Obnova knjige v 1. razredu (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Od šolarčka do šolarjaSporočilo


mika -> Obnova knjige v 1. razredu (2.12.2010 22:16:06)

Pozdravljene[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Zanima me kako vaši otroci pripovedujejo zgodbice. Naša pupa hodi v 1. razred. Knjigice, katere ji preberem obnovi tako, da jih govori skoraj na pamet. Ko je hodila v vrtec sem vprašala za mnenje vzgojiteljice in so rekle, da zelo lepo pripoveduje in se jim to ni zdelo nič 'narobe'. V šoli še knjigice ni pripovedovala, pač pa pesmice. Sedaj ima obdobje pesmic. Učiteljico sem vprašala kako otroci pripovedujejo knjigice in je seveda rekla, da s svojimi besedami. No in našo pupo sem vzpodbudila k temu, da ne rabi vsega natančno povedat, da naj pove kaj se dogaja v zgodbi....totalno sem jo zmedla. Čist je ferik, da ona ne zna pripovedovati s svojimi besedami. Tako se je s tem obremenila, da sploh več ne posluša sproščeno, ampak vmes razmišlja, kako si bo zapomnila. Potem me med branjem prekine in reče, da ne to knjigico, da bo drugo...skratka ta teden je okrog tega bil cel cirkus. Danes sem ji rekla, da naj pozabi vse skupaj, naj lepo zapre očke, jaz pa ji bom brala.  Komaj se je sprostila, da je zgodbo dejansko v miru brez obremenjevanja poslušala.

Učiteljica mi je rekla, da naj začneva z daljšimi knjigami, pol mi pa hčerka pove, da je ena punčka pripoveovala kratko knjigico, ki sploh ni bila dolga, da so vse njene knjigice doma daljše.  Vedno sva brali daljše zgodbe...sicer več ne vem kaj je daljša zgodba in kaj krajša.

Katere knjige se vam zdijo primerne za bralno značko v 1. razredu? kako naj jo motiviram na pripovedovanje s svojimi besedami, pa da ne bo obremenjena s tem. Pa ji sploh nisem dala vedet, da njeno pripovedovanje ni vredu, ampak je naredila cel halo....

špelin@ -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (2.12.2010 22:21:59)

IZVIRNO SPOROČILO: mika
Katere knjige se vam zdijo primerne za bralno značko v 1. razredu?

V pomoč ti linkam tale seznam: http://kts.trbovlje.si/?content=35
ribica. -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (2.12.2010 22:23:18)

Lani sem bila v podobni koži. Doma imamo namreč knjižnega molja, ki je o malih nog vse drdrala na pamet. KO so lani začeli pripovedovati, sem skušala pomagat, preden je bila prvič na vrsti, pa je bilo podobno kot pri vas, sem jo čist zafrustriralal, ko sem ji na mehko predlagala, naj s svojimi besedami pove.
Potem pa sem nehala drezat v to. POmagala sem izbirat knjige, če je želela, pomagala mogoče pri ideji kako naj nariše ilustracijo, pripovedovala pa je vedno sama, po svoje, kot je vedela in znala. Jaz je nisem preverjala, samo potem sem jo vprašala kako ji je šlo, pa nikol ni blo problema. Tako se je uredilo samo posebi. Se mi zdi da ne smemo preveč šolskega dela starši vzeti nase, naj se otroci lepo sami soočajo s šolskimi obveznostmi, drugače jim nikoli ne bodo dorastli.
Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (2.12.2010 22:31:21)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]
Gina -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (2.12.2010 22:32:30)

Pusti jo, naj pove kakor je njej fajn. Nekateri otroci imajo precej foto memory in na nek način jim uspe skoraj dobesedno povedat. Sploh kadar slike gledajo. Ne morejo že kar takoj ko začno bolj samostojno obnavljat, to povedat po svoje. Učiteljica jo bo že vprašala tako, da bo tudi kaj takega ven izvlekla, kar ona želi. Drugače imamo pa pri nas prakso, da za prvo knjigo pustimo katerokoli knjigo, ker važno je, da otrok dobi veselje in zaupanje vse, da to zmore, kasneje pa predlagamo tudi daljše knjige, sploh če menimo, da je otrok zelo sposoben, prinese pa knjigo, ki je precej pod njegovimi sposobnostmi - recimo Minko, ali MOj očka ali kaj podobno lahkega. Vsaj pri nas je tako. Zato morda otrok reče, da drugi pripovedujejokrajše ali daljše knjige, ker to vedno gledaš posameznika, koliko zmore, ne pričakuješ od vseh enako. Obnova s svojimi besedami je težka stvar in na začetku vedno pride bolj do izraza otrokov karatker - natančni otroci vedno natančno pripovedujejo, celostni pa celostno, navadno pa reči itak niso čisto črno bele, ampak nekje vmes. Pa tudi če so v skrajnost, ni nič narobe. Važno je,d a dobi veselje, kot sem že napisala, pa da vadi samostojno pripovedovanje, obnavljanje, dolgoročno v čim bolj pravilni slovenščini in stavčni strukturi. Za to pa rabi čas in si ga lahko komot vzame.
mika -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (2.12.2010 22:55:21)

Hvala za mnejna, špelina, tebi pa za link.

Tako mi je žal, da sem ji sploh kaj rekla, ker se je branje sprevrglo v moro. Upam, da bo od danes naprej lažje.

Gina, pripoveduje zelo rada, prav uživa v tem, zato mi je žal, da sem vse skupaj zaštrikala. Od oktobra (vmes je 3 tedne manjkala+ počitnice) je povedala 5 pesmic, nauči se jih brez problema. Učiteljici sta rekli, da je lepo govorila, dinamično in pravilno naglasila ....

aja, pozabila sem napisati, zakaj sem jo sploh začela preusmerjati....učiteljica je rekla, da je imela deklico, ki je celo knjigo znala dobesedno na pamet in da je potem nazadovala, ko so imeli daljše knjige. najbrž ni razumela bistvo prebranih zgodb. Naša pa jih razume...

Nič...bomo počakali na prvo pripovedovanje, da dobi občutek, kako zgleda, pol bo verjetno lažje.
KIKI**** -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (3.12.2010 9:00:00)

Še ena taka, le da je naš v 2. razredu in je sposodeb zapolniti si cele citate, ko jih sliši 1x, ali 2x.

Z učiteljico sem o tem govorila, ker mu manjka domišljije, pa sva prišli do zaključka, da je moj sine pravi realist, zanj je tako, kot je. On je zelo stvarn, realn, matematiko obvlada u nulo za 3. razred, ker on nekako razume oz. se mu realno zdi da to pač tko je in drugače ne more bit in vteh smereh (matematika, fizika, tehnika,...) se zaveda da ali je ali ni.

Mu pa zna delat težave domišljijski spis, katerega mu je učiteljica predlagala da zapiše ko so ga prijavili na cankarjeo tekmovanje pa sem skeptična če bo kaj iz tega, ker nima sploh nič domišljije. Če je pravljica prebrana potem je to to in ne more bit drugače, še svoje besede redko uporabi.

Mah sej se jim bo čez čas odprlo. Je pa ena dobra stran. Jaz pri našem, ki je resnični izrazito realističen, opažam, da se tud zlagat ne zna, če se že hoče točno vem, da ni res.
Adelina -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (3.12.2010 10:02:58)

Naš pa je v šoli dobil seznam knjig za bralno značko in 3 pesmice. 
Janyna -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (3.12.2010 11:19:42)

Naša punca pripoveduje tako kot tvoja, veliko zelo veliko stvari si zapomne, nekaj pa pove tudi s s svojimi besedami, zadnič je imela v knjigi izraz labradorka in sem ji razložila, da je to ena vrsta psičke in je ona s svojimi besedami rekla psička. Pripoveduje pa zelo lepo, nikoli pa ne posluša z zaprtimi očmi in najraje ima knjigice kjer so noter velike slike in ni tako veliko napisano in komplicirano napisano. Nekaj knjigic je po moje naravnos pretežkih za tako male otroke, npr. sem brala Papagaj Bine in tam je res vse tako komplicirano napisano, da ji knjigica ni bila všeč in sva jo na sredini nehale brati.

Jaz je ne bi silila da naj pove s svojimi besedami, če niti ne razume kaj bi ji hotela povedat in je potem samo zmedena, naj pripoveduje tako kot pripoveduje, če si veliko zapomne pa kaj, sej to ni nič slabega in zakaj bi morala delat tako kot si si ti zamislila, važno je, da se ji približa svet knjig, da rada posluša in si zapomne in da rada pripoveduje, vsiljevanje nič dobrega ne prinese, kvečjemu odpor.

Kater knjige izbrati pa vprašaj za nasvet knjižničarko, pri nas imamo seznam, naša je prebrala:
Kako je krtek klatil luno
Ježek snežek in suša
Rdeča kapica
Pa eno pesmico iz zbirke Medvedki.
pa verjetno bo še Zvezdico zaspanko
sanasan -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (5.12.2010 22:57:56)

Smo imeli podoben problem, ko je bila v vrtcu s starejšimi in se je pri 4ih letih jezila, da ona še ne zna brati in zato ne bo povedala obnove[sm=smiley36.gif], po njeno so vsi takrat v vrtcu znali že brati[sm=smiley36.gif]...jo je vzgojiteljica nato nekako prepričala, da temu ni tako in po parih mesecih jo je minilo[sm=smiley1.gif] in je nato začela 'lepo' pripovedovati...še vedno pa zrecitira kakšne nenavaden stavek ali beseddno zvezo, ki se ji zdi fajn ali nenavadna
sanasan -> RE: Obnova knjige v 1. razredu (5.12.2010 23:01:22)

letos je tudi v prvem in sva prebrali: zvezdica zaspanka, obisk pri zobozdravniku, kenguru malu, sapramiška, morska deklica, naučili 5 pesmic iz mehurčkov, snežni medo, mali panda šu, eno o glasbi?, itd.
Stran: [1]