Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci



Sporočilo


Zofy -> Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 14:44:33)

Jaz bi pa prosila z anasvet tiste, ki ste že dale mimo odvajanje od plenic.
Naša je bil amarca stara 2 leti in zadnji mesec razmišljam, da bi ji ukinila plenice. Sem najprej zaćela vsako jutro dajat na kahlico in je v 95% tudi kaj storila vanjo, pol pa, ko je šla spet v vrtec (je bila 1m doma), sem šla na govorilne ure h vzgojiteljici, ker so mi vse prijateljice rekle, da so oni v vrtcu začeli z odvajanjem. No, in ker je naša vzgojiteljica čisto sveža (1. je samostojna vzgojiteljica), ni imela pojma. Je rekla, da se je pozanimala pri kolegicah in da ji ni nobena dala nekega recepta ampak da so rekle, češ da so se otroci sami doma odvadli[sm=zmeden.gif].

Ok, zdaj pa smo 1 teden na morju na dopustu in jo imem že od ponedeljka brez pleničke. Včasih sama reče, da bi šla na kahlico, včasih jo mi pregovorimo (ko jo 10-ič vprašamo, če bi šla na kahlico), včasih ji pa uide. Do sedaj ji je ušlo max. 2x na dan, samo 1x se je v hlače tudi pokakala.

Sedaj pa nisem sigurna kako naprej. Ali naj jo imam še nekaj časa v vrtcu v pleničkah in jo imam brez le popoldne, ko pride domov, ali naj grem v ponedeljek h vzgojiteljici in rečem, da od sedaj naprej je ona brez plenic in jih ima lahko samo za spanje? Nimam pojma kaj je bolj pametno. Vzgojiteljicam verjetno ne bo najbolj v veselje, da jo bomo mogle 10x na uro vprašat, če bi lulala in jo 2x na dan celo preoblečt... Je revica na žalost najstarejša in najbolj zrela v skupini, tako da so ostali še daleč od odvajanja. Vsaj tako vzgojiteljica pravi.

Za vsak nasvet vam bom zelo hvaležna!




klara2007 -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 14:54:17)

mi smi imeli takole.
doma smo se odvajali od pleničke med tedenskimi počitnicami. skoz je bila brez pleničke razen med popoldanskim spanjem in ponoči.
ko je šla v vrtec sem jo dala brez plenice in je vzgojiteljica sama videla da se odvajamo. tako je imela pleničko samo med spanjem. morem rečit da je tudi od vzgojiteljice odvisno če se hitro odvadi (nekatere so za to, drugim pa se ne da s tem ukvarjati).
skratka sedaj že v vrtcu spi brez pleničke (včasih ji med spanjem tudi uide, vendar to vzgojiteljic ne moti).




klara2007 -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 14:56:06)

aja pozabila sem odgovoriti.
jst bi vztrajala in prosila vzgojiteljice da bo brez pleničke. itak  bo počasi toplo in bo lažje se odvadit čisto odnjih sedaj kot pa pozimi... no, tako je moje mišlenje.
lp




bomboncek1 -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 14:57:31)

definitivno pogovor v vrtcu in naj bo tudi tam brez plenice. glede na to, da so drugi v skupini toliko manjši, potem bo to za vzgojiteljici še plus, saj bosta dajali na kahlico le tvojo.
sicer pa ne me razumet narobe 10x spraševanje če se ji lula ni ravno najboljši način za odvajanje od plenic. otrok je zrel, ko potrebo začuti sam. seveda od 10krat če se jo vpraša vam bo uspelo, da bo enkrat lulala v kahlico, vendar to ni njena ugotovitev. ne vem, no, pri mojemu sinu se je to izkazalo za zelo napačen pristop. ko se je zavedel potrebe, je sam oddirjal na wc in to niti ne na kahlo, pač pa na školjko. včasih je preprosto izginil in ko sem ga začela iskati, sem ga našla na školjki. ja, tole spraševanje "boš lulal, greš lulat, te tišči lulat" mu je šlo strašno na živce, zato smo kmalu nehali. dali smo mu dol plenico, povedali, da če ga tišči, mora lulat v kahlo/školjko/zalit travico in nikakor ne v hlače, nastavili smo nekaj kahlic na vidno mesto, res pa je, da je bilo poletje, bili smo večinoma zunaj in ko mu je potegnilo, da je zalivanje travice zabavno, je hitro osvojil zadevo. srečno pri odvajanju in pomeni se v vrtcu, upam, da vam bodo prisluhnili.




mayci -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 20:00:16)

Tudi jaz bi ti svetovala, da če si jo imela zdaj en teden brez pleničke, da nadaljujete s tem tudi drug teden v vrtcu. Sama sem tudi vzgojiteljica in odvajanje od pleničk pač spada k našemu delu, tako da mi ni nič odveč, če moram določenega otroka večkrat posaditi na kahlico ali stranišče. Zaenkrat imam v skupini samo enega takega otroka, ampak se mi pa zdi super, da je že brez pleničke![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




livia -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 20:31:47)

Vsekakor moreš vztrajati še naprej. Ko bo šla v vrtec lepo povej, da ste brez plenice in jih prosi naj ji jo dajo samo med spanjem.

Meni so v vrtcu sami namignili, da bi že bil čas, da kaže interes, ... in smo tudi med dopustom najprej sami poskusili in je zelo hitro dojela in po dopustu sem samo omenila, da je suha. V vrtec nesi malo več rezerve. Se je pa meni zgodilo sledeče in sem morala kar malo znoret in vztrajat pri svojem. Popoldan, ko so šli na igrišče, kjer poleti počakajo starše, so ji dali gor plenico, ker kao ni več toliko vzgojiteljic in je ne morejo same poslat v igralnico lulat, bla bla bla. In pol je otrok imel od 14-16 ure gor plenico. Ko sem znorela naj jo ne medejo in da je brez plenice, se to ni več zgodilo. Poleti je še malo težje, ker so nadomeščanja in študentke.




3jesončki -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 21:09:24)

če je vzgojiteljica pametna, bo vesela vašega truda za odvajanje od plenic, kajti teden dni, morda dva bo malo več dela s preoblačenjem in letanjem na stranišče, ampak potem pa bo ena ritka manj za previjat.
tako da ti kar lepo vzgojiteljici povej, da ste doma brez in da želiš, da je tako tudi v vrtcu, saj boste drugače otroka samo zmedli in podaljšali odvajanje.




Anonimen -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (1.5.2010 22:15:36)

Pri nas vrtec dela čudeže.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Naša in še ena izmed punčk v skupini same povedo, da gredo na kahlco kakat ali lulat.Doma pa tudi nimam problemov, čeprav ima več ali manj še plenico kar gor. Ko bo res toplo zunaj, bo šla plenica kar dol. Pa bo kar bo. Je pa stara 21 mesecev. Na kahlco hodi pa od 18 meseca redno.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




barni -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (5.5.2010 8:09:18)

Pri nas (lahko prebereš moja vprašanja malo nižje na isto temo) je bilo tako, da je bilo v vrtcu kar malo krize, ker sem pričakovala več podpore pri odvajanju.

Ja jaz sem kar vztrajala, da sem rekla, da naj bo brez pleničke, čeprav so jo morale na začetku prvih nekaj dni tudi po 4x na dan preobleči.

Je trajalo kaka 2 tedna, da je bila tudi v vrtcu res vsak dan cel dan suha (razen med spanjem). Doma je bila veliko prej. Imeli smo tudi problem, da ji je bilo v vrtcu nerodno rečt za lulat in je kar tiščala, dokler je lahko. Potem smo jo doma trenirali kako na glas mora rečt, da jo lulat in smo se hecali in vpili in kričali...vse sorte, da je premagala tremo in tudi v vrtcu potem vedno na glas povedala, da jo lulat.

Kakamo v stranišče vendar imamo težave z zaprtjem že od prej, tako da je to malo težje. Plenico ima sedaj po 1,5 meseca odvajanja izključno za nočno spanje in podnevi, kadar spi v posteljici, če je v avtu se tudi med spanjem nikoli ne polula (smešno, ne vem kaj je fora).

Jaz sem vztrajala tudi v vrtcu, čeprav me je vzgojiteljica vprašala, v čem je fora, da jo puščamo, da je polulana, češ da nima nič od tega, kako da je še premajhna (je sama izrazila željo, da bi bila brez plenice). Pa sem vseeno lepo prosila, da naj vztrajajo, da pri njej pač ne bo šlo čez noč. Če ne bi bilo doma tako ok, kot je bilo, potem ne bi vztrajala tudi v vrtcu. Ker pa ji je doma šlo res dobro, sem rekla, da naj se potrudijo tudi v vrtcu. Zjutraj pa sem vako jutro nesla v vrtec celo potovalko cunj, vključno z rezervnimi copati.[sm=jezicek.gif]

Zdaj mi je to že smešno, malo nazaj, pa sem bila v istem zosu in dilemah kot ti.




Najaa -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (5.5.2010 14:07:59)

Če ste jo imeli en teden brez plenice, kar nadaljujte tudi v vrtcu in se zmeni z vzg., da jo pač večkrat da na kahlico, pa veliko imej za preoblečt v nahrbtniku. Čudno, da vzg. sama ne pokaže volje, da se otroka odvadi od plenice, ker pol vse gladko steče. Je pa tudi od hčerke vzg. bila bolj "leva" za to in je dala malo nazaj v plenico, ko so šli počivat potem, ko je bila 2 tedna doma že suha. S tem je naredila samo zmedo pri otroku in mala je misla, da ko gre spat, pa lahko lula in kaka. Pomočnica pa nam je ful pomagala in pol ona prevzela to odvajanje v vrtcu. Različne so, ampak ti kar povej, kako je na stvari in reci, da ne želiš, da ji dajejo plenico gor.




Zofy -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (5.5.2010 15:11:28)

Hvala punce za nasvete [sm=smiley31.gif]

V ponedeljek jo je mož peljal v vrzec brez plenice v dežurno skupino in povedal tisti dežurni vzg., da je brez plenic. Jaz sem pa sms poslala vzgojiteljici, da je brez plenice in da je bila zadnja 2 dneva suha in da ima dodatno za preoblečt v nahrbtniku.

No, bila je suha, vedno je vprašala za na kahlico (so jo hotele kar na wc dat, pa ni pustila) in je do danes suha. Tudi za opoldansko spanje jo dajajo brez pleničke, tako, da smo zmagali[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Upam, da je zdaj res to to. Mi je kar malo čudno in nenavadno, da je šlo tako zlahka (samo 5 dni je bila 2x na dan mokra), ker so mi kolegice pravile, da je 25m še premajhen otrok. Ampak ona je očitno že zrela. Eni so še prej eni pa še kasneje. Bomo vidli kako bo naš fantek čez 2 leti[sm=smiley1.gif].




mmtt -> RE: Odvajanje v plenic - kako v vrtcu (5.5.2010 18:16:22)

Moj sinčej je prav tako star 25mesecev in je suh cca.14dni in se mi ne zdi prezgodaj. Res je da sem ga dajala na školjko pred 3meseci in se je kmalu dojel da ko ga kakat, da je bolje da se v školjko (in še dela ni s s pospravljanjem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]), zdaj pa včasih reče tut za lulat, včasih kako kapljico spusti pol pa reče MAMA KAKA, in se potem polula v školjko. Tudi v vrtcu je edini brez plenice in se mi zdi da je to za vzgojiteljice še najlažje ker je samo on ki ga dajo na školjko druge pa samo previjejo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Ko sem ga slekla čez dan, mu tut plenico nisem dala za spati popldne, samo za ponoč in opažam da je že 3-4 dni suha tut čez noč, tako da,...

Otrok se sam od sebe ne bo sleku, rabi malo spodbude.

Če pa bi mogli plenice prati na roke bi bili otroci veliko prej suhi kot pa sedaj.

Res pa je da je vsak otrok drugačen in nekateri malo prej dojamejo, eni pač prej spregovorijo, shodijo,...
Nihče ti pa ne more pametovati KAJ A STAR JE ŽE 3LETA PA ŠE ZMER MA PLENIČKO [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]




Stran: [1]