Analiza DNK (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naše zdravje



Sporočilo


Brinčika -> Analiza DNK (18.9.2013 18:27:03)

Zanima me če je kdo dal otroke testirat na DNK analizo, v smislu tega da se potem vidi katera hrana škoduje otroku, h katerim boleznim je nagnjen ... v tem smislu sem mislila. Kje ste to naredili, koliko so bile cene in kakšno mnenje imate o tem. Hvala za odgovore.




Felicita -> RE: Analiza DNK (18.9.2013 19:30:13)

morš ločit med dvema vrstama testov. Prvi tip so tisti, ki dejansko imajo nekaj podlage - to so za gensko pogojene bolezni, občutljivost na nekatera zdravila, sorodstvo. Medtem ko sicer dobiš nekaj informacij so le-te zelo neuporabne (npr - povprečno tveganje za Alzheimerjevo bolezen je 13%. Ti imaš povišano tveganje - 14,6%. Kaj ti to pove? nič.) Moj mož je izvedu edino, da ima verjetno krvno skupino A (bomo še stestirali, če je to res), ostalo pa... well. plešast bo in kofein slabo presnavlja. Jest še čakam svoje rezultate. Samo jest to vzamem kot zabavo. Drago zabavo, ampak še vedno zabavo [sm=smiley1.gif] (pa da ne bo pomote, cena je <100 eur) je pa moj kolega izvedel, da ima močno povišano možnost za sladkorno in srčno-žilne bolezni (kar je v bistvu že prej vedel, ker sta mu oba starša umrla zaradi srčnega infarkta), samo mu je potem kliknilo, da je malo spremenil življenjski slog, kar je tut pozitivno konec koncev.
Potem je pa druga sorta testov, tista stoji še na veliko bolj trhlih nogah kot ta za dedne bolezni, če sploh stoji. To so testi v stilu 'kaj jest da bom shujšal', 'kako se znebiti stresa', 'katera hrana mi ne odgovarja' ipd. tule je podlage ene tok kot za šloganje oz. cold reading. znanka je vzela nek tak paket (kljub nasvetom nej za 600 eur si rajši privošči kaj drugega) in dobila ven nasvete v smislu - gibajte se 3-5x na teden po 30 minut, hrana ki vam škoduje - bela moka, sladkor, sol, mleko in mlečni izdelki z laktozo, preprosti ogljikovi hidrati (testenine, beli riž), jajca, soja, arašidi, jagode, paradižnik (torej - zdrava pamet + nekaj najpogostejših alergenov... čisto čez prst, kar lahko svetujem tudi jaz, komurkoli ki želi zdravo živet, ne samo shujšat). povedali so ji še, da je nagnjena k nabiranju maščobe na trebuh in stegna (ne, a res - ženska je?!) in še neki podobnih floskul. V glavnem - nič pretirano novega, za kar bi moral plačat 600 eur. Je pa seveda shujšala, ko je te nasvete upoštevala (jest bi jih tudi, če bi plačala 600 eur zanje).

Kakorkoli, glede na to, da so cene za te storitve v slo še vedno hudičevo zasoljene (mislim, da se zadeve še vedno začnejo pri cca 400 eur in grejo v višave), bi jest rekla... da bolj ne. Vsaj ne za kakšne resne diagnostične namene. Če te pa zanima pa seveda lahko, samo ne polagaj (preveč) zaupanja v te rezultate, kar načelno svetujejo tudi strokovnjaki.




ribica. -> RE: Analiza DNK (19.9.2013 10:12:07)

jaz bi rekla, da če ti oba starša umreta zarad infarkta, se raje poglobi v njune prehranjevalne navade in se jim ogni. Že nekaj časa je znano, da se genetika preveč uporablja kot izgovor, ali slepilo, kakor želite, v bistvu te pokoplje isti življenjski vzorec in ne geni.




respect -> RE: Analiza DNK (19.9.2013 10:17:25)

Geni so ključni.Ni noben izgovor.
Nimam istega življenskega vzorca kot ti praviš,pa sem imela enake težave kot moj pokojni oče.
Hmm čudno
Sicer pa tale analiza: nikoli se ne bi odločila zanjo.
Ker kot je že ena napisala,če veš kakšne težave so imeli starši recimo itn potem pač veš da je to tudi pri tebi možno.




mateyka -> RE: Analiza DNK (19.9.2013 11:23:03)


IZVIRNO SPOROČILO: respect
Geni so ključni.Ni noben izgovor.
Nimam istega življenskega vzorca kot ti praviš,pa sem imela enake težave kot moj pokojni oče.
Hmm čudno


ni zdaj vse za v isti koš metat, to je čisto odvisno od narave težav (ene so gensko pogojene, druge pa imajo samo predispozicijo za to). zadnjim se da izgonit, prvim pač ne.




Stran: [1]