presejalni test (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod



Sporočilo


elyra -> presejalni test (1.8.2005 10:50:43)

Živjo;

prvič se vam oglašam, zdej se počasi končuje obdobje, v katerem sem imela prvič ss in s tem obdobje, ko je blo boljš, če sem čim manj mislila na to nosečnost, ker sem dobila samo cmok v grlu in napad panike. No, zaenkrat zgleda, da bo vse uredu. Aja, sem v 14 t.

Moje vprašanje se nanaša na presejalne teste. Zdej sicer že tako ali tako zgleda, da bom zamudila pravi čas (to so najine zadnje počitnice, prvič zato, ker končujeva faks in drugič zato, ker bova naslednje poletje imela štručko :) in sem zdej prvič doma po treh tednih, zdej so tko vsi na dopustih, čez dva dni pa greva še za 14 dni kolesarit, tko da bo ob vrnitvi že čist previsoka nosečnost pa tut najbrž te naročijo za kkšen mesec naprej, ko bo sploh prepozen?).

Čeprav - ne vem zakaj bi sploh šla. Stara sem 22 let, tko da so možnosti že zato zelo mejhne. Pa tudi, nisem prepričana, da bi se sploh odločila za splav, tudi če bi vedela, da bo lahko kej narobe, ker še vedno mislim, da je kakršnokoli življenje dragocenejše od sploh ne-življenja. Vtis pa mam, vsaj po občasnem preletavanju tega foruma, da vse nosečke grejo na ta test. A je to res?

Hvaležna bom za vsako misel na to temo.

Lp, elyra




mimica -> presejalni test (1.8.2005 11:03:23)

Jaz sem tudi zamudila pregled za nuhalno. Moram priznati,da mi je bilo kar tesno pri srcu, saj sem se bala, da bi bilo kaj narobe. Moj ginekolog mi je sicer naredil nuhalno, a o rezultatu ni hotel govoriti, saj je rekel,da nima licence za to, da bi mi dajal odgovor, ampak da on to naredi zaradi sebe.
Brala sem primere, ko so rekli, da z otrok ni vse OK, pa je rodila čisto normalno punčko, pri eni pa so rekli, da je vse OK pa ni bilo. Ne vem, jaz sem se na koncu pomirila tako, da sem si mislila, da na splav tako ali tako ne bi šla. Sedaj imam zdravega fantka. Misli pozitivno !:rozica:




radovednica_ -> presejalni test (1.8.2005 11:17:23)

ojla elyra.
glede tvojega kolesarjenja, a se tvoja ginekologinje strinja stem? ker večinoma odsvetijejo kolesarjenje.

glede testa pa je čist tvoja odločitev, glede na starost je res minimalna možnost de bi blo kej narobe. jst sem bila na NS zato de bom bol mirna.

lep dan :nosecka:




bevetko -> presejalni test (1.8.2005 11:24:58)

jaz sem odšla na nuhalno, že zardi tega, da sem mojega otročka vidla malo bližje. Drugače pa tudi ne vem kaj bi naredila oz. če bi bila sposobna iti na splav, če i blo kaj narobe. Sem namreč lani imela splav zaradi slepega jajca, pa mi je bilo tako hudo, pa čeprav sem vedela, da ni v mešičku ničesar, ne bi šla po vsej verjetnosti.
lp




Anonimen -> presejalni test (1.8.2005 11:28:49)

Presejalni testi so itak samo presejalni. Povejo verjetnost, ne pa dejansko stanje. Torej tudi če napovejo večjo verjetnost, še ne pomeni, da je kaj narobe in obratno, če napovejo majhno verjetnost, še ne pomeni, da je vse OK. Gre torej za verjetnost ne za dejstva. Gre čisto za tvojo odločitev. :rozica::rozica::rozica:

Glede kolesarjenja: brala sem en Pušenjakov članek, kjer je napisal, da samo kolesarjenje ni problematično, odsvetujejo ga od tretjega meseca dalje, ker se zaradi nosečnosti poveča pritisk na sramno kost. Pa tudi zato, ker je kolesarjenje šport, kjer je večja možnost poškodb, ki rabijo invazivnejše zdravstvene posege. Če si npr. nosečnica zlomi nogo, so zelo omejeni pri narkozi in protibolečinskem zdravljenju zaradi morebitnega negativnega vpliva zdravil na plod.
Kolesarjenje samo po sebi pa naj ne bi bilo škodljivo.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.8.2005 12:55:59)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.8.2005 12:58:56)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




nana 27 -> presejalni test (1.8.2005 13:06:13)

Glede testa je dobro, da greš. Že zato, da vidiš malega piškotka, če ima obe nogici, rokici, če se je normalno razvila hrbtenička. Samo za telefon in malo naokrog pokliči, če bi se kje lahko naročila.

Kolesarjenje za 14 dni :zmeden: Se ti ne zdi malo huda.. Jaz sem pol ure poganjala sobno kolo v 13. tednu. Me je vse bolelo kot :hudicek:, da sem par dni odležala pa še trebušček mi je začel otrdevat, tako da ne vem no...malo pa moraš mislit tudi na :duda:, ki raste v tebi, no. Se tvoj ginekolog strinja s 14-dnevnim kolesarjenjem? Mene bi poleg možnih težav zaradi kolesarjenje skrbela še temperatura in povečan srčni utrip, ki tudi ni prevč fajn za :duda: in možnost kakšnega padca oz. nesreče.





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.8.2005 13:33:18)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Nannn -> presejalni test (1.8.2005 13:34:25)

Jest sem bila na NS jutri grem na THT bom spet kaksen % bolj pomirjena in spet bom videla mojo :duda: in ze komaj cakam :bravo:

LP Nannn :nosecka:





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (1.8.2005 13:35:10)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




bena -> presejalni test (1.8.2005 14:00:39)

Jaz sem bila na NS, opravila pa sem tudi THT test, oboje zgolj iz previdnosti. Čeprav so ti testi zgolj presejalni, se mi vseeno zdijo dobrodošli. Glede na to, da si ti v 14. tednu, ti za NS že itak tečejo zadnji dnevi oziroma si mogoče že prepozna, imaš pa še možnost opraviti THT test, ki se dela od 16. do 18. tedna. Jaz sem za oboje skupaj plačala borih 23.000 SIT, pa četudi bi bili ti testi dražji, bi jih vseeno naredila.




bena -> presejalni test (1.8.2005 14:20:56)

Pri meni je THT test zgledal tako, da mi je moj ginekolog najprej opravil UZ pregled, kjer je izmeril obseg glavice, dolžino stegnenice in mislim da obseg trebuha. Potem so me stehtali in mi v laboratoriju vzeli kri. Vse te podatke so nato z vzorcem krvi poslali na Mikrobiološki inštitut v Ljubljani, kjer so opravili preiskave krvi in izdelali izvid, ki je gotov v roku 14 dni. Če pa je karkoli narobe , pa te v roku 1 tedna sami pokličijo po telefonu direktno iz Mikrobiološkega inštituta.




Anonimen -> presejalni test (1.8.2005 14:24:35)

Nina, NS je eden izmed presejalnih testov. Izraz presejalni test samo določa obliko testa - gre za različne teste, ki določajo verjetnost, da bi bilo kaj narobe, ne dajejo pa gotovega dejstva (določijo ti npr. verjetnost 1:3000, da je kaj narobe).
Testi, ki določajo gotovo dejstvo, pa so diagnostični testi, ki pokažejo dejstva, npr, da je vrednost sladkorja v krvi 4.2.




kofetek2010 -> presejalni test (1.8.2005 15:08:10)

NS je itak navaden 2D UZ pregled, pri katerem G na podlagi meritve gube (v mm) v zatilju izračuna verjetnost za DS oz. Trisomy 21 ter Trisomy 13+18, le G z licenco pa izda potdrilo o opravljeni preiskavi, istočasno se pogledajo tudi vsi ostali organi ter nosna kost, ki je tudi pokazatelj za morebitni DS :)

stara sem 32 in je to moja druga nosečnost (prvič sem bila noseča pri 23 letih), takrat še niso delalai NS, zato sem se sedaj zaradi svoje starosti odločila, da opravim NS, moj rezultat je bil za zatilno svetlino 1,6 mm, za trisomy 21 - 1:1529 (samo na moja leta je 1:398), ter trisomy 13+18 - 1:5099 (samo na leta 1:683) ker so tile rezultati dobri, glede na moja leta, sem se odločila, da nadaljnji test ni potreben :)

vsekakor pa je odločitev za kakršnikoli test stvar posameznice :)




Stran: [1]