na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Od rožce do solatke



Sporočilo


Anonimen -> na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (17.5.2011 21:04:53)

na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja ovenel / se posušili. pojma nimam, kaj je narobe z njim, ker imam tak javor prvič. kupljen letos, takoj se je prijel, mesec dni je rasel in poganjal tako da ga je bilo veselje pogledat, tako lep je bil, da lepši res ne bi mogel bit. pol pa zadnjič tisto močno sonce, pa ga je požgalo. druga razlage ne najdem, ker je v 2 dneh izgubil / so se posušili oveneli vsi listi. je rastlina zdaj propadla ali se da še kaj naredit?
vsepovsod an spletu piše, da je vzrok lahko tudi vertilicum albo-atrum, pa da je treba škropit s fungicidom. ampak da bi mesec dni rasel kot nor, potem se pa v 2 dneh posušil, mi ne gre v glavo. z možem se sprašujeva, če je lahko razlog kakšen bramor ali krt, ali rovka ali kaj podobnega...
če ima katera izkušnje s tem, za nasvet.... prosim.




Gina -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (17.5.2011 21:13:41)

NImam pojma, ampak meni se je lani isto zgodilo. Ne po enem mesecu ampak po treh. PO moje ga je kaj napadlo. Nimaš kaj, tudi rastline imajo bolezni.




Lantea -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (17.5.2011 22:18:48)

Tudi jaz nimam odgovora, le potožim lahk, da sm ga tud js po treh letih vrgla ven. Že prvo leto je ful lepo delal spomladi, pol pa konc. Sicer je obdržal liste do jeseni ampak niso bili zdravi. Pa sva vztrajala tri leta, vsako leto ista oziroma slabša zgodba, letos sva ga pa stran vrgla. Pa tako so mi všeč ti javorji.




Anonimen -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (18.5.2011 8:47:23)

jaz ga bom danes poškropila s fungicidom, mogoče pa je še kaj upanja. proti gljivi vertilicum albo-atrum pomaga Octave ali Teldor. je pa ta hudič žal strupen, tak da bom morala bit zelo precizna in drevo ogradit, da se kateri od otrok ne bo dotaknil.
je pa tak lep javorček, ki je spomladi in poleti zelen, potem rumen in na jesen preidejo listi v rdečo. Acer palmatum Osakasuki. Sicer ni bil drag, mi je pa škoda drevesca, ker sem si ga želela že dolgo, letos sem si pa izpolnila željo. včeraj sem še enkrat pogledala liste, vsi povrsti so se posušili. ta zadeva me res jezi. najbolj, ker ne vem kaj je vzrok, ker sem res lepo skrbela zanj.




Anonimen -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (23.5.2011 13:10:51)

fungicid i pokazal nobenih rezultatov, sem se nato obrnila na zaposlene v eni izmed kaliinih trgovin: baje da naj bi bil samo ožig. :G stare liste dol dat, pa počakat da poženejo novi.... ampak pol pa javor dobi marelo! ;D




dps1 -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (27.5.2011 13:23:48)

tudi meni se je to zgodilo. pa tako lep je bil letos. nekaj malega žene, upam da ga ni kaj pojedlo od spodaj.




noranate -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (2.6.2011 9:52:01)

pri kolegici je bilo lani enako. pa je škropila,.... brez uspeha, potem pa sva ugotovili, da je gomila zemlje okol njega čisto zbita in korenine nimajo zraka! zemljo okrog javorja sva z motikco zrahljali in po nekaj dneh je javor čudežno oživel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. 




Anonimen -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (26.6.2011 18:19:13)

jaz pa sem zdaj po nasvetu "strokovnjaka" kar en lep čas čakala, da bo nazaj ozelenel, pa ni. še slabše, začel se je sušit, tako da sem ga včeraj vrgla vstran. [sm=smiley19.gif] zdejle iščem drugega, mogoče malenkost starejšega, da bo bolj robusten, preden ga bom pa sadila bom pa okrog sedanjega mesta odstranila vso zemljo in bom dala drugo (za vsak slučaj). če ima kdo info, kje dobit Acer palmatum Osakasuki, se priporočam...
lp




Alfabeta -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (26.6.2011 19:06:07)

Jaz ga imam tudi. Pred nakupom pa sem na netu prebrala, da javor potrebuje kar veliko vode, tako da jaz mislim, da ga je pokopala suša.




Anonimen -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (27.6.2011 11:42:59)

ni bla suša. sigurno.




dps1 -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (2.7.2011 21:42:14)

jeeee meni je spet pognal....




Anonimen -> RE: na pomoč - v 2 dneh so listi japonskega javorja oveneli (3.7.2011 11:56:18)

fino. vsaj tebi. [sm=bravo.gif]




Stran: [1]