izračun porodniške (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva



Sporočilo


tinkamarinka -> izračun porodniške (14.6.2012 12:39:09)

Pozdravljene,

Mene pa zanima, če katera ve, kaj se šteje v izračun za porodniško. Moja situacija je naslednja: v letu 2011 sem bila do avgusta na porodniški, nato pa sem do marca dobivala nadomestilo za brezposelnost. Aprila nisem imela dohodkov, v maju pa sem spet dobila plačo. Julija nastopim porodniško.

Problem je v tem, ker so mi na CSD naračunali za 200e nižjo bruto nadomestilo, kot sem računala jaz. Zdaj me pa zanima, če se od porodniške štejejo neto ali bruto prejemki, in prav tako tudi od nadomestila za brezposelnost (bruto ali neto).

Vem kaj piše v zakonu in jaz razumem, da se prispevki obračunavajo od BRUTO in ne od NETO, tudi ko si na porodniški prav tako na zavodu.




tjasaoasis -> RE: izračun porodniške (14.6.2012 18:25:39)

Osnova za obračun porodniškega nadomestila so vedno bruto prejemki, ravno zato ker ti od tega potem obračunavajo prispevke in dohodnino. Ampak bistveno vprašanje je zdaj ali boš ti na dan nastopa porodniške zaposlena ali ne? Če boš, potem moraš gledati dohodke zadnjih 12 mesecev pred porodniško, za tisti mesec ko nisi dobila nič t.j. april pa moraš vzeti 55% minimalne plače (281,38 € - gleda se minimalna iz leta 2009).




Stran: [1]