Porodniški dopust-obrazci (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja



Sporočilo


mancka -> Porodniški dopust-obrazci (15.5.2012 13:23:54)

Že cel čas iščem vse obrazce, ki jih moram priložiti oz. dati za uveljavljanje porodniške. Našla sem pravi obrazec, tisti obrazec, kjer ti pa delodajalec napiše plačo za nazaj pa zame ne velja oz. ne vem, če velja. Namreč, tam gor piše (http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz.gov.si/pageuploads/dokumenti__pdf/obr_s1_pril_potrdilo_zaposlitev08.pdf), od kdaj do kdaj si zaposlen. Jaz pa več nisem. Lani sem bila zaposlena, do 1.11., potem sem pa prejemala nadomestilo od takrat pa do 20.marca letos. Ali je imela katera podoben primer, ali dam pol delodajalcu, da mi kar na to gor vpiše plače za nazaj ali obstaja kakšen drug obrazec, ki ga zaenkrat še nisem našla oz. sem mogoče ga pa nisem sigurna, da je pravi?




mancka -> RE: Porodniški dopust-obrazci (15.5.2012 13:39:10)

Sem že skapirala, verjetno[sm=smiley1.gif]. Po moje dam ravno ta obrazec delodalajcu, da mi izpolni za lani za tiste mesece, ko sem še bila zaposlena. Za nadomestilo pa bom šla kar jutri vprašat na socialno kako še to uredim.




wisteria -> RE: Porodniški dopust-obrazci (15.5.2012 16:06:57)

Jaz sem imela podoben primer in sem ravno prejšnji teden oddala obrazce na csd. Za tiste mesece, ko si bila zaposlena, ti obrazec izpolni bivši delodajalec. Za mesece, ko si dobivala nadomestilo iz Zavoda, pa jih moraš ob oddaji opozoriti, da oni pridobijo podatke iz Zavoda.




mancka -> RE: Porodniški dopust-obrazci (16.5.2012 9:23:56)

No evo mene iz socialne, kjer mi je povedala "veselo" novico, da moram biti, če hočem sploh uveljavljat te pravice na dan, ko grem na porodniško v delovnem razmerju...tako, da ne vem kako bom to rešila. Če sploh hočem dobiti kaj več kot 200 eur [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]. Kljub temu, da sem bila skoraj vse lansko leto zaposlena, se baje to ne upošteva. Groza no, sem čist obupana in slabe volje trenutno.




tapeta -> RE: Porodniški dopust-obrazci (16.5.2012 14:35:48)

Če si bila v zadnjih treh letih zaposlna vsaj 12 mesecev,ti pripada porodniško nadomestilo (55%minimalne plače + 2% za vsak mesec dela). Drugače pa ti pripada starševski dodatek, ki pa je res okoli 200 eurov.




Matejčika -> RE: Porodniški dopust-obrazci (18.5.2012 9:45:28)

Ja, ampak četudi je bila v zadnjih treh letih zaposlena, na dan nastopa porodniškega dopusta pa ni zaposlena, ji pripada 195€ starševskega nadomestila.




tapeta -> RE: Porodniški dopust-obrazci (18.5.2012 10:50:08)

Če je bila zaposlena vsaj 12 mesecev ji pripada porodniško nadomestilo, nima pa pravice do porodniškega dopusta.

Kopirano iz CSD-ja (http://www.csd-mb.si/sl/page/view/Porodniska):

Pravico do porodniškega dopusta in porodniškega nadomestila ima:
mati, ki je zavarovana po tem zakonu pred dnevom nastopa porodniškega dopusta

Pravico do porodniškega nadomestila imajo tudi matere, ki niso zavarovane oz. nimajo pravice do porodniškega dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do porodniškega nadomestila.
Za zavarovanke, ki nimajo pravice do porodniškega dopusta, imajo pa pravico do porodniškega nadomestila, se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imela v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.





Stran: [1]