RE: za porod izven porodnišnice (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod



Sporočilo


taškica -> RE: za porod izven porodnišnice (12.2.2010 8:50:24)

Globoko v sebi verjamem, da je rojevanje v domačem okolju, ob tistih, ki jih imaš rad pozitivna izkušnja, ne vem pa ali bi si to upala. Dvojčka sem rodila v eni uri in pol (od porodne postelje) in vem, da je bila zadeva pospešena. Mislim pa, da bi vsaj morali dovoliti tistim nerizičnim nosečnicam, ki to želijo.

Spomnim se, ko sem prišla malo pred rokom na pregled v porodnišnico, me je zelo znana ginekologinja spravila na rob joka. Noseča sem bila 37. tednov, kar je bilo zanjo znanstevena fantastika, saj je znana po zgodnjem sprožanju. Napovedala mi je nekrčenje maternice, zadušitve drugega dvojčka, problem pri iztisu, krvavitve, skratka črn scenarij (pa poprej ni bilo absolutno nobenih indikacij za kaj takega). Takrat sem pred njo ostala močna, v avtu pa sem se sesula. In tu vidim razliko; bolnice, zdravniki v sistemu vidijo "samo probleme", babice, doule, porodne spremljevalke pa vidijo porod kot pozitivno izkušnjo, nekaj naravnega in lepega. Doma sicer ne bi rojevala, bi pa prevrednotila in spremenila rojevanje v bolnišnici, omogočila rojevanje v porodnih centrih, tiste pa, ki to želijo naj! zakaj pa ne? Svoboda vsakemu!





mayci -> RE: za porod izven porodnišnice (12.2.2010 21:33:17)

Tudi sama nisem zagovornica poroda doma, sem pa za porodne centre, kjer bi poslušali (vsaj v večini) želje nosečnice, kako si želi rojevati, ne bi bilo toliko umetnio sproženih porodov, nasilnega porojevanja posteljice (ki se potem odtrga in morajo nato ročno čistit maternico...)...
Sicer pa imam s porodnišnico povsem dobre izkušnje in grem tudi naslednjič v Ljubljano, kjer so zelo dobro poskrbeli zame.




manna -> RE: za porod izven porodnišnice (13.2.2010 9:33:04)

IZVIRNO SPOROČILO: taškica

Globoko v sebi verjamem, da je rojevanje v domačem okolju, ob tistih, ki jih imaš rad pozitivna izkušnja, ne vem pa ali bi si to upala.

In tu vidim razliko; bolnice, zdravniki v sistemu vidijo "samo probleme", babice, doule, porodne spremljevalke pa vidijo porod kot pozitivno izkušnjo, nekaj naravnega in lepega. Doma sicer ne bi rojevala, bi pa prevrednotila in spremenila rojevanje v bolnišnici, omogočila rojevanje v porodnih centrih, tiste pa, ki to želijo naj! zakaj pa ne? Svoboda vsakemu!




Se strinjam.

V porodnišnicah so naštimani tako da pohitrijo zadevo...ko ti začnejo popadki, klistir, britje, dodajo umetne, jih še pojačajo, pritiskajo na trebuh, pa še malo pojačajo umetne, dajmo dajmo, saj bo hitro, prerežejo, povlečejo ven, evo fertik, zašijejo, čestitamo gospa, adijo.
Včasih pa tako pač ne gre, sama mislim da bi pri meni morda veliko lažje šlo če "bi me pustili pri miru" ali pa bi me morda vprašali kako se počutim. Ali pa da bi mi vsaj povedali, kaj je tisto kar mi teče v žilo.




Anonimen -> RE: za porod izven porodnišnice (14.2.2010 20:29:08)

Tako kot je zapisala že ena pred mano. Meni se zdi porod doma spreseravanje. Vse je v redu, dokler je vse ok, potem pa jok in stok.

Tudi mojega prvega sina po vsej verjetnosti ne bi bilo med živimi, saj se mu je prosti koncu poroda ustavil utrip. In kako bi mi potem doma lahko pomagali?  Ne ga biksat! Pa nisem imela nič kaj prijajzne babice, ampak bog ji pomajgaj, če je ona takšna nesrečnica...




Anonimen -> RE: za porod izven porodnišnice (14.2.2010 20:30:28)

Ja, pa še nekaj. Ko se bo začelo zapletat bo pa doamča babica stisnila rep med noge in ona kao da ni bla zraven, a ne? Potem je pa to res super izkušnja.




Anonimen -> RE: za porod izven porodnišnice (14.2.2010 20:36:48)


IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen

Ja, pa še nekaj. Ko se bo začelo zapletat bo pa doamča babica stisnila rep med noge in ona kao da ni bla zraven, a ne? Potem je pa to res super izkušnja.



pri moji porodni izkušnji ni bilo tako in so čakali kar 14 ur, preden sem rodila sinčka. Tako, da po mojem mnenju je vse odvisno od poroda samega.

Poroda doma pa jaz osebno ne maram. V bolnišnici je upam, da poskrbeno za čistočo in sterilnost kar pa doma nikakor ne moreš zagotoviti. Če bi šlo kaj narobe med porodom koga potem kriviti. Prav je, da ženska rojeva pod strokovnim okriljem zdravnikov.

Moje mnenje.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (15.2.2010 13:30:56)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Nela Cocci -> RE: za porod izven porodnišnice (17.2.2010 21:35:11)

Ah, jej ženske, ženske!

Kaj pa pravite po ogledu tega prispevka?

http://poptv.si/multimedia/preverjeno-porod-na-domu.html

Vam je ta statistika dovolj zgovorna?

Absolutno podpiram porodne centre, za porod na domu se mi pa zdi slovenija malo preveč hribovita...

Pa vse mi je še jasno, da ene niste za, druge ste za, a da obsojate s "preseravanjem" tiste ženske, ki si ne dovolijo šarit po telesu...
Jaz ne obsojam tistih, ki se odločijo za epiduralno, pa se mi zdi bistveno bolj potuha kot pa porod na domu oz. po željah porodnice. (Priznam, mogoče čisto mičkeno v primerih, če se za to odločijo že pri prvem porodu, brez izkušnje...)

Najbolj smešno mi je pa to, ko pomislim, kaj so si naše babice mislile o "sosedi" ki je šla rodit v porodnišnico. Kakšno preseravanje je bilo šele to!




skuštrana -> RE: za porod izven porodnišnice (17.2.2010 22:17:27)

Hm, sploh tista statistika v prispevku :-(  Porazna. Se počasi začnem zavedat da sem pravzaprav imela srečo, da sem vse tri porode speljala naravno, brez preveč vmešavanja...




Anonimen -> RE: za porod izven porodnišnice (17.2.2010 22:27:18)

Kljub statistiki še vedno trdno stojim za svojim prvim postom! 




skuštrana -> RE: za porod izven porodnišnice (17.2.2010 22:27:37)

-da ne omenjam čistega in sterilnega okolja


Zivepo, jaz sem rodila v avtu, ki ni preveč čist (smajli ki zardeva) pa je bilo z nama vse ok. Ven je tamalčka potegnil mož, ki si tudi ni prej opral rok oz. nataknil rokavic....
Pa še glede tvojih ostalih pomislekov - pa saj se ne kar čez noč odločiš da boš rodil doma [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image], vsaj tiste ki jih jaz poznam in so rodile doma so to pripravljale celo nosečnost - literatura, informiranje,itd...Posteljico lahko zakoplješ na vrtu, starejši otroci so pa v drugi sobi oz. pride babi, dedi po njih ( moja 2 starejša sta še 20 min preden se je oton rodil skakala okoli mene).




Caia -> RE: za porod izven porodnišnice (23.2.2010 21:12:08)

Joj, škoda da sem tako pozno odkrila to temo. Res na forumu nisem veliko, predvsem iz razlogov, da tu res ne najdem primerne sogovornice, kajti sama razmišljam o porodu v porodnem centru, morda celo doma.
Celo dve ste se našli, ki me bosta verjetno razumeli.
Prvič sem rodila v porodnišnici, ker sem imela premalo  informacij in nisem vedela, da obstaja kaj drugega. Nikoli več! Živim v sozvočju z naravo, kolikor se le da in verjamem, da je porod naravno dejanje in le redkokdaj pride do komplikacij. Porodni centri, pa tudi moj dom, tudi niso daleč, v primeru, da se kaj zakomplicira.
Želim si izpolnjujoč porod, ne pa živalskega mučenja, kot je to v porodnišnici.
Verjamem pa, da večini žensk porodnišnica pomeni varno okolje. Meni pač ne! In prav se mi zdi, da bi imele možnost se odločiti!!
Ja, dala bom okoli 2.000€ za to, da bo moj porod tak, kakršnega si želim. Škoda, da nisem Avstrijka... to je vse kar lahko rečem.
Naravni začetki so pa itak zakon!!!




Anonimen -> RE: za porod izven porodnišnice (25.2.2010 9:41:48)

Sama imam za seboj 3 porode, od tega 2 doma.
Moji razlogi za porod doma so pač moji. Ljudje smo si različni.
Zagovarjam, da naj ženska rodi tako kot si sama želi in tam kjer si sama želi. Naj se v času poroda počuti varno, sproščeno in prisluhnjeno. Jaz sem se zavedala možnosti komplikacij pri porodu, a sem bila pripravljena prevzet odgovornost nase. Tako sem bila pač jaz tista, ki je prevzela odgovornost zase in za otroka pri porodu doma, v P pa to odgovornost potisnemo v roke tretji osebi, zdravstvu, ustanovi. Pa to ni nič slabega, da me ne bo kdo narobe razumel!
Porod je naraven pojav, ki ga lahko tako tudi sprejmemo. Od spočetja pa do poroda potekajo v zdravem ženskem telesu procesi, ki poskrbijo, da je porod optimalen.
Mnogo komplikacij pri porodu nastane prav zaradi medikaliziranega pristopa, optimalno ravnovesje se lahko hitro poruši, ali s kemičnimi posegi (različna zdravila), ali psihofizičnimi (porodnica se ne počuti varno, sproščeno, upoštevano). Vse to je tudi zdravstveno že dokazano, to ni iz zraka vzeto, toda da bi se te raziskave tudi upoštevale, bi bilo potrebno korenito spremeniti sistem, pa tudi zelo pomembno se je zavedati, da bi farmacija s tem izgubila doberšen delež dobička. Kaj torej vse potegne za seboj, da bi porod v P naredili bolj materam in otrokom prijazne lahko vsak sam presodi.
Zato sem mnenja, da mora biti porodnicam na voljo več načinov in lokacij poroda, zanje pa se naj vsaka zase odloči.
Želim si le, da bi se vedno več žensk zavedalo česa je sposobno njeno telo, da bi se tudi same informirale o lepoti, užitku in čarobnosti poroda.

VF




mayuri -> RE: za porod izven porodnišnice (25.2.2010 11:20:31)

Tudi jaz se nikoli ne bi odločila za porod na domu. Ko samo pomislim na izkušnjo moje znanke, me kar zmrazi. Doma je dobila popadke, mož jo je odpeljal v porodnišnico, kjer so jo babice začele pripravljati na porod. V nekem trenutku se je njena maternica "zakrčila", popadek ni več popustil, kar je povzročilo, da otrok ni dobival dovolj kisika. Mož je panično stekel po babico, ki je bila hb blizu in je takoj ukrepala. Znanko so odpeljali v operacijsko, kjer so takoj naredili carski rez in rešili otroka, ki je bil še komaj pri zavesti. Vse to se je zgodilo v pičlih nekaj minutah in vsi takrat prisotni zdravniki so potrdili, da bil bil otrok mrtev, če bi se to zgodilo doma ali kje drugje. Pa vem, da se to ne dogaja pogosto, ampak na žalost se in takrat si lahko samo vesel, da imaš ob sebi strokovno osebje, ki reši otroka in mamico. Babice tega ne bi zmogle.




misamuk -> RE: za porod izven porodnišnice (25.2.2010 20:57:26)


IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen


Zato sem mnenja, da mora biti porodnicam na voljo več načinov in lokacij poroda, zanje pa se naj vsaka zase odloči.
Želim si le, da bi se vedno več žensk zavedalo česa je sposobno njeno telo, da bi se tudi same informirale o lepoti, užitku in čarobnosti poroda.



Glej, sicer se v vsem strinjam s teboj, tudi sama zagovarjam možnost izbire pri porodu (predvsem porodne centre, manj porod doma), me je pa globoko zmotil tvoj zadnji stavek.
Tudi v porodnišnici je možno doživeti lepoto in čarobnost poroda in ravno take izjave nastrojijo javnost PROTI zagovornikom "naravnega" poteka poroda. Ker vedno nekako subtilno, med vrsticami trdite, da je tak porod boljši od tistega v P.
Sama sem rodila v P, prvi otrok, rabila še majčkeno umetnih popadkov, pa trdim, da sem imela naravni porod in da je bil naravnost lep in čaroben, še posebej, ko je prišla najina deklica končno na svet.
In VSAK porod (pa naj bo CR, z epiduralno, kakorlkoli) je čaroben in lep, saj v roke dobiš svoje srce.
Zato sovražim (vem, močna beseda) vsa "preseravanja" o tem, kateri porod je boljši, lepši, kateri te naredi bolj žensko.... ne maram, da je ta dogodek zreduciran na tekmovanje in nestrpnost med mamicami in med zagovorniki ene ali druge strani.
Dajmo vsem bodočim mamicam možnost odločitve samo zato, ker če jim uradno omogočimo različne možnosti poroda, jih na ta način najbolje zavarujemo. Ne pa zato, ker je eden način boljši kot drugi.




Božička09 -> RE: za porod izven porodnišnice (25.2.2010 22:16:27)

Ojla,


tudi jaz nekako nisem navdušena nad porodnišnico, sploh zaradi rutine in hitenja etc ... Lahko, da bom imela srečo in ne bo tako, a vseeno bi izbrala porodni center, če bi ga imeli na voljo. Moj me v Avstrijo ne pusti, češ, da slovenskim zdravnikom bolj zaupa, tudi prav - sumim, da zato, ker njegova sestra dela na UKC.

Skratka, želim si poroda pri katerem bodo ob meni ljudje, ki jih poznam dlje kot pet minut, ljudi, ki jim rojstvo mojega deteta ne bo zgolj 'en izmed mnogih'. Hočem, da se mali rodi meni sproščeni, da bo tudi zanj vse lažje, že tako ga čaka šok - iz tople maternice na umetno svetlobo, gužbo, ropot etc. Kaj vem.

Ja, tista statistika na POPu je pa itak ... Da te srat prime, no. Ne vem, kako bo potekalo rojstvo mojega sončka, a želim si, da se lahko prosto gibljem, čepim, klečim, ležim, sem na vseh štirih ali pa na glavi, če mi v danem trenutku tako paše. Nočem pa, da me zabašejo na posteljo v ležeč položaj, mi pristiskajo na trebuh in vse ostalo. Kaj pa lahko narediš, ko si enkrat tam in se njim slučajno kam mudi?

Mogoče narobe obsojam in se motim. Upam. A rojstvo je meni dogodek, ki se zgodi enkrat, dvakrat v življenju, ne desetkrat dnevno.




Božička09 -> RE: za porod izven porodnišnice (25.2.2010 22:20:22)

IZVIRNO SPOROČILO: Caia

Res na forumu nisem veliko, predvsem iz razlogov, da tu res ne najdem primerne sogovornice, kajti sama razmišljam o porodu v porodnem centru, morda celo doma.


Caia, vesela bodi, da te partner pri tem razume in podpira. Tudi mene oblije zona ob misli na porodnišnice, ampak nimam kaj ... Upam, da bo do avgusta pri nas nastal vsaj porodni center [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: za porod izven porodnišnice (25.2.2010 22:23:44)

IZVIRNO SPOROČILO: Polonca s piko

Zdaj me pa zanima, kakšnega mnenja ste ve?
Ali potrebujemo porodne centre, organizirane porode na domu, ali bi zadoščale spremembe v porodnišnicah?



Dovolj bi bile, v blagor ne samo tistih, ki razmišljajo o porodu doma, ampak tudi ostalih.




mateyka -> RE: za porod izven porodnišnice (25.2.2010 22:41:51)

IZVIRNO SPOROČILO: milijonarka
IZVIRNO SPOROČILO: Polonca s piko

Zdaj me pa zanima, kakšnega mnenja ste ve?
Ali potrebujemo porodne centre, organizirane porode na domu, ali bi zadoščale spremembe v porodnišnicah


Dovolj bi bile, v blagor ne samo tistih, ki razmišljajo o porodu doma, ampak tudi ostalih.


iz tvoje tipkovnice v božja ušesa.




skuštrana -> RE: za porod izven porodnišnice (26.2.2010 9:38:23)

Sama sem rodila v P, prvi otrok, rabila še majčkeno umetnih popadkov, pa trdim, da sem imela naravni porod in da je bil naravnost lep in čaroben, še posebej, ko je prišla najina deklica končno na svet.


Da je bil porod lep in čaroben se strinjam, vsak je tak, pa naj bo z epiduralno ali brez, z umetnimi popadki , s carskim rezom; da je šel pa tvoj po naravni poti pa pač ne, saj sama pišeš da si imela umetne popadke [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Drugače pa sem jaz imela 2 lepa poroda v porodnišnici in z njimi res nimam grdih izkušenja( sem ena izmed redkih, ampak jaz sem se znala postavit zase in sem točno vedela kaj želim in kaj ne), ampak dom je le dom [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ali pa vsaj porodni center, kjer je bolj domača atmosfera, ker kakorkoli obrneš porodnišnica je le bolnišnica, nosečnice pa niso bolnice, ampak bodoče mamae, ki pričakujejo nekaj najlepšega kar lahko. Otroka. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




sazi -> RE: za porod izven porodnišnice (26.2.2010 10:19:33)

Meni je načeloma vseeno, če želi katera roditi doma - vnaprej mi je pa hudo za tiste, ki bodo s tem zapečatile svojo ali dojenčkovo usodo. OK, porodni centri, če imajo zraven še vso nujno potrebno oskrbo.

Sta pa za mano 2 zelo različna poroda - oba v LJ porodnišnici.

1. je bil vse prej kot naraven - pa ne zato, ker je bil v P, ampak zato, ker je bil predčasno sprožen zaradi mojih in posledično otrokovih zdravstvenih težav. Porod je bil boleč, naporen, umetno sprožen, pospešen. Le prerezali me niso.

2. je bil pa - kot pravi ena pred mano - "lep, čaroben, naraven....". Čisto brez problemov. Bi lahko rodila doma, vendar si nikoli ne bi upala. Poznam punco, ki je v P skoraj izkrvavela, pa je imela popolnoma nekompliciran porod, ki pa je sprožil notranje krvavitve, ki se niso niti takoj pokazale, potem je pa skoraj umrla - no, doma zagotovo bi.





willma -> RE: za porod izven porodnišnice (26.2.2010 10:20:17)


IZVIRNO SPOROČILO: misamuk

Tudi v porodnišnici je možno doživeti lepoto in čarobnost poroda in ravno take izjave nastrojijo javnost PROTI zagovornikom "naravnega" poteka poroda. Ker vedno nekako subtilno, med vrsticami trdite, da je tak porod boljši od tistega v P.


Vesela sem zate, da si imela lepo porodno izkušnjo! To je vse kar mama potrebuje, ko se spominja poroda, da je spomin lep in radosten. Nažalost nis(m)o vse te sreče.

Jaz sem zagovornica naravnega poroda, ne poroda doma. Porod ni direktno vezan na izbran prostor, je pa neizbežno, da izbran prostor oz. okolica lahko porodnici v tako pomembnem času nudi varnost ali pa povzroča stres.
Dejstvo pa je, da je v porodnišnici sistem tako nastavljen, da je (nažalost) prevelika verjetnost, da se mora porodnica ali ukvarjat z osebjem (namesto s porodom), da jim dopove, da si res ne želi nobenih posegov (zdravila, pregledi, ...) ali pa se enostavno prepusti delujočemu sistemu, ki je (sami priznavajo) prijazen do osebja, ne do mater in otrok.
Jaz nimam nič proti porodnišnici, zdravnikom, sestram, babicam, zdravilom, posegom,... prav nasprotno, zelo toplo jih pozdravljam, toda naj se vmešavajo le takrat, ko jih porodnica potrebuje!
Toliko v info(naključno izbrano med mnogimi): http://www.youtube.com/watch?v=mwqLrHMbK1g




Caia -> RE: za porod izven porodnišnice (26.2.2010 11:09:42)

Božička09 , oblikuj si porod po svoji meri, pojdita s partnerjem skupaj na delavnice Naravnih začetkov. Tudi jaz sem prvič želela naravni porod, a nisem poznala drugih možnosti in premalo sem raziskovala. Moja nosečnost je bila prekrasna, porod katasrofa, trenutek, ko je hči privekala na svet pa čaroben, kljub obupno nasilnemu porodu. Zato večina žensk meni, da je bil njihov porod krasen - seveda, saj na koncu dobiš najlepšo nagrado v življenju.
Vendar meni ni vseeno kako poteka porod. Zaradi sebe in otroka.
Mene že bolnišnično okolje utesnjuje, zato spremembe meni ne bi veliko pomenile. Verjamem pa da večini žensk bi, vsem ki zaupajo zdravnikom. Jaz jim že nekaj let ne. Mislim, da Slovenija potrebuje porodni center in predvsem ZNANJE o naravnem porodu. Slovenske babice se niti ne bi upale voditi porodov doma, kajti nimajo dovolj potrebnega znanja.Žal. Zdravniki imajo pri porodih preveliko vlogo.
Vesela sem, da se nas je našlo nekaj tudi na tem forumu. Da se lahko pogovarjamo. Že to je veliko. Več nas bo, prej bodo upoštevali naše želje.
Srečno vsem, kjerkoli že boste rodile!




Caia -> RE: za porod izven porodnišnice (26.2.2010 11:11:12)

willma, hvala za video.




skuštrana -> RE: za porod izven porodnišnice (26.2.2010 11:22:51)

Slovenske babice se niti ne bi upale voditi porodov doma, kajti nimajo dovolj potrebnega znanja.Žal.


Jaz pa mislim da imajo znanja dovolj, samo jim zakonodaja to ne dopušča. Tako ali tako večino porodov vodijo babice, zdravnika pokličejo če se kaj zakomplicira ali pa ko je potrebno šivanje.




Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3   Naslednja stran >   >>