Rada bi naredila macaroonse (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


uškinamama -> Rada bi naredila macaroonse (29.8.2012 8:29:13)

http://www.kulinarika.net/recepti/14649/sladice/macarons/

A jih je katera že delala? Je res tako težko kot prikazujejo na spletu (na enem blogu sem brala, da jih je poskušal narediti dvanjskrat, pa mu ni uspelo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image])? Bi kaj več vpršala na kulinariki, samo si ne upam (vprašajte mateyko zakaj ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image])

No, če ima katera izkušnje, ve katerim pastem se je potrebno izognit.....tu sem.





Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (29.8.2012 8:34:09)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




uškinamama -> RE: Rada bi naredila macaroonse (29.8.2012 8:37:41)

He, he ....verjetno res. Samo hudič mi ne da mira, moram jih spacati .Sem gledala tudi nekaj posnetkov na YT in dobiš svašta , od petnajstletnice, ki na naredi perfektne makaronse do amaterskih kuharjev, ki , ja no, jim ravno ne uspejo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Mateyka, ne vem , če je delala makaronse ima pa izkušnje s kulinariko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (29.8.2012 8:44:19)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




*miska.mcc* -> RE: Rada bi naredila macaroonse (29.8.2012 8:46:46)

o, f.ak....
meni pa ni blo jasno, kako vam lahko eni navadni domaci makaroni tolko problemov delajo.

[img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/img]




uškinamama -> RE: Rada bi naredila macaroonse (29.8.2012 8:50:03)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] aha, si naju imela za nesposobnici....

Sicer sem malo na tesnem s časom,  ampak po mojem jih ta vikend uspem narediti.




uškinamama -> RE: Rada bi naredila macaroonse (1.9.2012 16:48:45)

Prva runda se peče. Držite pesti [sm=smiley1.gif]




mateyka -> RE: Rada bi naredila macaroonse (1.9.2012 20:25:09)

uškina, dobra si da si se jih lotila [sm=smiley20.gif]
jaz niti ne vem, če se bi, ker so tukaj zelo pogosti in jih lahko kupim z veliko manj truda [sm=jezicek.gif] glede na bedno (imho) ponudbo sladic, je vsaj to dobro založeno..

p.s. ja, kr smejte se glede kulinarike; mam vseen raj da se tle režite, kot da mi tam psihirajo [img]http://www.hazelnet.org/icon/emote/happy/chzygrin.gif[/img]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (2.9.2012 11:23:26)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




artista7 -> RE: Rada bi naredila macaroonse (2.9.2012 11:36:29)

nisem ravno ljubitelj sladic, ampak jih pa rada pečem. Ne štekam, kaj je tako posebnega na teh nekakih piškotkih? mi lahko katera razloži?




mateyka -> RE: Rada bi naredila macaroonse (2.9.2012 19:25:40)

jah, okusi so relativna stvar - tko kot ima famo saherca, pa ni niti ne vem kaj "posebnega" (čokoladno testo z marmelado in potem glazura), tako tud macarons niso ne vem kaj "posebnega". je pa potrebno znanje peke meringa, da ti ratajo.

je razlika med macaroons in macarons (no, tega zadnjega je tle veliko). poznavalci pravijo da je okus med obema "worlds apart" [sm=smiley4.gif]

macaron(s):
keč je da so narejeni iz meringue mase ali marenga (to je tisto, kar poznamo pod beljakovo tortno osnovo, beljakovimi poljubcki ali španskimi vetrci) in to pač zahteva malo vaje in izkušenj.
skratka, stepes beljake, dodas se malo limoninega soka, potem pa zlicko po zlicko dodajas sladkor v prahu. Spečeš na peki papirju in paziš, da ne prepeceš; v sredi mora biti ravno prav pečeno, skorjica hrustljava, notri pa puhasto - zato so nekateri nori na meringe/macaronse. http://www.kulinarika.net/recepti/14649/sladice/macarons/
macarons perfect:
[img]http://www.seriouseats.com/images/macarons-perfect.jpg[/img]


macaroon(s):
to so pa podobni, samo da v maso zamešaš npr. mandlje, kokos..
[img]http://patisseriespetite.files.wordpress.com/2011/05/coconut-macaroons.jpg[/img]




StrawberrY -> RE: Rada bi naredila macaroonse (2.9.2012 20:00:16)

uškinamama uspelo???




uškinamama -> RE: Rada bi naredila macaroonse (2.9.2012 21:28:47)


IZVIRNO SPOROČILO: StrawberrY

uškinamama uspelo???



Ne. No, vsaj ne tako kot sem si zamislila in kot je na večini fotkah. Sem pa delala po receptu iz kulinarike (link s prvega posta). Prišli so pa prenizki, brez tistih obročkov, ko jih morajo imeti [sm=smiley13.gif], Okusni pa so bili. Ganaše je super uspel. Mah, drugi vikend se jih spet lotim. Po mojem bi morala blanširati in zmleti mandlje dan prej, da je moka čisto suha...

Mateyka, pri nas jih tudi prodajajo, samo ni to to [sm=smiley1.gif]

Metulj, nisem fotkala (nikoli ne fotografiram podvigov , ne kulinaričnih ne ustvarjalnih ne vzgojnih [sm=smiley1.gif] aka ko kaj delam, delam s srcem in nimam časa za drugo . Ti bom pa fotografirala postopek, naslednjič, ko se jih lotim [sm=smiley1.gif]




mateyka -> RE: Rada bi naredila macaroonse (4.9.2012 13:36:10)

kaj pa tale recept?
http://www.kulinarika.net/recepti/14375/sladice/makroni/




uškinamama -> RE: Rada bi naredila macaroonse (5.9.2012 18:58:02)

Zelo podoben tistemu na prvem linku. [sm=smiley1.gif] Še bom probala.




Poka -> RE: Rada bi naredila macaroonse (12.9.2012 22:33:10)

OMG cela štala glede enih navadnih piškotov, ko še dobri niso [sm=jezicek.gif] Sem šla gledat in to je ta stvar, ko je tašča enkrat kupila in je bil en fluoroscentno zelen, roza, pa rumen, pa še mend avijoličen...

Drugače pa - jaz, če je okus OK, se sploh ne bi sekirala :) Tud mi še ni uspelo naredit rulade, kot stara mama, oblike je čudne, okus pa isti. Pa s esploh ne sekiram :) Sam mal manj je je videt...




Tutan -> RE: Rada bi naredila macaroonse (13.9.2012 8:17:04)

Poka, pojma nimaš.[sm=smiley36.gif] Celo obstaja človek na svetu, ki nima rad macaroonsov?
To je eden izmed boljših piškotov, je pa res da so razlike, kje jih kupiš [sm=smiley1.gif]
Uškam, kako kaže? Mene tudi mika, pa me je vedno odmikalo, ko sem brala un blog, ko jih je šel 9x delat :)))




uškinamama -> RE: Rada bi naredila macaroonse (13.9.2012 12:05:48)

Nič ne kaže. Sicer sem doma samo se jih ne bom lotila, še[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image].

Tudi sama sem že naletela na fuj makarone (makawrongse) , samo ni fora v piškotih, ampak v tistmu, ki jih je delal.




Tutan -> RE: Rada bi naredila macaroonse (14.9.2012 8:38:58)

Jaz sem svojega prvega poizkusila v franciji, na smučanju. Pač cuker mi je padel [sm=smiley36.gif], pa je moj še komentiral - a kaj bolj nezgravžno zelenega nisi mogla vzet[sm=zmeden.gif] (sem vzela pistacijeve). Potem sva se pa skor stepla za tiste tri [sm=smiley36.gif]




5ra8 -> RE: Rada bi naredila macaroonse (14.9.2012 9:00:29)

uh, tole bi se tud jst lotila delat.....sam ne vem no [sm=jezicek.gif]




Tutan -> RE: Rada bi naredila macaroonse (14.9.2012 9:06:48)

5ra8 - http://kitchenstories.blog.siol.net/tag/macaroons/




Tutan -> RE: Rada bi naredila macaroonse (14.9.2012 9:14:40)

Čeprav roko na srce - francoze lahko brez problema zasovražiš - ista fora je s čebulno juho. Pri njih je taka mmm taprava, za vse prste obliznit. Doma pa ponesrečeno sklupocalo, ki je nihče ne je. Vsaj dokler je ne skuhap enih 15tič, čebulo karameliziraš do onemoglosti, ugotoviš, da ni vsaka čebula vredu za čebulno juho, ko kuhaš pa se zraven treseš al bo al ne bo [sm=zmeden.gif]




5ra8 -> RE: Rada bi naredila macaroonse (14.9.2012 10:39:55)


IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

5ra8 - http://kitchenstories.blog.siol.net/tag/macaroons/


kolkrat je ta proala? [sm=jezicek.gif]

naj sploh grem brat, al me bo minilo pol jih delat? [sm=jezicek.gif]




Tutan -> RE: Rada bi naredila macaroonse (14.9.2012 10:44:57)

Mesec je okoli. Porabil sem dve roli peki papirja 2,2 kg mandljev, več kot 5 kg sladkorja in jato jajc. Napredka ni.

Poiskus številka, xx. Po dveh minutah se čokoladni makron dvigne na delovno višino in po 6 minutah še stoji. Temperatura pečice 175 stopinj.
Program “goli ventilator”. Sobna temperatura 22 stopinj. Zračni pritisk 1015 mb in raste.
Vreme, sončno 17 stopinj, vlažnost ozračja 85%
Sedma minuta… nervozno hodim po stanovanju in se nato naglo vračam k pečici ter pogledujem skozi steklo v “sarkofag”.
Temperaturo spustim na 160 stopinj in upam v najbolje.
Osma minuta… makron izgubi četrtino višine, vendar še ni v smrtni nevarnosti.
Deveta minuta…padla je odločitev. Odprem pečico in makrone položim na dnevno svetlobo. Stojijo…še stojijo…obstojijo.
Končno mi je uspelo. Vsaj za silo. Zakaj? Ne bi vedel. Se mi niti ne sanja. Ne sprašujte me. Pojma nimam. Višja sila.


[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




5ra8 -> RE: Rada bi naredila macaroonse (14.9.2012 10:47:40)


IZVIRNO SPOROČILO: Tutan

Mesec je okoli. Porabil sem dve roli peki papirja 2,2 kg mandljev, več kot 5 kg sladkorja in jato jajc. Napredka ni.

Poiskus številka, xx. Po dveh minutah se čokoladni makron dvigne na delovno višino in po 6 minutah še stoji. Temperatura pečice 175 stopinj.
Program “goli ventilator”. Sobna temperatura 22 stopinj. Zračni pritisk 1015 mb in raste.
Vreme, sončno 17 stopinj, vlažnost ozračja 85%
Sedma minuta… nervozno hodim po stanovanju in se nato naglo vračam k pečici ter pogledujem skozi steklo v “sarkofag”.
Temperaturo spustim na 160 stopinj in upam v najbolje.
Osma minuta… makron izgubi četrtino višine, vendar še ni v smrtni nevarnosti.
Deveta minuta…padla je odločitev. Odprem pečico in makrone položim na dnevno svetlobo. Stojijo…še stojijo…obstojijo.
Končno mi je uspelo. Vsaj za silo. Zakaj? Ne bi vedel. Se mi niti ne sanja. Ne sprašujte me. Pojma nimam. Višja sila.


[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]



oh [sm=zmeden.gif]
ampak ni obupal [sm=jezicek.gif]
na koncu mu je uspelo [sm=smiley1.gif]




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>