RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


al1* -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (6.10.2011 19:04:39)

Glede riževega narastka  - polnozrnati riž ni problem, je pa bolj pusto, če ne daš sladkorja.
Meni je recimo všeč prosena kaša z dušenimi jabolki. Jabolka podušiš, dodaš cimet in zmešaš s kašo.
V Mercatorju imajo marmelado (njihova blagovna znamka), ki je brez sladkorja, imajo pa dva okusa: jagoda in marelice.




ronja -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (6.10.2011 22:21:38)

Aja še to. Nad mojo dieto je navdušena naša 3 letnica. Saj vem, da ji polnozrnati izdelki in 1,3 jogurti ne morejo škodit, ampak glede na to, da je presuha... me malo skrbi, da bo še shujšala

Te štekam. Jaz sem Ronji vmešala v zelenjavno juho kako žlico kisle smetane, čez štruklje sem ji posula kaj, itd... Ker moji sta tudi suheli (Lejla še bolj), še zdaj kdaj njima malo bolj zabelim.

Je katera že delala rižev narastek s polnozrnatim rižem? Bi dala vanj slive, sladkorja pa ne...

Točno takega sem delala, sem našla recept v eni knjigi s hrano za dojenčke[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Je prišlo prav dobro, še lubi pohvalil, smo bili presenečeni, da ni rjav riž nič pregrenek[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. sem naredila še enkrat z rozinami namesto slivami in je bilo tudi zelo dobro. Fajn je, da daš rozine takoj v hladno mleko, da se bojo lepo napile in sprostile svojo sladkobo okoli.

Aja, poleg suhih sliv ti bojo lepo posladkale zadeve tudi rozine, suhe brusnice, itd... - v čemerkoli. Pa nezrele banane so manj sladke od zrelih, to si lahko kako kdaj privoščiš.

Jogurtovo strjenko si lahko preliješ z jagodno omakico, pa bo bolj užitna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].

Da prav ne bi pogrešala sladkobe, je sicer malo utopičo pričakovat, se pa da malo kompenzirat, to je pa res. Koliko so ti pa rekli, da moraš bit striktna (mislim, glede na to, da imaš sladkor na meji, ne čez...)

Aja, pa v knjižnicah imaš par dobrih knjig (v LJ) o kuhinji za diabetike. Glede natrena ipd. te razumem, jaz se tudi nekak nisem mogla z njim. Kar nekak se ga nisem spravila uporabit. Lahko pa poizkusiš s fruktozo - ta je slajša od sladkorja, tako da je daš ful manj, je pa manj kalorična oz. manj "sladka" - winwin.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Priporočajo za sladkorne bolnike, če se ne motim (preveri), valjda pa ne pretiravaj.

Če bo še naprej tako toplo, pa si naredi kako granito ali sorbet, da imaš za posladkat, kadar te prime - vedno na razpolago v zmrzovalniku. Če si zamrzneš v modelčke za lučke, se ti tudi ne bo treba matrat praskat ven oz. se ti ne bo treba spomnit dat sorbet pol ure prej v hladilnik, da bi se zmehčal.




kajajaka -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (7.10.2011 15:37:59)

No, danes imam čisto dietno prehrano [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Sem očitno neko trebušno virozo in je na jedilniku polnozrnat prepečenec in čaj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Upam, da bo kmalu minilo...




kajajaka -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (8.10.2011 13:28:31)

Ronja hvala za nasvet glede fruktoze. Bom poskusila. Na srečo nimam popolne prepovedi sladkega, samo na meji je, pa moram pazit... Tako, da bo kakšna banana kdaj tudi padla [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Današnje kosilo:
- pišč. zrezki v zelenjavni omaki (cvetača, korenje, grah, brst.ohrovk) dušiš toliko časa, da se spaca v omako
- kuskus (navaden, za polnozrnatega sploh ne vem če obstaja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] )
- zelena solata




ronja -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (10.10.2011 11:38:32)

kuskus (navaden, za polnozrnatega sploh ne vem če obstaja

Obstaja in je prav dober. Če pa vzameš navadnega, vzami vsaj durum, ta je iz "trde pšenice" - sorta, kjer se baje škrob malo počasneje pretvarja v sladkor. Sicer pa je od ene naše firme, mogoče Mlinotest? tudi polnozrnat in za razliko od večine polnozrnatih špagetov, ki meni niso preveč všeč, je ta kuskus pa prav dober[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




kajajaka -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (11.10.2011 11:11:52)

Ja, je iz durum pšenice. Polnozrnati kuskus bom pa morala poiskati kje v LJ... pri nas ga ni :(

Danes kuham: ričet [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image], ostali moji mesojedci bodo dobili še kranjsko klobaso, jaz se ji z veseljem odpovem[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Poleg pa seveda polnozrnati muffini [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Nisem si mislila, da ima ta polnozrnata prehrana in malo pazljivosti pri sladkem takšen vpliv na kilograme- Sem shujšala 1 kg v 10 dneh, pa stalno nekaj jem in še noseča sem 23t... Prej sem pa celo življenje prakticirala diete s skoraj nič hrane... pri katerih sem od lakote seveda kmalu odpovedala in učinka ni bilo.
Ginekologinja pravi, da na otročka to nima vpliva. On svoje dobi. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




ronja -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (11.10.2011 11:23:14)

Nisem si mislila, da ima ta polnozrnata prehrana in malo pazljivosti pri sladkem takšen vpliv na kilograme - Sem shujšala 1 kg v 10 dneh, pa stalno nekaj jem in še noseča sem 23t...
jap, ima! jaz brez sladkarij vedno shujšam. Enostavno ne morem ohranjat svoje teže brez cukra. Ne morem pojest toliko ostalega, sploh pa ne polnozrnatega. Sem tudi shujšala v nosečnosti, ko so mi to prepovedali oz. svetovali, da naj malo pazim pri prehrani (sem imela sladkor po testu tik pod mejo - samo takrat še niso delali testa prej in potem - samo po uni sladki vodi - jaz sem pa prej preveč sladkega pojedla, pa je bil test mal zaveden[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]).

Ginekologinja pravi, da na otročka to nima vpliva. On svoje dobi

ja, dokler si normalno težka, ni učinka. Če bi pa imela ITM pod 18, bi se pa tudi otroku začelo poznat - vsaj moji se je, samo to ni bilo od polnozrnate prehrane, ampak od bruhanja in nezdravljene pljučnice. Sem pa imela 52 kil pri 168 cm v 4/5 mesecu nosečnosti... not good. Boljš mal preveč kot mal premalo.

Ko najdem recept za uškino mamo za ene kroglice iz suhega sadja, ti ga še sem pripopam, če želiš. So dobre, pa zdrave (samo ne jih preveč pojest, sicer boš skoz na wcju;).




kajajaka -> RE: polnozrnato, manj sladko, manj slano (11.10.2011 21:36:14)

IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Ginekologinja pravi, da na otročka to nima vpliva. On svoje dobi

ja, dokler si normalno težka, ni učinka. Če bi pa imela ITM pod 18, ([image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] če bi bil pod 28 bi bila srečna [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) bi se pa tudi otroku začelo poznat - vsaj moji se je, samo to ni bilo od polnozrnate prehrane, ampak od bruhanja in nezdravljene pljučnice. Sem pa imela 52 kil pri 168 cm v 4/5 mesecu nosečnosti... not good. Boljš mal preveč kot mal premalo. Hvala, Balzam za moja ušesa [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

Ko najdem recept za uškino mamo za ene kroglice iz suhega sadja, ti ga še sem pripopam, če želiš. So dobre, pa zdrave (samo ne jih preveč pojest, sicer boš skoz na wcju;). [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] se veselim (seveda recepta, ne wc-ja) [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]