tinkatonka -> RE: Septembrke 2010 (17.11.2010 21:09:17)
|
tannya...pozimi so na našem koncu tekaške proge, če je dosti snega. Pa jaz tud tečem na smučeh, čeprav sem čist brez kondicije, ampak če si za, pa če bosta Živa in Jakob "dovolila" bi šle lahko kdaj tud skupaj tečt. Pol te pa še na en vroč čaj k meni povabim. [sm=bravo.gif] archie in zategovanje glavice nazaj...no sem vprašala in odgovor je sledeč - gre za narobno obremenjevanje mišic vratu, ki če je pretirano, lahko vodi (ni pa nujno, sej veš 100 ljudi 100 čudi) do slabšega požiranja, slabšega govora, slabše motorike - za tak stanje pravijo, da so otroci v ekstenziji (lahko so tudi pretirano štorasti), posledično imajo lahko težave z vratnimi mišicami v odraslem obdobju (velik % glavobolov izhaja iz vratne hrbetnice, ker je le-ta preobremenjena). Vglavnem vse to je lahko, lahko pa ni nič, tako da če želiš preprečiti vse te morebitne posledice, moraš pri zategovanju glavice nazaj treba sprostit mišice vratu, včasih so taki otroci zategnjeni tudi v ramenskem obroču. Kolikor je meni znano morajo mamice, katerih otroci imajo res hude težave s tem imeti otroke v vozičku izključno na boku. Nekateri razvojni pediatri priporočajo v hudih primerih pri takih težaveh tudi večjo uporabo lupinice, kjer otrok glave ne more zategovati nazaj in posledično sprosti mišice vratu (ampak saj veš z lupinico ni za pretiravati). Uf upam da sem vse naštela. Še kakšno vprašanje [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|