirat v jeseni, ko začnemo kurit [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] tistih nekaj malih flekcev uničujem z varekino cca. 2x na leto [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] ni kaj, te instant novogradnje so [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] ...
Ploha -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 16:47:50)

midva sva jo imela tudi v sobi,..pa sem kupla v merkurju pri barvah neko zadevo,...pošricaš, pobrišeš in stena je bila snežno bela...plesen se v skoraj enem letu še ni pojavila....je pa zadeva kar huda...smrdi....tako da ene 2 dni naj ne bi spal v tisti sobi....če te zanima, kaj to je, bom probala poiskat....

aja pa belila nisva nič...mava itak bele stene...vmes je pa teklo tam, kjer imava rumene stene, pa je barvo "požrlo"....
valentinčica30 -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 16:50:36)

Dobi se en spraj, našpricaš in v cca. 0,5 ure je ni več. Bom šla mal kasnej pogledat kako se imenuje. Sva z možem renovirala 300 let staro kamnito hišo tako da sva na tem diplomirala. Sprejanje ponoviš če se pojavi ponovno, vendar sem sama na najbolj problematičnih delih spraj uporabila samo 2x sedaj je mir.
Anonimen -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 17:05:48)

obi izposoja take velike stroje, mogoče tudi tega. Samo, če bo zid še kar naprej vlekel vlago od nekod, ti to ne bo kaj dosti pomagalo, če ne moreš odstraniti vzroka plesni. Po špricanju in beljenju je mir za nekaj časa. Midva sva mela sanatol al neki takega. Smrdi res, a ko zluftaš, se je dalo spat v tem prostoru - če boš pa v sosednjem, pa še boljše.
Ploha -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 17:17:09)

evo sem šla pogledat...reče se MEGA BELO....je pa za zidno plesen in fuge med ploščicam...nama je to pomagalo...
mala biba -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 18:14:37)

Mega belo je najbolj učinkovita zadeva kar se tiče zidnih plesni....še če je stena barvna ostane enaka, saj pri nas je....res pa je da smrdi pol not po kloru, je treba res prezračit prostor.....pošpricaš, malo pustiš in obrišeš s suho krpo, res pomaga. Kupi se pa na vseh prodajalnih mestih, kjer imajo barvo in lake.....res je pa tudi dobra za v kopalnice, kjer se med fugami nabira plesen.....četudi je nimate, se v tuš kabinah včasih pojavi kje kak zelen hudiček.....in z mega belo se ga da res odstranit....samo vonj je pa res močen.....lp
Felicita -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 18:18:54)

mega belo = varekina. tko, dobesedno. čist ista zadeva, drugače pakirana, mogoče mal razredčena. natrijev hipoklorit kemijsko.
Urko15 -> RE: Zidna plesen (29.10.2009 20:33:41)

Plesni smo  se rešili le z varekino. Tudi prebeliti ni bilo treba, bomo počakali če spet ven udari, pa bomo drugo poletje to uredili. Sicer pa čimbolj zračit, če ne gre drugače pa poskušat izsušiti prostor.
malimoj -> RE: Zidna plesen (30.10.2009 8:53:46)

Hvala za odgovore. Torej mi ne preostane drugega kot kemija [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

LP, M
petra a -> RE: Zidna plesen (6.5.2010 0:22:01)

kaj pa narediš z omarami, če imaš tudi po omarah plesen?
carbene -> RE: Zidna plesen (6.5.2010 19:54:03)

Takšno po zadnjih stranicah omar sva enkrat skasirala midva, pa sva jih tudi kar fajn napojila s "sprejem" iz Baumaxa (v bistvu varikina [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ) in/ali še z enim Jubovim pripravkom ter potem kar nekaj časa sušila (zadaj električni radiator + ventilator). Je bilo "zabavno," ampak potem ob primerni oddaljenosti od stene in budnem opazovanju dogajanja se je zadevo kolikor toliko ukrotilo.
petra a -> RE: Zidna plesen (6.5.2010 21:37:39)

thanks
*bibi* -> RE: Zidna plesen (8.5.2010 20:38:08)

Midva predno sva barvala sem tam kjer je bila plesen najprej ščistila z varekino( grozno jo je za vohat in še to z masko), nato z emulzijo in šele potm z barvami.
Moram povedati da je za enkrat mir .
petra a -> RE: Zidna plesen (10.5.2010 11:34:55)

samo če je omara iz iverke, potem je lih ne morš napojit...kaj pa zdaj? naj samo našpricam in obrišem?
*jasna* -> RE: Zidna plesen (13.5.2010 15:31:02)

Zidno plesen ocistis z varekino (das v prsilo, potem obrises). Potem das premaz proti plesni in prebarvas.
AMPAK, ce ne resis toplotnega mostu, se bo drugo jesen naredila znova. Ce je stena mrzla, tam kondenzira vlaga iz prostora in na njej zraste plesen.
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>