grizenje- čisto obupana (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci



Sporočilo


maktub -> grizenje- čisto obupana (22.9.2010 15:34:50)

zdaj pa je dovolj.. jaz sem čisto čisto obupala nad nasim otrokom... danes sem ga prisla iskat v vrtec in vzg. je prisla čisto obupana kajti nas skrat je sam danes 6 otrok fajn fajn ugiznu..... enega sem celo vidla in morem rečt da je bil res grd ugriz.. kr na jok mi je slo... jaz nevem kaj naredit... problem je v tem ker doma ne grize torej mui jaz doma nemorem tega preprečit in ga učit, razen tega da mu govorim da ye to ne dela da to buba na nevem....
meni je tako hudo tudi za te otroke..ker če bi mojega tako kot je danes nas bi znorela...
sem tudi vpr. vzgojiteljico da ,mi ona pove kaj lahko nardim in klaj ne in je rekla da neve-...
da otroci kr bezijo pred njim ker se ga bojijo.-..to je groza...
pa res nevem zakaj je tak..kot sem vzg. razumela ugrizne ko mu kdo kaj vzame..ko je jezan včlasih tudi iz ljubega mira..
mene ga je strah dat v vrtec mene je strah it na igrisča mene je tako strah da koga res poskosuje....
doma pa je miren..sicer trmast ampak normalen...vsak dan smo vzunaj ima svobodo se mu 100% posvečamo vse... nerazumem
prosim pomagatje ,,, jaz se bojim da ga bodo z vrtca izpisali




PC Baby -> RE: grizenje- čisto obupana (22.9.2010 16:04:41)

Razumem tvojo dilemo in ne bi bila v tvoji koži. Mi smo namreč v varstvu imeli eno deklico, ki je grizla vse naokoli. To ne moreš verjet kakšni vgrizi so to bili: hematom in temno modri odtisi zobkov niso zginili niti po enem mesecu. Ker je enkrat en vgriz bil do krvi in se je okužil, smo našega tamalega peljali k P, ki nam je povedala, da je tokrat malo manjkalo, da bi mu odgriznila kos mesa (!!!). Skratka, kr hočem povedat je, da je to za ostale otroke travmatično in njihove starše zelo neprijetno, po drugi strani pa kaj lahko kot starš narediš?
Spomnim se, da so v našem primeru starši zahtevali, da se deklico izolira od ostalih otrok. Vzgojiteljice so se kar strinjale, ker niso več vedle kaj. Takrat sem pomislila kaj pa če bi bil to moj otrok? Ves čas sam in izoliran od ostalih.  Treba bi mu bilo pomagati, ampak kako? Ne vem, nisem toliko pametna, želim ti samo, da bi ga čimprej ta faza minila.




maktub -> RE: grizenje- čisto obupana (22.9.2010 16:09:33)

ja moja babica je bila vrsto let vzgojiteljica in ko sem ji povedala je rekla: če vzg. ve da ta otrok grize more bit na to vedno pripravljena in to more ona prepričit.. to je njena naloga... otroci ki so pri nas grizli so bili meni non stop na očeh non stop.. nisem imela 5 min mira ampak to je moje delo... danes pa so vzg. tako zelo komot.. vso krivdo dajo nma starse in otroke,,,, vzgoj. si nesmejo dovolit da pride do ugriza.-. vsak ugriz morejo preprečit....

jaz res nevem... nevem kaj naredit... zato ker on doma ne grize.. ko bi le razumela zakaj on to dela.. mogoče pa je to njegova obramba?




glen -> RE: grizenje- čisto obupana (22.9.2010 17:55:16)

Sama delam v vrtcu,in ker sem tudi starš (6letnice in 18 mesečnika)te popolnoma razumem.
Sami smo imeli podoben primer.Tudi mamica tega otroka je bila čisto obupana, in ga je vedno fajn skregala,vendar ni pomagalo nič.
Vsi otroci so se ga bali,.......Gristi je prenehal takrat,ko mu je en otrok v tistem trenutku, ko ga je ugriznil vrnil(pošteno).
Mi otrokom nikoli ne govorimo vrni,ker se problemi z nasiljem(vrni)ne rešujejo.Vendar je takrat to potekalo vse skupi tako zelo hitro, da otrok, ki je vse po vrsti grizel in bil tisti dan tudi sam ugriznjen ni niti zajokal.Vendar je na lastni koži začutil,kako boli in je prenehal.Vendar na žalost to nezaleže vedno.
Ko je otrok v vrtcu, je v našem varstvu in smo me odgovorne zanj, in kot je povedala maktub, smo me tam zato, da to poskušamo preprečiti in imamo zato takega otroka non stop na očeh.
Žal to ni zmeraj mogoče, ampak če si zelo pozoren, lahko veliko ugrizov preprečiš.
Ampak včasih, ko si v skupini z 20 otroci,je zelo težko biti cel dan pozoren samo na enega otroka,saj tvojo pozornost potrebuje vseh 20.
V našem vrtcu ne podpiramo izolacije.
Pa ni se ti treba bati,da bi zaradi tega otroka izpisali iz vrtca.
Svetujem ti, da se pomeniš z vzgojiteljico,mogoče tudi s straši ostalih otrok,da bodo vedeli, da si nemočna in te skrbi za njihove otroke.
Verjamem ,da boste s skupnimi močmi dosegli izboljšane.
lp




glen -> RE: grizenje- čisto obupana (22.9.2010 17:58:02)

Nisem te dobro razumela,če grize samo v vrtcu ali tudi ko greste popoldne na igrišče?




maktub -> RE: grizenje- čisto obupana (22.9.2010 18:09:37)

samo v vrtcu grize.... ko gremo na igrisče ponavadi suva al pa niti ne..sam sem pa non stop zraven njega.. non stop ga drzim na kratkem ker se bojim da kaj naredi.. ampak vidim da ga to da sem non stop nad njim zelo moti.. sam nemorem ga samega pustit...

ja ... razjezilo me je to da kako je lahko kr 6x ugriznu... že ko je 1 oz. 2 ugriznu bi ga mogle imet dobro na očehč.... oni so pa tam prepusčeni in pride do tega....




CUKRČEK -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 6:20:46)

Pri tolikih otrokih ni lahko imeti enega cel dan na "vajetih". Tak mulec hitro dobi šanso, da ugrizne.

Sicer sem pa tudi jaz za to, da bi ga moral en otrok enkrat pošteno ugriznit nazaj. Moja mlajša je mene , ko je bila mala, ful rada grizla. In to je bilo njej blazno smešno, ko sem jaz pizdila. Potem sem jo pa vedno, ko me je ona ugriznila, jaz ugriznila nazaj. Kako hitro je nehala, ko je videla da le ni tako zabavno.





Volga -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 7:20:45)

IZVIRNO SPOROČILO: maktub

samo v vrtcu grize.... ko gremo na igrisče ponavadi suva al pa niti ne..sam sem pa non stop zraven njega.. non stop ga drzim na kratkem ker se bojim da kaj naredi.. ampak vidim da ga to da sem non stop nad njim zelo moti.. sam nemorem ga samega pustit...

ja ... razjezilo me je to da kako je lahko kr 6x ugriznu... že ko je 1 oz. 2 ugriznu bi ga mogle imet dobro na očehč.... oni so pa tam prepusčeni in pride do tega....



res ja, pri 20 otrocih naj ima tvojega non stop na očeh. Ker so prepuščeni sami sebi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Pa se probaj z vzg, zmenit, da mu da kazen, kadar ugrizne, povej ji, da dovoliš, da kaznuje tvojega otroka, sama se verjetno ne upa, ne vem, naj gre sedet za 10 minut, al pa dlje, če se ne zna obvladat. Naj mu odvzame najljubše igrače. Al pa pejta k vrtčevski psihologinji al kaj imajo, pa naj ti svetujejo kako in kaj. Dolgoročno gledano, bolje za tvojega otroka, s takim, ki drugim povzroča bolečine, se ne bo nihče družil.




barni -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 7:27:58)

Naša je imela tudi eno obdobje, ko je kr grizla. SIcer ni ugriznila z vso silo, samo vseeno. Je pa grizla mene in očija [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

V vrtcu pa je bila ona tista, ki je bila pogrižena. Jo je vedno ugriznila ista punčka in ko sem jo vprašala, zakaj jo je ugriznila je sama povedala, da ji je najprej ona nagajala, potem pa jo je punčka ugriznila. Sta pa s to punčko ful prijateljici in se večinoma skupaj igrata, tako da je bila to kar logična posledica.

DOma pa sem tudi jaz rešila to tako, da sem jo ugriznila nazaj. Je bila čisto šokirana, samo mi je bilo dovolj, ker besede niso nič zalegle (blagor tistim, ki se lepo pogovorijo s svojimi otroki in jih ti vedno ubogajo na besedo). Potem se je to nehalo, ko je videla, da to boli in da ni fino.

Nimam nasveta, sem pa tudi sama ko sem prišla v vrtec in mi je vzgojiteljica rekla, da je prišlo do grizenja in sem mislila, da je naša koga ugriznila kar malo zašvicala. Ne vem zakaj, samo mi je odleglo, da je bila ona obgrižena. Morda se čudno sliši, vem da jo je bolelo, samo ne vem, huje bi mi bilo, če bi naša grizla.

Bi pa rekla, da otrok ne grize nalašč in da je to način, kako sprosti svojo jezo, frustracije. Ima igračko in mu jo nekdo vzame, v tistem trenutku naredi nekaj, da sprosti svojo jezo. Eni začnejo kričat ko bi jih iz kože dajali, eni udarijo, eni pa ugriznejo.Po moje to ne delajo nalašč in iz ljubega miru.




kristinaj -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 8:59:37)

moja dva dudi grizeta mene in očeta, pa v vrtecu pri malemu se grizejo in tavelika ga grize.... skratka vsi grizejo :=)))

sedaj bom tudi jaz začela moje otroke grist, ker ni pomagalo nič, ne lepa, ne grda beseda... grozno...




Metuljček Cekinček -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 9:58:15)

Očitno je tvoj malček našel odličen recept za to, kako dobiti čim več pozornosti - doma, na igrišču, v vrtcu.

Dokler boste njegovo grizenje, suvanje in podobno nasilje nagrajevali s tako mero pozornosti kot doslej, se bo njegova agresija samo stopnjevala.

Do svojih otrok sem bolj popustljiva kot večina znancev, ampak nasilja pa v nobenem primeru ne toleriram. Če bi moj otrok začel druge otroke na igrišču suvati, bi mu dala jasno vedeti, da to ni sprejemljivo. Če kljub mojim opozorilom z neprimernim obnašanjem ne neha, popokamo in gremo domov. Tudi če temu sledi histerični izpad celo pot do doma. Verjemi mi, da je zelo malo verjetno, da bo to v bližnji prihodnosti ponovil, ker se bo zavedal, da imajo njegova dejanja posledice.

Maktub, prijazno ti svetujem, prenehaj valiti krivdo za obnašanje tvojega otroka na vzgojiteljice v vrtcu in ukrepaj!




maktub -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 10:54:48)

metuljček... o sej mi naredimo točno to kar si napisala.. če je vzuanj lump da koga sune in da mu pol lepo rečem da se to nesme in da ga ponovno popokamo... čeprav imamo do doma take scene da nas se slisi v daljne kraje.. ampak gremo... drugič je pa isto:(....
ampak sva se z možem zeloo zelo primla v roke in sva zelo zavihala rokave in morem rečt da je v določenih stvareh lep lep paredek... tudi ko kako star vrze z jeze... sam z roko mu pokazem  na predmet jo takoj pobere in da na mesto in reče: tako:)
sam zdaj moremo se s tem grizenjem in metanjem po tleh resit... ki pa nepridemo k koncu....
sem ga tudi sama nazaj ugriznila in je on mene nazaj... očitno on s tem razume da če jaz lahko lahko tudi on ne....pri nas to da ga nazaj ne pali.... pa je tudi on sam prisu ze dostii dosti krat pogrizen iz vrtca in z razbitin nosom, in popraskan in vse pa nič...




barni -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 11:44:18)

IZVIRNO SPOROČILO: maktub

če je vzuanj lump da koga sune in da mu pol lepo rečem da se to nesme in da ga ponovno popokamo... čeprav imamo do doma take scene da nas se slisi v daljne kraje.. ampak gremo... drugič je pa isto:(....



Evo ravno to mi je zanimivo. Metuljcek piše, da če ga enkrat (ali pa dvakrat) popokaš iz igrišča in greš z njim ne glede na sceno domov, drugič tega ne bo ponovil.

No tudi pri nas je isto kot pri vas maktub. Lahko gremo 5x domov z igrišča ali bilo kje, pa bo lahko šestic spet ista zgodba. Enih se pač te vzgojne metode ne primejo, ne vem zakaj ne. Tako kot enim lahko skos lepo govoriš in razlagaš glede pravil ipd. pa te gledajo, morda celo poslušajo, naredijo pa čisto kontra.

Zato še enkrat pravim, da ste lahko srečne tiste, ki vas otroci ubogajo na besedo, ko ni potrebno nikoli uporabiti sile (npr. trd prijem, stisk, močno povzdignjen glas ipd., da ne omenim še kaj bolj grobega) in se lahko vedno vse lepo z njimi zmenite.  Ali pa tako kot praviš ti Metuljcek, da je dovolj, da ga 1x ali 2x odneseš kričečega iz igrišča in mu potem ne pride več na misel, da bi spet ponovil isto neumnost.

TReba je najti pravi način, to pa mi je največja uganka do sedaj. Kdaj že misliš, da si zmagal, pa že naslednji dan ali teden vidiš, da greš v novo bitko. Ni kaj preizkušajo nas do konca in še naprej [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




uškinamama -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 11:55:25)

IZVIRNO SPOROČILO: maktub

metuljček... o sej mi naredimo točno to kar si napisala.. če je vzuanj lump da koga sune in da mu pol lepo rečem da se to nesme in da ga ponovno popokamo... čeprav imamo do doma take scene da nas se slisi v daljne kraje.. ampak gremo... drugič je pa isto:(....
ampak sva se z možem zeloo zelo primla v roke in sva zelo zavihala rokave in morem rečt da je v določenih stvareh lep lep paredek... tudi ko kako star vrze z jeze... sam z roko mu pokazem  na predmet jo takoj pobere in da na mesto in reče: tako:)
sam zdaj moremo se s tem grizenjem in metanjem po tleh resit... ki pa nepridemo k koncu....
sem ga tudi sama nazaj ugriznila in je on mene nazaj... očitno on s tem razume da če jaz lahko lahko tudi on ne....pri nas to da ga nazaj ne pali.... pa je tudi on sam prisu ze dostii dosti krat pogrizen iz vrtca in z razbitin nosom, in popraskan in vse pa nič...



Kakšno lepo te prosim. Seveda, da ne pošteka , če ga lepo prosiš, da preneha.

Glej moja zverinica je pri 4 letih in 1 dnevu prvič ugriznil . In to tako fanj, da je imel obgriženec za slivo veliko podpludbo. Opravičit se je moral fantu, njegovim staršem, nama...Nabijali smo mu cel teden o agresiji, za vsako prošnjo , ki jo je imel je dobil servirano "grizenje"... Ma ni šans, da mi bo ostale grizel.  Glej, da tvoj mojega konstanto grize zahtevam, da ga dajo iz skupine.
Danes bo grizel jutri klal..
Pa še ta tvoj pristop "da je to njegova obramba" pa ne vem kaj še. Primi ga na trdo.
Se te prav predstvljam" ljubček bubček, to pa ni lepo in vljudno , da si fanku uhelj odgriznil". Ojštro. Daj si v glavo : NE TOLERIRAM AGRESIJE. V nobeni obliki.

Enkrat je bila tukaj ena uporabnica (e.l.domy če se ne motim) in je napisala, da v njihovi državi otroke izključijo iz varstva , če so agresivni do drugih. Tukaj pri nas pa se tolerira , v smislu , ah saj vsi grizejo...




mateyka -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 11:57:22)

sem ga tudi sama nazaj ugriznila in je on mene nazaj... očitno on s tem razume da če jaz lahko lahko tudi on ne....pri nas to da ga nazaj ne pali.... pa je tudi on sam prisu ze dostii dosti krat pogrizen iz vrtca in z razbitin nosom, in popraskan in vse pa nič...


pa kako lahko pustiš, da te ugrizne nazaj?? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] a gledaš v drugo smer al kako? ma, jaz bi ga zgrabla takoj ko vidim gib telesa v tem namenu (za to pa res ne rabiš bit genij), ga odpeljala/odvlekla v kopalnico za 5 min in ne gre ven iz nje dokler ne reče, da ne bo več in dokler se ne neha jokat ali tulit ali metat ali karkoli bi že uprizoril. več kot očitno je, da ne poznate prave "kazni" (lahko ji rečeš disciplina ali ukrep, nima veze) za tamalega (s tem mislim, da ne veste kaj mu ni všeč in zato "nič ne pali"). moje skromno mnenje..




Metuljček Cekinček -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 12:06:48)

Jaz sem mnenja, da moraš izbirati svoje bitke. Pri nasilju se pri meni konča in tu pri meni ni popuščanja. Otrok tudi točno ve, kdaj misliš resno.

Jaz sem se vdala pri drugih stvareh - pri uspavanju recimo, ki pri nas traja najmanj eno uro vsak večer, pri pospravljanju igrač in podobnih rečeh.




maktub -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 12:20:26)

ja me nazaj ja...in mogoče tukj tko ko pisem zgleda vse tako nezno ampak ni... tudi fajn dvignem glas, ga v sobo posljem za par minut oz. dokler ne neha jokat ni tko nezno in ga nič ne prosim.. ampak ne pomaga in kvitt....
vzgojiteljica je rekla da on je to zdaj pogruntal in s tem si je naredu en varnostni krog okoli njega... s tem mu noben ne vzame njegove igračke, noben ga ne tepe  je rekla da se je zavaroval in določeni se ga bojijo....
sam nevem zakaj je tak ker do sedaj ni bilo z njim enega problema... vzg. ga ni mogla prehvalit on je bil idealen otrok.. sedaj pa booom... doma je bil vedno lump ampak v vrtcu je bil pravi angelček... zdaj pa so se ene 3 najdli in je kazin....
sam sam vem da moj otrok se ni naučil doma grizt, pluvat, tepst.... mi tega doma ne delamo torej se je v vrtcu ... ker v nasi skupini je tolko tega da  nevem....




Tonchka -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 12:29:49)

Se podpišem po Mateyko in uškino mamo. Ti si o težavah svojega sina že velikokrat pisala in jaz mislim, da si enostavno premehka za značajsko tako "močnega" otroka. V kolikor nima tvoj sin kakšnih drugih zdravstvenih težav npr. hiperaktivnost ali kaj podobnega, boš enostavno morala poiskati kakšno pomoč, ker verjemi da se to samo stopnjuje, ker to o čemur si ti že večkrat pisala ni ravno normalno. Sin je imel sovrtičkarja s podobnimi težavami kot jih ima tvoj sine in verjemi da sedaj ko so že drugi razred, je postalo neznosno. En otrok terorizira cel razred, vsi se ga bojijo in se ga izogibajo. Grozen je filing, ker se vsak dan bojim, kaj se bo zgodilo, ker ta poba jih davi, meče škarje v otroke, ma da ne govorim....mama tega otroka pa pač ga vedno lepo prosi naj neha, da to so pač fantje, malce bolj živahni, ma lepo te prosim... Eno je živahnost, tudi to da se fantje kdaj stepejo je čisto normalno, ampak da nekdo vsakodnevno teži in grozi je pa za pop....t. Po drugi strani pa se mi tudi smili tak otrok, saj bi mogoče bil tudi drugačen, če bi ga starši na trdo prijeli v roke že v času vrtca, kjer je isto počel. Pa ne mislim pri tem, da ga fizično kaznuješ, ampak odločno in brezkompromisno boš morala ZAHTEVATI in ne prositi naj preneha. Sedaj še nič ni izgubljeno, ampak res maktub, če ne zmoreta sama, poiščita kakšno pomoč, v dobro tvojega otroka, res. In se tudi strinjam z uporabnicami, da ne prelagaj odgovornost za tako vedenje na vzgojiteljice, saj sama vidiš, da ti komaj uspeš preprečit da bi tvoj otrok nekomu nekaj naredil, vzgojiteljica pa ima poleg tvojega še 20 drugih otrok in ji verjamem, da pač lahko spregleda.
Pa upam, da se situacija čimprej obrne na boljše.




maktub -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 12:39:41)

ojojjjj jaz upam da nebomo prsli tako daleč kot je uni fantek, kajti sem sama maela takega sosolčka se v o.s in je bilo gravee sam je imel resne probleme doma....
ja sej sva z možem opazla da bi tak trd oreh kot sva mislila da je ker od kar sva ga primla na ostro je dosti boljsi... sam sva pravi način najdla... za to grizenje pa ga ne najdem ker doma ne grize... nevem kdaj me je nazadnje.. ufff... ko pa sem včeraj to slislal da jih je vgriznu sva se sla temu fantku in mamici opravičit , ga je pobozal  reku oprosti .... nevem kako mu to dopovedat da se nesme, nimam pravega načina za to situacijo... drugače pa ni tako hudo je rekla...se igra, plese in vse sam ko mu kdaj kaj hoče vzet ga hoče vgriznit da uni izpusti....




tims -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 12:42:44)

Maktub, mogoče boš pa tukaj našla kaj, kar ti bo pomagalo odpravit sinovo grizenje.

GRIZENJE





maktub -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 12:59:23)

tims ... oo hvala... pise točno to kar je meni babi rekla... tečem prebrat




uškinamama -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 13:06:46)

maktub, jaz te ne poznam ....samo dokler boš imela tak odnos problema grizenja ne boš rešila.

In na linku , ki ti ga je prilepila tims NE piše tisto kar je tebi babica rekla (da so vzgojiteljice krive, ker ga ne čuvajo) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Metuljček Cekinček -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 13:30:51)

Sem šla pobrskat še po knjigi Elizabeth Pantley, ki poleg ostalih stvari, ki smo ti jih že svetovale, govori tudi tole:

Namenite več pozornosti žrtvi kot napadalcu. Po odločni pripombi "Grizenje je prepovedano" se obrnite stran od napadalca in se povsem posvetite žrtvi. Pogosto se zgodi, da je otrok, ki koga ugrizne, deležen tolikšne pozornosti, da grizenje zanj postane način pritegovanja pozornosti.

Se mi zdi dober nasvet tudi za vzgojiteljice, ne samo zate, maktub.




maktub -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 13:32:35)

o seveda da pise... mene zanima zakaj on vgrizne?...
drugače pa sem z čuvanjem najinih vzg. zelo razočarana saj vsak dan pride cel pobuskan, dobila sem ga ze z krvavin nosom,presekano ustnico,celo odrsano roko mislim da ni dneva da nebi kaj prinesu domow.....in ne da ga branim kajti nevem kaj se dogaja tam sam nisem prva mama ki ima v tej skupini velike probleme... tudi vem kak je moj otrok zelo zahteven in sem sigirna da vgrizne zaradi nečesa.. nekaj je.. al je jezen al se ne ukvarjajjo z njim  nevem sam nekaj je.,ker da bi kr iz lepega ljuba vgriznu pa nevem... in ko prosim vzg. da mi svetuje kaj da nardim da sodelujemo skupaj dase to preneha mi reče da neve... ja če ona neve zakaj je prislo do tega pol pa nevem,,,kako naj vem jaz če me tam ni , jaz nemoem pomagat ko je v vrtcu..




uškinamama -> RE: grizenje- čisto obupana (23.9.2010 13:34:04)

IZVIRNO SPOROČILO: Metuljček Cekinček

Sem šla pobrskat še po knjigi Elizabeth Pantley, ki poleg ostalih stvari, ki smo ti jih že svetovale, govori tudi tole:

Namenite več pozornosti žrtvi kot napadalcu. Po odločni pripombi "Grizenje je prepovedano" se obrnite stran od napadalca in se povsem posvetite žrtvi. Pogosto se zgodi, da je otrok, ki koga ugrizne, deležen tolikšne pozornosti, da grizenje zanj postane način pritegovanja pozornosti.

Se mi zdi dober nasvet tudi za vzgojiteljice, ne samo zate, maktub.



dober nasvet




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>