Noseča in brezposelna (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva



Sporočilo


diamantina -> Noseča in brezposelna (9.3.2011 7:58:00)

Pozdrav!

Hja, trenutno je stvar taka, da sem brez službe. Drugače sem po poklicu prof. sln. z opravljenim strokovnim izpitom, ampak zaenkrat se mi, razen pripravništva, ni nasmehnila sreča. Doma imam že enega otroka, ki sem ga imelana koncu študija, zdaj pa v novembru prihaja drugi.
Verjetno me ne bo sprejel noben delodajalec, tudi v šolah zdaj trenutno ni nič, oz. vsaj da bi vedela ne.

Imam možnost, da me mož zaposli v svoji firmi (tega jaz sicer nočem najbolj, ampak dobro), zaposlil bi me namreč tistih nekaj mesecev, kolikor je potrebno, da dobim porodniško iz delovnega razmerja in ne tisto socialno, bogih 180€.
Vprašanje torej je: koliko mesecev pred porodniško me mora zaposliti? Tako megleno se spomnim, da je včasih to bilo 3 mesece, sam to vem za dve leti nazaj. Se je mogoče od takrat kaj spremenilo? Bi vam bila zelo hvaležna za pomoč in odgovore.   




Medea10 -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 8:02:58)

Nekeje sem brala, da če želiš imet porodniško in ne starševskega dodatka moraš v zadnjih 3 letih delat vsaj eno leto (12 mesecev).
Upam da nisem narobe razumela kaj sprašuješ [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Precious -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 8:06:26)

Za porodniško kot je ena zgoraj napisala bi morala v zadnjih 3 letih imeti vsaj 12 mesecev delovne dobe. Starševski dodatek dobijo brezposelne osebe,ki ne izpolnjujejo tega pogoja




Andromeda -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 8:13:53)

Njabolje, da pogledaš Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih:

39. člen

(pravica do starševskega nadomestila)

Pravico do starševskega nadomestila imajo tiste osebe, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu pred dnevom nastopa posamezne vrste starševskega dopusta.

Pravico do starševskega nadomestila imajo tudi osebe, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj dvanajst mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do starševskega nadomestila.

Enemu od staršev, ki mu je bila priznana pravica iz prejšnjega odstavka, ne more biti naknadno priznana pravica do starševskega dopusta za istega otroka.

Pravica do starševskega nadomestila po tem zakonu izključuje prejemanje drugih nadomestil po predpisih, ki urejajo zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za primer brezposelnosti ter plačilo prispevkov za socialno varnost zaradi dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva in prejemanje delnega plačila za izgubljeni dohodek po tem zakonu.




Andromeda -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 8:20:23)

Torej, če te mož zaposli, si upravičena do nadomestila, ampak mislim, da v tem primeru za minimalca, ki je nekje 250 eurov. Naj me kdo popravi, če se motim. Če pa ostajaš brezposelna, pa dobiš nadomestilo le v primeru, kot so zgoraj napisale in navaja 2. alineja 39. člena, da moraš v 3 letih bit zaposlena 12 mesecev. ampak tu spet dobiš minimalca.




sazi -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 9:22:15)

Da dobiš kaj več od starševskega dodatka, moraš biti dan pred nastopom porodniške zaposlena. Teoretično je torej dovolj, da si zaposlena le en dan prej.
Višina nadomestila se izračuna tako, da za zadnjih 12 mesecev pred oddajo papirjev vzamejo tvoje bruto dohodke, če jih pa ni, vzamejo pa 55% minimalne plače za vsak mesec, ko nimaš dohodka. Dohodki se štejejo od takrat, ko so izplačani. Torej če te mož zaposli 1 mesec pred nastopom porodniške, ti ta plača ne gre v izračun, ker je verjetno ne boš prejela pred začetkom porodniške.
Če te zaposli prej, se ti šteje več plač, za ostale pa tistoh 55%. Samo je dobro preračunat, če se ti splača zaposliti prej, ker je s plačevanjem prispevkov kar veliko stroškov in vprašanje, če bi jih z višjo porodniško prinesla noter.
Pa preveriti je treba, od katere osnove vzamejo teh 55%!!! Večkrat sem tu brala, da se gleda še "tastara" minimalna plača in ne ta, nova, ki je precej višja!

Na kratko. Vsekakor se ti splača, da se prej zaposliš, ampak če bo zaposlitev le navidezna (torej da vračaš plačo, ki jo dobiš in še dodatno palčuješ prispevke iz svojega žepa), je najbolje, da si zaposlena čim manj časa in se sprijazniš s tistimi 55% minimalne plače. Če pa boš dejansko delala in plačo zasližila zase, potem je pa bolje teh imeti čim več.




sazi -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 9:24:47)

Še to sem se spomnila. Glede na to, da že imaš enega otroka in če je mlajši od treh let, bi se ti splačalo, da se zaposliš in koristiš skrajšani delovni čas (če gre za navidezno zaposlitev) - potem moraš precej manj prispevkov plačevati, saj ti jih za 4 ure plača država.




diamantina -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 9:28:08)

Ja, to vem, in v treh letih sem bila zaposlena 12 mesecev (plačano pripravništvo - torej se mi je delovna doba štela - in še dva meseca pri možu, da sem bila zaposlena skupaj celo leto). Je pa en naš znanec tako zaposlil svojo ženo mislim, da tri mesece pred porodniško in je potem dobivala 600€ porodniške. Mislim, da je v tem primeru odvisno od tega, kakšne prispevke plačuje delodajalec.

Se pravi, zaposlitev mi je potekla 31. 1. 2011 (zaposlena sem bila od 1. 2. 2010), zdaj dobivam nadomestilo iz zavoda, ko to preneha, me bo pa zaposlil mož, se pravi od junija do oktobra za kvazi plačo 1300€ - temu primerni bodo tudi prispevki.

Zanima me, kaj mi bo v tem primeru pripadalo?  




diamantina -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 9:31:34)

Samo potem, če sem zaposlena za 4 urni delovni čas (tamali je star 2 leti), je potem porodniška tudi polovična.

Meni ni problem plačat 1500€ prispevkov v treh mesecih, če bom potem imela porodniške 600€ ... govorim na pamet, moram se pa seveda pozanimat še dalje.




sazi -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 9:33:07)

IZVIRNO SPOROČILO: diamantina

Zanima me, kaj mi bo v tem primeru pripadalo?  


Preglej datume, kdaj moraš najkasneje oddati papirje za porodniško in potem za 12 mesecev nazaj, kakšno plačo imaš za vsak mesec posebej. Za mesece, ko nimaš plače, pa vzameš 55% minimalne plače. Mislim, da je na strani CSD Šiška celo informativni izračun, kjer lahko za vse mesece vpišeš zneske in ti izračuna.
Če boš šla pogledat, naj te "imena" mesecev ne zmedejo - zastavi si od tvojega prvega meseca, ki bi štel za porodniško in donastopa le-te.




KIKI**** -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 10:14:53)

Ma v vsakem primeru se ti splača da te zaposli, saj ti bo skozi celo porodniško tekla delovna doba (1 leto!).




sazi -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 10:17:12)

IZVIRNO SPOROČILO: diamantina

Samo potem, če sem zaposlena za 4 urni delovni čas (tamali je star 2 leti), je potem porodniška tudi polovična.

Meni ni problem plačat 1500€ prispevkov v treh mesecih, če bom potem imela porodniške 600€ ... govorim na pamet, moram se pa seveda pozanimat še dalje.


Čisto polovična sicer ni, ker imaš za manjkajoče 4 ure plačane prispevke od minimalca. Tako da se ti najbolj splača zaposliti za 8 ur, potem takoj dodatek k pogodbi, da delaš 4 ure zaradi korišenja možnosti krajšega del.časa, ker imaš otroka mlajšega od 4 leta. Narediš pa npr. tako, da če želiš imeti 1300  bruto plače, najprej skleneš pogodbo za 8 ur in 2600 plače in potem s skrajšanjem dobiš 1300 + tisto, kar ti pripada zaradi plačila prispevkov v višini od minimalca za manjkajoče 4 ure.

Vsekakor si pa vse prej preračunaj, da ugotoviš, katera varianta je najugodnejša.




sazi -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 10:19:05)

IZVIRNO SPOROČILO: KIKI****

Ma v vsakem primeru se ti splača da te zaposli, saj ti bo skozi celo porodniško tekla delovna doba (1 leto!).



No, to itak. Zdaj gre samo za to ali naj se zaposli čimprej ali čim kasneje.




diamantina -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 11:01:58)

Zdaj pa mi je že malo več jasno. Ko sem bila noseča redna študentka (dobivala štipendijo ipd.), se mi s temi vprašanji ni bilo treba ukvarjati, zdaj je to čisto novo zame.

Hvala vam, res ste zlate.

Zdaj pa upam, da mi uspe iztržit čim več.

Lep dan vsem! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




zmajaz -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 11:24:02)

Če imaš 12 mesecev delovne dobe v zadnjih 3 letih, poleg tega boš še z zavoda prejemala nadomestilo za brezposelnost 3 mesece (torej si bila zavarovana za starševsko varstvo 15 mesecev), ti porodniška pripada v vsakem primeru, ne glede na to, če boš zaposlena ali ne na dan nastopa, sta pa seveda glede na stanje zaposlenosti 2 varianti, kako se ta porodniška izračuna:


1. če boš zaposlena na dan nastopa porodniške, se ti bo gledalo povprečje plač (tudi nadomestilo za brezposelnost z zavoda se tu šteje) v zadnjih 12 mesecih, gledano od dneva oddaje vloge nazaj. Tu moraš vedeti tudi, da se štejejo že izplačane plače, tako da tisti zadnji mesec, preden nastopiš porodniško se ti ne bo več štel zraven, zgodi se celo, da se zadnja 2 ne štejeta - odvisno od tega, kateri dan v mesecu nastopiš porodniško in katere plače so že bile izplačane, zato je treba kar preračunati, koliko visoke prispevke se ti dejansko splača plačevati, da se ti bo zadeva sploh povrnila. Za mesece brezposlenosti v teh 12 mesecih se ti šteje 55 % minimalne plače.

2. če ne boš zaposlena, ti bo pa pripadala porodniška v višini 55% minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve v zadnjih 3 letih, torej pri tebi 55 + 15*2= 85 % minimalne plače, pri čemer ta minimalna plača ni enaka tisti v gospodarstvu, ampak je za socialne transferje trenutno to 660 evrov bruto.

Zdaj si pa preračunaj, kaj se ti splača.

Nekaterim, ki imajo nizko plačo se namreč zgodi, da se jim ta varianta, da se zadnjih trenutek zaposlijo, ne splača, ker po ključu 55% min. pl. + 2% za vsak mesec zaposlitve dobijo več ... Ni pa nujno, da je tako pri tebi - odvisno tudi od tega, kako plačo si imela in koliko zdaj prejemaš nadomestila za brezposlenost.




zmajaz -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 11:35:25)

IZVIRNO SPOROČILO: Medea10
Nekeje sem brala, da če želiš imet porodniško in ne starševskega dodatka moraš v zadnjih 3 letih delat vsaj eno leto (12 mesecev).
Upam da nisem narobe razumela kaj sprašuješ [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


ALI biti zaposlen na dan nastopa porodniškega dopusta - pa četudi samo 1 dan prej in nimaš nič delovne dobe, je pa seveda temu primerno potem tudi nizka porodniška, ker se za vse mesece vzame samo 55% minimalne plače, pa vendar to še vedno nanese več od starševskega dodatka. In res ne vem, zakaj na take teme odgovarjate taki, ki ne poznate zadev in date potem tistemu, ki sprašuje, povsem napačne informacije in ga samo še dodatno zmedete - če nisi prepričan, raje ne odgovarjaj, ker z napačnim odgovorom čisto nič ne pomagaš, ampak samo škodiš ...




dory -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 14:43:11)

Meni se bo za oddajo podatkov za nadomestilo ravno sešlo, torej v zadnjih treh letih imam 2,5let delovne dobe...s prvim aprilom grem na zavod in bom prejemala 3m nadomestila, kar bo šlo lepo v izračun...kljub vsemu so me strašili, da moram biti nujno en dan pred nastopom porodniške v delovnem razmerju, drugače se mi nič ne upošteva[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

me pa zanima še nekaj drugega...moja bruto plača ni slaba, vendar pa sem imela ves ta čas še kredit...so mi trgali od plače...kaj se torej upošteva bruto plača ali dejansko nakazan znesek?




sazi -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 14:46:12)

IZVIRNO SPOROČILO: dory

Meni se bo za oddajo podatkov za nadomestilo ravno sešlo, torej v zadnjih treh letih imam 2,5let delovne dobe...s prvim aprilom grem na zavod in bom prejemala 3m nadomestila, kar bo šlo lepo v izračun...kljub vsemu so me strašili, da moram biti nujno en dan pred nastopom porodniške v delovnem razmerju, drugače se mi nič ne upošteva[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Če boš takrat še na zavodu prejemala nadomestilo, je to isto - ker si v vsakem primeru zavarovana za starševsko varstvo. Če si dan pred nastopom porodniške zavarovana, dobiš porodniško izračunano po ključu zadnjih 12 mesecev.


me pa zanima še nekaj drugega...moja bruto plača ni slaba, vendar pa sem imela ves ta čas še kredit...so mi trgali od plače...kaj se torej upošteva bruto plača ali dejansko nakazan znesek?

BRUTO plače grejo v izračun BRUTO porodniške. Krediti, malice, prevozi in ostalo, kar nima veze s tvojim delom se nikoli ne šteje nikamor.




dory -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 14:49:08)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi

IZVIRNO SPOROČILO: dory

Meni se bo za oddajo podatkov za nadomestilo ravno sešlo, torej v zadnjih treh letih imam 2,5let delovne dobe...s prvim aprilom grem na zavod in bom prejemala 3m nadomestila, kar bo šlo lepo v izračun...kljub vsemu so me strašili, da moram biti nujno en dan pred nastopom porodniške v delovnem razmerju, drugače se mi nič ne upošteva[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Če boš takrat še na zavodu prejemala nadomestilo, je to isto - ker si v vsakem primeru zavarovana za starševsko varstvo. Če si dan pred nastopom porodniške zavarovana, dobiš porodniško izračunano po ključu zadnjih 12 mesecev.


na zavodu sem od aprila do julija...rok imam v začetku septembra..torej mi dober mesec sfali...je smiselno se potem fiktivno zaposlit?


me pa zanima še nekaj drugega...moja bruto plača ni slaba, vendar pa sem imela ves ta čas še kredit...so mi trgali od plače...kaj se torej upošteva bruto plača ali dejansko nakazan znesek?

BRUTO plače grejo v izračun BRUTO porodniške. Krediti, malice, prevozi in ostalo, kar nima veze s tvojim delom se nikoli ne šteje nikamor.


hvala ti, sem zelo pomirjena..




zmajaz -> RE: Noseča in brezposelna (9.3.2011 20:19:01)

IZVIRNO SPOROČILO: sazi
Če boš takrat še na zavodu prejemala nadomestilo, je to isto - ker si v vsakem primeru zavarovana za starševsko varstvo. Če si dan pred nastopom porodniške zavarovana, dobiš porodniško izračunano po ključu zadnjih 12 mesecev.

Točno tako - pomembno je, da si dan pred nastopom zavarovan za starševsko varstvo, kar ne pomeni nujno, da si v delovnem razmerju, ampak si lahko npr. tudi še na bolniški prek zavoda (ker je to možno biti še do 30 dni po izteku delovnega razmerja, če odobri komisija) ali da prejemaš nadomestilo za brezposlenost prek zavoda za zaposlovanje.




drejčy -> RE: Noseča in brezposelna (11.3.2011 20:58:32)


Dane odpiram nove teme, bi rada tu vprašala.Torej  imam 11.5 let delovne dobe.Leta 2008 sem po postopku IVF zanosila in ostala zaradi rizične nosečnosti doma.Nato sem imela bila do janurja 2010 na porodniški.Kljub službi za nedoločen čas je firma propala, tako da sem z julijem 2010 končala na zavodu.Nadomestilo sem prijemala do februarja 2011.Sem pa sedaj februarja zopet zanosila, tako da imam rok konc oktobra.Sedaj od marca ne dobivam več nič.In me zanima sledeče.Se tudi meni splača, da me znanec kak dan pred nastopom porodniške zaposli.Vprašam zaradi tega, ker mi potem gre delovna doba.Plača prej je bila malo več kot  minimalna, zaradi bolniške je bila tudi porodniška manjša.Zato tudi nadomestilo tam do 400eur.Avgusta nameravam dati papirje za porodniško, tako da se mi vzame potem skoraj vsi meseci kaj sem dobivala nadomestilo, ostalo pa se mi izračuna po formuli 55%+2% katere sem bila v delovnem razmerju.A se tako tudi izračuna če nastopim malo pred porodniško del.razmerje.(zaradi delovne dobe), ali naj vztopim na porodniško kot brezposlena in pozabim na leto dni delovne dobe.

Malo sem se razpisala, pa vseeno upam, da sem razločno napisala kako situacija stoji.Res bi prosila za nasvet, ker se v te stvari ne razumem najbolje.




zmajaz -> RE: Noseča in brezposelna (14.3.2011 16:31:38)

Ne - tebi se ne splača zadnji trenutek zaposliti, ker boš dobila po formuli 55 % + 2% za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih 3 letih pred nastopom porodniške (torej se štejejo tudi meseci, ko si prejemala porodniško in nadomestilo za brezposlenost), več, kot pa če se zaposliš. Če se boš zaposlila, se ti bo namreč gledalo povprečje dohodkov v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge, pri čemer se za mesece brezposlenosti vzame 55 % minimalne plače - in NE 55+2 za vsak mesec zaposlitve v zadnjih letih.

Ti si v bistvu malo pomešala, kako se to računa: računa se
1. povprečje v zadnjih 12 mesecih pred oddajo vloge, za mesece brezposlenosti se vzame 55 % minimalne plače
ALI PA
2. 55 % minimalne plače + 2 % za vsak mesec zaposlitve oz. zavarovanja za starševsko varstvo v zadnih 3 letih, vendar skupno največ 105 % minimalne plače

ne pa kombinacija obojega. 1. varianta, če si zaposlen, 2 varianta pa, če si brezposeln, pa imaš najmanj 12 mesecev zavarovanja za starševsko varstvo v zadnjih 3 letih.

Če boš brezposelna, boš dobila 105 % minimalne plače - to je pač maksimum, če si brezposlen, pa vendar znaša to več, kot si imela nadomestila za brezposelnost.
Če se boš zaposlila in se ti bo gledalo povprečje zadnjih 12 mesecev, pa glede na to, kako nizko si imela nadomestilo, pa na to, da se za ostale mesece vzame 55 % minimalne plače, dobila še precej manj, kot je bilo nadomestila.




drejčy -> RE: Noseča in brezposelna (14.3.2011 19:51:05)



Zmajaz tisočkrat ti hvala za tvoj odgovor [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image]Ker sem že od tvojih prejšnjih postov razbrala, da imaš res pojma nekaj o tem sem ti hotela pisati že na ZS da bi te to osebno vprašala, pa mi nekaj ni šlo.Zato sem res presrečna, da si mi dala tako dobro obrazlago.Ker v samem štartu, sem si mislila, da se meni ne splača zaposliti, ampak potem berem in berem, pa se malce izgubim, ker res nisem doma v teh vodah[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]Sedaj me zanima samo še nekaj.Komu pa moram dati da mi vpiše, ko bom dajala papirje za porodniško?Ali moram izpolniti to sama [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




zmajaz -> RE: Noseča in brezposelna (15.3.2011 8:13:55)

Če boš brezposlena, moraš dati eno drugo vlogo, ker koristiš t.i. "starševsko nadomestilo brez dopusta" (vlogo S-2/1 + vlogo DP/2 za paket/denar ob rojstvu otroka) - najdeš jo tule: KLIK (na dnu strani), tiste priloge, ki jo sicer izpolnjuje delodajalec, pa tu ni treba, ker podatki o plači niso pomembni, podatek o tem, koliko mesecev si bila v zadnjih 3 letih zavarovana, da lahko izračunajo višino nadomestila po ključu 55 % minimalne plače + 2 % za vsak mesec zavarovanja v zadnjih 3 letih, pa CSD pridobi sam po uradni dolžnosti.




drejčy -> RE: Noseča in brezposelna (15.3.2011 14:35:01)



zmajaz zlata si!!!Še enkrat hvala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/rozica.gif[/image]







Stran: [1] 2 3   Naslednja stran >   >>