Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo



Sporočilo


Pisk -> Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 10:15:07)

Zdravo,

v našem vtrcu smo začeli v sredo prešnji teden uvajati otroke ( od 14 meseca do 2 leta ). Uvajanje naj bi trajalo 1 teden.
Vsi starši smo lepo sodelovali po navodili vzgojiteljice in pomočnice razen ene mamice, ki se še do danes ni premaknila iz učilnice. Vzgojiteljica in pomočnica sta ji že par krat povedali, da moti skupino in da bi bilo dobro, da otroka tudi malo samega pusti v učilnici z ostalimi otroci. Mamica je danes zjutraj izjavila pred vsemi, ki smo svoje otroke pripeljali v vrtec, da bo njeno uvajanje oz. ostala v učilnici 3 tedne, ker pač njen otrok ne more brez nje živeti. Vzgojiteljica ji je zopet povedala, da njen način moti skupino.
Kaj lahko jaz naredim kot starš, ker takšno uvajanje moti tudi mene in mojega otroka v skupini ?

Najlepša hvala za nasvet.





mamamajča -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 10:22:10)

Nič.

Oprosti, ampak dejansko ti kot starš enega izmed otrok ne moreš nič.
Če tale mamice ne posluša vzgojiteljice in si ne da dopovedat, kaj je res dobro za njenega otroka, tudi tebe ne bo poslušala.

Žal se ne zaveda, da se bo otrok navadil na to, da JE MAMA V VRTCU, potem čez tri tedne bo pa doživel ogromen šok, ko je več ne bo.
Žal tudi ni fer do ostalih malčkov, ki jim ni jasno, zakaj pa njihovih mamic ni tam. In so posledično zmedeni, potrti.
Ali stopite skupaj in se poskušate pogovorit, ali pa spodbujajte vzg. še naprej, naj še nekako poskuša...





Najaa -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 12:18:41)

Ti nič ne moreš. Vzg. mora že na sestanku povedat, kako uvajanje poteka in se tega držati. Ponavadi traja uvajanje največ 14 dni, ampak večinoma že po parih dneh vse steče. Ima pa starš pravico uvajat otroka toliko časa, kot je za to namenjenega. Po moje bi se morala vzg. pomeniti s to mamo.




K_a_t_i -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 14:58:41)

NAj vzgojiteljica obljubi mami, da jo pokliče TAKOJ, če bo otrok jokal (ne štejem 5 minutnega joka - ampak tistega, ko se ga ne da potolažit).
MAh... ne razumem takšne mame [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




jajula -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 15:55:21)

IZVIRNO SPOROČILO: K_a_t_i

MAh... ne razumem takšne mame [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]



jah jst pa razumem - ona misli da je za njenega otroka boljše daljše uvajanje. tako da se mora odločit al bo motila skupino al bo naredila nekaj kar je za njenega otroka bolje (po njenem mnenju). verjamem da je res bedno za vse ostale, ampak njej je otrok bolj važen od ostale skupine. sicer pa v enih vrtcih spodbujajo in omogočajo daljše uvajanje, tako da to ziher ni "škodljivo" za otroke...




ZARA -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 16:06:03)

IZVIRNO SPOROČILO: Pisk

Zdravo,

v našem vtrcu smo začeli v sredo prešnji teden uvajati otroke ( od 14 meseca do 2 leta ). Uvajanje naj bi trajalo 1 teden.
Vsi starši smo lepo sodelovali po navodili vzgojiteljice in pomočnice razen ene mamice, ki se še do danes ni premaknila iz učilnice. Vzgojiteljica in pomočnica sta ji že par krat povedali, da moti skupino in da bi bilo dobro, da otroka tudi malo samega pusti v učilnici z ostalimi otroci. Mamica je danes zjutraj izjavila pred vsemi, ki smo svoje otroke pripeljali v vrtec, da bo njeno uvajanje oz. ostala v učilnici 3 tedne, ker pač njen otrok ne more brez nje živeti.

Nimam nasveta, ker dejansko ne moreš ničesar narest. In take matke oziroma njihovo mišljenje producirajo mamine sinčke. Tako se začne. Moj otrok ne more živeti brez mene in preraste v bolano... potem se pa čudijo, ker so pri 35 še vedno "na joškici". Tipična egoistka. Še vsak se je prilagodil tudi njen se bo. BREZ NJE.




mamamajča -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 16:27:01)

jajula, seveda kot mama misli, da je tako najboljše.
Vzgojiteljica pa dela napako, da ji govori o tem, da je moteče za otroke.
Morala bi ji lepo pojasniti, da ravno za njenega otroka ni najboljše, da je cele dneve tam, ker potem ne bo sprejel, da je pa naenkrat več ni. Bi si dala po moje prej dopovedat. ker njej se kratko malo j***, kaj je za druge moteče...






pelin -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 17:24:44)

verjamem da je res bedno za vse ostale, ampak njej je otrok bolj važen od ostale skupine. sicer pa v enih vrtcih spodbujajo in omogočajo daljše uvajanje, tako da to ziher ni "škodljivo" za otroke...????
IZVIRNO SPOROČILO: jajula

IZVIRNO SPOROČILO: K_a_t_i

MAh... ne razumem takšne mame [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]





Nisem še slišala za vrtec, kjer bi podpirali tritedensko uvajanje otroka s stalno prisotnostjo starša v skupini..Ja in definitivno je to zanj škodljivo, ker to konec koncev ni uvajanje ampak mamica igra inšpektorko v vrtcu in gleda pod prste zaposlenim...brez dvoma.Ko se njej ne bo to več dalo početi, ji bo dol viselo, kako hudo bo vse to njeno maratonsko uvajanje prenesel otrok. Otrok se bo namreč v tem času fino navadil , da je njegova mati ves čas z njim in bo v bistvu rabil ponovno uvajanje...Kakšna bedarija[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image]...tu ni niti malo govora o ljubezni ampak je tu glavni vzrok mamičina radovednost... Ne, ga ni človeka, ki bi v moji skupini uvajal otroka tri tedne tako, da bi bil ves čas v igralnici[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley24.gif[/image].Razen, če bi bil to otrok s posebnimi potrebami....Vzgojiteljica se lahko v tem primeru opre na kup zadev, ki so res pomembne in zaradi katerih definitivno ta mamica ne more biti toliko časa v igralnici. Verjetno hoče to speljati po čim bolj mirni poti, vendar bo tudi nje dvignilo plafon, če se ženska ne bo spametovala. Treba se je zavedat, da imamo vzgojiteljice neko avtonomnost h kateri spada tudi vstop v našo igralnico.In še to...da, najverjetneje  stalna prisotnost te mamice resnično moti tudi ostale otroke. Posebej tiste najmlajše in najobčutljivejše.




zmajaz -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 17:29:53)

IZVIRNO SPOROČILO: pelin
In še to...da, najverjetneje  stalna prisotnost te mamice resnično moti tudi ostale otroke. Posebej tiste najmlajše in najobčutljivejše.

Zagotovo - v naši skupini so prvi dan, ko so se uvajali novinci, jokali eni otroci, ki sploh niso bili novi, vendar jim ni šlo v račun, zakaj imajo eni otroci mamice zraven, oni pa ne.




PapuaNG -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 20:34:37)

Meni se tudi ne zdi normalno, da je toliko časa skos z njim tam [sm=zmeden.gif] Jst sem našega že drugi dan pustila samega nekaj časa in ni bilo panike sploh. Sem bila takrat še na dopustu po porodniški, tako da smo počasi uvajali, ampak to je pomenilo, da smo ga vsak dan dlje pustili samega, dokler nismo prišli do želene ure v varstvu. In tudi zdaj, ko je menjal vrtec (po 4 mesecih prejšnjega vrtca), je bil že prvi dan skoraj cel dopoldan že sam, jst sem bla slabo uro z njim, tok da se je navadil. In praktično nikoli ne joka niti nič.

Pomoje bi morala vzgojiteljica bolj pritisnit na to mamico in ji na lep način razložit, da samo škodo dela s tem, ko je tam. Če ne gre zlepa, pa mogoče kakšna druga metoda (preko ravnateljice vrtca mogoče [sm=zmeden.gif])




jakaracman -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 22:29:37)

V našem vrtcu pa so priporočali 3 tensko uvajanje, vzgojiteljica pa je celo omenila mamico, ki je hodila 3 mesece zraven in so jo čisto za svojo vzeli.Mene to ne moti, svojo sem uvajala 1 dan potem je zbolela in nasledni teden ( 2 dni , potem sem morala v službo) sem bila tam edina mamica.Potem pa so še kapljali novinci in je bila vseskozi kakšna mamica zraven.Mene to ne moti, vsak po svoje.




špelin@ -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 22:34:28)

IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča
Vzgojiteljica pa dela napako, da ji govori o tem, da je moteče za otroke.
Morala bi ji lepo pojasniti, da ravno za njenega otroka ni najboljše, da je cele dneve tam, ker potem ne bo sprejel, da je pa naenkrat več ni. Bi si dala po moje prej dopovedat. ker njej se kratko malo j***, kaj je za druge moteče...

Odlična ideja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




Anonimen -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (8.9.2010 22:35:37)

Tri tedensko uvajanje ima svoj smisel - toliko je namreč potrebno, da se človek navadi na nekaj novega, v tem primeru na vrtec.

Zakaj mamica tako burno reagira - njej otrok ne more živeti brez nje, zakaj tako reagira vzgojiteljica - češ, da moti skupino in zakaj tako reagiraš ti, češ, da moti tvojega otroka (mislim, kako pa veš, da ga moti [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/img])? A misliš, da nima on sam s sabo in vsem novim dovolj dela, in se obrega še ob eno mamico, ki je osredotočena (predvidevam), na svojega otroka?

Ne vem no, ampak zdi se mi, da vsi pretiravate v svojih izjavah.




nananaja -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 7:47:42)

Bolj kot to, da ona želi tritedensko uvajanje, se mi zdi smešna izjava, da malček brez nje ne more živeti (mogoče niti ne zna, ker ni imel možnosti), in da po enem tednu še ni zapustila Tudi ta mamica se bo morala enkrat odločit in pustit otroka samega. Ali pa bo po treh tednih rekla, da njen malček pa ne more hodit v vrtec in ga bo izpisala.
Poleg tega pa je napačen tudi odnos med mamico in vzgojiteljico. Če se je mamica pač odločila bit 3 tedne tam, bi s tem morala biti zmenjena z vzgojiteljico, ni prav, da se sama tako odloči, vzgojiteljica pa samo nekaj mirno prigovarja.




barni -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 8:21:26)

Meni se pa zdi, da če bi mamici vzgojiteljica lepo razložila, da je za NJENEGA otroka dobro, da bi postopoma za čedalje daljši čas zapuščala igralnico, pa makar da zunaj sedi na klopci pred vrtcem ali pa celo v garderobi, toliko da je otrok ne vidi, bi bilo veliko bolje. Tako bi tudi sama videla, da otrok zdrži brez nje in bi bila prepričana, da je v dobrem okolju, kjer se dobro počuti. Katera pa ni želela biti v dnevih uvajanja muha na steni igralnice, da bi videla, kaj počne njej otrok? Se najde katera? Pa niste sedele zraven, ste si pa želele videti, kaj otrok počne in kako se počuti. 

Moja kolegica je MORALA 3 tedne uvajati, ker so imeli tako urejeno v njihovem vrtcu, čeprav je potem ona sama rekla, da žal ne more in da bo kvečjemu 2 tedna, ker mora potem v službo.
Pri nas pa je bilo bolj po potrebi otroka, načeloma 1 teden, če pa ni šlo, pa potem podaljšano na 2 tedna oziroma ko je otrok pač lahko bil cel dan sam brez histerije in obupa. In je šlo.
Torej je to odvisno od vrtca.

Jaz razumem to mamico. Po svoje jo kar malo občudujem, da se ne da motiti. Jaz bi verjetno popustila pritisku večine tudi, če bi bila mnenja, da je moje prepričanje bolj pravo. Ona pa vztraja, ker resnično misli, da je tako za njenega otroka bolje. In ima čist pravico.

Tudi starši morajo pridobiti zaupanje v vzgojiteljico, tako kot otroci, to ni nič manj pomembno in očitno si ga tale mamica še ni. In si ga tudi ne bo, če jo bodo podili iz igralnice, češ da jih moti. Veliko je na tem, kako se stvar predstavi in pove. Lepa beseda lepo mesto najde.

To pa da vas druge starše moti, pa sploh ni pomembno. Mene tudi moti, ko nosijo sladkarije za RD v vrtec, pa nimam kaj. Dokler vzgojiteljice tukaj ne bojo naredile reda, toliko časa nimam kaj. Lahko samo izrazim svoje nestrinjanje, to je pa tudi vse.




mamamajča -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 9:21:24)

IZVIRNO SPOROČILO: barni

Meni se pa zdi, da če bi mamici vzgojiteljica lepo razložila, da je za NJENEGA otroka dobro, da bi postopoma za čedalje daljši čas zapuščala igralnico, pa makar da zunaj sedi na klopci pred vrtcem ali pa celo v garderobi, toliko da je otrok ne vidi, bi bilo veliko bolje.


Točno tako- to je pravica vsakega starša.
Z druge perspektive pa lahko povem, da ja, je motena dejavnost v skupini, kadar so starši dalj časa zraven. Že zaradi tega, ker se otrok ne želi vključiti v dejavnost, ampak raje opazuje z maminega varnega naročja...




mate0ja -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 9:51:25)

Pri daljšem uvajanju je vse odvisno tudi od tega kaj ta mama dela v skupini. Če se igra s svojim otrokom, ga hrani, previja, potem to ni uvajanje ampak nezaupanje v vzgojiteljico in pomočnico. Ko sem lansko leto uvajala našo malčico nas je nekaj sedelo ib strani in opazovalo dogajanje v igralnici, otrokom smo bili v oporo s prisotnostjo, v delovni proces vzgojiteljice pa se nismo utikali. Nekatere mamice pa so se s svojimi otroki igrale, pospravljale za njimi igrače, jih same previjale in hranile. S tem svojim otrokom niso dovolile, da se navadi na novo okolje in na nov red. Ko so nas prvič poslali za pol ure iz igralnice so ravno otroci slednjih histerično jokali in viseli na vratih. Ostali pa so se mirno igrali.






PapuaNG -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 12:15:48)

Se strinjam z MateOja-smisel uvajanja je ravno v tem, da otroka vse daljši čas puščaš samega v vrtcu, ne pa da si ti še kar tam z njim [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Sej pol dobi čist napačno sporočilo-da bo sicer v drugem okolju, a bo mamica vedno zraven. Nič narobe se mi ne zdi s samim tritedenskim uvajanjem-v kolikor to pomeni počasno povečevanje časa, ko je otrok sam v vrtcu. Sej poanta uvajanja je lih to, da otrok dojame, da ga starš zjutraj pusti tam in potem vedno pride ponj.  DB62B05D-96CD-9073-AD5E-5F0935B03CEB1.02.28




Pisk -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 12:22:12)

Popolnoma razumem, da je njena pravica biti s svojim otrokom in zaščititi svojega otroka. To je osnovna roditeljska pravica vsakega starša.
Vendar pa vsaki pravici sledi tudi dolžnost in če smo vsi starši bili dolžni poslušati vzgojiteljico in otroka uvajali 1 teden po njenih navodili in navodilih vrtca, potem ne razumem, kdo je dal njej diskrecijsko pravico, da odloča sama izven skupine in vrtca. Če bi tako bilo v vsakem vrtcu potem bi bil to en velik kaos in vzgojiteljic sploh ne bi potrebovali.
Vse starše boli pri srcu ko uvajajo otroka in ko ga slišijo jokat. Vsi trpimo znotraj sebe ko ga zjutraj pripeljemo v vrtec in pustimo tam čez dan. Zakaj je potem njena bolečina bolj pomembna od moje ?  




Najaa -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 12:34:27)

Sej zato. Kot sem že prvič napisala, vsi se morajo držati tega, kar ste se zmenili na roditeljskem sestanku.




ronja -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 12:36:48)

Mislim, da zakon dovoljuje staršem 3 tedensko uvajanje, res pa da večina vrtcev to prej spelje in večina otrok to nekako sprejme. Tako da odg. na Piskovo vprašanje je, da ji zakon dovoljuje daljše uvajanje in če ti ne zahtevaš svojih pravic, to ne pomeni, da jih ona nima.

Se pa strinjam, da če mama ves čas sploh ne zapušča igralnice, dela otroku medvedjo uslugo. Vseeno pa mislim, da ni nič narobe z daljšim uvajanjem in da ne bi bilo nič narobe, če bi bili nekaj časa starši z otroki skup, ne samo 2 dni po 1 uro;).

Mislim, da je krajše uvajanje lažje za vzgojitejlice, ker imajo dostikrat verjetno res občutek, da jim starši pod prste gledamo (kar ni nujno res - lahko samo iščeš ideje, kaj se da z malimi počet, recimo). Nisem pa prepričana, da je krajše uvajanje boljše za otroke. Različni so.

Sama sicer nisem imela problemov z vzgojiteljicami, niti one z mano: ko sem uvajala, sem sedala ob steni in se igrala s tistimi, ki so prišli k meni (to ni bila moja mala, ampak drugi člani skupine). Ne morem otroka (tudi tujega) ignorirat, če bi se rad igral z mano, tega ne znam. Ko sem šla ven za kratek čas, ni bil problem, ko smo čas podaljšali, je pa oči peljal v vrtec, jaz pa prišla iskat (kar nekaj časa sem hodila ponju že po kosilu, da sta spali doma).

Mislim, da bi se dalo zmenit, da se ta mama ne igra z otroki, da samo sedi nekje v kotu kot da je ni. V tem primeru mislim, da nihče ne more rečt, da strašno moti proces.

Verjamem pa, da je vzgojitejlicam težje, če jim še starši visijo za vratom, vendar nisem prepričana, da drugi starši res tako zelo motijo tuje otroke - vsaj po mojih izkušnjah, ni nihče jokal, ko sem bila tam in nikomur ni to narobe hodilo (enim je bilo pa celo fajn). je pa težje za vzgojiteljice, ker dostikrat starejši otroci hočejo pokazat vse svoje finte vsakemu novemu odraslemu in lahko ratajo precej naporni.

Na tvojem mestu se ne bi nič jezila - maksimalno 3 tedne bo tam in ne vem, ali se splača za teh 15 dni kregat. Bolj se mi zdi, da gre tu tudi malo za željo,da bi tudi ostali radi bili zraven, pa nočete kršit vrtčevskih predpisov in hkrati za jezo, ker si jih nekdo upa.

Onidve z vzgojiteljico se bosta že zmenili, ostali pa po moje tudi ne bojo tako strašno nesrečni, če ima nekdo mamo zraven - saj tudi ko pride kaka študentka pomagat /delat diplomo..., niso vsi nesrečni zato. po moje vsi skup malo pretiravate: mama, vzgojitejlica in starši.




ronja -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 12:39:59)

Zagotovo - v naši skupini so prvi dan, ko so se uvajali novinci, jokali eni otroci, ki sploh niso bili novi

Otroci dostikrat jokajo, če jočejo drugi otroci (torej tisti, ki se še uvajajo), pa ne glede na to, a je mama zraven ali pa ne. So pač občutljiva in empatična bitja in jim ni vseeno, če nekdo zraven njih joka.

Zdaj se na veliko uvaja v vrtcu in seveda otroci jokajo in me Ronja sprašuje za vsakega, zakaj joka in kako bi mu lahko pomagala - čeprav sploh niso v njeni skupini! otroci so pač taka  sočustvujoča super bitjeca!




Izabela_ -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 12:42:22)

Se strinjam z bolj zmernimi mnenji na tej strani. Niso vsi otroci enaki, niso vsi starši enaki, pa tudi vzgojiteljice niso vse enake. Individualen pristop je nekaj, kar si jaz želim v vrtcu, ne pa splošno navodilo, da se uvaja en teden in konec. Če je mama res prisotna ves čas in ne gre nikoli ven, potem seveda to ni čisto pravo uvajanje, kot ste že pisale. Če pa le bolj blago uvaja, da ga pušča bolj kratek čas samega, se mi zdi pa to okej.

Pa vsekakor ne mislim, da moti s tem druge otroke, saj je osredotočena na svojega. Verjetno gre na živce vzgojiteljici. Bo pa vzgojiteljica imela še vse leto časa, da bo sama z njimi. Neka zmerna pot bi bila najbolj primerna in najbolj humana za malo bitje, ki gre skozi težak čas, ko se mora posloviti od mamice.




pelin -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 17:51:52)

Se strinjam z bolj zmernimi mnenji na tej strani. Niso vsi otroci enaki, niso vsi starši enaki, pa tudi vzgojiteljice niso vse enake. Individualen pristop je nekaj, kar si jaz želim v vrtcu, ne pa splošno navodilo, da se uvaja en teden in konec. Če je mama res prisotna ves čas in ne gre nikoli ven, potem seveda to ni čisto pravo uvajanje, kot ste že pisale. Če pa le bolj blago uvaja, da ga pušča bolj kratek čas samega, se mi zdi pa to okej.

Pa vsekakor ne mislim, da moti s tem druge otroke, saj je osredotočena na svojega. Verjetno gre na živce vzgojiteljici. Bo pa  vzgojiteljica imela še vse leto časa, da bo sama z njimi. Neka zmerna pot bi bila najbolj primerna in najbolj humana za malo bitje, ki gre skozi težak čas, ko se mora posloviti od mamice.
IZVIRNO SPOROČILO: Izabela_


Mislim, da nihče ni napisal , da so vsi otroci enaki, definitivno pa to ve vsaka mati in verjetno še bolj vzgojiteljica, ki ima  okrog sebe nemalokrat tudi čez dvajset_ otrok...Tako kot nikjer ne piše, da imajo starši tri tedne pravico čepeti vse dopoldneve v igralnici, tudi ne piše, da naj bi uvajanje trajalo striktno en teden. Prav tako definitivno moti ostale otroke, pa čeprav je po njenem osredotočena le na svojega.Ne gre se tu, da si vzgojiteljica tako groooozno želi biti sama z njenim otrokom, temveč, je to maratonsko uvajanje nehumano do vseh otrok, v prvi vrsti pa do njenega.In končno daaaaa, zagotovo ji gre na živce, če ji ves čas buli pod roke ( kar zagotovo počne!!!) in to bi šlo na živce tudi sosedovemu peku, pa natakarici, pa tajnici....županu....tebi!Poskušajte si predstavljati, da bi vas nekdo pri vašem delu ves čas gledal, ocenjeval, preizkuševal...In neeee, ni normalnega otroka, ki bi mu tritedenska prisotnost starša olajšala uvajanje. Vsak, ki ima kaj soli v glavi ve, da je po takem nenormalnem uvajanju potrebno ponovno uvajanje..Starši, ki res želite biti več prisotni v vrtcu dopoldne, imate v večini vrtcev čez celo leto zelo veliko možnosti, da se vzgojno izobraževalnemu delu priključite tudi dopoldne. To je lahko v obliki predstavitve poklica, vključevanje v dopoldanske ustvarjalne delavnice, izlete, sprehode, ali pa tudi kar tako.  V vsej svoji vzgojiteljski karieri nisem še nikomur zaprla vrat pred nosim ali ga postavila pred nje. Takšnega starša pa definitivno bi. Seveda bi se poskušala prej definitivno na lep način dogovoriti, če to ne bi uspelo, bi to vzela za nezaupanje do mene kot strokovnega delavca in bi zahtevala, da se otrok prestavi v drugo  skupino.Temu se reče avtonomnost vzgojiteljice, spoštovanje njenega položaja in nje kot osebe.
K sreči, s tem do sedaj nisem imela težav, ker sem se vse na predhodnem sestanku pred uvajanjem z vsakim posameznikom dogovorila glede uvajanja. Prav zato so ti sestanki, ki pa se jih marsikdo ne udeleži in  resnici na ljubo, jih vse vzgojiteljice tudi ne organizirajo...Sama se skupaj s pomočnico vsak dan sproti dogovarjam s posameznimi starši glede uvajanja njihovega otroka. Vsak dan sproti spremljamo napredek vsakega  otroka in zato imajo tudi različen način uvajanja. Tudi v naši skupini podpiramo postopno uvajanje, kar pa ne pomeni tri tedne čepenja enega od staršev v igralnici, ampak vsak dan postopoma podaljševati čas, ko je otrok brez staršev v skupini. Vse novince staršev ponavadi tekom dopoldneva informativno pokličem po telefonu, hkrati pa jim po mejlu na njihovo željo posredujem kratek filmček, ki ga vsakodnevno posnamemo, ko je otrok prve dni v vrtcu...
Da, uvajanje zna biti resnično težavna in neprijetna zadeva, ki jo nemalokrat še poslabšajo starši, včasih pa seveda tudi zaposleni v vrtcu, ki nimajo pravega čuta, po drugi strani pa ne poguma in strokovnosti.
Izabela, to nikakor ni napad nate, saj ima vsak pač lahko svoje mnenje... vendar mi je bil tvoj komentar fino v iztočnico...




ZARA -> RE: Uvajanje v vrtec - problem z enim staršem (9.9.2010 18:16:31)

A mislite da po 3 tednih uvajanja pa ne bo štaliralo dete ko bo šla iz igralnice? Ker enkrat bo itak morala prekinit.




Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>