Vprašanje-zavod,.. (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva



Sporočilo


malajka84 -> Vprašanje-zavod,.. (19.8.2010 13:55:28)

Imam eno vprašanje in sigurno se bo našel nekdo, ki mi bo znal odgovorit.

Sem noseča, novembra imam rok. Oktobra se mi konča status študenta in ga ne mislim podaljševat, ostali so mi še trije izpiti in diploma, ki pa bomo počakali leto ali dve in jih naredim potem.
Zanima pa me kako je s prijavo na zavod, kakšna potrdila moram imeti s seboj? Prijaviš se lahko, čeprav si noseč ne, ampak ti nekako stanje miruje ali kako je s tem. Uglavnem malo berem tu, malo tam pa ne vem ničesar več. Tako da bom vesela vsake informacije, sicer si mislim te zadeve iti urejati proti koncu septembra, pa me pač zanima kako pa kaj, ker sem na tem področju totalni laik.
Kako je pa z zavarovanjem, saj ne bi rada 1. oktobr aostala brez.

LP




lola_J -> RE: Vprašanje-zavod,.. (19.8.2010 15:41:57)

Živjo!   Upam, da ti bom lahko pomagla. Če bom kaj narobe napisala naj me kdo popravi. Kot prvo ti priporočam, da si podaljšaš status študenta, kar ne bi smel biti problem, zaradi materinstva. Kajti v času študenta si upravičena do prejema državne štipendije, ki bi jo prav gotovo prejela, ker se bodo prihodki razdelili na tri člane (ti, otrok in partner). Edino, če si do sedaj prejemla štipendijo in si koristila absolventa, potem ti ne pripada, ker v času absolventa lahko prejmeš le enkrat štipendijo.   Na zavod se lahko prijaviš tudi preko spleta (spletna stran ZZZS), mislim, da potrebuješ osebni dokument ter potrdilo o izobrazbi. Tudi v času nosečnosti si lahko na zavodu prijavljen, vendar preveri kdaj se ti začne porodniški dopust (mislim, da je 28 dni pred PDP), ker se mi zdi da v času porodniškega dopusta se pa ne moreš prijaviti na zavod. Kajti vsem študentkam, dijakinjam, brezposelnim pripada starševsko nadomestilo v vrednosti nekaj manj kot 190€ mesečno, in sicer eno leto oziroma v času porodniškega dopusta.   Glede zavarovanja: Seveda ti bo poteklo, ko ne boš več imela stusa. Lahko se prijaviš kot občan (občina ti plača obvezno zavarovanje), ali preko moža, če si poročena, kot vzdrževan član. Dodatno zavarovanje pa tudi fino, da ga imaš, pa ga lahko skleneš pri različnih zavarovalnicah, mislim, da je vzajemna trenutno naj ugodnejša (23€ na mesec).   Upam, da sem ti kaj pomagla, želim, ti lepo nosečnost.




malajka84 -> RE: Vprašanje-zavod,.. (20.8.2010 10:44:02)

Hvala ti!




Stran: [1]