Mi lahko nekdo razloži (računovodja, ekonomist...) (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva



Sporočilo


Poka -> Mi lahko nekdo razloži (računovodja, ekonomist...) (17.7.2012 12:15:35)

Na finančne zadeve se niti mal ne spoznam, katastrofa...

Imam ponudbo za eno občasno delo - ampak ne bo sklenjena pogodba o zaposlitvi. Nimam pa s.p., ampak imamo d.o.o. To podjetje, za katerega bi jaz opravila eno stvar, bi denar nakazalo na račun naše firme, kjer pa nisem zaposlena. Ne gre tudi za tak znesek - verjetno (niti še ne vem koliko in koliko ur), da bi se mi splačalo.

A si lahko ta znesek z naše firme nakažem po podjemni pogodbi? Obstaja še kak drug način?

Gre za storitev, v bistvu... Kolikšen davek plača naša firma? Potem je pa še davek na izplačilo po podjemni, če se spomnim je 25%? In potem šđe jaz plačam davek 25% ob nakazilu, oz kako?

Npr. da ta firma firmi nakaže 1000 eur, oni pa men, koliko neto mi sploh ostane? Moram pa vedet, ker ne vem kako urno postavko naj zahtevam, da se mi splača - ker dejasnko se moram še tja peljat in je kar nekaj km... Imam pa še eno ponudbo, ki je mal manj zakomplicirana, ni pa toliko privlčano delo, bom pa delala kar se mi bolj splača...

Aja... pa v prvi firmi bi se naučila nečesa, kar sem hotela it delat tečaj, ki ej sigurno 500 EUR... Ker bom pa delala s dologletno koelgico, bi me pa itak ona tega naučila v vsakem primeru, sam časa še ni bilo. Tam bova pa v stiku.

Upam, da kdo sploh razume, kaj hočem...




Paštetka -> RE: Mi lahko nekdo razloži (računovodja, ekonomist...) (17.7.2012 12:28:18)

A je kdo od tvojih tam zaposlen? "najugodneje" bi šlo preko potnih stroškov.




Poka -> RE: Mi lahko nekdo razloži (računovodja, ekonomist...) (17.7.2012 12:40:04)

Ja, je - moj je lastnik firme... Točno, ja [sm=smiley36.gif] Sicer sem mislila bolj legalen način [sm=smiley36.gif]

Sicer pa - ful nujno ne rabim denarja, bi lahko tudi ležal na firmi, dokler se enkrat ne zaposlim, ko bo primernejši čas..

Vedno bolj razmišljam, da mogoče na tak način sploh ne moreš delat - da mogoče ni legalno... Po mojem bi moral imet s.p. Delo samo drugač mislim da sploh ne ustreza kriterijem za podjemno pogodbo...

Joj, si morma it prebrat mal stvari.

Stvar je v tem - da tu dobijo delo samo študenti in s.p., jaz pa nimam ne eno ne drugo in nočem imet s.p., ker se za sam občasno stvr, ne splača.




sazi -> RE: Mi lahko nekdo razloži (računovodja, ekonomist...) (17.7.2012 13:00:52)

Če d.o.o., katerega je lastnik tvoj partner letno ustvarja dobiček, si lahko za tvoj račun lastnik firme izplača dobiček.
Npr. v firmo pride 1000 EUR zaradi tvojega dela. To ostane v firmi kot dobiček, od katerega mora firma plačati 20% davka na dobiček. Ostane torej 800 EUR v firmi. Ob izplačilu dobička, mora lastnik podtjetja plačati ponovno 20% (torej še 160 EUR). Od pridobljenih 1000 EUR, dobi tvoj izplačanih 640 EUR. Ta dohodek se ne obdavčuje več.

Je pa zgornjih 1000 EUR mišljenih kot pogodbena vrednost brez DDV - naročniku bo izstavljen račun 1000 EUR +DDV, torej 1200 EUR, ampak če gre za podjetje, potem itak dobijo DDV nazaj (vsaj ponavadi je razlika med plačanim in zaračunanim DDV-jem v to smer) in je za njih dejanski strošek 1000 EUR





Poka -> RE: Mi lahko nekdo razloži (računovodja, ekonomist...) (17.7.2012 13:54:31)

To, ja sem hotela vedet :) Hvala.

Bolj malo pride ven, hm :) Se mi je zdelo.




Stran: [1]